• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ben Nasıl Bir Çocuk Yetiştireceğim..

eski insanların çocuk sevindirmekten anladığı şeker, çikolata, bisküvi vermek, markete götürmek, oyuncakların ne olduğuna bakmadan kendi gözüne hoş geleni almak falan filanmış.
şimdiki nesil her anlamda kendini geliştirmeye çalıştığı için yeniliklere de açık ve çoğumuz artık biliyoruz ki bunlar çok zararlı şeyler. ama eskinesil bilmiyor. hala bi çocuğu şekerle çikolatayla mutlu etmeye çalışıyor.
aslında şimdiki zamanda çocuklarımızın ihtiyacı ne şeker ne oyuncak. sadece arkadaş lazım onlara.. benim de bi kızım var haline çok üzülüyorum dışarda çocuk görmesin, hemen peşinden koşuyo.. neyse konuyu dağıtmayayım :)
diyeceğim şu, aynı dert annesi, kayınvalidesi sağ olan çoğu insanda vardır herhalde..
ben de 1 yaşına kadar tuzlu baharatlı vermedim bana kendi annem de dahil herkes ilk zamanlar uzaylı muamelesi yaptı. genç akrabalarımdan yakın zamanda çocukları olmuş bi kaç kişi de eski yöntemlerle çocuk büyütüyor olunca ben tam 'kendi yiyen çocuğuna tatsız tutsuz yediren anne' moduna düşmüştüm :)
ama sonra zamanla herkes alışıyor. he hala babannemize gittiğimizde dedemizinilk işi markete gidip şeker çikolata almak oluyo ben de her seferinde eşimle kaynıma veriyorum kız görmeden. onlar da afiyetle yiyorlar. her seferinde de ekliyorum işte kızım muzu çok seviyor, mandalinaya bayılıyor, geçen gün şöyle meyve yedi böyle ceviz yedi falan diye. zamanla bu abur cuburların yerini de meyveler çerezler alır inşallah.
çok uzattım ama şunu da söylemek istiyorum. bence eşinle bu konuyu öyle telefonda falan değil de evde bi etraflıca konuşmalısın. erkekler biz kadar çocuk eğitimine zaman ayırıp bilgi edinmedikleri için durumun ciddiyetini bilmiyorlar bence tek sorun bu. rahatsızlıklarını eşine gerekçeleriyle anlatırsan eminim ki olayın gelin kaynana tartışmasının çok ötesinde olduğunu eşin de kavrayacaktır. eşin destek olduktan sonra gerisi kolay inşallah.
çok uzattım kusura bakma :3:

Kesinlikleeee..

bANA daha ağır şeyler söylemişlerDİ :))

Kendi öz teyzem bana bayramda baklava yedirmiyorum diye Senin yaptığını üvey anne bile yapmaz dedi..Valla teyzem ne dersen de ben böyle yetiştiriyorum dedim kızdı..Anneciğim de sen karışma abla o senden benden iyi biliyor dedi =)))

Valla bende çok söylüyorum ama inşallah değişirler beni anlarlar..

Haklısın canım defalarca denedim tamam dedi ama annesinin yapısı yüzünden ben konuşsam da aynılar konuşmasamlar da ne gerek var yüz göz olmaya diyor bende sen olma ben olurum ben doğurdum benim oğlum diyorum e benim oğlum değil mi diyor..Ok ama çaba göster ya diyorum..Kadayıf yüzünden var ya birbirimize girdik hep de böyle misafirlerin büyüklerin yanında vermeye kalkar ki ben susayım..Valla kendi annem olsa tanımam 8 aylık bebek kadayıf yemez ise - olmaz + olur..Aaa erkek o şişer bir yeri 8 aylık bebek neyi biliyor ki şişsin diyordum..

Hep mücadele ederek , doğrularının arkasında durarak ,
Bebeğe iyilik yapmadıklarını aksine zarar verdiklerini sürekli söyleyerek büyüteceksin canım.
Malesef bu tip insanlar laf anlamazlar, doğru bildiklerinden şaşmazlar.
Olmazsa doktor yasakladı diyeceksin, kesip atacaksın.
Ama davranış konusunda birşey diyemem çünkü bu yaşta çocuklar gördüklerini tekrarlarlar.
Huyu suyu değişir, değişik davranışlar gösterebilir.
Oyuncaklarını kırmak , hayvanlara zarar vermek gibi ki buda öğretilmiş yada örnek alınmış davranışlardır.
Allah sana sabır versin ama kreş için erken henüz.
3-3,5 yaşında yarım gün olarak başlaması ideali.
Kollektif yaşama ayak uydurması ve sosyalleşmesi bakımından faydalı gerçekten.
.

