birikim yapabilmenin yolları

Hasan Yel

75 yöntemle para tasarrufu

Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz Çünkü ALLAH israf edenleri sevmez.(Ayet-i Kerime)

Paranızı savurmaktan vazgeçmek istiyorsanız, işte cebinizi kalınlaştırmanın 75 yolu. Giyimden, evde kullanılan elektrikli eşyalara ve su tasarrufuna kadar farklı öneriler şöyle…

Otomobil alırken cebimizden fazladan 4 bin TL çıkıyor. Yanlış lamba kullanırsanız, yılda bir lamba için 15 TL fazladan elektrik faturası ödüyorsunuz. Sifonu gereksiz yere çekmenin bedeli yılda 6 TL. Market alışverişi

1- Makarna, bakliyat, deterjan, kişisel bakım ürünlerini toptan alın.
2- Peynir, et, sebze ve meyve gibi çabuk bozulan ürünleri ihtiyacınız kadar alın. Özellikle peynirler çok çabuk bozuluyor.
3- Büyük marketlerin indirim günlerini takip edin.
4- Marketler evlere haftalık olarak ‘indirimli ürün’ broşürleri dağıtıyor.
5- Sebze ve meyve için semt pazarlarını tercih edin. Ürünü kendiniz seçin, eve geldiğinizde yarısı çürük çıkmasın.
6- Pek çok markanın daha ucuza, muadil ürünleri var. Bunlar bildiğiniz markalarla aynı fabrikalarda üretiliyor. Muadil ürünleri tercih edin.

GİYİM

7- Alışverişe gitmeden önce ihtiyaçlarınızı listeleyin. Hiç giymeyeceğiniz kıyafetlere para harcamayın.
8- Moda kurbanı olmayın. Sadece moda diye aldığınız kıyafet, bir sonraki sezon elinizde kalabilir.
9- Marka giyinmek o kadar da pahalı değil. Yıllardır büyük mağazalar ve markalar, seri sonu ve önceki sezon ürünlerini yarı fiyatına outlet mağazalarında satışa sunuyor.


10- “Biraz büyük oldu ama terziye verir, daraltırım” mantığı ile ucuz ürün almayın. Terzi ücreti ile astarı yüzünden pahalıya gelebilir.
11- Alacağınız kıyafeti mutlaka deneyin. Evde üstünüze olmazsa, boşuna para vermiş olursunuz.
12- İndirim dönemlerini bekleyin.
13- Aldığınız ürünün değiştirme garantisi olsun.
14- Akkor lambayı, ‘kompakt floresan lambayla değiştirirseniz, yüzde 80 tasarruf edersiniz.
15- Odadan ayrılırken lambaları kapatın.
16- Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın.
17- Lambaların tozunu alın. Tozlanan lamba, ışığın yüzde 50’sini yutar.
18- Lamba alırken en yüksek lümen/watt oranını tercih edin. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde, daha yüksek güçlü ama tek bir lamba kullanın.
19- Duvar, tavan ve mobilyaların açık renk olması enerji tasarrufunuzu artırır.

BUZDOLABI

20- Buzdolabınızı fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzak tutun. Bunu yapmazsanız, buzdolabınız serin kalmak için daha çok çalışır. Dolayısıyla daha çok enerji sarf eder.
21- Buzdolabındaki koruyucuların kalınlığının artması, içindekileri serin tutmak için daha çok çalışmasını gerektirir. Bu nedenle gıdaların fazla olan paketlerini çıkarın.
22- Derin dondurucudan çıkaracağınız malzemeyi bir gün önceden alarak buzdolabınızda çözülmeye bırakın. Bu malzeme, dolaba soğukluk vereceği için, buzdolabınızın daha az enerji harcamasını sağlarsınız.


23- Buzdolabınızdaki buz kalınlığının 5 mm’yi geçmemesine dikkat edin. Biriken buzlar, buzdolabınızın daha çok çalışmasına sebep olur.
24- Buzdolabının kapağını mümkün olduğu kadar az açın ve kapağı uzun süre açık tutmayın.
25- Buzdolabına sıcak malzeme koymayın. Çünkü sıcak yemek koyduğunuzd,a buzdolabınız, ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışıp, daha fazla enerji tüketecektir.
26- Sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın. Kapatılmazsa dolabın içindeki nem oranı artar ve kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.

OCAK VE FIRIN

27- Çok gerekli değilse ön ısıtma yapmayın. Yapacaksanız da 10 dakikayı geçirmeyin.
28- Aynı anda birden fazla yiyecek pişirin. Enerjiden en az yüzde 50 tasarruf sağlarsınız.
29- Fırın kapağını her açtığınızda yüzde 20 oranında ısı kaybı olur. Kapağı açmamaya özen gösterin.
30- Mikro dalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşir. Bu nedenle geleneksel fırınlara göre yüzde 50 az elektrik harcarlar. Az yemek pişirecekseniz mikrodalga, çok yemek pişirecekseniz fırını kullanın.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ

33- Yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkama yapın. Durulama içinse soğuk suyu tercih edin.
34- Önden yüklemeli makineler, üstten yüklemeli makinelere göre daha az enerji tüketirler.
35- Çamaşırlar çok kirli olmadıkça ön yıkama yapmayın.
36- Çamaşır makinenizi, tam dolmadan çalıştırmayın.
37- Çamaşırlarınızı yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanın. Makine elektrik enerjisinin yüzde 90’ını suyu ısıtmada harcar.

BULAŞIK MAKİNESİ

38- Ön durulama yapmayın. Sıcak su yerine soğuk su kullanın.
39- Bulaşıkların yıkanması için 55 derece su sıcaklığı yeterlidir.
40 – Makinenizi tam doldurmadan çalıştırmayın.
Elektrik süpürgesi ve saç kurutma makinesi

ENERJİ TASARRUFU

41- Elektrik süpürgesinin torbasını sık sık boşaltın. Böyle yaparak süpürgenin emme gücünü yükseltirsiniz.
42- Eskimiş fırçaları yenileyin.
43- Yılda en az bir kez motor bölümünün açılıp toz ve pamukçukların temizlenmesi gerekir.
44- Saç kurutma makinesi 10 dakika çalıştığında, 60 watt’lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer bir elektrik tüketir.
Televizyon, bilgisayar, yazıcı, video, CD gösterici, radyo

45- Kullanmadığınız zaman boşa enerji harcamamak için bilgisayarınızı kapatın ve fişi çekin.
46- TV’ler, videolar, CD göstericiler, kablosuz telefonlar, alarmlar ‘stand-by’ modunda enerji tüketmeye devam ederler. ‘Sızıntı’ denilen bu enerji tüketimi, aletin kendi enerjisinin yaklaşık yüzde 5’i kadardır. Aletleri ‘stand-by’ modunda tutmayın.
47- Küçük ekranlı televizyonlar, büyük ekranlılara göre daha az elektrik enerjisi tüketirler.
48- Ses düzeyini düşük tutarsanız, daha az elektrik enerjisi tüketirsiniz.

SU TASARRUFU
49- Meyve ve sebzeleri, sürekli akan suda yıkamayın. Önce, su dolu bir kapta çamurlarını ve tozlarını atmaları için bekletin. İkinci kap suyla, son durulamasını yapın. Dört kişilik bir aile, bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su tasarruf edebilir.
50- Bulaşıklarınızı elde değil, makinede yıkayın. Dört kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84-126 litre su harcarsınız. Bulaşık makinesi, aynı bulaşığı sadece 12 litre suyla yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarruf ettiğiniz anlamına gelir.
51- Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur.
52- Daha kısa duş alın. Beş dakikalık duşta ortalama 60 litre su harcarsınız.
53- Gereksiz yere sifon çekmeyin. Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Sifonu günde amacı dışında bir kez çekmeniz, yılda dört ton suyu boşuna harcamanız anlamına gelir. 1.5 litrelik bir pet şişeyi suyla doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sifonu çektiğinizde, şişenin içindeki su yerinde kalacağından, her seferinde 1.5 litre tasarruf edersiniz. Sadece bu basit yöntemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

54- Duş başlığınızı değiştirin. Suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın.
55- Muslukları tamir ettirin, su kaçırmadığından emin olun. Saniyede bir damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar. Su kaçaklarını engelleyin.
56- Bir çamaşır makinesi, tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az çalıştırmanız, yılda 9 ton su tasarrufu anlamına gelir.

UCUZ TATİL

57- Ucuz uçak bileti bulmanın birinci ve değişmez kuralı, en az üç ay öncesinden bileti almak. Uçak doldukça ve zaman azaldıkça bilet fiyatları yükseliyor.
58- Promosyonları takip edin.
59- Havayolları şirketlerinin internet sitelerine üye olun. İndirimlerden haberiniz olsun.
60- Kış mevsiminde, Sevgiler Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, 23 Nisan Çocuk Bayramı gibi özel günlerde uçmak daha ucuz.
61- Yaz sezonunda seyahat ediyorsanız, az tercih edilen gün ve saatleri seçin. Hafta içi sabah ve gece yarısı biletleri daha ucuz oluyor.
62- Yurtdışı seyahatine çıkacaksanız, Kasım ile Mart ayları arasını tercih edin.
63- Yılbaşında uçacaksanız, bileti aylar öncesinden alın.
64- Çok sık uçuyorsanız, mutlaka havayolu şirketlerinin mil puan kazandıran kartlarından edinin.
65- Bayram dönemlerinde uçacaksanız, dört-beş havayolu şirketini karşılaştırarak bilet satın alın. Yolcu kapmak için en yoğun promosyonlar bu dönemde yapılıyor.

66- Yaz sezonunda, biletinizi gidiş-dönüş alın. Garanti yolcu olduğunuz için daha ucuza bilet alabiliyorsunuz.
67- Atatürk Havaalanı değil de Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan kalkan ve seferleri tercih ederseniz, yine daha ucuza uçarsınız.
68 – Türkiye’de bir haftalık tatil yapmak istiyorsanız, tatilinizi yurtdışı seyahat acenteleri üzerinden organize edin. Yurtdışı fiyatları daha ucuz.
69- Tek başınıza seyahat etmek her zaman daha pahalı, turlara katılın.
70- Bir seyahat şirketinde arkadaşınız olsun, çalışan indiriminden yararlanın. Arkadaşınız yoksa edinin.

