- 3 Şubat 2010
- 11.305
- 5.504
Arkadaşlar evet bizlerde birer anneyiz yada anne adayıyız... Ayrıca anne olmadan bile anneliği kısmen hissedebilen ve o vicdanla çocuklara yaklaşabilen insanlarız işimiz gereği.. Burada kimse çocuklarınız korkutulsun bağırılsın incitilsin demiyor, daha önceki cevabımda söylediğim gibi bizler tatlı-sert olmak durumundayız sadece sert olamayız.. Ama şöyle bir durum varki öğretmenin hareketinin çocuğa yansımasında ailelerin rolü büyük.. Çocuklar sandığınız kadar saf değil, sizlerin her davranışın analizini yapıyor.. Örneğin öğretmen çocuğunuza kızdı.. İki seçenek var. 1. si çocuğunuz size olayı anlatır, muhtemelen hatalı olduğu noktayı atlar ama siz onuda anladıktan sonra siz "öğretmenin nasıl sana kızar, nasıl böyle bir şey yapar, üzülme ben yarın konuşurum " derseniz yada çocuğunuzun yanında bu fikrinizi başkasıyla paylaşırsanız sonuç olarak bir şekilde çocuğunuz bu tavrınızı sezerse öğretmen otoritesi yok olur, okul kuralları da hiç olur, çünki sizi arkasına almıştır... Fakat olaya şu şekilde yaklaşırsanız: "Öğretmenin haklı oklun kuralları var ve sende onlara uymalısın, evde kuralları bozduğunda biz sana kızıyoruz öğretmeninde sana kızılacak bir şey yaptığında kızabilir.." dersiniz, öğretmenin çocuğunuza haksız yere kızdığını düşünüyorsanız çocuğunuzdan habersiz bir gün öğretmenle konuşur işin aslını anlarınız... Bu her durum için geçerli.. Sizler bunu yapmazsanız çocuğunuzun bu anlamdaki sıkıntısını biz bir yıl yada iki yıl, sizler ömür boyunca yaşarsınız bunu unutmayın...
Kendi tecrübem için konuşuyorum.
Hayatında ilk kez okul ortamına giren 3,5 - 4 yaşlarındaki çocuklara daha okulun ilk haftası , alışma sürecinde oldukları bir dönemde
otorite sağlayacağım diye kızıp , azarlayan öğretmenin kusura bakmayın ama ben işini ne kadar sevgiyle ve doğru yaptığı konusunda şüpheye düşerim.
Benim çevremde o yaş gurubunda saf olmayan , kötü niyetli bir çocuk olmadı hiç . Evet durum tahlili çok iyi yaparlar ve ona göre davranırlar. Fakat bu durum , bebek büyütenler çok iyi bilir bebeklerde de var. Tepkilerimize göre hareket eder daha 6 aylık bir bebek bile. Bu onun saf olmadığını göstermez.
Verdiğiniz tavsiyeler artık günümüzde bir çok anne-baba tarafından bilinir ve uygulanır.
Size göre her durumda çocuk veya aile hatalı . Bana göre duruma göre değişir .