Rabbim nasip eder ise seneye vereceğim inşallah..Hem oğlum için hemde benim için iyi olur diye düşünüyorum çünkü o zaman çalışmaya da başlama ihtimalim yüksek olur sabah 9 akşam 4 bir kaç saatte bırakabilirim sanırım..

Benim psikolojim iyi olmaz ise asla yeterince iyi bir anne olmam bunu eşime de söylüyorum iyi bir çocuk için iyi bir anne lazım önce..Rabbim bana da benim gibi Problemlerle uğraşanlara sabır versin..

O masum olarak çocuklara küfür öğretenlere ve söyletip eğlenenleri gerçekten aklım almıyor!

Benim Eltim şehir dışında oturuyor. arada 4 yaşındaki kızını buraya kayınvalidemin yanına yollardı. artık yollamıyor. neden mi açıkça söylemiş, çocuk size geldi mi huyları değişiyor, çok şımarıyor demiş kayınvalideme.
kayınvalidem hem çocuğun yemek yememesnden şikayet eder hemde çocuğa annesi zorla yemek yedirdi mi avcuna tükürtür gizlice. eee çocuğunda işine geliyor, bu şekilde kendine bağlamaya çalşıyor ama olan çocuğa oluyor, dengesiz şımarık olup çıkıyor. aynı evde kalmıyorsunuz değil mi?

İnşallah benim oğlum da öyle olur ama hiç sanmıyorum inan dedenin babaannenin yanında büyüyen çocuklar sinir bozucu oluyor ben istediğim kadar düzgün eğiteyim onlar bir şeyi bir kaç defa yaptırdığında maalesef çocuk işte yapacak onların gösterdiğini..Olsun Ben oğlumu sokak da bulmadım..Mücadeleye devam ederim eşimi bile gözden çıkarabilirim yüzüne karşı söyledim..Onu da çok seviyorum kırmak istemiyorum ama bende bir yerde tükeniyorum..
Anlıyorum, ama büyüklerin yanında yetişen cocukların normalden biraz daha yaramaz olduklarına bende inanıyorum.
Eşinizde aslında sizinle bu konuda aynı düşünmüş olsaydı, yapamazlardi. ( en azsindan gizli yapa bilirler)

O masum olarak çocuklara küfür öğretenlere ve söyletip eğlenenleri gerçekten aklım almıyor!

Benim Eltim şehir dışında oturuyor. arada 4 yaşındaki kızını buraya kayınvalidemin yanına yollardı. artık yollamıyor. neden mi açıkça söylemiş, çocuk size geldi mi huyları değişiyor, çok şımarıyor demiş kayınvalideme.
kayınvalidem hem çocuğun yemek yememesnden şikayet eder hemde çocuğa annesi zorla yemek yedirdi mi avcuna tükürtür gizlice. eee çocuğunda işine geliyor, bu şekilde kendine bağlamaya çalşıyor ama olan çocuğa oluyor, dengesiz şımarık olup çıkıyor. aynı evde kalmıyorsunuz değil mi?

Aynı şükürler olsun aynı ev değil..

Eltin % 100 haklı o kadar emek ver çocuğa ama 1 hafta da öğrettiklerin çöp..:47:

Anlıyorum, ama büyüklerin yanında yetişen cocukların normalden biraz daha yaramaz olduklarına bende inanıyorum.
Eşinizde aslında sizinle bu konuda aynı düşünmüş olsaydı, yapamazlardi. ( en azsindan gizli yapa bilirler)

Valla çay olayından sonra benim şarteller attı Eşime dedim benim hatrım yoksa da Allah rızası için yaptıklarında sen uyar ne ben insanların gözüne batayım ne de sinir olayım dedim tamam dedi..Eşim varken çay muhabbeti daha denk gelmedi gelsin bakalım ne olacak..Çizgimi bozacağım kadar bozdum zaten..