EĞLENCE

71- Arkadaşlarınızla kalabalık bir grup olarak dışarı çıkıyorsanız, gideceğiniz restorandan ya da gece kulübünden grup indirimi isteyin.
72- Gece eve dönerken, taksi şoförüyle, taksimetreyi gündüz tarifesinden açması için pazarlık yapın. Çoğu kabul ediyor.
73- Herkesin gittiği favori mekânlar yerine yeni açılan mekânları tercih edin. Yenilerde fiyatlar her zaman daha ucuzdur.
74- Daha tasarruflu olmak istiyorsanız, en iyisi dışarı çıkmayın. Evde vereceğiniz partiler, dışarı çıkmaktan daha az maliyetli olur. Hem ev sahibi olarak partinin yıldızı olursunuz hem şu sıralar ev partileri çok moda.
75- Hedef kitlesi özellikle gençler olan, örneğin GSM operatörlerinin, giyim ve yiyecek, içecek markalarının hediye kampanyalarını takip edin. Konserler için bedava bilet dağıtıyorlar
 
Hasan Yel

75 yöntemle para tasarrufu

Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz Çünkü ALLAH israf edenleri sevmez.(Ayet-i Kerime)

Paranızı savurmaktan vazgeçmek istiyorsanız, işte cebinizi kalınlaştırmanın 75 yolu. Giyimden, evde kullanılan elektrikli eşyalara ve su tasarrufuna kadar farklı öneriler şöyle…

Otomobil alırken cebimizden fazladan 4 bin TL çıkıyor. Yanlış lamba kullanırsanız, yılda bir lamba için 15 TL fazladan elektrik faturası ödüyorsunuz. Sifonu gereksiz yere çekmenin bedeli yılda 6 TL. Market alışverişi

1- Makarna, bakliyat, deterjan, kişisel bakım ürünlerini toptan alın.
2- Peynir, et, sebze ve meyve gibi çabuk bozulan ürünleri ihtiyacınız kadar alın. Özellikle peynirler çok çabuk bozuluyor.
3- Büyük marketlerin indirim günlerini takip edin.
4- Marketler evlere haftalık olarak ‘indirimli ürün’ broşürleri dağıtıyor.
5- Sebze ve meyve için semt pazarlarını tercih edin. Ürünü kendiniz seçin, eve geldiğinizde yarısı çürük çıkmasın.
6- Pek çok markanın daha ucuza, muadil ürünleri var. Bunlar bildiğiniz markalarla aynı fabrikalarda üretiliyor. Muadil ürünleri tercih edin.

GİYİM

7- Alışverişe gitmeden önce ihtiyaçlarınızı listeleyin. Hiç giymeyeceğiniz kıyafetlere para harcamayın.
8- Moda kurbanı olmayın. Sadece moda diye aldığınız kıyafet, bir sonraki sezon elinizde kalabilir.
9- Marka giyinmek o kadar da pahalı değil. Yıllardır büyük mağazalar ve markalar, seri sonu ve önceki sezon ürünlerini yarı fiyatına outlet mağazalarında satışa sunuyor.


10- “Biraz büyük oldu ama terziye verir, daraltırım” mantığı ile ucuz ürün almayın. Terzi ücreti ile astarı yüzünden pahalıya gelebilir.
11- Alacağınız kıyafeti mutlaka deneyin. Evde üstünüze olmazsa, boşuna para vermiş olursunuz.
12- İndirim dönemlerini bekleyin.
13- Aldığınız ürünün değiştirme garantisi olsun.
14- Akkor lambayı, ‘kompakt floresan lambayla değiştirirseniz, yüzde 80 tasarruf edersiniz.
15- Odadan ayrılırken lambaları kapatın.
16- Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın.
17- Lambaların tozunu alın. Tozlanan lamba, ışığın yüzde 50’sini yutar.
18- Lamba alırken en yüksek lümen/watt oranını tercih edin. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde, daha yüksek güçlü ama tek bir lamba kullanın.
19- Duvar, tavan ve mobilyaların açık renk olması enerji tasarrufunuzu artırır.

BUZDOLABI

20- Buzdolabınızı fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzak tutun. Bunu yapmazsanız, buzdolabınız serin kalmak için daha çok çalışır. Dolayısıyla daha çok enerji sarf eder.
21- Buzdolabındaki koruyucuların kalınlığının artması, içindekileri serin tutmak için daha çok çalışmasını gerektirir. Bu nedenle gıdaların fazla olan paketlerini çıkarın.
22- Derin dondurucudan çıkaracağınız malzemeyi bir gün önceden alarak buzdolabınızda çözülmeye bırakın. Bu malzeme, dolaba soğukluk vereceği için, buzdolabınızın daha az enerji harcamasını sağlarsınız.


23- Buzdolabınızdaki buz kalınlığının 5 mm’yi geçmemesine dikkat edin. Biriken buzlar, buzdolabınızın daha çok çalışmasına sebep olur.
24- Buzdolabının kapağını mümkün olduğu kadar az açın ve kapağı uzun süre açık tutmayın.
25- Buzdolabına sıcak malzeme koymayın. Çünkü sıcak yemek koyduğunuzd,a buzdolabınız, ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışıp, daha fazla enerji tüketecektir.
26- Sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın. Kapatılmazsa dolabın içindeki nem oranı artar ve kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.

OCAK VE FIRIN

27- Çok gerekli değilse ön ısıtma yapmayın. Yapacaksanız da 10 dakikayı geçirmeyin.
28- Aynı anda birden fazla yiyecek pişirin. Enerjiden en az yüzde 50 tasarruf sağlarsınız.
29- Fırın kapağını her açtığınızda yüzde 20 oranında ısı kaybı olur. Kapağı açmamaya özen gösterin.
30- Mikro dalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşir. Bu nedenle geleneksel fırınlara göre yüzde 50 az elektrik harcarlar. Az yemek pişirecekseniz mikrodalga, çok yemek pişirecekseniz fırını kullanın.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ

33- Yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkama yapın. Durulama içinse soğuk suyu tercih edin.
34- Önden yüklemeli makineler, üstten yüklemeli makinelere göre daha az enerji tüketirler.
35- Çamaşırlar çok kirli olmadıkça ön yıkama yapmayın.
36- Çamaşır makinenizi, tam dolmadan çalıştırmayın.
37- Çamaşırlarınızı yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanın. Makine elektrik enerjisinin yüzde 90’ını suyu ısıtmada harcar.

BULAŞIK MAKİNESİ

38- Ön durulama yapmayın. Sıcak su yerine soğuk su kullanın.
39- Bulaşıkların yıkanması için 55 derece su sıcaklığı yeterlidir.
40 – Makinenizi tam doldurmadan çalıştırmayın.
Elektrik süpürgesi ve saç kurutma makinesi

ENERJİ TASARRUFU

41- Elektrik süpürgesinin torbasını sık sık boşaltın. Böyle yaparak süpürgenin emme gücünü yükseltirsiniz.
42- Eskimiş fırçaları yenileyin.
43- Yılda en az bir kez motor bölümünün açılıp toz ve pamukçukların temizlenmesi gerekir.
44- Saç kurutma makinesi 10 dakika çalıştığında, 60 watt’lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer bir elektrik tüketir.
Televizyon, bilgisayar, yazıcı, video, CD gösterici, radyo

45- Kullanmadığınız zaman boşa enerji harcamamak için bilgisayarınızı kapatın ve fişi çekin.
46- TV’ler, videolar, CD göstericiler, kablosuz telefonlar, alarmlar ‘stand-by’ modunda enerji tüketmeye devam ederler. ‘Sızıntı’ denilen bu enerji tüketimi, aletin kendi enerjisinin yaklaşık yüzde 5’i kadardır. Aletleri ‘stand-by’ modunda tutmayın.
47- Küçük ekranlı televizyonlar, büyük ekranlılara göre daha az elektrik enerjisi tüketirler.
48- Ses düzeyini düşük tutarsanız, daha az elektrik enerjisi tüketirsiniz.

SU TASARRUFU
49- Meyve ve sebzeleri, sürekli akan suda yıkamayın. Önce, su dolu bir kapta çamurlarını ve tozlarını atmaları için bekletin. İkinci kap suyla, son durulamasını yapın. Dört kişilik bir aile, bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su tasarruf edebilir.
50- Bulaşıklarınızı elde değil, makinede yıkayın. Dört kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84-126 litre su harcarsınız. Bulaşık makinesi, aynı bulaşığı sadece 12 litre suyla yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarruf ettiğiniz anlamına gelir.
51- Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur.
52- Daha kısa duş alın. Beş dakikalık duşta ortalama 60 litre su harcarsınız.
53- Gereksiz yere sifon çekmeyin. Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Sifonu günde amacı dışında bir kez çekmeniz, yılda dört ton suyu boşuna harcamanız anlamına gelir. 1.5 litrelik bir pet şişeyi suyla doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sifonu çektiğinizde, şişenin içindeki su yerinde kalacağından, her seferinde 1.5 litre tasarruf edersiniz. Sadece bu basit yöntemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

54- Duş başlığınızı değiştirin. Suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın.
55- Muslukları tamir ettirin, su kaçırmadığından emin olun. Saniyede bir damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar. Su kaçaklarını engelleyin.
56- Bir çamaşır makinesi, tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az çalıştırmanız, yılda 9 ton su tasarrufu anlamına gelir.

UCUZ TATİL

57- Ucuz uçak bileti bulmanın birinci ve değişmez kuralı, en az üç ay öncesinden bileti almak. Uçak doldukça ve zaman azaldıkça bilet fiyatları yükseliyor.
58- Promosyonları takip edin.
59- Havayolları şirketlerinin internet sitelerine üye olun. İndirimlerden haberiniz olsun.
60- Kış mevsiminde, Sevgiler Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, 23 Nisan Çocuk Bayramı gibi özel günlerde uçmak daha ucuz.
61- Yaz sezonunda seyahat ediyorsanız, az tercih edilen gün ve saatleri seçin. Hafta içi sabah ve gece yarısı biletleri daha ucuz oluyor.
62- Yurtdışı seyahatine çıkacaksanız, Kasım ile Mart ayları arasını tercih edin.
63- Yılbaşında uçacaksanız, bileti aylar öncesinden alın.
64- Çok sık uçuyorsanız, mutlaka havayolu şirketlerinin mil puan kazandıran kartlarından edinin.
65- Bayram dönemlerinde uçacaksanız, dört-beş havayolu şirketini karşılaştırarak bilet satın alın. Yolcu kapmak için en yoğun promosyonlar bu dönemde yapılıyor.

66- Yaz sezonunda, biletinizi gidiş-dönüş alın. Garanti yolcu olduğunuz için daha ucuza bilet alabiliyorsunuz.
67- Atatürk Havaalanı değil de Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan kalkan ve seferleri tercih ederseniz, yine daha ucuza uçarsınız.
68 – Türkiye’de bir haftalık tatil yapmak istiyorsanız, tatilinizi yurtdışı seyahat acenteleri üzerinden organize edin. Yurtdışı fiyatları daha ucuz.
69- Tek başınıza seyahat etmek her zaman daha pahalı, turlara katılın.
70- Bir seyahat şirketinde arkadaşınız olsun, çalışan indiriminden yararlanın. Arkadaşınız yoksa edinin.

