Bir kaç gündür aklımı kurcalayan bir sorun var.
İki maaslisiniz ve iki çocuğunuz var diyelim.
Çocuklara gelecek yatırımıni nasıl yapıyorsunuz daha doğrusu yapıyor musunuZ?
Ben çalıştığım kurumdan bahsedeyim.
İki öğretmen ekdersi kursu özel dersi tam çoğunun ve aşırı çalışıyorlar.
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Ben maaşıma göre harcamam çok geliyor onlara ki bencede öyle.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Okulca bir yemeğe gitsek çoğu gelmez.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Bana hepsi birikim yap diyor.
İleride dersane özel okul şart olacak diyor.
Ve hepsinin yaşamı çocuk endeksli.
Bütün gelirleri yatırım amaçlı.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Hala da emlak alma derdindeler.
Bu çocuklar daha mı sansli?
Olması gereken bu mu?
Kafam karıştı son zamanlarda.
Çünkü okulda bugünlerde mevzu bu.
Şöyle mesela ben onlara göre çok savrugum.Birikim yapmak önemli ama böyle gözünün karartırcasına yapmak bana göre değil. İmkanlarım elverdiği sürece bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama 5 yaşındaki çocuğun şimdiden üniversite giderlerini hesaplayıp birikim yapamazdım
Bende bir dershanede öğretmenim. Çoğunun çocugu var.Benim yok. Dershanedeki öğretmenlerin çogu çocuklarını koleje gönderiyor. Hatta özelde çalışanlarda öyle. Çocukları 4 5 yaşındayken anaokuluna bile özeli tercih ediyorlar.Bir hocamız oglunu 8.ci sınıfa kadar koleje göndermiş. Şimdi kızında okula başlayacak. Onu da göndermem lazım. Yoksa haksızlık olur diyor. Ve yıllık 40 bin TL istemiş okul.Benim çevremdeki öğretmenlerde böyle.Bir hocamız deli gibi çalışıyor. Karısı da öğretmen. İkiside hem özel ders hem dershane hem de okulda 30 Saat derse giriyormuş. Çok yoruluyorum diyor, seneye dershane düşünmüyor.Ama rezidansta kalıyor.Aylık 12 bin lira veriyor. Anlattığınız gibi sürekli yatırım yapıyorlar. Bence genel olarak öğretmenler bu şekilde. Gezeyim tozayım diye düşünmüyorlar. Hep yatırım yapıyorlar sanırım.Bir kaç gündür aklımı kurcalayan bir sorun var.
İki maaslisiniz ve iki çocuğunuz var diyelim.
Çocuklara gelecek yatırımıni nasıl yapıyorsunuz daha doğrusu yapıyor musunuZ?
Ben çalıştığım kurumdan bahsedeyim.
İki öğretmen ekdersi kursu özel dersi tam çoğunun ve aşırı çalışıyorlar.
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Ben maaşıma göre harcamam çok geliyor onlara ki bencede öyle.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Okulca bir yemeğe gitsek çoğu gelmez.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Bana hepsi birikim yap diyor.
İleride dersane özel okul şart olacak diyor.
Ve hepsinin yaşamı çocuk endeksli.
Bütün gelirleri yatırım amaçlı.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Hala da emlak alma derdindeler.
Bu çocuklar daha mı sansli?
Olması gereken bu mu?
Kafam karıştı son zamanlarda.
Çünkü okulda bugünlerde mevzu bu.
