Bu şekilde derken?
Dini boyutları kastediyorsanız, bu konuda katılıyorum. Herkesin hassasiyeti farklı farklı iken, hatta kiminin hiç hassasiyeti yokken dine dayalı argüman öne sürmek faydasız kalıyor.
Bunun dışındakiler içinse, açıkçası emin değilim. Bir konu hakkında bir bilene, bir uzmana danışılmasında hemfikirim ama bu mesele herkesin kendi hayatı ile ilgili bir mesele. Hepimiz kendi hayatlarımızın uzmanıyız. Bana sorsanız net bir fikrim var, sizin de vardır, başkasının da belki. Ama belli ki bu genç arkadaşımızın yok.
20 yaşında, ben hayatı tanımasından bahsediyordum ama belli ki kendini bile yeni yeni tanıyor. "yaşayıp pişman olan var mı?", ben bu konuyu önemli bir konu olarak ele alıyorum, pişman olanlar-olmayanlar başlığı altında istatiksel bilgilerle bir insanın kararını etkilemesini doğru bulmuyorum.
Şu yaptı pişman ama bu yaptı pişman değil, ne belli konu sahibi arkadaşın çoğunluktan ya a azınlıktan olup olmayacağı? Elbette düşünüp kendi kararını verecek ama bu kadar kısa bir sürede mi? Bu etkilemeyle mi? Bu başlı başına içsel bir süreç, önce insan kendini gözlemleyecek. Başkalarının hayatlarını değil. Bu tamamen onun hayatıyla ilgili bir karar, kendi başına bu kararı almakta güçlük çekiyorsa kendini biraz daha tanımaya çalışmalı demektir.
Evet bazı şeyler dinlenilerek değil, yaşayarak öğrenilir, ama her şeyin bir zamanı var. 20 yaş bu deneyim için erken bence. Başkalarının deneyimlerinden pişman olma yüzdesi çıkarmak yerine, bu deneyim için erken olup olmadığı tartışılabilir.