EĞLENCE

71- Arkadaşlarınızla kalabalık bir grup olarak dışarı çıkıyorsanız, gideceğiniz restorandan ya da gece kulübünden grup indirimi isteyin.
72- Gece eve dönerken, taksi şoförüyle, taksimetreyi gündüz tarifesinden açması için pazarlık yapın. Çoğu kabul ediyor.
73- Herkesin gittiği favori mekânlar yerine yeni açılan mekânları tercih edin. Yenilerde fiyatlar her zaman daha ucuzdur.
74- Daha tasarruflu olmak istiyorsanız, en iyisi dışarı çıkmayın. Evde vereceğiniz partiler, dışarı çıkmaktan daha az maliyetli olur. Hem ev sahibi olarak partinin yıldızı olursunuz hem şu sıralar ev partileri çok moda.
75- Hedef kitlesi özellikle gençler olan, örneğin GSM operatörlerinin, giyim ve yiyecek, içecek markalarının hediye kampanyalarını takip edin. Konserler için bedava bilet dağıtıyorlar


Bilgiler için çok teşekkür ederim hele ki 75 yöntem. :)
 
Kizlar fiyat karsilastirmasi mutlaka yapin
Gecen ciktim esimle nere gitcez ne alcz dedi
Bugun bisey almicam kesif yapcam dedim
A101 bimden uygun saniyodum gercektn bazi urunlerde fiyat farki var
Usenmedim bazi urunlerin fiyatlarini her iki yerdede bakip telime not etti, eve gelincede defterime not ettim
Iste o fiyatlarrrrrr :KK76:

Kucuk yogurt iki yerde ayni✔
Tuvalet kagidi 12li iki yerdede ayni✔
Pul biber iki yerde ayni✔
Cif bimde 1,85. A101de 1,95
Toz seker iki kilo ikisindede ayni✔
Pilavlik bulgur bimde 1,85 a101de 1,95
Irmik iki yerde de ayni✔
Pandispanya iki yerdede ayni✔
Kup seker iki yerde de ayni✔
Koftelik bulgur bim 1,85. A101. 1,95
Nohut 1 kilo bim 4,95. A101 5,95
Pirinc iki yerdede ayni.fiyata olan var 3,55 ✔
Garnitur her iki yerde de ayni ✔
200 lu pecete her iki yerdede ayni ✔
Kirmizi mercimek 1 kilo a101 4,95. Bim 4.45
 
Kizlar fiyat karsilastirmasi mutlaka yapin
Gecen ciktim esimle nere gitcez ne alcz dedi
Bugun bisey almicam kesif yapcam dedim
A101 bimden uygun saniyodum gercektn bazi urunlerde fiyat farki var
Usenmedim bazi urunlerin fiyatlarini her iki yerdede bakip telime not etti, eve gelincede defterime not ettim
Iste o fiyatlarrrrrr :KK76:

Kucuk yogurt iki yerde ayni✔
Tuvalet kagidi 12li iki yerdede ayni✔
Pul biber iki yerde ayni✔
Cif bimde 1,85. A101de 1,95
Toz seker iki kilo ikisindede ayni✔
Pilavlik bulgur bimde 1,85 a101de 1,95
Irmik iki yerde de ayni✔
Pandispanya iki yerdede ayni✔
Kup seker iki yerde de ayni✔
Koftelik bulgur bim 1,85. A101. 1,95
Nohut 1 kilo bim 4,95. A101 5,95
Pirinc iki yerdede ayni.fiyata olan var 3,55 ✔
Garnitur her iki yerde de ayni ✔
200 lu pecete her iki yerdede ayni ✔
Kirmizi mercimek 1 kilo a101 4,95. Bim 4.45
Bazı ürünlerde gerçekten kuruşta olsa fark var demekki. Mesel kapıya haftalık indirim bultenleri geliyor. Bizim burada yerel bir markette (bim gibi) baldo pirinç 3 lira... Annem hemen 3 kilo aldırdı.
 
Ya birde arkadaşlar bimde 250 gr zeytin var. Markadı da kaanlar... Yılların markadı yani kahvaltılık turunde. Heleki peynirde 2.45 mi 2.75 miydi neydi. Birde a101 in eriştesi çok güzel ben beğendim. 1.45 kuruş o da
 
Bazı ürünlerde gerçekten kuruşta olsa fark var demekki. Mesel kapıya haftalık indirim bultenleri geliyor. Bizim burada yerel bir markette (bim gibi) baldo pirinç 3 lira... Annem hemen 3 kilo aldırdı.
Cok iyi indirim takip etmk lazim.bnim.bura ilce oldugundan.pek secenegim yok bim a101 sok tema falan var buralardan aliyom mecbur ,
 
Tasarruf ederek para biriktirmeye çalışırken ilk adımı atmakta her zaman zorlanırız. Ancak ilk adımı attıktan sonra gitgide küçük adımlar atmaya başlarsınız ve finansal hayatınız gitgide daha iyi olur.

Aşağıda yer alan tasarruf etme ve para biriktirme yöntemlerinden her biri finansal hayatınızı iyileştirecek küçük ve basit adımlardır. Bazıları sadece birkaç dakika sürer, diğerleri bir veya iki saat alır ve bazıları da düzenli çaba gerektirir ancak hepsi herkesin uygulayabileceği basit yöntemlerdir. Her biri, özellikle de uzun vadede büyük tasarruf etmenizi ve hayal bile edemeyeceğiniz bir birikim yapmanızı sağlar.

Yine de aşağıda yer alan tasarruf etme ve para biriktirme yöntemlerinin her birini uygulayın diye bir şey yoktur. Listeyi gözden geçirin ve uygulayabileceğiniz ve kullanabileceğiniz 10 veya 15 taneyi seçin.

İşte sizlere tasarruf etmek ve para biriktirmekle ilgili en iyi yöntemler:



1 – Televizyonu kapatın
Tasarruf etmenin en büyük yollarından biri daha az televizyon izlemektir. Bunun bir sürü faydası vardır: şiddeti tetikleyen reklamlara daha az maruz kalmak, hayattaki diğer şeylere daha fazla odaklanmak, daha az elektrik kullanımı ve buna benzer şeyler. Akşamları televizyon karşısında rahatlamak harikadır ancak kendinize başka bir hobi bulmanız çok daha faydalı olacaktır.



2 – Hediye almak yerine hediyeleri kendiniz yapın
evde-canta-yapimi.jpg


Yiyecek karışımları, mumlar, ekmek, kurabiyeler, sabun ve başka türde şeyleri evinizde kolayca ve ucuza yapabilirsiniz. Bunlar diğerleri için muhteşem hediyeler olacaktır çünkü hediyelerde sizin dokunuşunuz olacak ve aynı zamanda birilerinin dolabında yer kaplamak yerine tüketilebilir hediyeler olacaklardır. Ayrıca hediye paketlerinize kendi el yazınızla yazdığınız bir not eklemeyi de unutmayın. Bunu yapmanız hem karşı tarafın kendini daha özel hissetmesini sağlar hem de tasarruf edip para biriktirmenize yardımcı olur.



3 – 30 gün kuralında uzmanlaşın
alisveris-sitesi-acmak.jpg


Ne zaman gereksiz alışveriş yapacağınızı düşünürseniz otuz gün bekleyin ve kendinize şu soruyu sorun: alacaklarımı hala istiyor muyum? Bunu yaptığınızda alma dürtünüz geçecektir ve sadece bekleyerek tasarruf etmiş olacaksınız. İsterseniz almak istediklerinizin yer aldığı bir liste hazırlayın ve otuz gün sonra listeyi yeniden gözden geçirin. Ancak size tavsiyemiz önemsiz şeyleri unutmak için bunu kafadan yapmanızdır.



4 – Alışverişe çıkmadan önce bir liste yapın ve bu listenin dışına çıkmayın
alisveris-merkezi.jpg


Alışverişe gitmeden önce neler alacağınızla ilgili bir liste yapın ve mağazaya gittiğinizde bu listenin dışına çıkmayın. Ne kadar çekici olduklarının bir önemi yok, listede olmayan hiçbir şeyi sepete eklemeyin. Bunu yaparak tasarruf edebilirsiniz.



5 – Dışarı çıkmak yerine arkadaşlarınızı davet edin
evde-para-kazanma-yollari.jpg


Evde yapılan hemen hemen her aktivite dışarıda yapılanlara göre daha ekonomiktir. Arkadaşlarınızı evinize davet edin ve yemek hazırlayın, daha sonra kart oyunları oynayın ve bir şeyler için. Herkes eğlenecek ve masraflar daha az olacaktır.



6 – Eski kıyafetleri atmak yerine onarın
terzi-dukkani-acmak.jpg


Düğmesi kırıldı diye tişörtünüzü atmayın. Bunun yerine benzer bir düğme bularak tişörtünüze dikin. Delik var diye bir pantolonunuzu atmayın. Bunun yerine deliğin olduğu yere yama gibi bir şey yapın ve bu pantolonu evdeyken giyin. Basit dikiş işlerini herkes yapabilir. Sadece birkaç dakikanızı alır ve ihtiyacınız olmayan yeni kıyafetleri almaktan daha ekonomiktir.



7 – Çocuklarınızın eğlencesi için çok para harcamayın
evde-calisarak-para-kazanmak.jpg


Çocukların birçoğu, özellikle de genç olanlar ucuz yöntemlerle eğlendirilebilir. Kağıt rulosu alın ve yaratıcılıklarının ortaya çıkmasını sağlayın. Bozuk paraları kavanoza atmak gibi evdeki sıradan nesnelerle oyunlar oynayın. Çocukların nesnelere değil sizinle geçirecekleri zamana ihtiyaçları olduğunu aklınızdan çıkarmayın.



8 – Dolabınızı düzenleyin
ikinci-el-giyim-magazasi.jpg


Dolaplarınızı açın ve bazı eşyalardan kurtulun. Gereksiz olanları ikinci el olarak satın veya bağışlayın. Kullanmak istemediğiniz bütün eski eşyalardan para kazanabilirsiniz. Üstelik dolaplarınızı düzenlemeniz ve temizlemeniz psikolojik olarak zihninizi boşaltmanıza yardımcı olur.



9 – Daha çok su için
su-tasarrufu1.jpg


Su içmek hem sağlık için hem de finansal açıdan faydalıdır. Her yemekten önce bir büyük bardak su içmeniz hem sindirimnizi kolaylaştırır hem de daha az yemek yemenizi sağlar. Ayrıca yeterli derecede su içtiğiniz zaman kendinizi daha iyi hissedersiniz.



