- Konu Sahibi hanxixmsultan
-
gereksiz düşünceleriinizle insanlara zaman kaybı olmamanızı diliyorum sadece...
gerek ilaç gerekse hastalığı çok bilme konusunda...
araştırın azcık.. ben o kadar araştırdım, fikirlerimi paylaşırken bile acaba insanlara yanlış bilgi verir miyim diye düşünmeden paylaşmıyorum birşeyler...
ilaçlar ve hastalık konusunda fazlaca bilgisizsiniz.. lityum konusunda hele aşırı bilgisizsiniz..leblebi değil sonuçta lityum...
dediğim gibi araştırmadan etmeden hastalık konusunda 3 ilaç kullanmakla bilgi sahibi olunmuyor...
hasta olduğuma ikna olmanız konusu da inanın çok umrumdaydı... burda insanlar fikir almaya çalışırken maniklerin deli olduğunu söylemeniz bir çok insan için ne kadar zor bir durum... siz kendi adınıza bunu sindirseniz de biraz diğerlerini düşünün...anladığım kadarıyla ŞANSLISINIZ ÇEVRENİZDE SİZİ ANLAYAN İNSANLAR OLMUŞ..AMA HİÇ BİLMEYEN İNSANLARLA BU HASTALIĞI YAŞASANIZ İNANIN DURUM ÇOK FARKLI OLURDU...ki dediğim gibi bilgisizlikten bu yakıştırmayı yapmanız da bu konuda konuşacak düzeyde olmadığınızın kanıtı.. manik depresif için doktorların yaptığı açıklama şudur: durum PSİKOLOJİK DEĞİL FİZYOLOJİKTİR... bir de size bunları bu kadar uzun yazmamın sebebi sizin oluşturmaya çalıştığınız yanlış bilgiyi insanların da kabullenmesini istemediğimdir... insanlar oturacakları minderleri kendileri koyarlar bunu bilin..bilgisiz insanlarla bu hastalığın aşılması da çok zordur..''deli ne de olsa'' diye diğer insanlar da hastalık mağdurlarını dışlarlar ve bu insanlar da altından kalkamadıkları bir psikolojiye sahip olurlar ve asla kendilerini affetmezler...genelde de intihar eğilimi yaygındır manik depresifte nedeni de budur...dışlanmak,anlaşılamamak,yaptıklarınızdan pişman olmak(fizyolojik nedenleri de açın bir zahmet kendiniz okuyun)...beyindeki kimyasalların dengesizliğinden başka bir şey değil manik depresif..ve tekrarlıyorum LİTYUM TEK ÇARE DEĞİLDİR; BAZEN SON ÇARE OLABİLMEKTEDİR....bir de bunun ekt'si var şunusu var bunusu var... amaç insanlara daha yaşanılası bir hayat sağlamak...
sizin yaptığınızı yine de yardımlaşma adına görüyorum fakat bilmediğiniz konularda kendi fikirlerinizi paylaşırken ''delilik işte yaaa'' ''lityum tek çare'' gibi söylemleriniz dikkatimi çekti, bunlar yanlış tabirler, bilmeyen kesim içinse fazlaca tehlikeli laflar..YOKSA BENİM DE ÇOK UMRUMDA DEĞİLSİNİZ VE SİZE DEĞER VERDİĞİMDEN YAZMIYORUM BUNLARI!!! ya da tartışma olsun ben de içimi dökeyim amacım zaten hiç yok... biraz düşünerek okursanız beyninizi biraz zorlarsanız (bi zahmet) ne demek istediğimi anlarsınız...
sağlığına kavuşur da kavuşmasına, ilaçları düzenli kullanmadıktan sonra aynı sorunları tekrar yaşarsınız ,dikkat edin ilaçlarını almasına..
16 gün yattı annem hastanede şuan gayet iyi sakinleşti,geceleri uyuyabiliyor(1 defa kalkıyor)en azından,bu bile bizim için büyük aşama...bizi dinliyor ilaçlarını düzenli kullanıyor,morali çok yüksek torunuyla ilgilenmeye çalışıyor,ilaç olarakta depakin ve cedrina kullanıyoruz.1 ay sonra kontrolümüz var...inş bizim için kötü günler geride kalmıştır belki çok erken bunu söylemek için ama tüm temennim inanın bu...
