• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Birşey olur mu?

İşte bende öyle düşünüp endişelendim
Uzmanlar virüs olmasından ziyade virüs yükü önemli diyorlar hep, yani tüm bu ihtimaller olmuş olup virüslü kişinin öksürdüğü üzüme denk gelecekte çocuk anında yiyecek de , hem de birkaç tane üzümün boyutu ne kadar ki üzerinde ne kadar virüs taşısın. Canınızı sıkmayın, çoook çok düşük bir ihtimal, hatta yok denebilir

Hayır normal suyla yıkıyorum ben sadece yıkamadan direk posetten yediği icin tedirgin oldum

Sizin için söylemedim. Bu tarz vakalar da geliyor acile çok abartıp. O noktaya gelmenize gerek yok yani, stres yapıp sizi yoracak ve sağlığınızdan edebilecek önlemler alabilirsiniz. Onu demek istedim.

E o zaman her aldığımızı nasıl 92 derecede tutcaz ki

Yani taze üzümü 92 derecede kaynatmak değil dediğim tabiki onu sirkeli suda bekletin bir saat.

Genel olarak besinlerden bahsedıyprum ornegın ekmek.

Yani yapacak bişi yok bılımsel gercek bu ben uydurmadım🙃

92 derece se 15 dk kaynattın mı kendin.
Yiyecek içecekten, dışarda alınan paketten geçse 6 ay olmuş vaka bu kadar mı olurdu. 50 milyon hasta olurduk şuan.
Kargocuların, pazarcıların, esnafın, market çalışanlarının toptan ölmesi gerekiyordı şu zamana kadar

Bilimsel gerçek bu ben uydurmadım bunu araştırın. Googleda makaleleri bulabilirsiniz.

Ayrıca Virüs bulaştığı herkesi öldürmüyor ?

Ama bazıları ölebilir.

Rus ruleti mi oynucaz pazarcı ölmedi diye bende mi deneyim aynı seyı ? Teşekkürler ben almayayım 😂🤣🤣😂

Yorumlara şok oldum Yemekten bulaşmaz derken ? Yemek direk midemize inmiyor, boğaz ve yutakTan geçiyor ? Sizinkiler direk mideye konuluyor heralde.

Virüs 92 derecede 15 dk bekleme sonucu ancak ölüyor.

Konu sahibi bol sıcak su ve limon verin önemli olan virüsün çoğalmaması içerde.

Verdiginiz bilgilerin insanlari yanlis yonlendirmemesi icin birkac duzeltme yapma sorumlulugu hissettim.

Oncelikle COVID-19 yiyecek ile bulasmaz cunku COVID-19'un baglandigi ACE2 enzimi gut dedigimiz mide - bagirsak yolunda bulunan hucrelere ozel bir enzim degildir. Solunum yolundaki hucrelerde bulunur. COVID-19 virusleri belli bir sayiya ulasinca (belli bir sayiya ulasmadan vucudumuza giremezler, virusler tek baslarina canli degildir cunku) ACE2 enzimi ile solunum hucrelerimize baglanir ve cogalmaya baslayarak hucrelerimizi oldurmeye baslar. Zaten coronavirusler mide asidinde canli kalamazlar.

Ayrica virus 92 derecede 15 dakika gibi spesifik veriler ile olmuyor. Virusler zaten konak hucre olmadan canli kalmasi cok zor olan yasam formlari. Gun icinde UV isinlari, sicaklik, normal yasam kosullari onlarin sizi enfekte edecek miktarda yuzeyde kalmasini engeller cogunlukla. O gordugunuz plastikte su kadar gun kaliyor gibi calismalar hastane ve laboratuvar kosullarinda saglik calisanlari ve bilim insanlarini korumak icin yapilmis calismalar. Gunluk hayatta gerceklesmesi cok zor seyler.

