Ben de artık dertlenmeye başladım.

Şöyle mesela ben onlara göre çok savrugum.
Ki bende artık kendimi sorgulamaya başladım.
Ben mesela haftasonu evde durmam hiç.
Hep gezerim.
Yeme içme dışarda genelde.
Temizlikçi alırım.
Böyle böyle biriktiriyor bu insanlar.
Zaten maaşlar kuş kadar.
Ben şuan kendimize bir ev araba alıyoruz o da kredi ile ve çok luxs değil borçları da beş yıla biter.
Ama bu dediğim insanlar hep özel okulda okusun gibisinden hep yatırım.
Ben daha çok sosyal olarak gezerim cocugumla yeriz içeriz.
Eğitici oyuncaklara dünya para harcadim.
Hala alıyorum.
Yani benimki onlara göre çok hesapsizca.
Ama ülke ekonomisi de günden güne iyi olmuyor.
Hepsinin kira geliri var.
Bu yaptıklarınızı yapmazsanız siz belli ki ikinci üçüncü evi isteseniz de almanız zor olacakmış gibi gözüküyor.

Yani yanlış anlamazsınız bu fark sadece tutumlu olup eve birini almamak disarda yeme içme değil de, onların ek dersleri, özel dersleri belki ailelerinden de kalan eden bir şeyler nedeniyle zaten daha fazla gelirleri olması kaynaklı daha rahat bir şeyler alabilmesi ile alakalı bir durum diye düşünüyorum.

Bu nedenle kendinizi zaten kıyaslamayın kimseyle. Siz de ev araba almışsınız gayet güzel. Ha ilerde bir ev daha alabilme ihtimaliniz olursa ben alın derim ama hayatinizi yaşama odaklı olmaya devam etmeniz bence en doğrusu olacaktır zaten ruh haliniz ve mutluluğunuz için.

Bu mesaj sonrası daha da içim burkuldu:KK43: Allah abinizi bildiği gibi yapsın 😤 babacığınızın da mekanı cennet olsun, ahhh ah tamam kıymet bilen de var ama değmiyor gerçekten, keşke hayatını doya doya yaşasaydı en azından sizin içiniz bu kadar acımazdı, babam dolu dolu yaşadı deyip teselli bulurdunuz:KK43:
Tek mutlu olduğum konu şu, babam hep sabretti. Allah sabredenlerle beraberdir. Ahirette karşılığını alacaksın inşallah..
Ben ondan razıyım . Elimden geldiğince de ona Salih evlat olmaya çalışıyorum. Umarım ona da ulasiyordur

Kardeş şu deprem ve yakın zamanda babamı kaybetmem sonucu su hayattan şunu anladm. Değmez, değmiyor. Bak geçen depremzedeler den biri dedi 25 senelik emegimi bu eve verdim, 1.5 dk da toz oldu

Babamla hep para biriktirdim, 3 ay sonrasına ne planlarımız vardı. 2 ay önce kaybettim. Hayati yasayin derim . Okuyacak çocuk hersekilde okur.benim ne odam ne yatağım ne çalışma masam vardı. Ama hırslı idim
Hayatımı kendim enn üst noktaya çıkardım Rabbimin izniyle.
Geçen gün geri gelmiyor.
Allah rahmet eylesin.
Evt bu olayları görünce insan herşeyin boş olduğunu anlıyor.

Bu yaptıklarınızı yapmazsanız siz belli ki ikinci üçüncü evi isteseniz de almanız zor olacakmış gibi gözüküyor.

Yani yanlış anlamazsınız bu fark sadece tutumlu olup eve birini almamak disarda yeme içme değil de, onların ek dersleri, özel dersleri belki ailelerinden de kalan eden bir şeyler nedeniyle zaten daha fazla gelirleri olması kaynaklı daha rahat bir şeyler alabilmesi ile alakalı bir durum diye düşünüyorum.

