Ben Avrupalı değilim. Ben Almancı değilim...

peki siz beni iyi anladiginizi mi dusunuyorsunuz?
neden hep kendi ulkemizin insanini bu denli duskun gosteriyoruz .....??
surekli bana sen neden ordasin sorusunu sormayin lutfen ben cevabimi verdim...
rasist irkci dedim evet ama icinde iyi olanlarda istisnalarda var dedim dikkat ettiyseniz ama bana irkcilik yapana ne dememi bekliyorsunuz ...size irkcilik yapilmamasi irkcilik gercegini degistirir mi peki? almanya'da dokuz kisi cocuklarda dahil yanarak can vermedi mi?bu irkci bir saldiri degil miydi?
siz turkiye'nin gercekleri deyip bunlari konusurken avrupanin gerceklerini benim ifade etmem sizi neden sarsiyor...!!! insan haklarindan bahseden avrupa, amerika isine gelmedigi noktalarda insan haklarini ilk kendileri cignemiyor mu?
ekmegini onlarin tabagimdan yemek cumlesi ne demektir gercekten boyle mi dusunuyorsunuz...??

sevgili okyanus; aslında ne demek istediğini anladığımı düşünüyorum.. Avrupayı bilemediğim içn kendi bildiğim yerden bahsettim.. Usa da ırkçılık yok mu? elbette var.. gizliden gizliye alası yapılıyor.. eşim öğrenciyken kaldığı yurttaki bayana eczane, sadece siyahi olduğu için ilaç vermediğinden bahsetmişti.. daha niceleri..

ancak genel olarak bakarsak insanlara aşırı bir saygı sözkonusu.. eğer renginden dolayı iş başvurusu geri çevrilirse, milyondolarlık tazminatlar sözkonusu olabiliyor.. kaldı ki Türklere çok saygı gösteriyorlar.. eğer eğitim aldıysanız (bu kriz ortamında bile) iş bulamamanız mümkün değil, ayrıca çalışan hakkıyla alıyor ücretini..

bütün bu saydıklarım bile bu ülkede yaşamam için yeterli.. eminim sen de bu veya buna benzer sebeplerden dolayı tercih etmişsindir.. Yeri geldiğinde elbette ki imkanlarını savunurum, ama bu Irak ve Afganistan da yaşananlara gözyumduğum anlamına gelmez.. bu sapla-samanı karıştırmak olur..

ayrıca belki renk olarak değil, ama TR de gördüğüm ırkçılığın boyutu hiç de küçümsenecek ölçülerde değil bence...

[/B]
Evet katılıyorum. Yani sen ağzına geleni söyle, efendim beni aşağılayan ağzının payını alır vs. de. Sonra burada ayrımcılık yapıyorlar. En alasıı bizde, asla hoşgörü yok. Buna gerçekten de inandım artık, üzülerek.

çok çelişiyorsun. Bir dediğin diğerini tutmuyor. Ben zaten ırkçı olana hoş görü göster demedim. Nasıl okudun anladın bilemiyorum. Nası derler dinimi küfreden bari Müslüman olsa lafı varya onu diyorum sadece. Artık da cevap mevap vermiyorum, hakkaten okuduklarımı anlamamışsın. Cevap versem de bundan böyle, yine alakasız şeyler yazacaksın.. Öyle başka başka şeyler yazmışsın. Kolay gelsin.

cok garip .....hakikaten......
celisen ben degilim ki yaa , buyur mesajin beni asagilayan azinin payini alir derken siz ne anladiniz neden yazdiniz ben avrupada yada herhangi bir yabanci ulkeden bahsettim ustunuze mi alindiniz acaba...

tamam herneyse... ben hosgorusuz gosterilebilirim siz hosgorulu oldugunuzu belli ediyorsunuz zaten farkli dusunceden biri olunca karsinizdaki ne hosgoru kaliyor ne birsey....a.s.

sevgili okyanus; aslında ne demek istediğini anladığımı düşünüyorum.. Avrupayı bilemediğim içn kendi bildiğim yerden bahsettim.. Usa da ırkçılık yok mu? elbette var.. gizliden gizliye alası yapılıyor.. eşim öğrenciyken kaldığı yurttaki bayana eczane, sadece siyahi olduğu için ilaç vermediğinden bahsetmişti.. daha niceleri..