bir de lithiumla ilgili kısa bir not olarak;
lithium kullandım ben uzun süreler,,,, oldukça da faydasını gördüm,, ki (ben doktoruma ısrarla reçeteletmiştim zamanında,araştırmalarım sonucu)ruh durumunu stabil hale getirmekte çok çok başarılı bir ilaç olduğunu düşünüyorum,şahsi kanaatim fakat bir süredir de hiç bir antidepresan veya antipsikotik almadan hayatıma devam ediyorum.....kullandığım süre zarfı boyunca yan etkilerinden ben de tabiki oldukça muzdariptim fakat fayda-maliyet terazisine koyduğumda hep diyorum ki,,lithiumu tek geçerim... diğer adı geçen ilaçları ve daha pek çoklarını da yakınen kullandığım için biliyorum....o nedenle kıyaslama yapmıştım....evet,,bu rahatsızlık (kısmi deliliktir) asla tam olarak iyileşmez sadece bazı zamanlrda sönümlenir,,,,kendi namıma;hastalığı iyi tanıdığım için artık fazla endişe taşımıyorum......rahatsızlığın kimyasına dair oldukça bilgim var ve bunu kontrol altında tutamamak gibi endişelerimi çok uzun zaman önce üzerimden attığım için ilaçsız yaşamıma devam ediyorum.....ha zor olmuyor mu bazen oluyor çünki,,,bende depresyon sınırlı ve bazal bir düzeyde geçerken,maniye daha meyilliyim ben....bu da işimi bazen zorlaştırıyor ama artık dediğim üzere;hastalığın doğasını tanıdığımdan tepkilerimi de kontrol altına almayı çoğunlukla başarıyorum,,eskisi gibi değil yani.....tabi bu uzun zamanlardan sonra onca deneyimden sonra erişilmiş bir bilgelik hali....altı sene üstüste şiddetli mani nöbeti geçiren ben,,,,artık herşeyi kabul etmiş ve panik durumununu geride bırakmış bulunuyorum.....ilaç kullanmadığım dönemlerde hiç atak yaşamadım yanlız...bunu da belirtiyim....o da sanırım benim şansıma,,,,ilaçları nedne bıraktığım konusuna gelince ki(asla ki kimseye tavsiye etmiyorum) yan etkilerini taşıyamamaya başlamıştım....o nedenle burda ayrıntısına girmiyorum fakat böyle bir tercihim oldu.....fakat pişman değilim,çok isabetli bir karar aldığımı zaman bana kanıtladı fakat bu bana münhasır bir durumdur....altını özellikle çiziyorum.....bir de komik bulduğum bir özelliği var bu hastalığın.....manikler sanırım çok yavaş yaşlanıyorlar fiziksel olarak..... bunun aslı varmdır diye doktoruma sormuştum vaktizamanında,,fakat yorum yapmamıştı ,,,bu delilik macerasının en keyifli kısmı da bence de budur...
nedense depakinin bende de kısa sürede etkisi olmuştu.. cedrina da seroquelle aynı etken maddesi olan bir ilaç, ikisini de kullandım sayılır.. iyi ilaçlar ama dikkatli olun gene de, depakin çok kilo aldırmaz derler ama ben almıştım... yan etkilerini iyi takip edin ve doktorunuzla muhakkak yan etkilerini paylaşın.. ona göre ilaçlar arasında geçiş yapıyorlar..çok geçmiş olsun tekrar..
zeynomm kullanıcısına sormak istediğim bişiy var,,,önclikle anneniz adına geçmiş olsun,,,,dikkatimi çekti,,,yazınız az evvel malime düştü çünki....torunlarıyla ilgilenen bir bayandan sözetmişiniz,,sanıyorum kendi annenizden bahsediyorsunuz...ki,,,torunlarıyla ilgilenen bir bayanın oldukça yaşı geçkin olmalı? bipolarite genellikle 20li yaşlarda başlayıp hayat boyu kesintisiz devam eder....benim anladığım ailede münferit bir durum yaşandığı şu an(?),,,,teferruatı bilmiyorum ama; manik yada depresif spesifik ataklarla bipolarite genelde hasta yakınları tarafından karıştırılıyor gibime geldi,,,insanalr çok çeşitli yaş dönemlerinde depresyon yada mani atağı(genelikle hipomani düzeyindedir bu mani atağı) geçirebilirler,hatta çok geçkin yaşlarda bile nadiren de olsa,,,fakat bu klasik anlamda tip 1 ve 2 dediğiniz türden bipolarite değildir,,o nedenle annenizin durumu zannediyorum daha farklı? ben mi yanlış anladım acaba?bir kesitten bahsediyorsunuz siz,uzun vadeli yıllara yayılımlı bir süreçten değil?? çünki belirttiğiniz ilaçlar örneğin kronik mani vakalarında kullanılmaz genellikle,,akut ve aniden ortaya çıkmış vakalar için destekleyici niteliktedirler....o nedenle daha önceden de belirttiğim gibi, kronik bipolarite ilaçları ile akut mani ilaçları hep karıştırılıyor forum okurları tarafından....lithium,depakin,tegretol hatta zyprexa vs...kargaşası da ordan çıkıyor zaten,,,
ne konuda dikkatli olmalıyız biraz ayrıntıya girebilirmisiniz.ilaçları yeni kullanıyouz fikrimiz yok kilo aldırma konusundaysa sıkıntı olmaz annem zaten zayıf...hatta çok iyi olur:)...
52 yaşında annem hastalık hakkında çok bilgimiz yok yeni yeni toparlıyorum bilgileri.annemdeki farklılık 13 yıldır bir geçmişi olduğunu düşünüyoruz.doktorlarlada hemfikir olduk anlattığıızda. bir çok defa mani dönemi ve akabinde depresyon dönemlerini arda arada yaşadık...bu şekilde özetleyebilirim durumu size.şuan mani dönemi yaşıyorduk ama sakinleşti biraz...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?