Bu nedenle kendinizi zaten kıyaslamayın kimseyle. Siz de ev araba almışsınız gayet güzel. Ha ilerde bir ev daha alabilme ihtimaliniz olursa ben alın derim ama hayatinizi yaşama odaklı olmaya devam etmeniz bence en doğrusu olacaktır zaten ruh haliniz ve mutluluğunuz için.
Bizim maaş yuksek olmamasına rağmen harcamak da belki biraz komik oluyor.
O dediklerim hepsi fazla olmasına rağmen harcamayan kesim.
Yani eşim de çok benle aynı kafada değil açıkçası.
Beni frenlemeye çalışsa da beceremiyor.
Suanki durumda extra ev vs alamam ama belki ileriye dönük kenara atarak birşeyler yapılabilir.
Ya da akışına birakmak lazım.

Şu an için haksız değil aslında, bilmem ne kahvecisi, bilmem ne etçisi adı altında özenti yerlere para dökmeyi bende sevmiyorum. Aman yemek yapamam o vakitte şunu yaparım demem asla, iki kişiyiz ama evde mutfak sürekli işler, kışlık yapılır. Canım ister kendime tatil veririm dışarıda yerim, çaya kahveye de giderim ama bir kahveye 150 lira ödemem. Bende düşünüyorum ki onun yerine x kitabı alabilirim, üzerine ekleyip şu kadar tiyatro bileti alabilirim.
Küçük kız kardeşimle bu konuda ayrışırız mesela, çocukları için sürekli sosyal aktivitededir, hergün bir şey yapılır her hafta sonu istedikleri özel bir yere gidilir vs... şimdi büyük oğlu 12 yaşında nereye götürse mutsuz, burayı biliyorum, sıkıldım buradan bilmem ne sürekli şikayet. Çocuk hiç bir şeyin özlemini çekmedi bu yaşa kadar, artık anı biriktiriyoruz lafından illallah ettim :)) Aslında her iş kararında güzel, aşırıya kaçınca tadı kaçıyor, çocuğa da kazançtan çok zarar veriyor.
Şuan ben de böyle düşünüyorum.
Bende sizin kardeşinize benziyorum.
Benim çocuğum da şuan parktan vs hoşlanmıyor.
Çünkü daha fazlasını gördü.
Cay yerine gelince şuan için değildi o dediğim kişi okulda satılan üç liralık çaya da para vermez o başka boyut.
Siz harcıyorsunuz ama mantıklı şekilde.

Ben bu devirde 3 5 10 milyonluk evleri insanlar nasil alıyor maasi mi biriktiriyo, o kisim bende fluğ zaten

elindekini satıp alabilir. başka türlü sıfırdan ev almak çok zor
İstanbul için yazıyorum, 3-5-10 milyonluk ev kaldı mı?
Eli yüzü düzgün olsun tadilat istemesin, konumu iyi olsun, site içi olsun, eh sitede havuzu sosyal tesisleri de olsun dediğinizde ev fiyatları 40-50 milyondan başlıyor.
Geçen gün annemlerin mahallesinde ev sahiplerinin 8 bin liradan oturanı çıkarıp 17 bin liradan kiraya vermek için ilana koyduklarını yazmıştım, ki İstanbul’da öyle popüler olan bir yerde de değil, mahalle arası en yenisinin 60 yıllık olduğu evler bunlar, mahalledeki satılıklar hepten uçuk, pandemi öncesi bir tanesi bahçeli müstakil evini 10 milyondan satılığa çıkarmıştı.

Calcifer arkada birikimin varsa sattığının yerine yenisini alabiliyorsun ama birikim yoksa sattığın anda zarar ediyorsun aslında, çünkü sen evi 3’e satıyorsun, satın almak istediğin aynı metrekarede aynı oda sayısına sahip ev arkanı dönene kadar değerleniyor.
Komşum evini sattı 7-8 ay evvel, 55 metrekare 1+1 ev için iyi de bir miktara sattı ama aynı paraya ev bulamayınca kiraya gitti daha da ev sahibi olamaz, 700’e sattığı ev bile şu an 1,5 milyona satılık, ki burası İstanbul değil, şehir merkezi değil, ücra bir köşede bir yer, bu evler 11 yıl evvel 45 bin liraydı, burası için bile kiralık ve satılık fiyatları uçuk kaçık oldu.