ancak genel olarak bakarsak insanlara aşırı bir saygı sözkonusu.. eğer renginden dolayı iş başvurusu geri çevrilirse, milyondolarlık tazminatlar sözkonusu olabiliyor.. kaldı ki Türklere çok saygı gösteriyorlar.. eğer eğitim aldıysanız (bu kriz ortamında bile) iş bulamamanız mümkün değil, ayrıca çalışan hakkıyla alıyor ücretini..

bütün bu saydıklarım bile bu ülkede yaşamam için yeterli.. eminim sen de bu veya buna benzer sebeplerden dolayı tercih etmişsindir.. Yeri geldiğinde elbette ki imkanlarını savunurum, ama bu Irak ve Afganistan da yaşananlara gözyumduğum anlamına gelmez.. bu sapla-samanı karıştırmak olur..

ayrıca belki renk olarak değil, ama TR de gördüğüm ırkçılığın boyutu hiç de küçümsenecek ölçülerde değil bence...

dunyanin her yerinde irkcilik, ayrimcilik vardir yoktur demiyorum ki...ama ben bana nedensiz yere yapilan irkciliga hosgorulu olamiyorum dedim...avrupa ulkeleri ab uyeligi icin turkiye'den istedigi kosullari kendi birlikleri icinde tam anlamiyla uyguluyorlar mi? evet uyguluyorlar isine geldikleri zaman ....

ama herneyse, ben farkli dusunuyorum bu kesin ;)

okyanus elif,

hala daha kiskirtici ve saldirgansin neden bilmiyorum.sen hic bir okudugunu anlamak istemiyorsun ben burada ne türklügüme laf ettim nede yasadigim ülkeye.tam tersi ülkemin (Türkiye) güzel yönlerini ve türklügümden ne kadar memnun oldugumu anlattim iyi yönde de elestirdim ve ülkem daha nasil iyi olur nelermiz yanlis bunlardan bahsettim.

ama sen ilk mesajindan beri yasadin ülkeye demedigini birakmadin. pislik icinde yasiyorlar,,, türklerin pesinden kosuyorlar evlenmek icin,,,,dost hayati yasiyorlar,,, diyip asagilayip yasadigin ülkenin insanina demedigini birakmadin,herkese agzinin payini vermeye calisiyorsun ama sen böyle yaparak kendini kücük düsürüyorsun.
yasin ne bilmiyorum verdigin cevaplar hic olgun degil.hircin bir cocuk gibisin.

ben bordo pasaport derken türk pasaportundan bahsettim.bilmiyorsan acikliyayim.pasaportlarin renkleri degisiyor. vatandasligim(miz)degil.

senin gibi,yolum düstü e bide bana vatandaslik verin ama yan cebime koyun demem:))belcikayi sevmiyorum hepiniz pissiniz kedi köpek besleyip kendinizi modern saniyorsunuz hih pisler diyen sensin.ama
oranin vatandasliginida almayi iyi biliyorsun.
herseyine bayila bayila orada yasiyorsun ama demedigin lafda kalmiyor.sen vatandasligini aldigin ülkeye ve insanina saygisizlik yapiyorsun ve ayni sekilde burada bizlerede.
sen o pasaportu hak etmemissin anlasilan ve henüz bir ülkenin vatandasi olmak ne dir bilmiyorsun.

avrupada yasamak sana hic birsey katmamis katsaydi sayginin ne oldugunu bilirdin karsindakinin de söylediklerini carpitmazdin,,,, dürüst olurdun.

Son düzenleme:
çok çelişiyorsun. Bir dediğin diğerini tutmuyor. Ben zaten ırkçı olana hoş görü göster demedim. Nasıl okudun anladın bilemiyorum. Nası derler dinimi küfreden bari Müslüman olsa lafı varya onu diyorum sadece. Artık da cevap mevap vermiyorum, hakkaten okuduklarımı anlamamışsın. Cevap versem de bundan böyle, yine alakasız şeyler yazacaksın.. Öyle başka başka şeyler yazmışsın. Kolay gelsin.

kesinlikle bende sana katiliyorum canim...

bencede kolay gelsin sana okyanus elif...