10 – Hazır gıdalar tüketmeyi bırakın
fast-food-yiyecek.jpg


Fast food veya dondurulmuş gıdalar tüketmek yerine evinizde basit ve sağlıklı yemekler yapmaya çalışın. Yemek yapmak için hafta sonu bir saat harcamanız bir sürü para harcamanızı engelleyecek ve ucuz ve sağlıklı yiyecekler tüketmenizi sağlayacaktır.



11 – Sigara ve alkol gibi pahalı alışkanlıklarından kurtulun
icinden-cicek-cikan-sigara-izmariti.jpg


Bu tür alışkanlıklar karşılığında hiçbir şey almadan para harcamanıza neden olur. Cesaretinizi toplayın ve bu kötü alışkanlardan kurtulmaya çalışın. Bu sayede hem sağlığınızı korumuş olursunuz hem de para biriktirmek daha da kolaylaşır.



12 – Çıkmadan önce ışıkları söndürün
kitap-lamba.jpg


İki saatlik yolculuğa çıkmadan önce ışıkları kapatmak için bir dakikanızı ayırmanız tasarruf etmenize yardımcı olur. Bu gibi tasarrufların uzun yolculuklara çıkmadan önce yapılması daha da etkilidir.



13 – Enerji tasarruflu ampuller kullanın
enerji-tasarruflu-ampul.jpg


Bu ampuller daha maliyetli olsa bile diğer ampullere göre daha uzun ömürlüdür ve daha az elektrik tüketir. Enerji tasarruflu ampuller tüketim açısından diğer ampullere göre tasarrufludur. Bu sebeple salon ve aydınlatılması gereken odalarda enerji tasarruflu ampuller kullanın.



14 – Programlanabilir termostat kullanın
Bu tür cihazlar evinizin sıcaklığını belirlediğiniz plana göre otomatik olarak ayarlar. Böylece evde olmadığınız zamanlarda ısıtma veya soğutmayı birkaç saat kapatarak elektrik faturasının düşmesini sağlar. Programlanabilir termostat elektrik faturasından %10 ila %20 arasında tasarruf etmenizi sağlar.



15 – Mağazalardan en ucuz değil, en güvenilir beyaz eşyaları alın
beyaz-esya-satmak.jpg


Yeni bir beyaz eşya almadan önce araştırma yapın. Güvenilir, enerji tasarruflu bir çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi daha pahalı olsa bile uzun vaadede enerji ve para tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Yeni bir beyaz eşya almanız gerektiğinde araştırın.



16 – Arabanızın hava filtresini temizleyin
Temiz bir hava filtresi aracınızın performansını arttırır ve tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca hava filtresini birkaç dakika içinde kolayca temizleyebilirsiniz. Yapmanız gereken otomobilinizin kullanım kılavuzundaki talimatları takip etmektir.



17 – Yemeklerinizi market indirimlerine göre planlayın
yemek-kitabi-yazmak.jpg


Yemeklerinizi yemek kitaplarına veya hayallerinize göre planlamak yerine marketteki indirimlere göre planlayın. En büyük indirimlere bakın, daha sonra bu malzemelere ve elinizdekilere göre neler yapabileceğinizi planlayın. Bunun yaptığınız takdirde gıda faturalarınız düşecek ve para biriktirmeniz kolaylaşacaktır.



18 – Fiyat karşılaştırması yapın ve en ucuz marketi bulun
mini-market.jpg


En iyi fiyatları sunmasa bile birçoğumuz sürekli aynı markete gideriz. Allahtan en ucuz marketi bulmanın kolay bir yolu var. En çok aldığınız ürünleri belirleyin ve bu ürünleri farklı marketlerden alın. Daha sonra marketleri karşılaştırın ve bütçeniz için en uygun olana karar verin.



19 – Marketlerden aldıklarınızı kendiniz yapmaya çalışın
ekmek-firini-acmak.jpg


Ekmek yapımının karmaşık ve zaman ve para kaybı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Evde ekmek yapmak kolaydır ve satın alınan ekmeklere göre daha ucuz, daha sağlıklı ve daha lezzetlidir. Siz de marketlerden aldığınız ürünlerin bazılarını evinizde yapabilir ve ekstra para biriktirebilirsiniz.



20 – Rahatlamak için para harcamayın
Stresli olduğumuz zamanlarda para harcama eğilimindeyizdir. Para harcamak yerine evinize gidin, temel meditasyon tekniklerini deneyin, gevşeyin veya yoga yapın.



21 – Sevdiğiniz insanlara hayallerinizden bahsedin
mutlu-girisimcilerin-6-sirri.jpg


Bunun tasarruf etmek ve para biriktirmekle ne alakası var diyebilirsiniz ancak sevdiğiniz insanlarla vakit geçirirseniz ve onlara hayallerinizden bahsederseniz planlamak daha kolay hale gelecektir. Hayalinizi sevdiğiniz insanlarla planlarsanız ve gerçekleştirmek için birlikte hareket ederseniz hayalinize odaklanmanız ve hayalinizi gerçekleştirmeniz kolaylaşır. Birlikte büyük ve cesur bir hedef belirleyin ve finansal anlamda uyum sağlamak için birbirinizi cesaretlendirin.



22 – Beyaz eşyalarınıza bakım yapın
Herhangi bir tıkanma olup olmadığını kontrol edin ve iyice temizleyin. Beyaz eşyalarınızın arkasına bakın ve tozlardan kurtulmak için elektrik süpürgenizi kullanın. Özellikle buzdolaplarının, kurutucuların ve ısınma ve soğutma birimlerinin bütün deliklerini kontrol edin. Beyaz eşyaların mekaniklerini ne kadar az toz tıkarsa makineler o kadar iyi çalışır ve o kadar uzun ömürlü olur.



23 – Kullanmadığınız üyeliklerinizi iptal edin
Kullanmadığınız üyelikleri için aidat mı ödüyorsunuz? Örneği spor salonu üyeliği gibi? Bir gün kullanacağınızı düşünseniz bile bu üyelikleri iptal edin. İsterseniz ilerleyen zamanlarda yenileyebilirsiniz.



24 – İkinci el ürünlere yönelin
giyim-magazasi.jpg


Aradığınız ürünü ikinci el mağazalarda ve benzer yerlerde bulabilirsiniz. Bu alışverişler normal rutininizin bir parçası olsun ve ilk bu yerlere gidin.



25 – Ellerinizi temiz tutun
Bu en basiti. Tuvalete girdiğinizde veya çiğ sebzelerle uğraştığınızda ellerinizi yıkayın. Bu sayede her türlü virüse ve bakteriye karşı kendinizi korumuş olursunuz, doktor ve ilaç masraflarını azaltırsınız ve verimliliğiniz düşmez. Bu dünyayı keşfetmeyin ve elleriniz hiç bir zaman kirlenmesin anlamına gelmiyor ancak temel temizlik sağlık faturalarının düşmesine yardımcı olur.



26 – Kredi kartı numaranızı online hesaplarınızdan kaldırın
kredi-notu.jpg


Kredi kartı bilgileriniz hesabınızda kayıtlı olduğundan online alışveriş yapmak çok kolaydır. Sadece tıklarsınız ve alırsınız. Bu alışkanlıktan kurtulmanın en iyi yolu kredi kartı bilgilerinizi hesabınızdan silmenizdir. Bunu yaparsanız bir şey almak istediğinizde kredi kartı bilgilerinizi girmek için zaman harcamanız gerekir ve bu esnada da neden bu parayı harcamak istediğinizi sorgularsınız.



27 – Hediye için para harcamak yerine hizmet hediye edin
Yeni anne babalara hediye olarak bebek bakıcılığı hizmeti verebilirsiniz. Evcil hayvan sahipleri tanıyorsanız seyahate çıktıklarında evcil hayvanlarına siz bakabilirsiniz.



28 – Sezon sonu alışveriş yapın
kredi-karti-avantaj-dezavantaj.jpg


İnsanların birçoğu bu tekniği bilir ancak kullanmakta sıkıntı yaşar. Sezon sonları alışveriş yapmanız yaklaşık %50 tasarruf etmenizi sağlar.



29 – Evinizdeki eşyaları yeniden değerlendirin
Bir odaya girin ve odadaki her parçayı inceleyin. Gerçekten bunlara ihtiyacınız var mı? Burada oldukları için mutlu musunuz veya olmazlarsa kendinizi kötü hisseder misiniz? Kurtulmak istediğiniz eşyalar varsa hemen kurtulun. Bu eşyalar sadece karmaşıklığa neden oluyordur ve belki başka insanların işine yarayabilirler. Bu tür eşyaları ikinci el eşya dükkanlarına satabilirsiniz.



30 – Dışarıda yemek yemeyin
Evde yemek yemenin tasarruf edip para biriktirebilmenizdeki payı sandığınızdan da fazladır. Üstelik dışarıda yemekten veya dışarıdan istemekten daha sağlıklıdır.



31 – Araba alırken yakıt verimliliğine ve güvenilirliğine bakın
Güvenilir ve yakıt verimli bir araba uzun vadede tasarruf etmenizi sağlar.



32 – Eğlence için alışveriş merkezlerine veya mağazalara gitmeyin
Eğlence için alışveriş merkezlerine veya mağazalara gittiğinizde gerçekten ihtiyacınız olmayan şeyler için para harcarsınız. Bunun yerine eğlence için farklı yerler bulun. Park, basketbol sahası, müze, bir arkadaşınızın evi ve hatta kendi eviniz. Eğlenceyi alışveriş olarak görmeyin.



33 – 10 saniye kuralında uzmanlaşın
yatirim-zamani.jpg
Sepete atmak veya kasaya götürmek için ne zaman bir ürün alsanız 10 saniye bekleyin ve gerçekten bu ürüne ihtiyacınızın olup olmadığını sorgulayın. İyi bir cevap bulamazsanız geri bırakın.



34 – Evinizdeki kullanılmayan alanı kiraya verin
Kullanılmayan ekstra bir odanız mı var? Bu odayı kiraya verin. Bu sayede ekstra para kazanabilir ve güzel para biriktirebilirsiniz.



35 – Okumadığınız dergilerin aboneliklerini iptal edin
Evinizde boş yere yer kaplayan okunmamış dergiler mi var? Bunun nedeni büyük ihtimalle dergi abonelikleriniz. Yapmanız gereken abonelik departmanını aramak ve üyeliğinizi iptal ettirmektir. Bazen paranızı bile geri alabilirsiniz.



36 – Kahvaltı yapın
kahvalti-isi.jpg


Sabahları sağlıklı bir kahvaltı yapmak gün boyunca enerjik olmanızı sağlar ve gün ortasında çok yemek yemenizi engeller. Kahvaltı sağlıklıdır, kolay hazırlanır ve pahalı değildir. Sabahları bir kase yulaf ezmesi yemeniz öğle yemeği için büyük paralar harcamanızı engeller ve enerjik olmanızı sağlar.