Canım bende halayım benim büyük yeğenim çıkolata ve dondurma hastası çok seviyo r ama bu güne kadar hiç bir zaman annesine sormadan çikolata vermedim çocuğa. Yeğenlerini sevmek onlarla vakit geçirmek herkezin hakkı ama bu tarz davranışlar çok yanlış yarın çocuk obez ya da serseri olsun onlarmı uğrasacak hayır tabi ki senin başına bela olucak. Eğer bu kadar bilinçsizce davranmaya devam edeceklerse bence çocuğu olabildiğince uzak tut onlardan.

bir kaç defa sert çıkıp aldıklarını yedirmezsen vazgeçebilirler sanırım.

kayınvalidemlere ben gitmem ama kızım onlara gitti mi yeni bişeyle geldiğinde eşimi uyarıyorum. böyle olacaksa gitmsesin derim eşimde benden yanadır.
benim ailemde aynıydı annemlerde inatla yaptı. bende her seferinde kendi ailemle tartıştım. enson gelinen nokta benim istemediğim bişi oldumu ben yanında değilsem bile kızım olmaz annem kızar diyor. kesinlikle almıyor yemiyor. sanırım aileden enaz 1 saat mesafede olmasının yararı var

benim de 1 yaşında kızım var,
daha doğduğunda başlamıştı kvmin bal-pekmez verme sevdası...
oturup karşılarına büyük bir ciddiyetle eğer kızıma bana sormadan bir şey yedirmeye kalkışırsanız birdaha asla yüzünü göremezsiniz dedim, 1 yıl geçti, hala su verirken bile bana sormadan vermiyorlar hem kv hem görümcelerim...
geçen bayramda da görümcem kızımın yanında kaba bir kelime kullandı, ben de aman dedim, sakın kızımın yanında böyle küfürlü ya da kaba kelimeler kullandığınızı duymayayım, siz çocuklara küfür öğretmeye bayılırsınız ama ben küfür eden çocuklardan nefret ederim dedim. sanırım bu ayar da bir süre idare edecek bizi...
siz de sakın bu konuda taviz vermeyin, ağır konuşun gerekirse, tehdit edin, çocuğunuzun karakteri 0-6 yaşında şekilleniyor unutmayın, ona ayıp olur, bunu kırmayayım diye ihmal edilecek şey değil.

Son düzenleme:
Canım bende halayım benim büyük yeğenim çıkolata ve dondurma hastası çok seviyo r ama bu güne kadar hiç bir zaman annesine sormadan çikolata vermedim çocuğa. Yeğenlerini sevmek onlarla vakit geçirmek herkezin hakkı ama bu tarz davranışlar çok yanlış yarın çocuk obez ya da serseri olsun onlarmı uğrasacak hayır tabi ki senin başına bela olucak. Eğer bu kadar bilinçsizce davranmaya devam edeceklerse bence çocuğu olabildiğince uzak tut onlardan.

Ben bunu yapmak istemiyorum..Kendimi her zaman karşımdakinin yerine de koyarım..Her ne kadar benden nefret edip inatlaşmak için hiç bir fırsatı kaçırmasalar da torunları..Belki yapmam gerek ama yapamam ben çıkmaz isem aramız kötü ise eşime söylerim çıkar sevsinler diye..Buna rağmen Rabbim şahit içimi de aklımdan geçeni de çok çok iyi biliyor..Ama böyle düşünmeme rağmen arkamdan bir gün bak bak oğlumu göstermemek için dışarı çıkmış demiş..Duyduğum da Allah belalarını versin dedim..O gün gebzeye gideceklerdi hafta 3 defa felan gidiyorlar yazın bende oğlumla markete gittim ordan da bir arkadaşa geçtim..Ve ben bir önceki akşam eşime götür sevsinler 2 gün kalırlar dedim..İyi ki demişim eşim de yazık dedi boşver dedi..

bir kaç defa sert çıkıp aldıklarını yedirmezsen vazgeçebilirler sanırım.

kayınvalidemlere ben gitmem ama kızım onlara gitti mi yeni bişeyle geldiğinde eşimi uyarıyorum. böyle olacaksa gitmsesin derim eşimde benden yanadır.
benim ailemde aynıydı annemlerde inatla yaptı. bende her seferinde kendi ailemle tartıştım. enson gelinen nokta benim istemediğim bişi oldumu ben yanında değilsem bile kızım olmaz annem kızar diyor. kesinlikle almıyor yemiyor. sanırım aileden enaz 1 saat mesafede olmasının yararı var

Valla sesimi çok defa yükseltim..Bir defasında canıma tak etti benim oğlum benim kurallarım anlayışlı olun dedim..Eşim sen ne demek istedin dedi..Yeter sıkıldım artık uyarmaktan dedim eşimle papaz oldum..

