Beyaz Turkler

huysuzz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
14 Ocak 2010
39
0
86
İngiltere
Nedir bu Beyaz Turkler terimi? birisi bana aciklayabilir mi, neden bazilari kendilerini Beyaz Turk olarak adlandirip, farkli, ustun gorerek diger insanlari Halk olarak nitelendiriyo..bilmiyorumkismile

öyle bişiy yok amerikayla falan mı karıştırdınız heralde. bizde kürtüde çerkeside lazıda macırıda eşittir ne renk ne kültür ayırt ederiz

kuzeydekiler beyaz tenli akdeniz egedekiler bronz tenli doğudakiler esmer tenli :D

heralde mevsimsel etkilenmelerden ten renkleri değişiyo :D

dış görünüş dediğin nedir küçük bir çizikle yerle bir olur. ama huy dediğin öyle mi? insanın ruhu güzel olsun kalbi temiz olsun iyi niyetli olsun. ondan sonra ne olursa olsun...

öyle bişiy yok amerikayla falan mı karıştırdınız heralde. bizde kürtüde çerkeside lazıda macırıda eşittir ne renk ne kültür ayırt ederiz

Keşke herkes değilde çoğunluk sizin gibi eşitliğe önem verse...Maalesef öyle olmadığını hepimiz biliyoruz...

Hala günümüzde din dil ırk ayırımı yapılıyor maalesef...

Beyaz türkler sanırım boş köşe yazarlarının yarattığ birşey...

Tabii ki cok uzucu bisey, bi arkadas cevresindeydim orada duydum cok sinirimi bozdu o yuzden yazdim aslinda, bende baktim biraz internetten Yena'nin dedigi gibi kendini bilmez bikac kose yazarinin ortaya attigi sacma sapan biseymis ama bazi insanlar bunu ciddiye alip kendilerini onemli bisey saniyolar iste.

kuzeydekiler beyaz tenli akdeniz egedekiler bronz tenli doğudakiler esmer tenli :D

heralde mevsimsel etkilenmelerden ten renkleri değişiyo :D

dış görünüş dediğin nedir küçük bir çizikle yerle bir olur. ama huy dediğin öyle mi? insanın ruhu güzel olsun kalbi temiz olsun iyi niyetli olsun. ondan sonra ne olursa olsun...

çok güzel bi yaklaşım olmuş:lepi:

Keşke herkes değilde çoğunluk sizin gibi eşitliğe önem verse...Maalesef öyle olmadığını hepimiz biliyoruz...

Hala günümüzde din dil ırk ayırımı yapılıyor maalesef...

Beyaz türkler sanırım boş köşe yazarlarının yarattığ birşey...

ben şahsen öyle bişiy olmadğını düşünüyorum Amerikada siyahiler otobüsün arka kısmına oturabiliyorlardı bu şekilde olduğunu düşünürsek.Ülkemizde hiç bi şekilde otbüse binince sen Kürtsün sen Lazsın yada Macırsın şuraya otur denmemiş ki Osmanlıdan gelen bişiy bu ayrım hiç bi şekilde olduğunu düşünmüyorum.Farklı dinlerdeki komşularımzla bile aynı iftar sofrasına oturan bayramlarında kutlayan milletiz.Belki sizin yaşadığınız ortamda yerde bölgede böyle bişiyler karşılaştıysanız onu bilemem tabiki ama ben kendi yaşamış olduğum ilden bölgeden gördüğüm gerek tv. gazateden gördüklerimden Hiç bi şekilde ayrım olduğnu düşünmüyorum Ülkemizde.

Son düzenleme:
ben şöyle bişey duydum konu hakkında Beyaz Türkler biraz daha sosyeteye mensup,politikadan,halkın geçiminden bi haber,ekmeğin fiyatını bile bilmeyen,tabir-i caizse elit kesimlere diyorlardı,liboşlara,etliye sütlüye karışmayan falan...

Bir blog sitesinde (cahit45.blogcu) sizi aydınlatabilecek bir yazı vardı,paylaşmak istiyorum.Dilerseniz bu konuyu bilerek tartışabiliriz.
Bence Türk olmak "Ne mutlu Türküm diyene" diyebilmektir.

Sosyologlar, toplumdaki farklı eğitim-kültür ve sosyo-ekonomik tabakaları çeşitli model ve kavramlar yardımıyla açıklamaktadırlar. Türk toplumunun analizinde kullanılan "Beyaz, Siyah ve Gri Türkler" metaforu, sosyolog Nilüfer Göle ve Orhan Türkdoğan tarafından sıkça kullanılır.

"Siyah Türkler" ifadesiyle, eğitim seviyesi en fazla liseye karşılık gelen, kültür seviyesi düşük, ekonomik gücü olmayan, inanç ve geleneklerine bağlı, ortalama Anadolu çoğunluğuyla, köylü, hizmetli ve işçiler tarif edilir.

