Bir Çocuk Bu Kadar Zor Olmamalı !!!

Ben böyle durumlarda normal/anormal şeklinde bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum.
Bazı çocuklar 'zor mizaçlı' oluyor bunu kabul etmek lazım.
Bununla birlikte çocuğa olumlu sınır konuyor mu?
Rutinlere özen gösteriliyor mu?
Bunlar da önemli çünkü çocuklar rutinler ve sınırlar sayesinde kendilerini güvende hissederler.
Güvende hissetmeyen çocuk, agresifleşir, huysuzlaşır, vara yoğa ağlar.

Çocukları bizzat görmediğim, akran/yetişkin etkileşimini gözlemlemediğim için yorum yapmam doğru olmaz.
Konu sahibine tavsiyem büyük çocuğu için yarım gün kreş/anaokulu faydalı olur.

Su, kum, oyun hamuru, parmak boyası vb duyusal materyaller de çocukları sakinleştirmede işe yarar.
İmkanınız varsa balkona şişme bir havuz alın, su doldurun oynayıp deşarj olsunlar.
Kum havuzunu da aynı şekilde ısrarla tavsiye ederim.
Büyük olan için trombolin kullanılabilir enerji boşaltmada birebirdir.
Agresif çocuklar için şişme hacıyatmaz öfkeyi boşaltmada işe yarar.
Aklıma farklı bir şey gelirse yine yazarım.

O yaşlardaki bir çocuk annesi olarak bence normal değil. Çevremde de hiç görmedim bence çocuklara disiplinli davranılmalı kurallardan taviz verilmemeli bir yerde hata yapılmış ki bu çocuklar bu kadar söz dinlemeyen ve iç huzuru olmayan çocuklar olmuş.
Demek istediğim biz dört dörtlük ebeveynleriz değil belki bizim çocuklarımız daha egitilmeye müsait uyumlu çocuklardır ama bu çocuklarin yetiştirilmesinde de bir yerlerde hata yapıldığı aşikar.
Ben anneye doğru veya yanlış yapmışsın demiyorum. Çocuklar çok küçük. Bebek bile sayılırlar. Yaşlarına göre davranışları bence normal.

Ben böyle durumlarda normal/anormal şeklinde bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum.
Bazı çocuklar 'zor mizaçlı' oluyor bunu kabul etmek lazım.
Bununla birlikte çocuğa olumlu sınır konuyor mu?
Rutinlere özen gösteriliyor mu?
Bunlar da önemli çünkü çocuklar rutinler ve sınırlar sayesinde kendilerini güvende hissederler.
Güvende hissetmeyen çocuk, agresifleşir, huysuzlaşır, vara yoğa ağlar.

Çocukları bizzat görmediğim, akran/yetişkin etkileşimini gözlemlemediğim için yorum yapmam doğru olmaz.
Konu sahibine tavsiyem büyük çocuğu için yarım gün kreş/anaokulu faydalı olur.

Su, kum, oyun hamuru, parmak boyası vb duyusal materyaller de çocukları sakinleştirmede işe yarar.
İmkanınız varsa balkona şişme bir havuz alın, su doldurun oynayıp deşarj olsunlar.
Kum havuzunu da aynı şekilde ısrarla tavsiye ederim.
Büyük olan için trombolin kullanılabilir enerji boşaltmada birebirdir.
Agresif çocuklar için şişme hacıyatmaz öfkeyi boşaltmada işe yarar.
Aklıma farklı bir şey gelirse yine yazarım.
Aslında "olumlu sınır çizmeyi" vaktiniz varsa anlatsaniz biraz. Çünkü malasef sınir çizmek denildi mi akla "disipline etme, terbiye verme, ödül-ceza.." geliyor. Ki bunlar davranış değişikliği sağlayabilir ancak uzun vadede ilişkiye zarar verme ihtimali oldukça yüksek yöntemler.
Konu sahibine sizin söylediklerinize ek olarak şunu demek istiyorum, eğer çocuk özellikle bu kadar küçük yaş grubu bir şey için ağlıyorsa onun için gerçekten önemli olduğu için. Ağlayarak bizleri kullanmaya çalışmıyorlar, (bu cümleyi çok üzücü buluyorum bu arada). Tabi ki her istediğini yapmamiz gerekmiyor ama duygularını anlayıp aynalama yapmak, duygusunun kabul gördüğünü göstermemiz gerekiyor. Şöyle düşünün, sizin için çok önemli birşeye üzüldünuz, agladiniz. Eşiniz dese "çok saçma ne gerek var ağlamaya" ne hissedersiniz. Ya da şöyle dese " bu durum seni çok üzmüş, cok üzgünsün".