37 – Artan yemeklerinizi ertesi gün de tüketin
İnsanların birçoğu günlük artan yemekleri çöpe döker. Artan yemekleri ertesi gün de yemenizin sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Buzdolabınızın üstlendiği rolü de pek küçümsemeyin.



38 – Kıyafetlerinizin hepsini gözden geçirin
Sürekli olarak kıyafet almak istiyorsanız bütün kıyafetlerinizi gözden geçirin ve nelerinizin olduğunu görün. Dolabın dibindeki kıyafetleri alın ve bunları öne koyun. Dolabınız tamamen değişecektir. Şifonyerin dibindeki kıyafetleri alın ve en üste koyun. Kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz ve yeni kıyafetler almak istemeyeceksiniz.



39 – Öğle yemeğinizi yanınızda götürün
İşteyken öğle yemeği için dışarı çıkmak yerine öğle yemeğinizi yanınızda götürün. Birçok insan için bu “kötü öğle yemeği” anlamına gelir ancak değildir. Biraz dikkatli bir hazırlık ve sadece birkaç dakika ayırarak eğlenceli bir öğle hazırlayabilir ve bu sayede paranızda cebinizde kalır.



40 – Minimal giyinmeyi öğrenin
Güzel kombinlenen kıyafetler alırsanız çok kıyafet almanıza gerek kalmaz. Beş pantolonunuz, yedi tişörtünüz ve 3 ayakkabınız varsa takım yapılabilecek bir sürü kıyafetiniz var demektir.



41 – Yakın çevrenizden yardım isteyin
Oturun ve sevdiğiniz ve en çok önem verdiğiniz insanlardan yardım isteyin. Bu kişilere harcamalarınızı kısmak ve para biriktirmek istediğinizi söyleyin ve bu konuyla ilgili size tavsiyeler vermelerini isteyin. Durumunuza ilişkin gerçekten faydalı olabilecek tavsiyeler verebilirler.



42 – Bir şey kırıldıysa değiştirmeden veya tamirci çağırmadan önce kendiniz tamir etmeyi deneyin
Kitapçığa bakın veya internet araştırması yapın ve kendiniz tamir etmeyi deneyin. Saatleri, klimayı veya DVD’yi kendiniz tamir edebilirsiniz ve değiştirme veya tamirci parası cebinizde kalır.



43 – Derin dondurucu alın
Derin dondurucu başlangıçta masraflı olsa bile size avantaj sağlayacaktır. Mevsiminde alıp derin dondurucuya attığınız gıdalar sonradan marketten alacaklarınızdan çok daha ucuza gelecektir. Ayrıca indirimdeyken toptan aldığınız ürünleri saklamanıza da yardımcı olur. Daha da iyisi önceden hazırlanmış bir sürü yemeği saklayabilirsiniz.



44 – Yaşamak için daha ucuz bir yer bulun
Daha ucuz bir yere taşınmayı ciddi ciddi düşünün. Taşınmayı düşündüğünüz yerde iş bulursanız bu taşınma sayesinde uzun vadede daha fazla para biriktirebilirsiniz.



45 – Meyve ve sebze ekin
Bahçeniz varsa meyve ve sebzeler ekebilirsiniz. Bahçıvanlık pahalı olmayan bir hobidir. Fidanlar alın, çukur kazın, fidanları dikin ve otları temizleyin. Bu ucuz hobi sayesinde meyveler ve sebzeler yetiştirebilirsiniz. Örneği domates ekebilir ve yaz sonunda kendi domateslerinizi yiyebilirsiniz. Taze taze yiyebilir, domates suyu, sos, ketçap, makarna sosu, salça ve pizza sosu yapabilirsiniz. Lezzetli ve ucuz.



46 – Halk etkinliklerine katılın
Düzenlenen bir sürü ücretsiz etkinlik vardır. İnternetten araştırarak veya belediyelerdeki etkinlik takvimlerine bakarak gelecek etkinliklerin listelerine ulaşabilirsiniz. Bu etkinlikler sayesinde ücretsiz yemekler yiyebilir ve bedavaya eğlenebilirsiniz.



47 – Toplu taşımayı kullanın
yesil-otobus.jpg


Toplu taşıma araçlarına yakınsanız işe arabayla gitmek yerine toplu taşıma araçlarıyla kullanın. Toplu taşıma araçları ucuzdur ve aracınızı nereye park edeceksiniz diye endişelenmenize gerek kalmaz.



48 – Saçınızı kendiniz kesin
sac-satisi1.jpg


Saçınızı kendiniz kesebilirsiniz. Lavabonun etrafına bir çöp torbası yayın, makas ve tarak alın ve saçınızı kesin. İlk başlarda başarılı olamasanız bile pratik yaptıkça alışırsınız.



49 – Borçlarınız için plan yapın
Borçtan kurtulmak için herkesin bir plana ihtiyacı vardır. Bu nedenle oturun ve ödemeniz gereken borçları belirleyin ve bu borçları nasıl ödeyeceğinize ilişkin bir plan yapın. Plan yapmanız ve bu planı devreye sokmanız borçlarınızı en kısa sürede ödemenizi sağlar. Unutmayın ki borçlardan kurtulmadıkça para biriktirmeniz her zaman daha zor olacaktır.



50 – Temel ev ve otomobil bakımlarını yapın
Birtakım arızaların olmasını beklemek yerine aylık bakım programı hazırlayın ve gerekli bakımları düzenli olarak yapın. Bu ufak bir aktivitedir, ayda sadece bir veya iki saat sürer ve problemleri önceden görmenize yardımcı olur.



51 – Yolculuğa çıkarken yanınıza yiyecek alın
Yolculuğa çıkarken yanınıza yiyecek almayı unutmayın. Böylelikle yolculuğun ortasında durmak, yemek için para harcamak zorunda kalmazsınız. Bu sayede hem tasarruf etmiş olursunuz hem de zaman kaybetmemiş olursunuz.



52 – Telefon faturanızı gözden geçirin ve kullanmadığınız hizmetleri iptal edin
Oturun ve faturanızdaki her şeyi inceleyin. Mesajlar veya internet erişimi gibi kullanmadığınız bir hizmet bulursanız müşteri temsilcisini arayın ve bu hizmetlerin iptal edilmesini isteyin. İşte tasarruf.



53 – Kütüphaneye gidin
kitap-okumak.jpg


Kütüphaneyi eski kitapların yer aldığı bir yer olarak görmeyin. Kütüphaneyi keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer olarak görün. Kütüphanede ikinci bir dil öğrenebilir, yeni insanlarla tanışabilir, imzasız olarak internet kullanabilir ve yerel gazetelere ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Hepsinden iyisi bir kuruş bile ödemezsiniz.



54 – Birinden veya bir şeyden ilham alın
Çocuklarınızdan ilham alabilirsiniz, değişiklikler yapmak için eşinizden veya saygı duyduğunuz birinden ilham alabilirsiniz. Bu sadece erken emeklilik gibi kişisel bir hedef bile olabilir. Olumlu değişiklikler yapmanızı sağlayacak bir şeyler bulun. Daha sonra bu kişiyi veya şeyi sabit hatırlatıcı olarak kullanın. Bu kişiyi veya şeyi mümkün olduğunca çok aklınıza getirin. Kim için veya ne için tasarruf ediyor ve para biriktiriyorsunuz?



55 – Satın almak yerine kendi ürünlerinizi yapın
sabun-yaparak-para-kazanma.jpg


Örneğin çamaşır deterjanınızı ve sabunlarınızı kendiniz yapabilirsiniz. Bu yöntem son derece kolay ve çok daha ucuzdur. İnternet üzerinden tarifler bulmaya çalışın. Evinizde yapabileceğiniz ne kadar çok şey olduğunu görünce inanın çok şaşıracaksınız.



56 – Daha ucuz faaliyetler için arkadaşlarınızı teşvik edin
Arkadaşlar kimi zaman yürüyen para tuzakları olabilirler. Sizi para harcamamanın pek mümkün olmadığı yerlere ve aktivitelere çekebilirler. Bundan kurtulmak için birkaç teknik vardır. Bunlardan bir tanesi grubu daha ucuz şeyler yapmak için arkadaşlarınızı ikna etmektir. Arkadaşlarınızı şehir dışında tatile gitmek yerine piknik yapmaya ikna ederseniz tatil parası cebinizde kalır.



57 – Hız yapmayın
Bu sadece yakıt kullanımı açısından savurganlık değildir aynı zamanda trafik cezası ödemenize de sebep olur. Hız sınırları içinde araba kullanmak ekonomiktir ve ceza yemenizi engeller.



58 – Daha çok okuyun
Okumak en ucuz hobilerden biridir. Şehirlerin birçoğunda kütüphaneler vardır. Bu kütüphanelere gidin ve ilginizi çeken kitapları alın. Daha sonra boş zamanlarınızda okuyun. Yeni şeyler öğreneceksiniz, okuma kabiliyetinizi geliştirecek, eğlenecek ve bir kuruş bile harcamayacaksınız.



59 – Daha küçük bir ev alın
İnsanlar genelde aynı odada oturur. Yaşamak için devasa bir yere ihtiyacınız yok. Bunun yerine daha mütevazi bir ev alın ve tasarruf edin.



60 – Bakım ürünleri için fazla para harcamayın
İnsanların birçoğu pahalı olmayan hijyen ürünlerinde bir numara olduğunu düşünür. Önemli olan bu ürünleri düzenli ve tutarlı bir şekilde kullanmaktır. Her gün duş yaparsanız ve kendinizi temiz tutarsanız bir sorun kalmaz. Yüzünüze her gün peeling yapmıyorsanız 80 liraya yüz peelingi almanızın da bir anlamı yoktur.



61 – Daha az et tüketin
Besin değeri açısından özellikle de sebzeler ve meyvelerle karşılaştırıldığında et oldukça zengindir. O sebeple vücudunuzun için az miktarda et yeterli olmaktadır. Daha az et ve daha fazla sebze yiyin. Bu hem sağlıklı beslenmenizi sağlar hem de daha ekonomiktir.



62 – Evinize yalıtım yaptırın
Evlerin birçoğunda yazın soğuk ve kışın sıcak olmasını sağlayan yalıtım bulunmamaktadır. Evinize yalıtım yaptırarak uzun vaadede tasarruf edebilir ve para biriktirebilirsiniz.