Son olarak virus sizi enfekte edecek seviyede vucudunuza girdiyse ilik su limon vs hicbir sey ise yaramaz, bunlarin virusun yayilmasi ile hicbir ilgisi yoktur. Ayrica sirke antibakteriyeldir, virusler ile bir ilgisi yoktur. Viruslerin yapisi sadece deterjan baglanmasi ile cozulur, yani deterjan bazli bir su karisimi ile yuzeyleri silebilirsiniz iciniz rahat edecekse (meyve sebze degil tabii ki). Ha ben de meyveyi sebzeyi sirkeli su ile yikiyorum cunku onlarin tariminda kullanilan pesticide ler, virusun kendisinden daha zararli kimyasal maddeler. Onlardan korunmak da onemli.

Ayrica bilimsel makaleleri google dan bulamazsiniz. Etki faktoru yuksek, guvenilir makaleler bilimsel arama motorlarindan (pubmed gibi) bulunur.

Dip not: Ilac gelistirme sektorunde calisan/doktora yapan bir bilim insaniyim.

Verdiginiz bilgilerin insanlari yanlis yonlendirmemesi icin birkac duzeltme yapma sorumlulugu hissettim.

Oncelikle COVID-19 yiyecek ile bulasmaz cunku COVID-19'un baglandigi ACE2 enzimi gut dedigimiz mide - bagirsak yolunda bulunan hucrelere ozel bir enzim degildir. Solunum yolundaki hucrelerde bulunur. COVID-19 virusleri belli bir sayiya ulasinca (belli bir sayiya ulasmadan vucudumuza giremezler, virusler tek baslarina canli degildir cunku) ACE2 enzimi ile solunum hucrelerimize baglanir ve cogalmaya baslayarak hucrelerimizi oldurmeye baslar. Zaten coronavirusler mide asidinde canli kalamazlar.

Ayrica virus 92 derecede 15 dakika gibi spesifik veriler ile olmuyor. Virusler zaten konak hucre olmadan canli kalmasi cok zor olan yasam formlari. Gun icinde UV isinlari, sicaklik, normal yasam kosullari onlarin sizi enfekte edecek miktarda yuzeyde kalmasini engeller cogunlukla. O gordugunuz plastikte su kadar gun kaliyor gibi calismalar hastane ve laboratuvar kosullarinda saglik calisanlari ve bilim insanlarini korumak icin yapilmis calismalar. Gunluk hayatta gerceklesmesi cok zor seyler.

Son olarak virus sizi enfekte edecek seviyede vucudunuza girdiyse ilik su limon vs hicbir sey ise yaramaz, bunlarin virusun yayilmasi ile hicbir ilgisi yoktur. Ayrica sirke antibakteriyeldir, virusler ile bir ilgisi yoktur. Viruslerin yapisi sadece deterjan baglanmasi ile cozulur, yani deterjan bazli bir su karisimi ile yuzeyleri silebilirsiniz iciniz rahat edecekse (meyve sebze degil tabii ki). Ha ben de meyveyi sebzeyi sirkeli su ile yikiyorum cunku onlarin tariminda kullanilan pesticide ler, virusun kendisinden daha zararli kimyasal maddeler. Onlardan korunmak da onemli.

Ayrica bilimsel makaleleri google dan bulamazsiniz. Etki faktoru yuksek, guvenilir makaleler bilimsel arama motorlarindan (pubmed gibi) bulunur.

Son zamanlarda gördüğüm hatalı bilgilere karşı verilmiş en iyi açıklama

Medline complete uzerınden okudum aynı makale Google akademik tabanda da var. Google dan da erişiliyor akademik passwordu olmayanlar erişebilir.

Sadece sizin erişiminiz mi var sanıyorsunuz ? 😂

Mide asidinde ölüyor ama mideye gidene kadar boğazda yerleşebilir.

Ve belli sayıya geldiklerinde sonuç kötü olur.