Oğlum 3 aylıkken kayınpederim geldi bana dedi ki sen hiç oğlanı annenle paylaşmıyorsun dedi ne demek bu dedim sen tek başına mı büyüteceksin paylaş biraz bu böyle olmaz dedi..Ki sürekli gün içerisinde yanımızda kayınvalidem..Valla ben bu çocuğu kimseye güvenerek doğurmadım baba işimi de yaparım çocuğuma bakarım dedim iyi peki dedi gitti

benim de 1 yaşında kızım var,
daha doğduğunda başlamıştı kvmin bal-pekmez verme sevdası...
oturup karşılarına büyük bir ciddiyetle eğer kızıma bana sormadan bir şey yedirmeye kalkışırsanız birdaha asla yüzünü göremezsiniz dedim, 1 yıl geçti, hala su verirken bile bana sormadan vermiyorlar hem kv hem görümcelerim...
geçen bayramda da görümcem kızımın yanında kaba bir kelime kullandı, ben de aman dedim, sakın kızımın yanında böyle küfürlü ya da kaba kelimeler kullandığınızı duymayayım, siz çocuklara küfür öğretmeye bayılırsınız ama ben küfür eden çocuklardan nefret ederim dedim. sanırım bu ayar da bir süre idare edecek bizi...
siz de sakın bu konuda taviz vermeyin, ağır konuşun gerekirse, tehdit edin, çocuğunuzun karakteri 0-6 yaşında şekilleniyor unutmayın, ona ayıp olur, bunu kırmayayım diye ihmal edilecek şey değil.

Ya ben bir gün kayınpederim ile markette tartıştım..Sen yiyorsun çikolataları vermiyorsun çocuğa sen nasıl annesin diye yüksek sesle konuşuyor..Kendi oğluna niye yedirmiyorsun dedim ya kızım o çok hasta baksana kilo aldıkça alıyor..E benim oğlumun suçu ne o zaman ya dedim onun gibi mi olsun istiyorusunuz baba yok diyorsam yok dedim..En sonunda dedim ki ben yedirmiyorum sizden de rica ediyorum ama buna rağmen yedirirseniz de hakkımı helal etmem valla dedim..

Ben de çok emek veriyorum inşallah boşa gitmez..Kayınpeder eli deli hareketini yapıp mandak de oğlum diyordu amcaları da öğretmeye çalışıyor..Manyak yani..Gene geldiler bana yapmayın ya dedim..Benim oğlum amcasına dedesine saygılı olsun istiyorum , şimdi hoşunuza gidiyor peki 2 sene sonra 4 sene sonra küfür etse ne yapacaksınız..O zaman biriniz benim oğluma dokunun bakın neler oluyor dedim 3 5 defa belki 10 ondan sonra vazgeçtiler..

Bu konuyu açmamdaki en büyük sebep eşime olanları anlatmamak..Artık yoruldum çünkü..Eşim de ben anlatırken biliyorum ki sıkıntıdan patlıyor odaya girmek istemiyor..Artık kendi kendime halletmeye çalışacağım herşeyi..Burada yazarak içimi döküyorum bir nevi rahatlatıyorum..Ablalarımdan Allah Razı olsun haklarını yiyemem asla çok destekler ama benim sıkıntılarım ile uykusuz kaldıkları zamanları biliyorum..Yoruldum gerçekten yoruldum..Sadece oğlumla ilgili değil sorunlar..Zaten beni sevmedikleri için bunlar oluyor..Rabbim hayırlı çözümler nasip eder inşallah bana..