63 – Bütün elektrikli aletlerinizin gerilim koruyuculu prizlere takılı olduğundan emin olun
Bu özellikle bilgisayar ekipmanlarınız için oldukça faydalıdır. Güç artışı bu tür elektroniklere kolayca zarar verdiğinden gerilim koruyucu satın alın ve ekipmanlarınızı bu tür bir cihaza takın.



64 – Tatil harcamalarınızı kesin
Büyük ve abartılı tatillere çıkmaktansa bavullarınızı arabanıza koyun ve daha ucuz tatil beldelerine gidin. Bu hem ekonomik hem de unutulmaz olacaktır.



65 – Daha çok spor yapın
spor-yapanlara-faiz-veren-banka.jpg


Her akşam yürüyüşe veya koşuya çıkın ve evinizde esneme ve kas hareketleri yapın. Bu egzersizler evde rahatlıkla yapılabilir. Yani masraflı değildir ve sağlığınız için çok faydalıdır. Egzersiz yapmak için her gün biraz zaman ayırırsanız cüzdanınız ve vücudunuz size minnettar kalır.



66 – Ürünleri toptan alın
Çöp torbası, çamaşır deterjanı veya bebek bezi gibi bozulmayacak ürünleri büyük miktarlarda alabilirsiniz. Birim fiyat üzerinden hesapladığınızda uzun vade de tasarruf etmiş olursunuz. Ayrıca sık sık alışverişe çıkmanıza, zaman kaybetmenize ve yol parası harcamanıza da gerek kalmaz.



67- Evinizde konserve yapın
konserve-isi.jpg


Ucuzken alıp konserve yaptığınız gıdalar sayesinde %60′ a kadar tasarruf yapabileceğinizi biliyor muydunuz?



Asla pes etmeyin
Para biriktirme ve tasarruf etme konusunda ne zaman kendinizi kötü hissederseniz aynı sorunla mücadele eden bir sürü insan olduğunu aklınıza getirin. İnternetteki makaleleri okuyun ve yeni bir şeyler öğrenin. En önemlisi ise asla pes etmeyin.


http://www.yeniisfikirleri.net/tasarruf-etme-ve-para-biriktirme-yontemleri/
 
Aslında şok'un bu aralar baya şubesi açıldı. Ya da istanbulda bana denk geldi hep. Onu da çarşamba günleri takip edin
Evt cars guzel seyler oluyo tava falan.almistim
Ya bn deminden beri hazr sutten nasil yogurt yapilir ona bakiyom yapanlar memnun.
Her hafta yogurda para vermk istemiyom yemk yaninda salata yerine yogurt hem dha pratik hem daha ekonomik oluyo:KK69:
Haftaya denicem:KK49:
 
Tasarruf ederek para biriktirmeye çalışırken ilk adımı atmakta her zaman zorlanırız. Ancak ilk adımı attıktan sonra gitgide küçük adımlar atmaya başlarsınız ve finansal hayatınız gitgide daha iyi olur.

Aşağıda yer alan tasarruf etme ve para biriktirme yöntemlerinden her biri finansal hayatınızı iyileştirecek küçük ve basit adımlardır. Bazıları sadece birkaç dakika sürer, diğerleri bir veya iki saat alır ve bazıları da düzenli çaba gerektirir ancak hepsi herkesin uygulayabileceği basit yöntemlerdir. Her biri, özellikle de uzun vadede büyük tasarruf etmenizi ve hayal bile edemeyeceğiniz bir birikim yapmanızı sağlar.

Yine de aşağıda yer alan tasarruf etme ve para biriktirme yöntemlerinin her birini uygulayın diye bir şey yoktur. Listeyi gözden geçirin ve uygulayabileceğiniz ve kullanabileceğiniz 10 veya 15 taneyi seçin.

İşte sizlere tasarruf etmek ve para biriktirmekle ilgili en iyi yöntemler:



1 – Televizyonu kapatın
Tasarruf etmenin en büyük yollarından biri daha az televizyon izlemektir. Bunun bir sürü faydası vardır: şiddeti tetikleyen reklamlara daha az maruz kalmak, hayattaki diğer şeylere daha fazla odaklanmak, daha az elektrik kullanımı ve buna benzer şeyler. Akşamları televizyon karşısında rahatlamak harikadır ancak kendinize başka bir hobi bulmanız çok daha faydalı olacaktır.



2 – Hediye almak yerine hediyeleri kendiniz yapın
evde-canta-yapimi.jpg


Yiyecek karışımları, mumlar, ekmek, kurabiyeler, sabun ve başka türde şeyleri evinizde kolayca ve ucuza yapabilirsiniz. Bunlar diğerleri için muhteşem hediyeler olacaktır çünkü hediyelerde sizin dokunuşunuz olacak ve aynı zamanda birilerinin dolabında yer kaplamak yerine tüketilebilir hediyeler olacaklardır. Ayrıca hediye paketlerinize kendi el yazınızla yazdığınız bir not eklemeyi de unutmayın. Bunu yapmanız hem karşı tarafın kendini daha özel hissetmesini sağlar hem de tasarruf edip para biriktirmenize yardımcı olur.



3 – 30 gün kuralında uzmanlaşın
alisveris-sitesi-acmak.jpg


Ne zaman gereksiz alışveriş yapacağınızı düşünürseniz otuz gün bekleyin ve kendinize şu soruyu sorun: alacaklarımı hala istiyor muyum? Bunu yaptığınızda alma dürtünüz geçecektir ve sadece bekleyerek tasarruf etmiş olacaksınız. İsterseniz almak istediklerinizin yer aldığı bir liste hazırlayın ve otuz gün sonra listeyi yeniden gözden geçirin. Ancak size tavsiyemiz önemsiz şeyleri unutmak için bunu kafadan yapmanızdır.



4 – Alışverişe çıkmadan önce bir liste yapın ve bu listenin dışına çıkmayın
alisveris-merkezi.jpg


Alışverişe gitmeden önce neler alacağınızla ilgili bir liste yapın ve mağazaya gittiğinizde bu listenin dışına çıkmayın. Ne kadar çekici olduklarının bir önemi yok, listede olmayan hiçbir şeyi sepete eklemeyin. Bunu yaparak tasarruf edebilirsiniz.



5 – Dışarı çıkmak yerine arkadaşlarınızı davet edin
evde-para-kazanma-yollari.jpg


Evde yapılan hemen hemen her aktivite dışarıda yapılanlara göre daha ekonomiktir. Arkadaşlarınızı evinize davet edin ve yemek hazırlayın, daha sonra kart oyunları oynayın ve bir şeyler için. Herkes eğlenecek ve masraflar daha az olacaktır.



6 – Eski kıyafetleri atmak yerine onarın
terzi-dukkani-acmak.jpg


Düğmesi kırıldı diye tişörtünüzü atmayın. Bunun yerine benzer bir düğme bularak tişörtünüze dikin. Delik var diye bir pantolonunuzu atmayın. Bunun yerine deliğin olduğu yere yama gibi bir şey yapın ve bu pantolonu evdeyken giyin. Basit dikiş işlerini herkes yapabilir. Sadece birkaç dakikanızı alır ve ihtiyacınız olmayan yeni kıyafetleri almaktan daha ekonomiktir.



7 – Çocuklarınızın eğlencesi için çok para harcamayın
evde-calisarak-para-kazanmak.jpg


Çocukların birçoğu, özellikle de genç olanlar ucuz yöntemlerle eğlendirilebilir. Kağıt rulosu alın ve yaratıcılıklarının ortaya çıkmasını sağlayın. Bozuk paraları kavanoza atmak gibi evdeki sıradan nesnelerle oyunlar oynayın. Çocukların nesnelere değil sizinle geçirecekleri zamana ihtiyaçları olduğunu aklınızdan çıkarmayın.



8 – Dolabınızı düzenleyin
ikinci-el-giyim-magazasi.jpg


Dolaplarınızı açın ve bazı eşyalardan kurtulun. Gereksiz olanları ikinci el olarak satın veya bağışlayın. Kullanmak istemediğiniz bütün eski eşyalardan para kazanabilirsiniz. Üstelik dolaplarınızı düzenlemeniz ve temizlemeniz psikolojik olarak zihninizi boşaltmanıza yardımcı olur.



9 – Daha çok su için
su-tasarrufu1.jpg


Su içmek hem sağlık için hem de finansal açıdan faydalıdır. Her yemekten önce bir büyük bardak su içmeniz hem sindirimnizi kolaylaştırır hem de daha az yemek yemenizi sağlar. Ayrıca yeterli derecede su içtiğiniz zaman kendinizi daha iyi hissedersiniz.



10 – Hazır gıdalar tüketmeyi bırakın
fast-food-yiyecek.jpg


Fast food veya dondurulmuş gıdalar tüketmek yerine evinizde basit ve sağlıklı yemekler yapmaya çalışın. Yemek yapmak için hafta sonu bir saat harcamanız bir sürü para harcamanızı engelleyecek ve ucuz ve sağlıklı yiyecekler tüketmenizi sağlayacaktır.



11 – Sigara ve alkol gibi pahalı alışkanlıklarından kurtulun
icinden-cicek-cikan-sigara-izmariti.jpg


Bu tür alışkanlıklar karşılığında hiçbir şey almadan para harcamanıza neden olur. Cesaretinizi toplayın ve bu kötü alışkanlardan kurtulmaya çalışın. Bu sayede hem sağlığınızı korumuş olursunuz hem de para biriktirmek daha da kolaylaşır.



12 – Çıkmadan önce ışıkları söndürün
kitap-lamba.jpg


İki saatlik yolculuğa çıkmadan önce ışıkları kapatmak için bir dakikanızı ayırmanız tasarruf etmenize yardımcı olur. Bu gibi tasarrufların uzun yolculuklara çıkmadan önce yapılması daha da etkilidir.



13 – Enerji tasarruflu ampuller kullanın
enerji-tasarruflu-ampul.jpg


Bu ampuller daha maliyetli olsa bile diğer ampullere göre daha uzun ömürlüdür ve daha az elektrik tüketir. Enerji tasarruflu ampuller tüketim açısından diğer ampullere göre tasarrufludur. Bu sebeple salon ve aydınlatılması gereken odalarda enerji tasarruflu ampuller kullanın.



14 – Programlanabilir termostat kullanın
Bu tür cihazlar evinizin sıcaklığını belirlediğiniz plana göre otomatik olarak ayarlar. Böylece evde olmadığınız zamanlarda ısıtma veya soğutmayı birkaç saat kapatarak elektrik faturasının düşmesini sağlar. Programlanabilir termostat elektrik faturasından %10 ila %20 arasında tasarruf etmenizi sağlar.



15 – Mağazalardan en ucuz değil, en güvenilir beyaz eşyaları alın
beyaz-esya-satmak.jpg


Yeni bir beyaz eşya almadan önce araştırma yapın. Güvenilir, enerji tasarruflu bir çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi daha pahalı olsa bile uzun vaadede enerji ve para tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Yeni bir beyaz eşya almanız gerektiğinde araştırın.