Artık var olanı korumak lazim.
Birazda sağlık icin para şart.

Eli yüzü düzgün olsun tadilat istemesin, konumu iyi olsun, site içi olsun, eh sitede havuzu sosyal tesisleri de olsun dediğinizde ev fiyatları 40-50 milyondan başlıyor.
Geçen gün annemlerin mahallesinde ev sahiplerinin 8 bin liradan oturanı çıkarıp 17 bin liradan kiraya vermek için ilana koyduklarını yazmıştım, ki İstanbul’da öyle popüler olan bir yerde de değil, mahalle arası en yenisinin 60 yıllık olduğu evler bunlar, mahalledeki satılıklar hepten uçuk, pandemi öncesi bir tanesi bahçeli müstakil evini 10 milyondan satılığa çıkarmıştı.

Calcifer arkada birikimin varsa sattığının yerine yenisini alabiliyorsun ama birikim yoksa sattığın anda zarar ediyorsun aslında, çünkü sen evi 3’e satıyorsun, satın almak istediğin aynı metrekarede aynı oda sayısına sahip ev arkanı dönene kadar değerleniyor.
Komşum evini sattı 7-8 ay evvel, 55 metrekare 1+1 ev için iyi de bir miktara sattı ama aynı paraya ev bulamayınca kiraya gitti daha da ev sahibi olamaz, 700’e sattığı ev bile şu an 1,5 milyona satılık, ki burası İstanbul değil, şehir merkezi değil, ücra bir köşede bir yer, bu evler 11 yıl evvel 45 bin liraydı, burası için bile kiralık ve satılık fiyatları uçuk kaçık oldu.

Son düzenleyen: Moderatör:

Biz geçen yıl arabayı değiştirdik. Araba bulduk eşim dedi bak arabamda bir şey varsa söyle arabayı satıyorum. Yok abi sıkıntısız dedi. Arabayı sattık. Diğer arabayı ekspertize soktuk ve arabayı almadık 3 hafta içinde dizel otomatik alacağımız araba yerine manuel benzinli alabildik. Dediğin gibi piyasa p kadar kötü ki ne satılacağı ne alınacağı var

Geçenlerde izlediğim bir diziden küçük bir kesit paylaşmak istedim.
80 yaşlarında bir kadının dişleri artık çok sorunlu, en sevdiği yemek olan kalamarı sert olduğu için uzun zamandır yiyemiyor.
Buna rağmen dişlerini yaptırmıyor. Çünkü oğlu için para biriktirip ona destek olmak istiyor.
Diş hekimi genç yaşta annesini kaybetmiş biri. Tedavi olmak istemedigi için paranız mı yok yoksa cimrilik mi ediyorsunuz neden istemiyorsunuz diye üzerine gidince " Saçmalama benim oğlum muhasebeci " diye hava atıyor.

Sonra onu pek aramayan aşırı meşgul oğlunu arayip dişlerinden bahsediyor. Aceleci bir şekilde konuşuyor oğlu ve o tedavinin zararlı olduğunu duymuştum diyor annesine. Pahali olduğu için caydirma amaçlı. Annesi çok bozuluyor ama çaktırmıyor.

Diş hekiminin söyle bir repliği var:
Ebeveynler evlatlarına para, mal bırakarak iyilik yapmak isterler. Oysa ki onlara yapabilecekleri en büyük iyilik daha sağlıklı ve uzun süre yaşamalarıdır.

Bu sözün üzerine yaşlı kadın tedavi olup doya doya kalamar yiyor. Bir kaç ay sonra vefat ediyor.