Bag bahce orman kum oynasin yorulsunlar ve kres donemi abi hemen okula gitsin..bu herkes icin en iyisi olur

Pratik olması açısından bir kaç olumlu sınır cümlesi yazayım.
Hayır veya yapma yerine; DUR LÜTFEN.

>> işareti 'yerine' anlamında kullanılmıştır.

Ağlama >> Üzgünsün ağlaman bittiğinde seni dinleyebilirim. (Ben ayrıca ağlayan çocuğa fiziksel temas kurmayı öneriyorum)

Kardeşine vurma>> Ellerimizi vurmak için kullanmıyoruz veya 'Lütfen ellerin yerinde dursun'

Hişşş öyle söylenmez (argo veya küfür kelimeleri için) >> Daha güzel kelimeler seçer misin?

O senin değil bırak hemen>> O kardeşinin sen neyle oynamak istersin?
(Veya kum saati ile zaman tutarak sırayla oynamalarını sağlamak)

Şimdi oyunun sırası değil git başımdan>> İşlerim bitsin sonra seninle oynayabiliriz.

İstenmeyen davranışiar için görmezden gelerek söndürme,
olumlu davranışları fark edip teşvik etme
Olumlu sınır koymada önemli.

Sevgili arkadaşlar Allah canlarını sağ etsin iki tane çocuğum var bir 3.5 yaşında diğeri ise 25 aylık ikiside erkek...İlki yaramaz bir çocuktu ikincisi doğmadan önce bize gelenler hep yaka silkip bana kolaylıklar dileyip giderlerdi...İkincisi doğdu hayatım tamamen değişti eşim ilkini götürüp gezdiriyordu bende kafamı dinliyordum ama eşim ikisini götüremediği için biri benle mutlaka kalıyor ne anne var ne kayınvalide yani ben hiç kafamı dinleyemezden hale geldim birde ikinci çocuğum aşırı yaramaz ve zor bir çocuk aynı zamanda tuhaf bir çocuk...Hiç yerinde durmaz bir yerde oturur görsem hastamı acaba diye düşünürüm...TV telefon asla izlemez.Oyuncaklarla asla oynamaz..Sürekli peşimde tuvalete gidecek olsam benden önce gider mutfakta bir yalnız iş yapamam,birde inatçı mesela bişeyi ister vermem hemen ağlamaya başlar veririm bu kez almaz yine ağlar almadığı için yukarı kaldırırım bu kez yine ağlar..Dün mesela parktan sonra markete uğradık sakız dedi sakız aldık verdik eline ağlamaya atmaya başladı aldık rafa koyduk yine ağlamaya başladı aman nasıl ağlama sanki dövdük başka susun diye eline bişeyler sıkıştırdık ağladı attı aldık yerlerine koyduk yine ağladı eve gelene kadar ağladı rahat 45 dk ağlamıştır susturmaya çalışalım diyorum kucağıma alıyorum kendini yerlere atıyor vuruyor...rahatlasın başını yanağını okşuyorum bu kez daha çok ağlıyor.Yemek sofrasında asla durmaz mama sandalyesine 3 tane kemer yaptık yine oturturamadık her yemekte burnumuzdan getiriyor ya bişeylrr kırıp dağıtıyor ya kalkacam deyip çığlık çığlığa ağlıyor iki senedir bir kere sofrada huzur bulamadık..İki kardeşin kavgaları desen zaten bitiriyor beni büyük oğlan küçüğe sürekli vuruyor...Büyük oğlanda birde reflü var kabız oluyor kusuyor,hasta oluyor kusuyor,ağlıyor kusuyor,gülüyor kusuyor,koşturuyor kusuyor,kusmuksuz yerimiz kalmadı halılar koltuklar yataklar siliyorum yinede kusmuk kusmuk kokuyor...Kafayı yemek üzereyim alora diye bir hap var bitkisel sakinleştirici yok arkadaşlar iki kere alıyorum üst üste onun faydası yok diyorum ki bağırmayayım sakin olayım akşama doğru çileden çıkartıyorlar artık kendime vakit ayıramıyorum Allah var eşim çok yardımcı yeri gelir altlarını değiştirir yemeklerini yedirir uyutur gezdirir ama yetmiyor kalbim pır pır ediyor akşama kadar yapmayın etmeyin diyorum bir gram laf dinlemiyorlar yapma dediğim herşeyi yapıyorlar..Bir akıl fikir verin arkadaşlar benim çocuklar sizcede aşırısı değiller mi yoksa normalmi...
