Yıllardır bu hesapla burada dert okurum, ilk defa bu konuya cevap yazıyorum. Yazılan hiçbir yorumu okumadım, o yüzden tekrara girdiysem affola. Buradan teşhis koymak gibi olacak ama bence narsistik kişilik örgütlenmemiz olabilir. “Narsist” kelimesi son yıllarda popüler oldu, bilen bilmeyen herkes herkese narsist diyor farkındayım. Bilinenin aksine tüm narsistler kendilerine aşık insanlar değiller, bazıları kırılgan (introvert) narsist olabilir. Onaylanma duygusu, kendini başkalarıyla kıyaslama, daimi olarak kendine bir rakip yaratıp mental olarak onlarla yarışma gibi özellikler kırılgan narsistlerin özellikleri arasında sıralanabilir. Nereden mi biliyorum? Ben de kırılgan bir naraistim çünkü.
Aynı duyguları yıllarca ben de yaşadım, sizi çok çok iyi anlıyorum yani. Son üç senedir bu duyguları aştım ve inanılmaz rahatladım. Resmen çok sıkan bir ayakkabıyı eve gelip çıkarmış gibi hissediyorum inanın.
Kendimi sürekli başkalarıyla kıyaslamak, bunun için suçluluk hissetmek, mental anlamda sürekli rekabet halinde olmak beni anlatamayacağım kadar karanlık bir noktaya sürüklemişti. Terapi aldım, terapistim “şema terapisi” adı verilen yöntemi uygulayarak neyi neden düşündüğümü bana öğretti, ben de bu öğretilerin üzerine kendi yöntemlerimi ekledim. Kendi uydurduğun ve bana iyi gelen ilk yöntem “fake it until you make it”, yani “gerçek olana kadar taklit et”. (Bu sözü dövme bile yaptırdım
) İnsanların ne yaptığını, ne söylediğini, hakkımda ne düşündüğünü hiç ama hiç takmıyor gibi yaptım, bi süre sonra da gerçekten takmamaya başladım.
İkinci yöntemim, çevremdekilere diğer insanlar (be kendim) hakkında olumlu şeyler söylemek. Televizyonda ya sa sosyal medyada güzel bir insan gördüğümde, yanımda kim varsa ona gösterdim “ne kadar güzel bir adam/kadın” diye. Ya da “Ne kadar başarılı baksana, ne kadar zengin, umarım daha çok kazanır, ne güzel yerler görmüş, bi gün biz de buraya gideriz belki” dedim hep. Başkaları hakkında güzel şeyler söyledikçe kendi gözümde öz değerim de arttı, öz değerim arttıkça kafamdaki çatışmaları da bitirdim. Umarım siz de bitirebilirsiniz bir şekilde.