Cenazesinde oğlu demisti ki " Tek derdim kendi evladımı yurt dışında okutmak, iyi yaşatmaktı. Ben kendi yavrumu düşündüm annem ise hep beni. Arayip sormadığım gibi nasilsa yaşlı diye sağlığını bile umursamadım. Haykırarak ağlayasım var ama ağlamaya yüzüm yok. "

Kardeşim de sünnette takılan paraların hesabını soruyor :KK70: O zaman annemlere dedim siz bana verin bu parayı harcarsınız koydum altın hesabına 500 tl idi o zaman şimdi 6000tl olmuş.
Bizde büyük kızımın doğumunda takılan altınları bozdurup tatile gitmiştik🤭🤭

Artık var olanı korumak lazim.
Birazda sağlık icin para şart.
Kesinlikle öyle, hele sağlık yemin ediyorum hayattaki en büyük servetlerden biri, gençken kronik hastalıklarınızda yoksa, hastaneye arada bir soğuk algınlığı grip için giden sağlıklı biriyseniz anlamıyorsunuz kıymetini ama yaş ilerleyip de tansiyon, kalp, şeker bir bir hastalıklar sıralanmaya başlayınca görüyorsunuz ki sağlık çok kıymetliymiş, sgk‘am var da diyemiyorsunuz, bazı yerlerde yoğunluk yüzünden size bir muayene için dahi aylar sonrasına gün veriliyor, usg, mr gibi görüntülemeler için en yakın 7-8 ay sonrasına gün alabilen kendisini şanslı görüyor, durumunuz aciliyetliyse özele gideceksiniz, orada da usg, mr, endoskopi vb 6-7 bin lira.
Biz geçen yıl arabayı değiştirdik. Araba bulduk eşim dedi bak arabamda bir şey varsa söyle arabayı satıyorum. Yok abi sıkıntısız dedi. Arabayı sattık. Diğer arabayı ekspertize soktuk ve arabayı almadık 3 hafta içinde dizel otomatik alacağımız araba yerine manuel benzinli alabildik. Dediğin gibi piyasa p kadar kötü ki ne satılacağı ne alınacağı var
Bu bir süre daha böyle gider Calcifer, var olan evi satıp yerine arsa alayım ev yapayım içerikli konulara, valla ben olsam satmam dursun bir göz oda bile olsa oturun diyorum, araç ve emlak piyasası resmen raydan çıkmış vaziyette, her şey kura endeksli olduğundan ve kur da baskılandığından bir salarlarsa vay diyeyim, işte o zaman git Mars‘ta arazi al daha uyguna gelir😬

Bir kaç gündür aklımı kurcalayan bir sorun var.
İki maaslisiniz ve iki çocuğunuz var diyelim.
Çocuklara gelecek yatırımıni nasıl yapıyorsunuz daha doğrusu yapıyor musunuZ?
Ben çalıştığım kurumdan bahsedeyim.
İki öğretmen ekdersi kursu özel dersi tam çoğunun ve aşırı çalışıyorlar.
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Ben maaşıma göre harcamam çok geliyor onlara ki bencede öyle.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Okulca bir yemeğe gitsek çoğu gelmez.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Bana hepsi birikim yap diyor.
İleride dersane özel okul şart olacak diyor.
Ve hepsinin yaşamı çocuk endeksli.
Bütün gelirleri yatırım amaçlı.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Hala da emlak alma derdindeler.
Bu çocuklar daha mı sansli?
Olması gereken bu mu?
Kafam karıştı son zamanlarda.
Çünkü okulda bugünlerde mevzu bu.
Bu her ailenin kendi tercihi.
Sadece şunu önerebilirim biz daha çocuğumuz yokken iyi ihtimaller sigortası diye sigorta yaptırdık. Aylık belli bir miktar dolar orda birikiyor bunun güzel yanı şu ki özel sektör çalışanları dekontu işyeri ile paylaşınca gelir vergisinden indirim sağlıyor. Hem para birikiyor hem üç beş maaşınızı arttırmış oluyor

Bu her ailenin kendi tercihi.
Sadece şunu önerebilirim biz daha çocuğumuz yokken iyi ihtimaller sigortası diye sigorta yaptırdık. Aylık belli bir miktar dolar orda birikiyor bunun güzel yanı şu ki özel sektör çalışanları dekontu işyeri ile paylaşınca gelir vergisinden indirim sağlıyor. Hem para birikiyor hem üç beş maaşınızı arttırmış oluyor
Güzel mantıklı davranmissiniz.