konularını az çok hatırlıyorum. dediğin gibi sizin sorun tatlı sert gerginlikten çok çekilmeyecek dereceye gelmiş.
anlattıklarına bakılırsa işin çok zor gerçekten..
bi de en kötüsü yaşlılar çok sabit fikirli oluyorlar, hiç senin dediğinin de doğru olabileceğini kabul etmiyorlar malesef :)
eşine bu konudan çok bahsettiysen adam ondan umursamaz davranıyomuş demekki. biraz burda yazarak rahatla ve konuyu en azından bi süreliğine evde askıya al istersen :)

konularını az çok hatırlıyorum. dediğin gibi sizin sorun tatlı sert gerginlikten çok çekilmeyecek dereceye gelmiş.
anlattıklarına bakılırsa işin çok zor gerçekten..
bi de en kötüsü yaşlılar çok sabit fikirli oluyorlar, hiç senin dediğinin de doğru olabileceğini kabul etmiyorlar malesef :)
eşine bu konudan çok bahsettiysen adam ondan umursamaz davranıyomuş demekki. biraz burda yazarak rahatla ve konuyu en azından bi süreliğine evde askıya al istersen :)

Tepkisiz kaldığı için evet söylüyorum inkar edemem şimdi yalan söylemenin anlamı yok :))

İşte yaşlı değiller ki kayınvalide 49 kayınpeder 50 yaşında..İşlerine gelmiyor valla işine gelen bir şey oldu mu kızım çocuğum nasıl yapalım der iş güç hizmet oldu mu herşeyi sorar ama..

Herkesin Sıkıntısı Sorunu Farklı..Benim ki Eşimin ailesi bana yapılanları sineye çekebiliyorum ama söz konusu oğlum oldu mu tam bir cadı gelin olabiliyorum..

Ben iyi bir çocuk yetiştirmek istiyorum..Oğlum 22 aylık..Annesine babasına dedesine amcasına yani büyüklerine salak manyak diye konuşmasını istemiyorum..Herşeyi kırıp döken şımarık laftan anlamayan bir çocuk olsun İstemiyorum..Ama ben neye hayır diyorsam bunlar inadıma gözüme soka soka yapmaya uğraşıyor..Sabır Mevlam Sabır..

Az önce kayınpederim bir şey alayım ne alayım dedi..Ben de ayran dedim çoook seviyor oğlum..Kalmamış o zaman meyveli süp al dedim..Yok be çikolata dedi şu emmeliler oluyor ya onan alayım dedi hayır dedim yedirmediğimi biliyorsun dedim bir kere dedi 1 kere alınca sürekli ister dedim..Uff dedi..Ödül olsun dedi kendine ödül yapıyorsun ama dedi bende kayınbiraderime niye ödül yapmıyorsun dedim çocuk 16 yaşında 145 kilo idi diyet ile 12 verdi..E ödüllerden o öyle oldu dedi bende dayanamadım oğlumun suçu ne o zaman dedimm.. oğlum için verdiğim mücadeleler var ya örenek vereyim ki neden bu kadar hassas olduğumu anyabilesiniz : 2 aylık kayınvalidem emziği çaya batırıp vermeye kalkar , kayınbirader, 4 aylıkken baklavanın şerbetinden içirmek ister.. 8 aylıkken kadayıf yedirmiyorum diye misafirlerin yanında laf sokarlar..Dahasına gerek var mı bilmem..?

Kayınvalidem 3,5 aylıkken inadıma bal verdi çenesinin altında alerji oldu ve 4 ay geçemdi..Doktor öldürmeye mi çalışıyorsun dedi..

Şİmdi eşim ile konuştum kayınpeder silah almış çatpat mıdır nedir..? Söyledim erkek tabi oynar diyor ya daha 22 aylık bir şey olur diyorum bana olmuş mu ki dedi..Benim şartel attı sana bal da vermiş ama bir şey olmamış dedim Tamam gelince konuşuruz dedi..Bu umursamaz halleri beni verem ediyor ya ..

düsünüyorumda yasini basini almis insanlarda cahil olabiliyor demek
onlar cahilse sen ehil olacaksin hayir hayir demektir ögreteceksin

Herkesin Sıkıntısı Sorunu Farklı..Benim ki Eşimin ailesi bana yapılanları sineye çekebiliyorum ama söz konusu oğlum oldu mu tam bir cadı gelin olabiliyorum..

