Verdiginiz bilgilerin insanlari yanlis yonlendirmemesi icin birkac duzeltme yapma sorumlulugu hissettim.
Oncelikle COVID-19 yiyecek ile bulasmaz cunku COVID-19'un baglandigi ACE2 enzimi gut dedigimiz mide - bagirsak yolunda bulunan hucrelere ozel bir enzim degildir. Solunum yolundaki hucrelerde bulunur. COVID-19 virusleri belli bir sayiya ulasinca (belli bir sayiya ulasmadan vucudumuza giremezler, virusler tek baslarina canli degildir cunku) ACE2 enzimi ile solunum hucrelerimize baglanir ve cogalmaya baslayarak hucrelerimizi oldurmeye baslar. Zaten coronavirusler mide asidinde canli kalamazlar.
Ayrica virus 92 derecede 15 dakika gibi spesifik veriler ile olmuyor. Virusler zaten konak hucre olmadan canli kalmasi cok zor olan yasam formlari. Gun icinde UV isinlari, sicaklik, normal yasam kosullari onlarin sizi enfekte edecek miktarda yuzeyde kalmasini engeller cogunlukla. O gordugunuz plastikte su kadar gun kaliyor gibi calismalar hastane ve laboratuvar kosullarinda saglik calisanlari ve bilim insanlarini korumak icin yapilmis calismalar. Gunluk hayatta gerceklesmesi cok zor seyler.
Son olarak virus sizi enfekte edecek seviyede vucudunuza girdiyse ilik su limon vs hicbir sey ise yaramaz, bunlarin virusun yayilmasi ile hicbir ilgisi yoktur. Ayrica sirke antibakteriyeldir, virusler ile bir ilgisi yoktur. Viruslerin yapisi sadece deterjan baglanmasi ile cozulur, yani deterjan bazli bir su karisimi ile yuzeyleri silebilirsiniz iciniz rahat edecekse (meyve sebze degil tabii ki). Ha ben de meyveyi sebzeyi sirkeli su ile yikiyorum cunku onlarin tariminda kullanilan pesticide ler, virusun kendisinden daha zararli kimyasal maddeler. Onlardan korunmak da onemli.
Ayrica bilimsel makaleleri google dan bulamazsiniz. Etki faktoru yuksek, guvenilir makaleler bilimsel arama motorlarindan (pubmed gibi) bulunur.
Dip not: Ilac gelistirme sektorunde calisan/doktora yapan bir bilim insaniyim.