Aynen anlatmak istediğim bu.Bende bir dershanede öğretmenim. Çoğunun çocugu var.Benim yok. Dershanedeki öğretmenlerin çogu çocuklarını koleje gönderiyor. Hatta özelde çalışanlarda öyle. Çocukları 4 5 yaşındayken anaokuluna bile özeli tercih ediyorlar.Bir hocamız oglunu 8.ci sınıfa kadar koleje göndermiş. Şimdi kızında okula başlayacak. Onu da göndermem lazım. Yoksa haksızlık olur diyor. Ve yıllık 40 bin TL istemiş okul.Benim çevremdeki öğretmenlerde böyle.Bir hocamız deli gibi çalışıyor. Karısı da öğretmen. İkiside hem özel ders hem dershane hem de okulda 30 Saat derse giriyormuş. Çok yoruluyorum diyor, seneye dershane düşünmüyor.Ama rezidansta kalıyor.Aylık 12 bin lira veriyor. Anlattığınız gibi sürekli yatırım yapıyorlar. Bence genel olarak öğretmenler bu şekilde. Gezeyim tozayım diye düşünmüyorlar. Hep yatırım yapıyorlar sanırAnen
Ben annelerin çok verici olduğunu gördüm.Bu durum kişiden kişiye değişir. Herkesin bir yaşam standardı var. Dışarıda yemeyi sevmeyen yemez, çadır kampına alışık olmayan otel araştırır. Dolayısıyla alışkanlıklarını düşürüp mutsuz olursan zaten hayat enerjin düşer. Sanırım anlatabildim
Şöyle mesela ben onlara göre çok savrugum.
Ki bende artık kendimi sorgulamaya başladım.
Ben mesela haftasonu evde durmam hiç.
Hep gezerim.
Yeme içme dışarda genelde.
Temizlikçi alırım.
Böyle böyle biriktiriyor bu insanlar.
Zaten maaşlar kuş kadar.
Ben şuan kendimize bir ev araba alıyoruz o da kredi ile ve çok luxs değil borçları da beş yıla biter.
Ama bu dediğim insanlar hep özel okulda okusun gibisinden hep yatırım.
Ben daha çok sosyal olarak gezerim cocugumla yeriz içeriz.
Eğitici oyuncaklara dünya para harcadim.
Hala alıyorum.
Yani benimki onlara göre çok hesapsizca.
Ama ülke ekonomisi de günden güne iyi olmuyor.
Hepsinin kira geliri var.
Durumunuz varsa, koleje gönderebileceksiniz gönderin bence. Ama ikinci çocuk olursa onunda gitmesi gerek. Ama tabi koleje giderse sizi maddi olarak kısıtlamayacaksa gönderin.Bence kolej degilde düzgün bir devlet okuluna gitse, 7.ve 8.ci sınıfta dershaneye gitse daha mantıklı gibi geliyor. Kolejde verilen eğitimde ahım şahım degil. İllaki güzel kolejler vardır. Ancak onlarda yıllık 150 bin TL falan.Bence normal bir devlet okuluna da gidebilir.Suçlayacağını sanmam. Sizde farklı eğitimler aldırırsınız. Farklı kurslara gönderirsiniz.Aynen anlatmak istediğim bu.
İleride çocuğum bana sen niye böyle yapmadın diye suçlar mi?
Kendimi bencil miyim diye sorgulamaya başladım.
Başkalarının hayatını ben de çok sorgularım. Çünkü benimki hep koşturmayla geçiyor. Eve gelirken asla ellerm boş olmaz,bagajdan eve zor taşırım,sürekli al al al eksik hiç bitmiyor. Daha dün alışverişten geldim bugün yine eksikler var dolu. Millet evde de yemiyor. En büyük yemekleri makarna. Komşumun kedisi var,ona aldığı mama parası kadar mutfak alışverşi yapmıyordur görüyorum gözümle. Eve geliyorlar dolayısıyla iş yok güç yok,kanepeye oturup tv açabiliyorlar. Ben kumanda nerede haberim yokŞöyle mesela ben onlara göre çok savrugum.
Ki bende artık kendimi sorgulamaya başladım.
Ben mesela haftasonu evde durmam hiç.
Hep gezerim.
Yeme içme dışarda genelde.
Temizlikçi alırım.
Böyle böyle biriktiriyor bu insanlar.
Zaten maaşlar kuş kadar.
Ben şuan kendimize bir ev araba alıyoruz o da kredi ile ve çok luxs değil borçları da beş yıla biter.
Ama bu dediğim insanlar hep özel okulda okusun gibisinden hep yatırım.
Ben daha çok sosyal olarak gezerim cocugumla yeriz içeriz.
Eğitici oyuncaklara dünya para harcadim.
Hala alıyorum.
Yani benimki onlara göre çok hesapsizca.
Ama ülke ekonomisi de günden güne iyi olmuyor.
Hepsinin kira geliri var.