Aylik geliriniz 3000 tlymis. Aile yaninda yasayan biri icin bulunmaz nimet. Size kendi tecrubemden paylasayim, belki yol gosterici olur.
Ben calisiyorken ve ailemle yasarken asgari ucret 1000 tlydi. Onunla bile ne birikimler yaptim. Maasimi alir almaz hemen altin aliyordum ceyrek ya da yarim. Kalanla da kisisel ihtiyaclarimi duruma gore. Ama disarda her zaman yemezdim, zaten calistigim icin vaktim olmuyordu. Ogle yemegimi evden getirirdim, pratik seyler sandvic pogaca kek vs gibi. Giyim kusam vs ye cok para vermezdim. Zaten beni idare edecek kadar kiyafetim vardi, onlari kombinlerdim. Kredi karti kullanmiyordum bu arada, alacagim herseyi nakit ve taksitsiz aliyordum. Market alisverislerinden kalan butun bozuk paralari kumbaramda biriktiriyordum ve ay sonunda ordan bir gram altin parasi cikiyordu, onunla da altin aliyordum
birikim yapmak her seyden once bunu istemeyle alakali. Mesela kiskanc ruhlu bir arkadasim vardi, nedense benim birikim yapmam ona cok batiyordu. Bana sen cok tutumlusun bilmem ne diye laf sokardi surekli. O da ailesiyle yasiyodu, kac sene calisti ve benim en az 3 4 katim kazanmasina ragmen suan hala zugurt ve ne zaman konussak hep borcum var yetmiyor vs vs der. Ama ben o ufacik maasla kocaman bir ceyiz yaptim ve evlenirken bir gram zorlanmadim bisey almak icin. Ustelik bi kisim altinimi aileme verdim destek amacli, kalani da kendime ayirdim. Yani demem o ki isteyince oluyor