Sevgili arkadaşlar Allah canlarını sağ etsin iki tane çocuğum var bir 3.5 yaşında diğeri ise 25 aylık ikiside erkek...İlki yaramaz bir çocuktu ikincisi doğmadan önce bize gelenler hep yaka silkip bana kolaylıklar dileyip giderlerdi...İkincisi doğdu hayatım tamamen değişti eşim ilkini götürüp gezdiriyordu bende kafamı dinliyordum ama eşim ikisini götüremediği için biri benle mutlaka kalıyor ne anne var ne kayınvalide yani ben hiç kafamı dinleyemezden hale geldim birde ikinci çocuğum aşırı yaramaz ve zor bir çocuk aynı zamanda tuhaf bir çocuk...Hiç yerinde durmaz bir yerde oturur görsem hastamı acaba diye düşünürüm...TV telefon asla izlemez.Oyuncaklarla asla oynamaz..Sürekli peşimde tuvalete gidecek olsam benden önce gider mutfakta bir yalnız iş yapamam,birde inatçı mesela bişeyi ister vermem hemen ağlamaya başlar veririm bu kez almaz yine ağlar almadığı için yukarı kaldırırım bu kez yine ağlar..Dün mesela parktan sonra markete uğradık sakız dedi sakız aldık verdik eline ağlamaya atmaya başladı aldık rafa koyduk yine ağlamaya başladı aman nasıl ağlama sanki dövdük başka susun diye eline bişeyler sıkıştırdık ağladı attı aldık yerlerine koyduk yine ağladı eve gelene kadar ağladı rahat 45 dk ağlamıştır susturmaya çalışalım diyorum kucağıma alıyorum kendini yerlere atıyor vuruyor...rahatlasın başını yanağını okşuyorum bu kez daha çok ağlıyor.Yemek sofrasında asla durmaz mama sandalyesine 3 tane kemer yaptık yine oturturamadık her yemekte burnumuzdan getiriyor ya bişeylrr kırıp dağıtıyor ya kalkacam deyip çığlık çığlığa ağlıyor iki senedir bir kere sofrada huzur bulamadık..İki kardeşin kavgaları desen zaten bitiriyor beni büyük oğlan küçüğe sürekli vuruyor...Büyük oğlanda birde reflü var kabız oluyor kusuyor,hasta oluyor kusuyor,ağlıyor kusuyor,gülüyor kusuyor,koşturuyor kusuyor,kusmuksuz yerimiz kalmadı halılar koltuklar yataklar siliyorum yinede kusmuk kusmuk kokuyor...Kafayı yemek üzereyim alora diye bir hap var bitkisel sakinleştirici yok arkadaşlar iki kere alıyorum üst üste onun faydası yok diyorum ki bağırmayayım sakin olayım akşama doğru çileden çıkartıyorlar artık kendime vakit ayıramıyorum Allah var eşim çok yardımcı yeri gelir altlarını değiştirir yemeklerini yedirir uyutur gezdirir ama yetmiyor kalbim pır pır ediyor akşama kadar yapmayın etmeyin diyorum bir gram laf dinlemiyorlar yapma dediğim herşeyi yapıyorlar..Bir akıl fikir verin arkadaşlar benim çocuklar sizcede aşırısı değiller mi yoksa normalmi...
Oluyo malesef bazı çocuklar çok zor oluyo tuhaf çocuklar diye düşünüyoruz. Hele kız çocuğu sakin olur dediler ama onun da alakası yok. Biraz da şimdi her pedagog psikolog başka bişey söylüyor birbirlerini tutmuyo dedikleri. Bir sürü kafası karışık dengeiz davranan ebeveynler. Yapacak bişey yok bende çok çektim yeni yeni duzelmeye başladı biraz çok hırçın bı kızım var. Zamanla sakinlesiyolar merak etmeyin