16 – Arabanızın hava filtresini temizleyin
Temiz bir hava filtresi aracınızın performansını arttırır ve tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca hava filtresini birkaç dakika içinde kolayca temizleyebilirsiniz. Yapmanız gereken otomobilinizin kullanım kılavuzundaki talimatları takip etmektir.



17 – Yemeklerinizi market indirimlerine göre planlayın
yemek-kitabi-yazmak.jpg


Yemeklerinizi yemek kitaplarına veya hayallerinize göre planlamak yerine marketteki indirimlere göre planlayın. En büyük indirimlere bakın, daha sonra bu malzemelere ve elinizdekilere göre neler yapabileceğinizi planlayın. Bunun yaptığınız takdirde gıda faturalarınız düşecek ve para biriktirmeniz kolaylaşacaktır.



18 – Fiyat karşılaştırması yapın ve en ucuz marketi bulun
mini-market.jpg


En iyi fiyatları sunmasa bile birçoğumuz sürekli aynı markete gideriz. Allahtan en ucuz marketi bulmanın kolay bir yolu var. En çok aldığınız ürünleri belirleyin ve bu ürünleri farklı marketlerden alın. Daha sonra marketleri karşılaştırın ve bütçeniz için en uygun olana karar verin.



19 – Marketlerden aldıklarınızı kendiniz yapmaya çalışın
ekmek-firini-acmak.jpg


Ekmek yapımının karmaşık ve zaman ve para kaybı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Evde ekmek yapmak kolaydır ve satın alınan ekmeklere göre daha ucuz, daha sağlıklı ve daha lezzetlidir. Siz de marketlerden aldığınız ürünlerin bazılarını evinizde yapabilir ve ekstra para biriktirebilirsiniz.



20 – Rahatlamak için para harcamayın
Stresli olduğumuz zamanlarda para harcama eğilimindeyizdir. Para harcamak yerine evinize gidin, temel meditasyon tekniklerini deneyin, gevşeyin veya yoga yapın.



21 – Sevdiğiniz insanlara hayallerinizden bahsedin
mutlu-girisimcilerin-6-sirri.jpg


Bunun tasarruf etmek ve para biriktirmekle ne alakası var diyebilirsiniz ancak sevdiğiniz insanlarla vakit geçirirseniz ve onlara hayallerinizden bahsederseniz planlamak daha kolay hale gelecektir. Hayalinizi sevdiğiniz insanlarla planlarsanız ve gerçekleştirmek için birlikte hareket ederseniz hayalinize odaklanmanız ve hayalinizi gerçekleştirmeniz kolaylaşır. Birlikte büyük ve cesur bir hedef belirleyin ve finansal anlamda uyum sağlamak için birbirinizi cesaretlendirin.



22 – Beyaz eşyalarınıza bakım yapın
Herhangi bir tıkanma olup olmadığını kontrol edin ve iyice temizleyin. Beyaz eşyalarınızın arkasına bakın ve tozlardan kurtulmak için elektrik süpürgenizi kullanın. Özellikle buzdolaplarının, kurutucuların ve ısınma ve soğutma birimlerinin bütün deliklerini kontrol edin. Beyaz eşyaların mekaniklerini ne kadar az toz tıkarsa makineler o kadar iyi çalışır ve o kadar uzun ömürlü olur.



23 – Kullanmadığınız üyeliklerinizi iptal edin
Kullanmadığınız üyelikleri için aidat mı ödüyorsunuz? Örneği spor salonu üyeliği gibi? Bir gün kullanacağınızı düşünseniz bile bu üyelikleri iptal edin. İsterseniz ilerleyen zamanlarda yenileyebilirsiniz.



24 – İkinci el ürünlere yönelin
giyim-magazasi.jpg


Aradığınız ürünü ikinci el mağazalarda ve benzer yerlerde bulabilirsiniz. Bu alışverişler normal rutininizin bir parçası olsun ve ilk bu yerlere gidin.



25 – Ellerinizi temiz tutun
Bu en basiti. Tuvalete girdiğinizde veya çiğ sebzelerle uğraştığınızda ellerinizi yıkayın. Bu sayede her türlü virüse ve bakteriye karşı kendinizi korumuş olursunuz, doktor ve ilaç masraflarını azaltırsınız ve verimliliğiniz düşmez. Bu dünyayı keşfetmeyin ve elleriniz hiç bir zaman kirlenmesin anlamına gelmiyor ancak temel temizlik sağlık faturalarının düşmesine yardımcı olur.



26 – Kredi kartı numaranızı online hesaplarınızdan kaldırın
kredi-notu.jpg


Kredi kartı bilgileriniz hesabınızda kayıtlı olduğundan online alışveriş yapmak çok kolaydır. Sadece tıklarsınız ve alırsınız. Bu alışkanlıktan kurtulmanın en iyi yolu kredi kartı bilgilerinizi hesabınızdan silmenizdir. Bunu yaparsanız bir şey almak istediğinizde kredi kartı bilgilerinizi girmek için zaman harcamanız gerekir ve bu esnada da neden bu parayı harcamak istediğinizi sorgularsınız.



27 – Hediye için para harcamak yerine hizmet hediye edin
Yeni anne babalara hediye olarak bebek bakıcılığı hizmeti verebilirsiniz. Evcil hayvan sahipleri tanıyorsanız seyahate çıktıklarında evcil hayvanlarına siz bakabilirsiniz.



28 – Sezon sonu alışveriş yapın
kredi-karti-avantaj-dezavantaj.jpg


İnsanların birçoğu bu tekniği bilir ancak kullanmakta sıkıntı yaşar. Sezon sonları alışveriş yapmanız yaklaşık %50 tasarruf etmenizi sağlar.



29 – Evinizdeki eşyaları yeniden değerlendirin
Bir odaya girin ve odadaki her parçayı inceleyin. Gerçekten bunlara ihtiyacınız var mı? Burada oldukları için mutlu musunuz veya olmazlarsa kendinizi kötü hisseder misiniz? Kurtulmak istediğiniz eşyalar varsa hemen kurtulun. Bu eşyalar sadece karmaşıklığa neden oluyordur ve belki başka insanların işine yarayabilirler. Bu tür eşyaları ikinci el eşya dükkanlarına satabilirsiniz.



30 – Dışarıda yemek yemeyin
Evde yemek yemenin tasarruf edip para biriktirebilmenizdeki payı sandığınızdan da fazladır. Üstelik dışarıda yemekten veya dışarıdan istemekten daha sağlıklıdır.



31 – Araba alırken yakıt verimliliğine ve güvenilirliğine bakın
Güvenilir ve yakıt verimli bir araba uzun vadede tasarruf etmenizi sağlar.



32 – Eğlence için alışveriş merkezlerine veya mağazalara gitmeyin
Eğlence için alışveriş merkezlerine veya mağazalara gittiğinizde gerçekten ihtiyacınız olmayan şeyler için para harcarsınız. Bunun yerine eğlence için farklı yerler bulun. Park, basketbol sahası, müze, bir arkadaşınızın evi ve hatta kendi eviniz. Eğlenceyi alışveriş olarak görmeyin.



33 – 10 saniye kuralında uzmanlaşın
yatirim-zamani.jpg
Sepete atmak veya kasaya götürmek için ne zaman bir ürün alsanız 10 saniye bekleyin ve gerçekten bu ürüne ihtiyacınızın olup olmadığını sorgulayın. İyi bir cevap bulamazsanız geri bırakın.



34 – Evinizdeki kullanılmayan alanı kiraya verin
Kullanılmayan ekstra bir odanız mı var? Bu odayı kiraya verin. Bu sayede ekstra para kazanabilir ve güzel para biriktirebilirsiniz.



35 – Okumadığınız dergilerin aboneliklerini iptal edin
Evinizde boş yere yer kaplayan okunmamış dergiler mi var? Bunun nedeni büyük ihtimalle dergi abonelikleriniz. Yapmanız gereken abonelik departmanını aramak ve üyeliğinizi iptal ettirmektir. Bazen paranızı bile geri alabilirsiniz.



36 – Kahvaltı yapın
kahvalti-isi.jpg


Sabahları sağlıklı bir kahvaltı yapmak gün boyunca enerjik olmanızı sağlar ve gün ortasında çok yemek yemenizi engeller. Kahvaltı sağlıklıdır, kolay hazırlanır ve pahalı değildir. Sabahları bir kase yulaf ezmesi yemeniz öğle yemeği için büyük paralar harcamanızı engeller ve enerjik olmanızı sağlar.



37 – Artan yemeklerinizi ertesi gün de tüketin
İnsanların birçoğu günlük artan yemekleri çöpe döker. Artan yemekleri ertesi gün de yemenizin sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Buzdolabınızın üstlendiği rolü de pek küçümsemeyin.



38 – Kıyafetlerinizin hepsini gözden geçirin
Sürekli olarak kıyafet almak istiyorsanız bütün kıyafetlerinizi gözden geçirin ve nelerinizin olduğunu görün. Dolabın dibindeki kıyafetleri alın ve bunları öne koyun. Dolabınız tamamen değişecektir. Şifonyerin dibindeki kıyafetleri alın ve en üste koyun. Kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz ve yeni kıyafetler almak istemeyeceksiniz.



39 – Öğle yemeğinizi yanınızda götürün
İşteyken öğle yemeği için dışarı çıkmak yerine öğle yemeğinizi yanınızda götürün. Birçok insan için bu “kötü öğle yemeği” anlamına gelir ancak değildir. Biraz dikkatli bir hazırlık ve sadece birkaç dakika ayırarak eğlenceli bir öğle hazırlayabilir ve bu sayede paranızda cebinizde kalır.



40 – Minimal giyinmeyi öğrenin
Güzel kombinlenen kıyafetler alırsanız çok kıyafet almanıza gerek kalmaz. Beş pantolonunuz, yedi tişörtünüz ve 3 ayakkabınız varsa takım yapılabilecek bir sürü kıyafetiniz var demektir.



41 – Yakın çevrenizden yardım isteyin
Oturun ve sevdiğiniz ve en çok önem verdiğiniz insanlardan yardım isteyin. Bu kişilere harcamalarınızı kısmak ve para biriktirmek istediğinizi söyleyin ve bu konuyla ilgili size tavsiyeler vermelerini isteyin. Durumunuza ilişkin gerçekten faydalı olabilecek tavsiyeler verebilirler.