Yiyecekten bulaşmıyor diyorsunuz da yiyecek havadan ağıza girmiyor tabak temiz mi , tabağı elle taşıyorlar vs bir sürü etken var. Yiyecek değiniz şey fırından çıkar çıkmaz havasız bir tünelden geçerek mideye ulaşmıyor.

+edit: sirkenin anti bakteriyel olduğunu bılıyorum tıpkı sabun gıbı kaydırma etkısı yaparak arındırıyor öldürürek değil. Sabunda virüsü öldürmüyor.

Son zamanlarda gördüğüm hatalı bilgilere karşı verilmiş en iyi açıklama

Cok tesekkur ederim. Ben yurtdisinda, asiya en yakin olan ilac sirketinin farkli bir departmaninda calisiyorum. Kocam da baska bir ilac sirketinde COVID-19 ekibini kurup yoneten bir immunolog. O kadar cok bilgi kirliligi var ki, elimiz yettiginde bir kisiye bile ulassak yeterli diyerek kendi dillerimizde insanlara ulasmaya calisiyoruz(Ispanyol esim). Genelde hep olumlu tepkiler alsak da bazen Turk insanindan 'Sadece siz mi bildiginizi saniyorsuuunuuuuuzz?' gibi tepkiler aliyorum, esim sok oluyor hatta, ben onlarin isini bilemem biz isin icinde olup bilgi verdigimizde neden tesekkur etmiyorlar yanlisi duzelttigimiz icin diyor. Bir gun oturup Turk halkinin sosyolojik ve psikolojik incelemesini, hatali olmaya karsi olan tavrini anlatacagim ki sok olmasin daha fazla adamcagiz :))

Ayrıca bir düzeltme yapmak isterim doktora tezi onaylanmamış insanlar akademik çevrede bilim insanı olarak tanınmazlar zira henüz bilime bir katkı yapmamışlardır. Katkı tez tamamlandıktan sonra tamamlanır ama hevesiniz güzel.

Gerçek hayatta gerçekleşmesi düşük olasılıklar demişsiniz ben size madem doktora yapıyorsunuz probability and stochastic processes dersini almanızı öneririm size yeni bakış açıları kazandırabilir.

Marketten alınan her şeyi bende yıkıyordum. Kapalı paketleri çamaşır sulu bezle siliyordum. Ama böyle yaparak var olan bağışıklığımızı daha da düşürdüğümüzü öğrendim. Artık silmiyorum.
Sebze meyveyi rutin karbonatlı suda veya sirkeli suda bekletip tıkıyorum.
Virüs solunum yoluyla bulaşıyor. Mide asidinde yaşamaz zaten.
Geldiğinde ellerini yıkadıysanız bir iki yıkanmamış üzümden bir şey olmaz diye tahmin ediyorum.

Yani taze üzümü 92 derecede kaynatmak değil dediğim tabiki onu sirkeli suda bekletin bir saat.

Genel olarak besinlerden bahsedıyprum ornegın ekmek.

Yani yapacak bişi yok bılımsel gercek bu ben uydurmadım🙃
Sirke hangi makalede geçiyor?

Ayrıca bir düzeltme yapmak isterim doktora tezi onaylanmamış insanlar akademik çevrede bilim insanı olarak tanınmazlar zira henüz bilime bir katkı yapmamışlardır. Katkı tez tamamlandıktan sonra tamamlanır ama hevesiniz güzel.

Gerçek hayatta gerçekleşmesi düşük olasılıklar demişsiniz ben size madem doktora yapıyorsunuz probability and stochastic processes dersini almanızı öneririm size yeni bakış açıları kazandırabilir.