Eşinizi çok övmüşsünüz ama eski konuklarınıza ve mesajlarınıza bakınca sizi defalarca aldattığını yazmışsınız . Belki de kocanızla ilgili bu durum sizi sandığınızdan fazla etkiliyor, hatta çocuklarınızla olan ilişkinizi de etkiliyordur. Çocuklar her ne kadar küçük olsa da ortamdaki huzursuzluğu gerginliği sezerler. Bu yüzden sizin enerjiniz kalmadı , ve geriliyorsunuz ve bunu çocuklarınıza yansitiyorsunuz.

İki çocuk gerçekten zor. Allah yardımcınız olsun. Küçük çocuğunuzun 2 yaş sendromu yaşadığını düşünüyorum. Eğitimci arkadaşlar gerekli tavsiyelerde bulunmuşlar. Ek olarak söylemek istediğim eğer iki çocuğunuz için de uyku düzeni oluşturur ve erken yatırmaya alıştırırsanız (alışık değillerse ilk başta zorlanabilirsiniz) onlar uyuduktan sonra biraz kendinizi dinleyebilir ve eşinizle vakit geçirebilirsiniz. Bu şekilde daha positif olur gün içinde sorunları daha iyi yönetebilirsiniz.

Bir şeyi istediğinde vermiyorsanız ve çocuğunuz ağladığı için tekrar veriyorsanız o cocuk sizi kullanır ve her seferinde ağlamaya ve ağlayarak yapmaya devam eder. Cünkü artık Annem ağladığımda her istediğimi yapıyor fikri oluşuyor. Cocuklarınız normal davranışlar sergiliyor cünkü çocuk bu koşar oynar zıplar yaşlarının gereğini yapıyorlar. İkisi de küçük oldugu için bunalmışsınız biraz bu çok normal. Biraz büyüdüklerinde daha rahat edeceksiniz. Pedagog gözde hanımı izleyin bence tvde programları olurdu. Evinizde kurallarınız olsun bunları beraber hazırlayın asın vs. Cocukların yatma saatlerni erkene alın vs daha rahat edeceksinizdir. Allah annelere kolaylık versin cocuk büyütmek büyük emek sabırlı olun

ağlama lafını bile duyunca bana bi cinnet geliyor
kreşte görmüş çocuklardan denemeye kalktı
allah benimkiler bi geldi yapacağım varsa da yapmadım işe yaramayacağını anladı bi haftada bıraktı
ama şimdi ruhumu emiyor :işsiz:

Açıkçası oğlum daha küçük nu konularda pek fikrim yok, daha oralara gelmedik 🙂 size sabır dilemeye geldim, 2saattir bebe uyutmaya çalışan biri olarak 🙂

Ağlama >> Üzgünsün ağlaman bittiğinde seni dinleyebilirim. (Ben ayrıca ağlayan çocuğa fiziksel temas kurmayı öneriyorum)

Kardeşine vurma>> Ellerimizi vurmak için kullanmıyoruz veya 'Lütfen ellerin yerinde dursun'

Hişşş öyle söylenmez (argo veya küfür kelimeleri için) >> Daha güzel kelimeler seçer misin?