42 – Bir şey kırıldıysa değiştirmeden veya tamirci çağırmadan önce kendiniz tamir etmeyi deneyin
Kitapçığa bakın veya internet araştırması yapın ve kendiniz tamir etmeyi deneyin. Saatleri, klimayı veya DVD’yi kendiniz tamir edebilirsiniz ve değiştirme veya tamirci parası cebinizde kalır.



43 – Derin dondurucu alın
Derin dondurucu başlangıçta masraflı olsa bile size avantaj sağlayacaktır. Mevsiminde alıp derin dondurucuya attığınız gıdalar sonradan marketten alacaklarınızdan çok daha ucuza gelecektir. Ayrıca indirimdeyken toptan aldığınız ürünleri saklamanıza da yardımcı olur. Daha da iyisi önceden hazırlanmış bir sürü yemeği saklayabilirsiniz.



44 – Yaşamak için daha ucuz bir yer bulun
Daha ucuz bir yere taşınmayı ciddi ciddi düşünün. Taşınmayı düşündüğünüz yerde iş bulursanız bu taşınma sayesinde uzun vadede daha fazla para biriktirebilirsiniz.



45 – Meyve ve sebze ekin
Bahçeniz varsa meyve ve sebzeler ekebilirsiniz. Bahçıvanlık pahalı olmayan bir hobidir. Fidanlar alın, çukur kazın, fidanları dikin ve otları temizleyin. Bu ucuz hobi sayesinde meyveler ve sebzeler yetiştirebilirsiniz. Örneği domates ekebilir ve yaz sonunda kendi domateslerinizi yiyebilirsiniz. Taze taze yiyebilir, domates suyu, sos, ketçap, makarna sosu, salça ve pizza sosu yapabilirsiniz. Lezzetli ve ucuz.



46 – Halk etkinliklerine katılın
Düzenlenen bir sürü ücretsiz etkinlik vardır. İnternetten araştırarak veya belediyelerdeki etkinlik takvimlerine bakarak gelecek etkinliklerin listelerine ulaşabilirsiniz. Bu etkinlikler sayesinde ücretsiz yemekler yiyebilir ve bedavaya eğlenebilirsiniz.



47 – Toplu taşımayı kullanın
yesil-otobus.jpg


Toplu taşıma araçlarına yakınsanız işe arabayla gitmek yerine toplu taşıma araçlarıyla kullanın. Toplu taşıma araçları ucuzdur ve aracınızı nereye park edeceksiniz diye endişelenmenize gerek kalmaz.



48 – Saçınızı kendiniz kesin
sac-satisi1.jpg


Saçınızı kendiniz kesebilirsiniz. Lavabonun etrafına bir çöp torbası yayın, makas ve tarak alın ve saçınızı kesin. İlk başlarda başarılı olamasanız bile pratik yaptıkça alışırsınız.



49 – Borçlarınız için plan yapın
Borçtan kurtulmak için herkesin bir plana ihtiyacı vardır. Bu nedenle oturun ve ödemeniz gereken borçları belirleyin ve bu borçları nasıl ödeyeceğinize ilişkin bir plan yapın. Plan yapmanız ve bu planı devreye sokmanız borçlarınızı en kısa sürede ödemenizi sağlar. Unutmayın ki borçlardan kurtulmadıkça para biriktirmeniz her zaman daha zor olacaktır.



50 – Temel ev ve otomobil bakımlarını yapın
Birtakım arızaların olmasını beklemek yerine aylık bakım programı hazırlayın ve gerekli bakımları düzenli olarak yapın. Bu ufak bir aktivitedir, ayda sadece bir veya iki saat sürer ve problemleri önceden görmenize yardımcı olur.



51 – Yolculuğa çıkarken yanınıza yiyecek alın
Yolculuğa çıkarken yanınıza yiyecek almayı unutmayın. Böylelikle yolculuğun ortasında durmak, yemek için para harcamak zorunda kalmazsınız. Bu sayede hem tasarruf etmiş olursunuz hem de zaman kaybetmemiş olursunuz.



52 – Telefon faturanızı gözden geçirin ve kullanmadığınız hizmetleri iptal edin
Oturun ve faturanızdaki her şeyi inceleyin. Mesajlar veya internet erişimi gibi kullanmadığınız bir hizmet bulursanız müşteri temsilcisini arayın ve bu hizmetlerin iptal edilmesini isteyin. İşte tasarruf.



53 – Kütüphaneye gidin
kitap-okumak.jpg


Kütüphaneyi eski kitapların yer aldığı bir yer olarak görmeyin. Kütüphaneyi keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer olarak görün. Kütüphanede ikinci bir dil öğrenebilir, yeni insanlarla tanışabilir, imzasız olarak internet kullanabilir ve yerel gazetelere ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Hepsinden iyisi bir kuruş bile ödemezsiniz.



54 – Birinden veya bir şeyden ilham alın
Çocuklarınızdan ilham alabilirsiniz, değişiklikler yapmak için eşinizden veya saygı duyduğunuz birinden ilham alabilirsiniz. Bu sadece erken emeklilik gibi kişisel bir hedef bile olabilir. Olumlu değişiklikler yapmanızı sağlayacak bir şeyler bulun. Daha sonra bu kişiyi veya şeyi sabit hatırlatıcı olarak kullanın. Bu kişiyi veya şeyi mümkün olduğunca çok aklınıza getirin. Kim için veya ne için tasarruf ediyor ve para biriktiriyorsunuz?



55 – Satın almak yerine kendi ürünlerinizi yapın
sabun-yaparak-para-kazanma.jpg


Örneğin çamaşır deterjanınızı ve sabunlarınızı kendiniz yapabilirsiniz. Bu yöntem son derece kolay ve çok daha ucuzdur. İnternet üzerinden tarifler bulmaya çalışın. Evinizde yapabileceğiniz ne kadar çok şey olduğunu görünce inanın çok şaşıracaksınız.



56 – Daha ucuz faaliyetler için arkadaşlarınızı teşvik edin
Arkadaşlar kimi zaman yürüyen para tuzakları olabilirler. Sizi para harcamamanın pek mümkün olmadığı yerlere ve aktivitelere çekebilirler. Bundan kurtulmak için birkaç teknik vardır. Bunlardan bir tanesi grubu daha ucuz şeyler yapmak için arkadaşlarınızı ikna etmektir. Arkadaşlarınızı şehir dışında tatile gitmek yerine piknik yapmaya ikna ederseniz tatil parası cebinizde kalır.



57 – Hız yapmayın
Bu sadece yakıt kullanımı açısından savurganlık değildir aynı zamanda trafik cezası ödemenize de sebep olur. Hız sınırları içinde araba kullanmak ekonomiktir ve ceza yemenizi engeller.



58 – Daha çok okuyun
Okumak en ucuz hobilerden biridir. Şehirlerin birçoğunda kütüphaneler vardır. Bu kütüphanelere gidin ve ilginizi çeken kitapları alın. Daha sonra boş zamanlarınızda okuyun. Yeni şeyler öğreneceksiniz, okuma kabiliyetinizi geliştirecek, eğlenecek ve bir kuruş bile harcamayacaksınız.



59 – Daha küçük bir ev alın
İnsanlar genelde aynı odada oturur. Yaşamak için devasa bir yere ihtiyacınız yok. Bunun yerine daha mütevazi bir ev alın ve tasarruf edin.



60 – Bakım ürünleri için fazla para harcamayın
İnsanların birçoğu pahalı olmayan hijyen ürünlerinde bir numara olduğunu düşünür. Önemli olan bu ürünleri düzenli ve tutarlı bir şekilde kullanmaktır. Her gün duş yaparsanız ve kendinizi temiz tutarsanız bir sorun kalmaz. Yüzünüze her gün peeling yapmıyorsanız 80 liraya yüz peelingi almanızın da bir anlamı yoktur.



61 – Daha az et tüketin
Besin değeri açısından özellikle de sebzeler ve meyvelerle karşılaştırıldığında et oldukça zengindir. O sebeple vücudunuzun için az miktarda et yeterli olmaktadır. Daha az et ve daha fazla sebze yiyin. Bu hem sağlıklı beslenmenizi sağlar hem de daha ekonomiktir.



62 – Evinize yalıtım yaptırın
Evlerin birçoğunda yazın soğuk ve kışın sıcak olmasını sağlayan yalıtım bulunmamaktadır. Evinize yalıtım yaptırarak uzun vaadede tasarruf edebilir ve para biriktirebilirsiniz.



63 – Bütün elektrikli aletlerinizin gerilim koruyuculu prizlere takılı olduğundan emin olun
Bu özellikle bilgisayar ekipmanlarınız için oldukça faydalıdır. Güç artışı bu tür elektroniklere kolayca zarar verdiğinden gerilim koruyucu satın alın ve ekipmanlarınızı bu tür bir cihaza takın.



64 – Tatil harcamalarınızı kesin
Büyük ve abartılı tatillere çıkmaktansa bavullarınızı arabanıza koyun ve daha ucuz tatil beldelerine gidin. Bu hem ekonomik hem de unutulmaz olacaktır.



65 – Daha çok spor yapın
spor-yapanlara-faiz-veren-banka.jpg


Her akşam yürüyüşe veya koşuya çıkın ve evinizde esneme ve kas hareketleri yapın. Bu egzersizler evde rahatlıkla yapılabilir. Yani masraflı değildir ve sağlığınız için çok faydalıdır. Egzersiz yapmak için her gün biraz zaman ayırırsanız cüzdanınız ve vücudunuz size minnettar kalır.



66 – Ürünleri toptan alın
Çöp torbası, çamaşır deterjanı veya bebek bezi gibi bozulmayacak ürünleri büyük miktarlarda alabilirsiniz. Birim fiyat üzerinden hesapladığınızda uzun vade de tasarruf etmiş olursunuz. Ayrıca sık sık alışverişe çıkmanıza, zaman kaybetmenize ve yol parası harcamanıza da gerek kalmaz.



67- Evinizde konserve yapın
konserve-isi.jpg


Ucuzken alıp konserve yaptığınız gıdalar sayesinde %60′ a kadar tasarruf yapabileceğinizi biliyor muydunuz?



Asla pes etmeyin
Para biriktirme ve tasarruf etme konusunda ne zaman kendinizi kötü hissederseniz aynı sorunla mücadele eden bir sürü insan olduğunu aklınıza getirin. İnternetteki makaleleri okuyun ve yeni bir şeyler öğrenin. En önemlisi ise asla pes etmeyin.


http://www.yeniisfikirleri.net/tasarruf-etme-ve-para-biriktirme-yontemleri/
Çok güzel tavsiyeler. Ek işlere bakmak lazım aslında. Veya evde isek evde bişeyler yapıp satmak filan. Ben bir ara örgü kitap ayracı yapıp satmak istedim ama çevremde de pek okuyan olmadığı için fazla satamadım
 
Back
X