Kesinlikle öyle, hele sağlık yemin ediyorum hayattaki en büyük servetlerden biri, gençken kronik hastalıklarınızda yoksa, hastaneye arada bir soğuk algınlığı grip için giden sağlıklı biriyseniz anlamıyorsunuz kıymetini ama yaş ilerleyip de tansiyon, kalp, şeker bir bir hastalıklar sıralanmaya başlayınca görüyorsunuz ki sağlık çok kıymetliymiş, sgk‘am var da diyemiyorsunuz, bazı yerlerde yoğunluk yüzünden size bir muayene için dahi aylar sonrasına gün veriliyor, usg, mr gibi görüntülemeler için en yakın 7-8 ay sonrasına gün alabilen kendisini şanslı görüyor, durumunuz aciliyetliyse özele gideceksiniz, orada da usg, mr, endoskopi vb 6-7 bin lira.

Bu bir süre daha böyle gider Calcifer, var olan evi satıp yerine arsa alayım ev yapayım içerikli konulara, valla ben olsam satmam dursun bir göz oda bile olsa oturun diyorum, araç ve emlak piyasası resmen raydan çıkmış vaziyette, her şey kura endeksli olduğundan ve kur da baskılandığından bir salarlarsa vay diyeyim, işte o zaman git Mars‘ta arazi al daha uyguna gelir😬
Kiradayım arsamız var ne ileri ne geri gidebiliyorum. Şu anda sadece anı yaşıyorum. Sonumun hayır olsun

Kiradayım arsamız var ne ileri ne geri gidebiliyorum. Şu anda sadece anı yaşıyorum. Sonumun hayır olsun
Kirada olanlara ekstra yardım diliyorum çok zor, hele de bu zamanda :KK43: bir de çoluk çocuk varsa 😔

Anlatınca insanlara masal gibi gelir veya atıyorsun denebilir ama hepsini yaşadım, kime niye atayım.
94’te evlendiğimde eşim çalışıyordu tek maaştık, ev kiraydı, 2 aileden de tek kuruş yardım almadan eşim evin içine gereken tüm eşyaları aldı, peşine ben 3 ay sonra hamile kaldım mı Calcifer:))
Eşim benimle ilgili her şeyde pimpiriklidir tutturdu özele gideceğiz diye, ben ayda 2-3 sefer özel muayenehaneye gidiyordum bebek için, özelde doğuracaksın diye diretti ama doğum yapacağım hastane herkese uzak diye olmaz dedim devlete gittim, orada da tek kişilik özel oda ayarladı çünkü sana ben bakacağım dedi eve yollayamadım ve bunların hepsi bugünün asgari ücretiyle yapıldı, şimdi yapılabilir mi ? Mümkünatı yok.

Hiçbiriniz sıkmayın canınızı, evdekileri muhafaza edin, ne kadar atabiliyorsanız kenara para atın ama hayatı da kaçırmayın, ne yaşanabiliyorsa gençken yaşanıyor çünkü.

Bir kaç gündür aklımı kurcalayan bir sorun var.
İki maaslisiniz ve iki çocuğunuz var diyelim.
Çocuklara gelecek yatırımıni nasıl yapıyorsunuz daha doğrusu yapıyor musunuZ?
Ben çalıştığım kurumdan bahsedeyim.
İki öğretmen ekdersi kursu özel dersi tam çoğunun ve aşırı çalışıyorlar.
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Ben maaşıma göre harcamam çok geliyor onlara ki bencede öyle.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Okulca bir yemeğe gitsek çoğu gelmez.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Bana hepsi birikim yap diyor.
İleride dersane özel okul şart olacak diyor.
Ve hepsinin yaşamı çocuk endeksli.
Bütün gelirleri yatırım amaçlı.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Hala da emlak alma derdindeler.
Bu çocuklar daha mı sansli?
Olması gereken bu mu?
Kafam karıştı son zamanlarda.
Çünkü okulda bugünlerde mevzu bu.
Özel okulu bilmiyorum da çocuğun için en azından bir birikim yapılmalı. Ben altın hesabı açtırdım atıyoruz oraya yok sayiyoruz. Belli bir yaşa kadar çocuğumuza Bir gelecek hazırlamak zorundayız.

X