Ben iyi bir çocuk yetiştirmek istiyorum..Oğlum 22 aylık..Annesine babasına dedesine amcasına yani büyüklerine salak manyak diye konuşmasını istemiyorum..Herşeyi kırıp döken şımarık laftan anlamayan bir çocuk olsun İstemiyorum..Ama ben neye hayır diyorsam bunlar inadıma gözüme soka soka yapmaya uğraşıyor..Sabır Mevlam Sabır..

Az önce kayınpederim bir şey alayım ne alayım dedi..Ben de ayran dedim çoook seviyor oğlum..Kalmamış o zaman meyveli süp al dedim..Yok be çikolata dedi şu emmeliler oluyor ya onan alayım dedi hayır dedim yedirmediğimi biliyorsun dedim bir kere dedi 1 kere alınca sürekli ister dedim..Uff dedi..Ödül olsun dedi kendine ödül yapıyorsun ama dedi bende kayınbiraderime niye ödül yapmıyorsun dedim çocuk 16 yaşında 145 kilo idi diyet ile 12 verdi..E ödüllerden o öyle oldu dedi bende dayanamadım oğlumun suçu ne o zaman dedimm.. oğlum için verdiğim mücadeleler var ya örenek vereyim ki neden bu kadar hassas olduğumu anyabilesiniz : 2 aylık kayınvalidem emziği çaya batırıp vermeye kalkar , kayınbirader, 4 aylıkken baklavanın şerbetinden içirmek ister.. 8 aylıkken kadayıf yedirmiyorum diye misafirlerin yanında laf sokarlar..Dahasına gerek var mı bilmem..?

Kayınvalidem 3,5 aylıkken inadıma bal verdi çenesinin altında alerji oldu ve 4 ay geçemdi..Doktor öldürmeye mi çalışıyorsun dedi..

Şİmdi eşim ile konuştum kayınpeder silah almış çatpat mıdır nedir..? Söyledim erkek tabi oynar diyor ya daha 22 aylık bir şey olur diyorum bana olmuş mu ki dedi..Benim şartel attı sana bal da vermiş ama bir şey olmamış dedim Tamam gelince konuşuruz dedi..Bu umursamaz halleri beni verem ediyor ya ..

anlamıyorum ben bu insanları yaa... böyle yaparak çocuklarıda aileye düşman eden biçok kv kp var. çocuk şuan anlamıyor ve sana göre şekil alıyor ama aklı erdikçe dedesinin verdikleri makul gelicek sana tepki vermeye baslıcak....
söz konusu çocuksa saygsıszda olcaksın cadıda sertte

Tepkisiz kaldığı için evet söylüyorum inkar edemem şimdi yalan söylemenin anlamı yok :))

İşte yaşlı değiller ki kayınvalide 49 kayınpeder 50 yaşında..İşlerine gelmiyor valla işine gelen bir şey oldu mu kızım çocuğum nasıl yapalım der iş güç hizmet oldu mu herşeyi sorar ama..

:)
güldürdün beni :)
aklıma bi çözüm önerisi gelmiyor ne yazık ki.. sadece dertleşmek için yardımcı olabilirim :)

anlamıyorum ben bu insanları yaa... böyle yaparak çocuklarıda aileye düşman eden biçok kv kp var. çocuk şuan anlamıyor ve sana göre şekil alıyor ama aklı erdikçe dedesinin verdikleri makul gelicek sana tepki vermeye baslıcak....
söz konusu çocuksa saygsıszda olcaksın cadıda sertte

EN büyük korkularımdan biri bu zaten..Rüşvet yolu ile birşeyleri yaptırmaları..Rabbime emanet kazık kadar insanlar ağızlarının üstüne vurup sus deme şansım yok..Rabbim esirgesin diyeceğim o zaman da..Yine söylerim ben duramam ama o da nereye kadar etkili olur bilmiyorum..

:)
güldürdün beni :)
aklıma bi çözüm önerisi gelmiyor ne yazık ki.. sadece dertleşmek için yardımcı olabilirim :)

Allah Razı Olsun bende bunu istiyorum inan..Eşimle de onlarla da kötü olmak istemiyorum ama oğlum söz konusu olunca oluyorum..Bazen deli gibi oluyorum valla elime verseler parçalayasım geliyor :D :D Bazen de aman boşver diyorum ama hiç daha uygulayamadım :1:

Back