Klasik Para Harcama Bahaneleri ve Engelleme Yöntemleri Alışveriş yapmak büyük zevk! Peki ya ihtiyacınız olmayan, asla tüketmeyeceğiniz ya da kullanmayacağınız gereksiz şeylere yönelik, klasik para harcama bahaneleri ile yaptığınız alışverişlerin sonucu duyduğunuz pişmanlık? Eminiz alışveriş yaparken hissettiğiniz haz kadar tatlı değil…
Söz konusu alışveriş yapmak olunca, çoğu zaman savunma mekanizmalarınız hızlıca harekete geçiyor, beyninizde ürettiğiniz son derece mantıklı(!) para harcama bahaneleri ile asla tüketmeyeceğiniz ya da kullanmayacağınız eşyaları satın almış vaziyette buluyorsunuz kendinizi. Bu durumun uzun vadede can sıkıcı sonuçlara yol açması işten bile değil…
Bizleri alışverişe sevk eden bahaneleri ve onlarla başa çıkma yöntemlerini, sizin için bir araya getirdik. Hep birlikte içimizdeki alışveriş canavarına dur diyeceğiz!
%70 Sezon Sonu İndirimi !!! Sezon sonlarında ya da kampanya dönemlerinde, mağazaların dev vitrinlerinde gördüğünüz indirim oranlarına dikkatle yaklaşın. Üretilen bahanelerin en başında “ciddi bir indirim vardı, çok ucuza aldım” geliyor. Unutmayın ihtiyacınız olmayan bir şeyi ne kadar ucuza alırsanız alın, sizin için pahalıdır. Uzun zamandır takip ettiğiniz bir ürün ciddi bir indirime girmiş ise, ve gerçekten ihtiyacınız var ise (unutmayın her zaman alışverişte kendimize şu soruyu yöneltmeliyiz: istek mi? ihtiyaç mı?) aynı zamanda bütçenizi zorlamayacaksa almayı düşünebilirsiniz. Aksi durumlarda hızlıca mağazanın yanından uzaklaşmanızı tavsiye ediyoruz.
Çok Çalıştım ve Bunu Hak Ettim! Kendimizi kandırmayalım. Hepimiz hayatımızı sürdürebilmek için çok çalışıyoruz. Bazı dönemlerde gerektiğinden de fazla çalışıyoruz ve bazı ödülleri hak ediyoruz. Fakat bunu, asla bir alışveriş bahanesi olarak kullanmıyoruz! Size tavsiyemiz, kendinizi motive edecek “para” dan daha değerli bir ödül ya da motivasyon unsuru bulmanız. Mesela, uzun zamanadır görüşmeye fırsat bulamadığınız dostlarınıza vakit ayırmak, birlikte bir şeyler yapmak gibi…
Beklediğim Bir Yerden Para Var, Çözeriz! Zamanında borç verdiğiniz bir yakınınız, yaptığınız ek işten gelecek ücret ya da başka bir gelir modeline güvenerek harcama yapabilirsiniz. Güvenerek harcama yaptığınız gelir kaynağı hiç önemli değil.
Önemli olan, gelmesini düşündüğünüz para henüz gelmedi, gelecek! Yani siz, sizde olmayan, ne zaman olacağı belli olmayan (belki de hiç gelmeyecek) bir parayı harcayabilmek için kendinizi kandırıyorsunuz. Nasıl bahane ama! Size tavsiyemiz, henüz elinize geçmemiş paraya güvenerek plan yapmamanız. Parayı alana kadar, harcama yapmamak için biraz dişinizi sıkın. Para geldiğinde, nasıl olsa vakit kaybetmeden harcayacaksınız.
İhtiyacım Var! Yeni bir ürün satın alırken 20 saniye kuralını mutlaka uygulamanızı öneriyoruz. Şöyle ki; kendimize soruyoruz: buna gerçekten ihtiyacım var mı? Yoksa, içimdeki alışveriş canavarına hayır diyemeyerek isteklerime karşı koyamıyor muyum?
Satın alma tuzaklarına düşmemeniz ve bu bahaneden sıyrılmanız için İhtiyaçlarınızla istekleriniz arasındaki çizgiyi net bir şekilde çizmenizde fayda var. Size tavsiyemiz sadece ihtiyacınız var diye herhangi bir ürünü satın almamanız. Zira Temmuz ayında kar botuna ihtiyacınız olduğuna kimseyi ikna edemezsiniz, bizden söylemesi…
Şimdi Alayım, Olmazsa İade Ederim! (ETMEDİ) İade edeceğimiz bir ürünü neden satın alırız ki? Aldığımız ürünü geri götürmektense, almamak daha kolay sanki Kaldı ki, toplum olarak aldığımız bir ürünü iade etmek konusunda pek de istekli olmadığımızı hepimiz biliyoruz. “Nasıl olsa geri verebilirim, paramı da geri alabilirim” gibi cümlelerle kendinizi kandırmayın.
İade etme ihtimaliniz olan bir ürünü almayın, zaten ondan vazgeçmeyi göze almışsınız, yapmayın böyle şeyler
Taksitle Alıyorum! Küçük bir hatırlatma: taksitle aldığınız ürünlerin kredi kartı ekstrelerini de siz ödüyorsunuz, sizin için bir başkası ödeme yapmıyor! Taksitle aldığınızda, faturaya yansıyan vade farkı tutarından bahsetmemize gerek var mı? Sanmıyoruz.
Kredi kartı doğru kullanıldığında, sayısız avantajlar sunan bir ödeme aracı. Fakat dikkat: Her aldığınız üründe “Nasıl olsa taksitle alıyorum” diyerek 2545845 ay vade ile ödeme yapmaya kalkarsanız, ürünün etiketi kadar da vade farkı ödemek zorunda kalırsınız.
Size tavsiyemiz, bankanızın kampanyalarını takip edin, vade farkı oranlarına dikkat edin ve taksitle de olsa o borcu kendinizin ödeyeceğini unutmayın. Ödeyemeyeceğiniz borçların altına girmeyin. Para harcama bahaneleri üretmeyin.