hala avrupada avrupa....saygi bir tek avrupada mi mevcut...ben bir turk olarak size saygisizlik etmissem kusara bakmayin lutfen...
ama benim yazdiklarimi suan carpitan sizsiniz...siz turkiye'nin eksiklerinden bahsetmisiniz bende avrupanin eksiklerinden bahsettim neden anlamak istemiyosunuz..
tekrar soyluyorum agzinin payini vermeyi neden kendi uzerinize aliniyorsunuz??? iste siz beni anlamadiniz buradan yine belli..
hala avrupa'da yasamam taktiniz tabiri caizse o halde cek git e getirdiniz...
ben belcika'lilara yada avrupalilara durduk yere sizin tabirinizle pisliksiniz demiyorum onlardan bu tarz ima tepki yargi gordugumde karsiligini veriyorum dedim...anlayin artik lutfen
peki ben sizi anlamadim diyelim siz beni anladiniz mi acaba...
beni vatandasligina alan bir ulke bana hakaret ederse ben susmalimiyim sizce ...bir ulkenin vatandasi olmak nedir biliyorum ama ben orjinalimde turk'um.

Bencede hakkaten yani, o kadar nefret ettiysen neden hala oradasın ki? Kin kusmuşsun resmen. Rasist, yani ırkçı demişsin, ama sen onları yerden yere vurmuşsun. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil. Ama herkes birbirine saygı göstermek zorunda. Benim tanıdığım bir sürü Avrupalı arkadaşlarım var, ve ne diyorlar biliyor musun? Eğer seni tanımasaydım Türkleri hep Avrupa'daki Türkler gibi sanırdım diyorlar. Eh sen köyü möyü topla git Avrupa'ya bir gıdım kendini geliştirme, küvette kurban kes, sonra adamlar elbet bayılmazlar. Biraz suçu(ki bu suç değil, kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama herkes birbirinin değerlerine saygı göstermek zorunda) karşı tarafta değil kendimizde de arayalım. Elif, sen de o bahsettiklerim gibisin demiyorum, elbet istisnalar var, ama zamanında böyle tanıştılar insanlar Türklerle. Bizim ülkemizde nasıl Hristiyanlara karşı farklı millettlere karşı geçmişten gelen, Osmanlı'dan kalma bir düşmanlık varsa onlarda da aynı şekilde. Zamanından öyle tanımışlar çünkü.

Canım şu son cümlene pek katılmıyorum.
Bahsettiğin gibi Osmanlıda farklı dinlere mensup insanların birbirine karşı düşmanlığı yoktu. Aksine benzerine dünya tarihinde az rastlanacak bir hoşgörü hakimdi. Bu nedenle uzun yıllar boyunca 500 yıl kadar (Osmanlı hakimiyetinden çıkan Orta Doğunun 50 yıl içerisinde birbirini yediğini düşünürsek oldukça uzun biri süre bu) birbiriyle yok denecek kadar az problem yaşayarak geçinen bir topluluktan bahsediyoruz.