Şimdi oyunun sırası değil git başımdan>> İşlerim bitsin sonra seninle oynayabiliriz.

işte insan bunları bile bile bildiği halde o sinir halinde hepsini unutuyor ya
çocuk için de ikili ilişkilerde de aslında tatlı dil yılanı deliğinden çıkarıyor ama gözün görmüyor o an

T

Teşekkür ederim 🤗

Ağladığı zaman istediği olacağını biliyor bence yerli yersiz ağlama sebebi bu,hem de dikkat çekmek.Kuralları baştan koymak lazım.Kolay gelsin,hepsi geçer.Yaşları yakın ve küçükler normal

Bana her şey normal geldi. Yeterince açık havaya çıkıyorlar mı, yeterince yoruluyorlar mı? İnanın çok fark ediyor

Ben çocuklarınızın anormal olduğunu düşünmedim okurken. Benim oğlum da bir yaşında, anlattıklarınıza benzer davranışlar sergiliyor. İstediği olmayınca çok uzun süre ağlayabiliyor. Evet anne olarak yorulduğum oluyor ama hiç anormal bulmadım onu, çünkü onu tanıma ve anlama gayretindeyim hep. Üstelik küçük oğlunuz iki yaş ergenliği yaşıyor, bence daha da normal. Beş parmağın beşi de bir olacak diye bir kaide yok, sizin şimdi zor bulduğunuz çocuklarınız ileride muhtemelen hassas ve duyarlı bireyler olacaklar. Zor diye nitelendirilen çocukların ortak özellikleri bu çünkü.
Bence esas sorun siz çok yoruluyorsunuz. İki çocuğun yükü size ağır geliyor yetişemediğinizi düşünüyorsunuz ve bunun çocuklardan kaynaklandığını düşünüyorsunuz. Aslında bu sizin kendinize ayıracak vaktinizin kalmayışıyla alakalı bence. En azından haftada birkaç gün, birkaç saat kendinize vakit ayırabilseniz sizin için çok iyi olur.
Zorlandığınızı düşündüğünüz anlar çocuklarınızın anormalleştiği anlar değil, sizin yorulduğunuz ve enerjinizi kaybettiğiniz anlar olabilir. Dikkat edin. Böyle olduğunda onlara iyi gelemiyorsunuzdur ve çocuklar hırçınlaşıyordur. Şahsen tahammülüm zayıf olduğunda ve stresli olduğumda oğluma iyi gelemiyorum ve ne yapsam sakinleştiremiyorum, çünkü halimi seziyor. Sizde bu durum kısır döngü haline gelmiş olabilir. Yorgun olduğunuz için onları sakinleştiremiyor, onlar sakinleşmediği için yorgunluktan kurtulamıyor olabilirsiniz. Kendinize vakit ayırın.
Çocuklarınızı alıp bol bol açık havaya, risksiz alanlara çıkın ve uzun zaman geçirin. Zira iki çocukla bu sıcakta tüm gün evde insan gerçekten kafayı yer.
Bazen sadece kendinize yönelik zamanlar oluşturun ve çocukların ikisini de babasına verin. Sadece birini alması dinlenmeniz için yetmiyor çünkü.
Onların iyi olması için önce siz iyi olacaksınız. Arabanın tam gaz gidebilmesi için önce depoyu fullemek gerek. Kendinizi şarj edin. Kolaylıklar dilerim.

X