Kızlar siz baya tecrübesisiniz, sizce biz boyle bir gelir-gider tablosuyla birikim yapabilir miyiz? Baya uzun anlatmışım. Ayrıntıyı okumak istemeyen altı çizili kısımdan itibaren okuyup yorum yapabilir mi? :)
Ben bu sene öğretmen olarak atandım ve maaşım 2615 tl. Eşimin de maaşı ikramiyelerle filan ayda 3000 gibi birseye denk geliyor.
Suanki evimizin kirası 700tl +55tl aidat (kasımda kiraya zam gelecek)
Ayrıca atandığım okul 60 km mesafede başka bir ilde olduğu için de okula yakin bir ev tuttuk, benim ders günlerimde ( sut izninde olduğum için 3gün) esim oradan işe araçla gidecek. O evin kirası 550 tl ve merkezi sistem ısıtmalı olduğu için yakıt parası ödemeyeceğiz. Ayrıca eşimin araç yakıt masrafı gidiş geliş günlük 35 tl civarı (arabayı almayıp toplu taşımayla gitse 20 tl civarı oluyor o yüzden çektiği eziyete ve harcadığı zamana değmez diye düşünüyorum...)
Bunlar dışında bir de arabanın kalan 9 bin tl borcu var ama arabayı abimden aldığımız için borcun acelesi yok şuan.aydan aya verirseniz ben o parayı yerim o yüzden siz ne zaman biriktirirseniz o zaman verin, toplu para olsun demişti sağolsun. (tabi ben onu da mümkün olan en kısa sürede vermek istiyorum)
Kredi kartı borcu olarak 500 tl civarı her ay oduyoruz. Genelde nakit parayla alışveriş yaparız, çok fazla kredi karti kullanmamaya özen gösteriyoruz. Onun dışında elektrik su doğalgaz telefon internet faturalarımız da ortalama 200-300 civarı oluyor. Bir de lazer uygulamasına başlıyorum o da ayda 300 tl olarak yansıyacak.
Bebegin masraflarına gelince, ayda 75 tl kadar bez masrafı oluyor. Ekimde calışmaya başlayınca da 500-600tl arası bakıcı parası olacak diye tahmin ediyorum. Ayda 1 de doktor muayenesine 60 tl veriyoruz.(hic bir tahlil ve. yapılmazsa tabi)
Kısaca, yuvarlak hesap: gelirimiz 5500tl
Aylık sabit gider: 3300 diyelim. Geri kalan 2200 tl ile yeme içme, giyim kusam, gezme parası olarak düşünürseniz birikim yapabilir miyim?
Sanırım en çok israfı yeme içmede yapıyoruz çünkü neredeyse haftada 3 4 kere ya dışarda yiyoruz ya eve sipariş veriyoruz. Bir de çikolatadir biskuvidir çerezdir kısaca aburcuburu çok tüketiyoruz
bir de tabi torun olduğu için sık sık annelere ziyarete gidiyoruz bu da epey yakıt masrafı oluyor...
Önerilerinizi bekliyorum canlarım. Siz benim yerimde olsanız nasıl birikim yapardınız? 2200 tl az bir para değil bakınca insanlar bu parayla ev geçindiriyor. Bizimse ay sonunda hesapta 100 tl ya kalır ya kalmaz yani. şimdiye kadar gelir gider idaresi hep esimdeydi ekstra birikim yapamadik. Acaba bundan sonra ben mi hesapları ele alıp birikimci hatun olsam diyorum...