Hmm.. Evet sorunlar çok fazla olmamıştır ama bunun sebebi hoşgörü değil. Ben o kadar da pozitif değilim bu konu hakkında, en önce bazı kiliselerin, havraların camiye çevirilmesi hoşgörü yani? Cami yapacak yer kalmadı tabii.. Ya da bunu geçtim, Osmanlı bir ipmaratorluk idi, yani imparatorluğun gerekleri gibi çok ulusluydu .Bir imparatorluğun temelinde, çokuluslu olması yatar ve bugün din hürriyeti zannedilen serbestlik, imparatorluklarda olağan bir durumdur. Osmanlı İmparatorluğu'nda gayrımüslimlerin devletin yüksek makamlarında görev almaları milli devlet olmamanın ve çokulusluluk kuralının neticesidir, dolayısı ile de hoşgörü ile hiçbir alâkası yoktur. İmparatorluklarda hâkim bir millet hep mevcuttur, Osmanlı Devleti'nde hâkimiyet Türkler'e aittir ama, diğer dinlere ve milletlere mensup olanların yüksek görevlerde bulunmaları da imparatorluğun tabiatı gereğidir. Osmanlı'da Hristiyanlar'ın ibadetlerinde serbest bırakılıp İslamiyet'e geçmeye zorlanmamalarının sebebi hoşgörü falan değil, sadece paradır! Gayrımüslimlerin ödediği haraç ve cizye adındaki yüksek vergiler hazine için asırlar boyunca önemli bir gelir kaynağı olmuştur, bu vergiler bütün İslam devletlerinde vardır ve hiçbir devlet böylesine büyük bir geliri kaybetmek istememiştir. Osmanlı döneminde Hristiyanlar için konmuş birçok yasaklar vardır. Meselâ şehirlerde atla gezememiş, yüksek bina yapamamış ve çanlarını kilise duvarının dışından işitilecek şekilde çalamamışlardır. Hattâ, bazı devirlerde sokağa ayaklarına çıngırak takarak çıkmak zorunda bile bırakılmış, belli renklerde elbise giymeleri bile yasaklanmıştır. Hatta Tanzimat döneminde kilise inşaasında çan kulesi yasaklanmıştır.
Eski asırlarda bu topraklara şimdi Pax Ottomana yani Osmanlı Barışı denen bir sükûn hakimdir ama barışın kaynağı karşılıklı anlayış yahut hoşgörü değil, devletin gücüdür. Devletin kuvvetli olduğu devirlerde ister Müslüman, ister Hristiyan olsun, teb'adan hiç kimsenin din bahanesiyle bile tek söz etmesine izin verilmemiştir.

Hmm.. Evet sorunlar çok fazla olmamıştır ama bunun sebebi hoşgörü değil. Ben o kadar da pozitif değilim bu konu hakkında, en önce bazı kiliselerin, havraların camiye çevirilmesi hoşgörü yani? Cami yapacak yer kalmadı tabii.. Ya da bunu geçtim, Osmanlı bir ipmaratorluk idi, yani imparatorluğun gerekleri gibi çok ulusluydu .Bir imparatorluğun temelinde, çokuluslu olması yatar ve bugün din hürriyeti zannedilen serbestlik, imparatorluklarda olağan bir durumdur. Osmanlı İmparatorluğu'nda gayrımüslimlerin devletin yüksek makamlarında görev almaları milli devlet olmamanın ve çokulusluluk kuralının neticesidir, dolayısı ile de hoşgörü ile hiçbir alâkası yoktur. İmparatorluklarda hâkim bir millet hep mevcuttur, Osmanlı Devleti'nde hâkimiyet Türkler'e aittir ama, diğer dinlere ve milletlere mensup olanların yüksek görevlerde bulunmaları da imparatorluğun tabiatı gereğidir. Osmanlı'da Hristiyanlar'ın ibadetlerinde serbest bırakılıp İslamiyet'e geçmeye zorlanmamalarının sebebi hoşgörü falan değil, sadece paradır! Gayrımüslimlerin ödediği haraç ve cizye adındaki yüksek vergiler hazine için asırlar boyunca önemli bir gelir kaynağı olmuştur, bu vergiler bütün İslam devletlerinde vardır ve hiçbir devlet böylesine büyük bir geliri kaybetmek istememiştir. Osmanlı döneminde Hristiyanlar için konmuş birçok yasaklar vardır. Meselâ şehirlerde atla gezememiş, yüksek bina yapamamış ve çanlarını kilise duvarının dışından işitilecek şekilde çalamamışlardır. Hattâ, bazı devirlerde sokağa ayaklarına çıngırak takarak çıkmak zorunda bile bırakılmış, belli renklerde elbise giymeleri bile yasaklanmıştır. Hatta Tanzimat döneminde kilise inşaasında çan kulesi yasaklanmıştır.
Eski asırlarda bu topraklara şimdi Pax Ottomana yani Osmanlı Barışı denen bir sükûn hakimdir ama barışın kaynağı karşılıklı anlayış yahut hoşgörü değil, devletin gücüdür. Devletin kuvvetli olduğu devirlerde ister Müslüman, ister Hristiyan olsun, teb'adan hiç kimsenin din bahanesiyle bile tek söz etmesine izin verilmemiştir.

