Her zaman bakmakla ara sıra bakmak arasında pek bir fark yok. Ara sıra adamın ağzının içine bakmak, onun onayıyla hareket etmek bunu zaman geçtikçe "her zaman"a dönüştürecek emin ol. İnan bana doğum gününe gittin diye ertesi gün tartışma çıkarması, arkadaşınla benim aramda bırakmak istemiyorum tarzı bir cümle kurması vs problem. Bunları da kurdurtmamalısın o adama. Demek ki ona göre sizin ilişkiniz ona bu sözleri söyleme cesaretini veriyor, ilişki buna müsait onun açısından. Despot kişilik olabilir ama o despotluk öyle herkese yapılmaz. O despotluğu yapmasına izin verirsen, bu yapma dediği şeyi yapmamanın devamı gelirse bir bakarsın kendi bireyselliğini, kişiliğini kaybetmişsin. Doğum gününe gittin diye bozulması falan sence sağlıklı mı? Despot kişiliğin de ötesinde başka bişey var bence onda. Bak bir kere yapmışsın ama kendini kötü hissetmişsin. Bana geçen duygu şu; sen şimdi yapma dediği şey yapmamışsın ve rahatsızlık, eziklik hissetmişsin ya hani... Sonuçta sen 23 yaşındasın, ailenin sakınca görmediği bir tatile sevgilin istemediği için gitmedin, düpedüz ona itaat etmiş oldun. Tekrar buna benzer bir olay daha yaşayacaksınız siz. O yine yapma, etme falan diyecek despot davranmaya çalışacak, sen bu defa temelli rahatsızlık duyacaksın. İşte o olay sizin ilişkinizin kaderini belirleyecek bak demedi deme.
1) Ya sen ona tamam deyip onun isteği doğrultusunda kendinden ödün vereceksin ve bu böyle sürüp gidecek
2) Ya sen bildiğini okuyacaksın, onun despotluğundan tamamen rahatsızlık duyduğun için ve o da sen ona itaat etmediğin için rahatsızlık duyacak, ikinizden biri rest çekecek ve ayrılacaksınız
3) Ya da senin kendinden ödün vermeyeceğin mantıklı bir orta yol bulacaksınız ve devam edeceksiniz ama öyle devam edeceksiniz.
Emin ol, bak burada çoğu kadın aynı şeyi söyler, bugün tatiline karışan adam yarın öbür gün senin işine gücüne de karışır, kariyerine de karışır, kendi despotluğuyla çelişen her şeyine karışır. Erkeğe itaat eden, onun sözü doğrultusunda hareket eden özellikle eğitimli kadınlar çoğu zaman kendi öz saygılarını kaybetmiş kadınlardır ve bu kadınlara toplumun hiçbir bireyi saygı duymaz, bunu sen de çok iyi biliyorsun. Türk toplumunda kadın ödün vermemeli artık, sen sonuçta hafif meşrep bir hayat mı yaşıyorsun da birileri seni düzeltmeye ya da değiştirmeye çalışsın, yanlış şeyler mi yapıyorsun, ahlak düzeyi düşük şeyler mi yapıyorsun da ödün vermen, vazgeçmen gereksin? Elbette hayır.