Dediğiniz durumu biliyorum. Benim de resime ilgim vardır. Yani ne kadar Belli durumlara üzülsemde bu konuda kendimi aşağılamış değilim.
Aşağıladın demiş miyim? :)
Gitmeniz gereken yönü işaret ediyorum.
Sizin kimi sanatçılar gibi üretkenlik için dışarıdan madde kullanmanıza gerek yok, doğuştan kafanız buna müsait ve bunu çıkarın diyorum.
Hastalığınızın evrelerinden birinin adı "Extacy" mesela :)
Millet o kafa için para ödüyor, siz biraz gayret biraz ilaç destek çok güzel kontrol edebilir ve üreterek aşarsınız.
Hastalığın mantığını da yazayım buraya, ilaç kullanmak durumundasınız ama bundan ayrı kendinizi yakalama konusunda da içgörü geliştirmelisiniz.
Öncelikle hastalığınızı çok iyi bilin, bir doktorla yan yana istişare edebilecek kadar bilin. İçgörü geliştirme yolunda vücudunuzun işaretlerini görün, işaretleri net hissetmek-tanımak için düzenli hayata geçin. Uyku, yeme içme saatleriniz, cinsel ilişki sıklığınız her gün belli olsun. İştah ve uyku değişimi, bir atak döneminin gelişine delalettir, uykusuz kaldım ondan atak geçirdim olayı değil yani öyle yazan arkadaşlara da bilgi olsun. Atak gelmeden önce uyku ve iştahtan işaretlerini verir. Bu işaretleri, düzenli bir hayat içinde gozlemlemeniz daha kolaydır. Bir gün gece 3te yatar, öbür gün 8de uyur 8de uyanır, öbür gün amaan sabahlayalım derseniz, atak öncesi vücudun uykuyu kaç saat azalttığı, kaç öğün unutturdugunu fark edemez ve gafil avlanır, istemediğiniz şeyler yaparken bulursunuz kendinizi. Biraz gayret, normalde ne kadar uyursunuz, yatakta ne kadar döner uykuya dalarsıniz, bunları görmek, atak yokken uyku saatinizi keşfetmek ve sizin için anormal uyku nedir fark edebilmek için düzenli hayat.
3 dönemi var aslında bu durumun, biri de uyku dönemi. Mani ile depresyon arası uyku zamanları, bazen birkaç ay, bazen bir seneden fazla sürer, sizin siz olduğunuz zamanlar. Bu zaman "Bu hareketlerim normal, bunlar değil" diye üzerine düşünüp tespit edebileceğiniz zaman. İlacı reddetmek mesela anormal kısım ve siz bu fayda etmiyor düşüncesine depresyon zamanı saplı kaldınız. Sizi uyutan şey tek başına ilaç değil, ilaçla rahatlayıp dinlenmek isteyen vücudunuz, o da hırpalanmışlığını siz ilaç alıp sizden zihnen kurtulunca gideriyor garibim :) Bunu bi düşünün sakince.
Kullandığınız ilaçlar da 3 kısım.
1)Genel düzenleyiciniz
2)Depresyondayken gereken ilaçlar
3)Manideyken gereken ilaclar
İçgörüsüz, ilaçlardan yeterince faydalanmazsınız. Shift etkisi mi öyle bir şey vardı adını karıştırıyor da olabilirim. Mesela mani ilacı ile duzenleyicinizi aldınız, 2 haftada bir kontrole gidiyorsunuz. Doktorunuz mani ilacını azaltarak biraktirirken duzenleyicinize devam etmenizi istedi. Siz de her iki ilacı of geçti işte, faydası da yok dediniz şak diye kestiniz. Ne oldu? Düzenleyici mani sonraki normal kısma geçişinizi yavaslatacakken siz yokuş aşağı vitesi boşa aldınız. Sonra hop gelsin depresyon. Ya da depresyon zamanı antidepresan ile düzenleyici destekli gidiyorsunuz, siz düzenleyiciyi attınız antidepresan yetiyor dediniz, hoop diğer dönüşe roket gibi maniye firlattiniz kendinizi :) ilaçlar kısmında "Şu an buna ihtiyacım var" demeniz için önce tüm bu anlattıklarınız üzerine kontrol kurmuş içgörüde olmanız lazım. Kendinizi kısır döngünün göbeğinde bulursunuz yoksa.
Doktorunuz ilaç kısmını götürsün, siz de kontrol üzerine çalışmaya başlayın, bol bilgi edinip.