Merhaba, belli ki bunu uzun bir zamandır yapıyorsunuz yani çok yemek sizde bir alışkanlık olmuş anladığım kadarıyla.
Bunun kaynağı uzun yıllar diyet yapıp, artık kendinizi kısıtlamaktan sıkılıp "ben hep mi bu yiyeceklere, gofretlere vs. uzak kalacağım" şeklinde düşünmenizle yani bu endişesiyle başlamış olabilir. Yani dediğiniz gibi duygusal açlık.
Öyle olmasa bile ilk neden yediğinizi düşünün. Yemekten korkmayın ve tekrar yiyin, bu sefer ağlamak yerine elinize kağıt kalemi alın, veya açın bilgisayardan not defterini ama ne olursa olun yazmaya başlayın: Yerken ne hissettiniz ve yedikten sonra ne hissettiniz. Yazdıktan sonra karşılaştırın.
Hangisi benim için daha sağlıklı diye düşünün. Diyeti devamlı bozup hem ruhsal sağlığınızı hem de bedensel sağlığınızı aşağıya çekmek mi, yoksa birkaç gün, birkaç hafta artık ne ise biraz dişinizi sıkıp planlı ilerlemeniz mi?
Biliyorum, artık bunlardan hemen kurtulmak istiyorsunuz, abur cuburdur, fazladan yemektir, gofrettir, fazlalık olarak yediğiniz her ne varsa..
Ve madem size diyet de işe yaramıyor. Öyleyse şöyle bir şey yapmayı deneyin;
Aburcuburu veya fazladan yediğiniz yiyecekleri bir anda kesmeyin, bir anda kesmeye de çalışmayın ama işe azaltarak başlamak zorundasınız.
İnternetten günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayın,haftada 1 kg vermek için ne kadar kalori almanız gerektiğini.
Bunu yaptıktan sonra bir diyet programına başlamayın, ama kendi bildiğiniz gibi beslenin. Sağlıklı olmasına dikkat edin. Burada yiyecek sıralardım ama kim ne yiyip, ne yememesi gerektiğini biliyor zaten.
Hiç sağlıklı yiyemiyorum diyorsanız, lütfen gün içinde yediğiniz o yiyeceklerin de günlük kalori ihtiyacınızı geçmemesine dikkat edin. Yani gofretinizi yine yiyin, ama kalori ve öğün takibi yaparak.
Emin olun böyle daha iyi hissedeceksiniz ve tecrübeli biri olarak söylüyorum: Böyle kilo vermek mümkün mü? Mümkün :)
Kendinizi kısıtlamak zorunda değilsiniz hiçbir zaman, ama bu artık yaptığınız diyetlerden dolayı sizde psikolojik bir hale gelmiş ve bunu yenebilmek mümkün.
Dediklerimi bir de spor yapıp, işte ip atlamak, yürüyüş yapmak, egzersiz, kardiyo, dans bilmemne ile destekleyip, üzerine de günde en az 1.5-2 litre su içerseniz kiloların yavaş yavaş gitmeye başladığını da göreceksiniz.
Ve en büyük tavsiye: Hiçbir zaman pes etmeyin.
Bir anda motiveyle doldunuz ama ertesi gün yine sonuç aynı mı? Pes etmeyin. Düştüyseniz ayağa kalkın. Bu sefer daha bilinçli ayağa kalkın. Sizi yavaşlatanın, durduranın ne olduğunu gözlemleyin ve bir daha bu hatayı yapmayacağım diye kendinize motive olun.
Ve ilk etapta asla ameliyattır, haptır, kilo verme bilmemneleridir, lütfen onları düşünmeyin.