Hanimefendi mesleginiz nedir bilmemekle beraber rica ediyorum ki bana isimi ya da unvanimi ogretmeye kalkismayin, komik duruma dusunuyorsunuz. 'Research scientist' olmamin doktora bitirmek ile bir ilgisi yok siz akademik unvandan bahsediyorsunuz saniyorum, su an asiya en yakin ilac sirketindeki unvanim budur. Lisans ve yuksek lisans calismalarimi ve doktoramin ilk iki makalesini de yeterince iyi dergilerde yayinladim kistasiniz buysa. Ben sizin verdiginiz bilgileri duzelttim, kisisel olarak hicbir yorumda bulunmadim, rica ederim siz de bu cizgiyi bozmayin. Iyi forumlar dilerim.

Dışarıdaki herşeyde covid yok biz o şekilde gibi davranmak zorundayız. Yıkanmamış yiyecekler için virüsten ziyade bakteriyel bir şey olmasına karşın bol si içmesini sağlayın. Yapacak bir şey yok. Panik yapmayın. Elbet covid bir bela gibi üzerimizde ama stres denilen illet de büyük bir bela.

Bilimsel gerçek bu ben uydurmadım bunu araştırın. Googleda makaleleri bulabilirsiniz.

Ayrıca Virüs bulaştığı herkesi öldürmüyor ?

Ama bazıları ölebilir.

Rus ruleti mi oynucaz pazarcı ölmedi diye bende mi deneyim aynı seyı ? Teşekkürler ben almayayım 😂🤣🤣😂

Google dan bilimsel makaleler değil magazinsel veriler bulunur genelde.
İnsanları bu şekilde korkutmaya gerek yok.
92 derece de 15 dk ölen virüs nasıl çeşmenin altındaki suyla gitsin o zaman. Yada dezenfektanla sabunla.

Marketten alınan her şeyi bende yıkıyordum. Kapalı paketleri çamaşır sulu bezle siliyordum. Ama böyle yaparak var olan bağışıklığımızı daha da düşürdüğümüzü öğrendim. Artık silmiyorum.
Sebze meyveyi rutin karbonatlı suda veya sirkeli suda bekletip tıkıyorum.
Virüs solunum yoluyla bulaşıyor. Mide asidinde yaşamaz zaten.
Geldiğinde ellerini yıkadıysanız bir iki yıkanmamış üzümden bir şey olmaz diye tahmin ediyorum.

Bu yazdiginiz o kadar dogru ki... Her temizlik sanki hastanenin enfeksiyon biriminden cikmiscasina antibakteriyel urunler ile yapiliyor. Ya da inanilmaz fazla camasir suyu kullaniliyor. Etrafta hic bakteri birakmadigimiz icin onlar hayata devam etmeye calisirken daha direncli olacak sekilde mutasyona ugruyorlar. Boylece elimizde antibiyotikler gittikce etkisiz olmaya basliyor. Varolan butun antibiyotiklere karsi direncli bir bakteri ile enfekte olmak, su an hali hazirdaki COVID-19 riskinden cok cok daha tehlikeli. Sadece birkac ulkede bakteriyofaj tedavisi deneniyor o da ne kadar gecerli, tartisilir ve zaten cok pahali tedaviler. Keske bu konudaki toplumsal bilinc arttirilmaya calisilsa diye dusunurum hep.

Sirkeli su maalesef virüse etki etmiyor. Sebze ve meyvenin üzerinde virüs olması için birisinin üzerine öksürüp aksırması gerekiyor veya ağzına burnuna sürdüğü eliyle dokunması gerekiyor. İmkansız değil. tabi hiçbir şeyi 90 derecede yıkayamayız. En iyisi bekletebildiğiniz kadar bekletmektir. Virüsün yarılanma öömür ile ilgili bilgiler çok çelişkili bazı kaynaklar en ideal yüzeyde bile yarılanma ömrünün 1 saat olduğuu söylerken bazı kaynaklar da plastik ve çelikte bu sürenin 8 saate kadar uzayabileceğini söylüyor. Sebzeyi ve meyveyi örneğin bir gün beklettiğinizde üzerindeki virüs yoğunluğu insanı hasta edecek derecede olmayacağını düşünüyorum. Ben balkonda bir gün bekletiyorum, eğer bekletemediysem sabunlu su ile yıkıyorum. Asla sabunlu su ile yıkanmasını tavsiye etmiyorum böyle anlaşılmasın ama ben içimin rahat etmesi için böyle yapıyorum. Ancak çok çok iyi duruluyorum, 4-5 su duruluyorum ayrıca akan suyun altında da ovalayarak duruluyorum. Üzerinde sabun artığının kalmadığına emin oluyorum. Kaldı ki marketten vs alınan meyve ve sebzelerde zirai ilaç atıkları oluyor ki bunlar sabundan daha zararlı ve arınması da daha zor.