kesinlikle katılıyorum bizim bu kadar kendimizi hoşgörülü zannetmemizin sebebi sadece Türklere karşı aşırı hoşgörülü anlatılan tarih derslerimiz yüzündendir :) Malesef bizim tarihimiz düşündüğümüz kadar da anlı şanlı değil. Ha bunu eleştirmek, buna kızmak gerekli mi? Konumuz tabiki bu değil, durumu da o zamanın şartlarına göre değerlendirmek lazım. Ama kesin bir şey var ki o da gayrimüslimlere karşı hiç de hoşgörülü olmadığımız :)

Bugün düşündüm de "medeniyet" denen şey çok basit bir şekilde insanın can güvenliği korkusu yaşamadan yolda karşıdan karşıya geçebilmesidir a.s

Biraz komik ve fazla basit bir önerme olmakla birlikte altında yatanları düşündüğünüz zaman aslında hiç de o kadar basit değil :)

Can güvenliğiniz vardır çünkü herşeyden önce insana saygı vardır.. Şöför eğitimlidir, zaten hız limitlerinde araba kullanır.. Devletin yaptırım gücü vardır ve vatandaşının iyiliğini düşünerek yapar, bunu da uygulayabilir. İnsanlar da devletin koyduğu kanunlara saygı duyar, yasalara uyar. Ve siz de bir yaya olarak haklarınız doğrultusunda yok sayılmadan ve korkmadan gönül rahatlığıyla yolda adım atabilirsiniz. Bu böyle uzatılıp gidebilir :)

E bugün bunu durup dururken düşünmedim tabii, gene bir trafik keşmekeşinin içinde yaya geçidinin önünde durup karşıya geçmeye çalışırken içimden sayıp dökme modunda oldu :)

kesinlikle katılıyorum bizim bu kadar kendimizi hoşgörülü zannetmemizin sebebi sadece Türklere karşı aşırı hoşgörülü anlatılan tarih derslerimiz yüzündendir :) Malesef bizim tarihimiz düşündüğümüz kadar da anlı şanlı değil. Ha bunu eleştirmek, buna kızmak gerekli mi? Konumuz tabiki bu değil, durumu da o zamanın şartlarına göre değerlendirmek lazım. Ama kesin bir şey var ki o da gayrimüslimlere karşı hiç de hoşgörülü olmadığımız :)

Bugün düşündüm de "medeniyet" denen şey çok basit bir şekilde insanın can güvenliği korkusu yaşamadan yolda karşıdan karşıya geçebilmesidir a.s

Biraz komik ve fazla basit bir önerme olmakla birlikte altında yatanları düşündüğünüz zaman aslında hiç de o kadar basit değil :)

Can güvenliğiniz vardır çünkü herşeyden önce insana saygı vardır.. Şöför eğitimlidir, zaten hız limitlerinde araba kullanır.. Devletin yaptırım gücü vardır ve vatandaşının iyiliğini düşünerek yapar, bunu da uygulayabilir. İnsanlar da devletin koyduğu kanunlara saygı duyar, yasalara uyar. Ve siz de bir yaya olarak haklarınız doğrultusunda yok sayılmadan ve korkmadan gönül rahatlığıyla yolda adım atabilirsiniz. Bu böyle uzatılıp gidebilir :)

E bugün bunu durup dururken düşünmedim tabii, gene bir trafik keşmekeşinin içinde yaya geçidinin önünde durup karşıya geçmeye çalışırken içimden sayıp dökme modunda oldu :)

Gerçekten katılıyorum, o derslere kalsa dünyaya hep adalet dağıtmışız ya..kaydirigubbakcemile3 Ben demek istediğinizi ben anladım örneğinizden. yerimseniben
Şu trafik insana neler dedirtiyor zaten...gamyoncuiremsu

bu dunyanin gelmis gecmis hangi ulkesinde, hangi devletinde tarihindeki yada gunumuzde ki gercekleri tam anlamiyla orataya sermistir ki...bunu sadece Osmali'ya islam devletlerine mi mal edecegiz?...Osmanli hosgorusuzdu Ermeniler cok hosgoruluydu oyle degil mi?
suan krallik ulkeleri ve somurgesinde ki ulkeler gunumuz dunyasinda dahi kendi senaryolarini pekala hayata gecirebiliyorlar...ustelik insan haklari ozgurluk vs.. beyannamelerini yayinlamalarina ragmen ...

konunun disina oyle bir cikilmis ki tarih bolumune yazilsa daha iyi olur ;)..........