"Beyaz Türkler" kavramıyla, eğitim-kültür seviyesi yüksek, genellikle yurt dışında eğitim görmüş, ekonomik gücü fazla, inanç ve gelenekleriyle büyük ölçüde bağını koparmış, tarihî mirasını önemsemeyen ve toplumda ağırlıklı olarak yönetici, sanayici, iş adamı gibi gücü elinde tutan tabakalar anlatılır. Bu kavram çoğu durumda elit azınlığa karşılık gelir.

"Gri Türkler" tabiriyle ise, "Siyah Türkler"i temsil eden tabakadan çıkarak, ya ekonomik olarak güçlenmiş veya eğitim seviyesi yükselmiş ve bu şekilde toplumda yönetici-eğitici-işveren tabakalarında yer edinmiş; ama inanç, tarih ve geleneklerinden kopmamış, dolayısıyla beyazlaşamamış kesim kastedilir.

Türk toplumuna yukarıdaki perspektiften bakan sosyolog Nilüfer Göle, "Beyaz Türkler" kavramıyla, kendilerini Türkiye'nin "ilericileri" olarak gören bürokrasiyi ve entelektüelleri kastetmektedir. Beyaz Türklerin genç kuşakları ise, çoğu kolejlerde, hatta daha sonra yurtdışında okumuş, 1980 sonrası ortamda büyüyerek "köşe dönme" kültürünü benimsemiş, iyi mesleklere, Batılı hayat standartlarına kavuşmuştur. Metropollerde, özellikle İstanbul'da, yüksek plazalar, büyük şirketler ve lüks siteler onların dünyasını oluşturur. Yani onlar, Türkiye'deki ortalama hayat standardının bir hayli üstünde, âdeta küçük Asya'da New York'u, Londra'yı veya Paris'i yaşıyorlar.

Beyaz Türklerin hayatındaki en büyük değerini aslında tek bir kelimeyle özetlemek mümkün: Tüketim...

Hayatları daha fazla ve daha kaliteli tüketim üzerine kurulu; iyi kazanç sağlayan işlerde çalışmak ve böylece daha iyi evlere, arabalara, giysilere kavuşmak... Gezmenin, eğlenmenin ve belki de gösterişin doruklarına çıkmak... Hep daha fazla tüketmek ve bu tüketimi de, bol "marka"lı bir hayat tarzı içinde, eşe-dosta duyurmak, böylece kendilerince hayatı, sürekli bir tüketme, tad alma ve eğlenmeden ibaret görmek… Bu renkli hayat Beyaz Türkler tarafından yaşanırken, medya yoluyla da "Öteki Türkiye"ye daha da cazip hâle getirilerek, süslenip seyrettiriliyor. Bu Öteki Türkiye'nin "televole kültürü" içinde yanıp tutuşan kısmı da, Beyaz Türkler gibi olmak, onlar gibi tüketebilmek için can atıyor.(

Beyaz Türklerin hayatındaki en büyük değerini aslında tek bir kelimeyle özetlemek mümkün: Tüketim...

Hayatları daha fazla ve daha kaliteli tüketim üzerine kurulu; iyi kazanç sağlayan işlerde çalışmak ve böylece daha iyi evlere, arabalara, giysilere kavuşmak... Gezmenin, eğlenmenin ve belki de gösterişin doruklarına çıkmak... Hep daha fazla tüketmek ve bu tüketimi de, bol "marka"lı bir hayat tarzı içinde, eşe-dosta duyurmak, böylece kendilerince hayatı, sürekli bir tüketme, tad alma ve eğlenmeden ibaret görmek… Bu renkli hayat Beyaz Türkler tarafından yaşanırken, medya yoluyla da "Öteki Türkiye"ye daha da cazip hâle getirilerek, süslenip seyrettiriliyor. Bu Öteki Türkiye'nin "televole kültürü" içinde yanıp tutuşan kısmı da, Beyaz Türkler gibi olmak, onlar gibi tüketebilmek için can atıyor.(
İşte budur...
Avrupa Yakası adlı dizide beyaz Türk diye tabir edilen sözde SOYLU(!) insanlara özenen Volkan ve Aslı nın hikayeleri vardı.
Hatırlarsanız...
aklinialirimsmile

Orta direk ve yoksul halktan kopuk, kuşaklardır devam eden aile servetine sahip,
Lüks yaşayan ama politika veya başka bir sosyal mücadeleye uzak,
Kendine göre eğitimli,
Ama aslında kültürsüz,
Amaçsız, tek zevki para harcamak ve statüsünü korumak olan kesimdir.

kızlar bence bu konuyu konuşarak tartışarak bile hata yapıyoruz,
bu terim hiç kullanılmamalı ve meşrulaştırılmamalı

Back