Cok tesekkur ederim. Ben yurtdisinda, asiya en yakin olan ilac sirketinin farkli bir departmaninda calisiyorum. Kocam da baska bir ilac sirketinde COVID-19 ekibini kurup yoneten bir immunolog. O kadar cok bilgi kirliligi var ki, elimiz yettiginde bir kisiye bile ulassak yeterli diyerek kendi dillerimizde insanlara ulasmaya calisiyoruz(Ispanyol esim). Genelde hep olumlu tepkiler alsak da bazen Turk insanindan 'Sadece siz mi bildiginizi saniyorsuuunuuuuuzz?' gibi tepkiler aliyorum, esim sok oluyor hatta, ben onlarin isini bilemem biz isin icinde olup bilgi verdigimizde neden tesekkur etmiyorlar yanlisi duzelttigimiz icin diyor. Bir gun oturup Turk halkinin sosyolojik ve psikolojik incelemesini, hatali olmaya karsi olan tavrini anlatacagim ki sok olmasin daha fazla adamcagiz :))

Ay muhteşemsiniz ya.
Eşinizle beraber böyle dünyayı ilgilendiren bir konu üzerinde aktif olarak çalışmak büyük şans.
Bende çok isterdim böyle yerlerde çalışmayı, bişeyler de adımı geçirmeyi.
Bi hemcinsim de görünce de sanki ben yapmışım gibi seviniyorum ♥️

Marketten geldim aldıklarımı yıkıyordum kaşla göz arasında oğlum üzümleri yıkanmadan attı ağzına birşey olur mu ya böyle geçiyor mu korona valla yıldım artık psikolojim çöktü
Biseycik olmaz. Biraz sakin olun. En sonunda psikoloji çökertecek zaten insanlari.

Hanimefendi mesleginiz nedir bilmemekle beraber rica ediyorum ki bana isimi ya da unvanimi ogretmeye kalkismayin, komik duruma dusunuyorsunuz. 'Research scientist' olmamin doktora bitirmek ile bir ilgisi yok siz akademik unvandan bahsediyorsunuz saniyorum, su an asiya en yakin ilac sirketindeki unvanim budur. Lisans ve yuksek lisans calismalarimi ve doktoramin ilk iki makalesini de yeterince iyi dergilerde yayinladim kistasiniz buysa. Ben sizin verdiginiz bilgileri duzelttim, kisisel olarak hicbir yorumda bulunmadim, rica ederim siz de bu cizgiyi bozmayin. Iyi forumlar dilerim.

Bulaşı nasıl yayılır bunu enfeksiyon Uzmanları açıklar ve onların açıklaması önemli.

Sizin alanınız değil çünkü siz ilaç geliştiyorsunuz . Enfeksiyon uzmanı değilsiniz?

Enfeksiyon Benimde alanım değil ve okuduğum makaleleri baz alarak fikir belirtiyorum.

Baz aldığım makaleleri enfeksiyon uzmanları vb relevant stuff yazıyor ilaç geliştiricileri değil.

Forumdaki Herkesi cahil sanarak alanınız olmayan bir konuda üst perdeden yetkili biri gibi bişeyler yazmanız hiç akademik değil.

doktorası olan biri Olarak söylemeliyim.

Size de hayırlı forumlaaaar.

Back
X