Hey Tanrım, ben tüm bunları Osmanlı'ya mal edelim mi dedim. Osmanlı'nın tarihinde hoşgörü yok, ama savaş vs. bunu tetikledi demek idi amacım ama sen yine nasıl anladıysan Ermenileri, diğer krallıkları hemen katı vermişsin olayın içine. Kendin çalıp kendin oynamanda iyi eğlencelerkaydirigubbakcemile2

"osmanli'nin tarihinde hosgoru yok ama savas vs. bunu tetikledi........"
bu cumlenizde kivirmissiniz lafi bence...
bende dedimki osmanli'da hosgoru yok ise hic bir toplumdada yoktur.

"osmanli'nin tarihinde hosgoru yok ama savas vs. bunu tetikledi........"
bu cumlenizde kivirmissiniz lafi bence...
bende dedimki osmanli'da hosgoru yok ise hic bir toplumdada yoktur.
Evet, önce yazdıklarımı okuduysanız bunu demeye çalışmış olduğumu anlardınız. Ayrıca bir önce dediğiniz osmanlı'ya mal etmek ile, bu dediğiniz arasında fark var, okuduğunuzu gerçekten anlayamıyorsunuz.

yazilanlari anlamadigimi dusunuyorsunuz, bende sizin anlamadiginizi dusunuyorum...
osmanlida hosgoru olmadigini dusunuyorsaniz hicbir toplumda hosgoru aramayin diyorum...bu cumlemden ne sonuc cikariyorsunuz kendinizi tatmin edin artik...

konunun disina cikip sacmalamaktan vazgecin bence...

Ben cümlelerinizin anlamını kavrayabiliyorum da, benim her toplumda hoşgörü var gibi bir iddiam, ya da başka toplumlarda hoşgörü aramak gibi bir iddiam da yok. Kendi kendinize "osmanlida hosgoru olmadigini dusunuyorsaniz hicbir toplumda hosgoru aramayin" gibi kafadan atma şeyler yazıyorsunuz, e ben her toplumda hoşgörü arama gibi bir önerme savunmuyorum zaten, bir de anlıyorum(!) diyorsunuz ya ona gülüyorum. Bir de sizi muhatap alınca böyle birşey mi oluyor size anlamıyorum ki ben bunu. Sizi muhatap almak baştan hataydı, bunu yaptığıma üzülüyorum ben. Kendi adıma zamanımı harcadığıma üzülüyorum. Sizin zaten muhataba ihtiyacınız yok, nasılsa kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz. Sevgiler, iyi eğlenceler. kaydirigubbakcemile2

kafadan atma seyler yazmakta neyin nesi....
ne kadar garip bir insansiniz siz ya....hem saygisizca alayci yazilariniz var sonrada baskasindan saygi bekliyorsunuz...yinede saygimi muhafaza ediyorsam Turk oldugum icindir avrupada yasamamla alakasi yok yani...muhattap almayin zaten ama yazilariniza dikkat edin ...iyi niyetli gostermeye calistiginiz yazilarinizda ki imalara da dikkat edin lutfen...

Osmanlıya nereden geldik yahu.. Avrupanın bizi kötü bilmesi Osmanlıdan mı kaynaklanıyor.. ilginç... :delphin:

öle canim ve müslüman ülkeyiz yerimseniben Sadece avrupami tüm dünya.

yo elbette ki Avrupa değil tüm dünya.. Ama biz Türklerin gördüğü kadar da küçük ve basit değil.. Avrupanın bizi kötü bilmesinin Osmanlıdan kaynaklandığına inanmıyorum.. zira daha havaalanında gözleriyle bayanları yiyen, kurallardan bihaber olan, çevreye olabildiğince rahatsızlık verenler (istisnalar hariç) maalesef ki biz Türkler.. Ha elbette ki tarihte birçok şey yaşanmıştır.. Ama aynı yaşanmışlık diğer ülkeler için de geçerli.. Doğal olarak "Osmanlıdan dolayı bizi sevmiyorlar" anlayışı, Osmanlıya karşı hıncımızı ortaya çıkarmaktan başka bir işe yaramaz...

Back