hangi ülkeye gidiceksin bilmiyorum ama zorlugunu ilk 3-4 sene cekersin her yil dönmeye kalkarsin oflanirsin puflanirsin sonra bir bakmissin ki alismissin ama her zaman bir yarin buruk olucak cünki yasadigin ülkeyi.. havasini, suyunu,sevdiklerini özlüyeceksin..
en kötü olani bile özliyeceksin.. arabalarin korna sesini,havadaki egzoz kokusunu bile:))
iste bak sen bile simdiden cocugum nasil yetisicek diye kaygilanmaya baslamissin,, iste bizi biraz olsun ne demek istedigimizi yakalamissin buna cok sevindim.
insanlar haksız da olsalar malesef Türklerin genel imajını belirleyen onlar değil mi? bunu kim nasıl değiştirebilir o kısmı da beni aşar tabii...
tam ne demek istedigini anlamadim biraz acarmisin!
demek istediğim şu:
burda çok fazla sayıda (turist olanlar) yabancıyla tanışma imkanım var. sosyal hayatımın çoğunu yabancılarla geçiriyorum bile diyebilirim.
onların izlenimlerine değer veriyorum çünkü biz kendimizi istediğimiz kadar "biz şöyleyiz biz öyle değiliz, aslında biz şöyleyiz" diye kandırsak da önemli olan bizim kendimize göre nasıl olduğumuz değil, onların bize ne gözle baktığı...
bunu politik vs vs anlamda söylemiyorum aslında. her anlamda böyleyiz.. çok basit bir örnek vereyim "feta cheese" meselesi bizim dandik beğenmediğimiz ucuz beyaz peynir :)) oysa bizde ne edirneler ne ezineler var. eskiden çok kızardım birilerinden feta diye duyunca. yunanlılara kızardım
sonra niye kızıyorum ki dedim, sen kendini nasıl tanıtırsan öyle bilinirsin.. bizim dandik beyaz peyniri yunanlılar sahiplenmiş ve bütün dünyaya pazarlamış. bu durumda bizim peyniri bütün dünya yunan peyniri zannediyor diye niye dünyaya kızıyorum ki ve de cehaletle suçluyorum? yunanlıları alkışlamak lazım bu markalaşmaları yüzünden...
şimdi bunu daha ciddi meselelere bağlamak gerekirse... malesef türkleri avrupada tanıyanların düşüncesiyle türkiyeyi türkiyede tanıyanların düşüncesi çok çok farklı. (bu durumda tabiiki istisnalar ve bireysel örnekler var)...
örneğin fransız bir arkadaşımı istiklal caddesinde bir sokak mekanına götürdüm. çok uzun zamandan sonra "biz sizi böyle bilseydik fransada referandumda sizin avrupa birliği için kesin evet derdik" dedi.. malum fransada bunun için referandum yapmışlar.. "çok biliyorlar" sanki dememek lazım bilmemelerinin sorumlusu biziz malesef :)
aynı örneğin bir benzeri... almanyadan gelen bir bankacı ve doktor... türk bayanların tek başına bu işleri halledecek kadar bile almanca bilmemesi yüzünden hep 8-10 yaşındaki çocuklarla işlerini görmesi..
vs vs.. malesef bunun gibi çok çok fazla sayıda örnek var ve bunların hemen hepsi türkiyeye gelip görünce çok şaşırıyorlar (bizim türkiyede görünen şey de sadece dışarıdan öyle tabii, orası ayrı mesele :) turistik yerleri görmeyle tabii türkiye değerlendirilmez ya da en azından bir istanbulun ümraniyesini kağıthanesini görmeden, beyoğlu - sultanahmet - beşiktaş - ortaköy vs vs görmeyle "vaaayyy demek türkler böyleymiş aslında" demek ne kadar gerçekçidir orası da ayrı tabii ) ama bütün mesele makyaj olayı.. o kadar da önemsiz değil.
ama dediğim gibi bizim en dandik peyniri bile yerlere göklere sığdıramamışlar ya biz anca oturup derdimize yanalım :)
bu arada almanların çoğu türklerin entegre olamamasının sorumlusunu gene alman hükümetleri olarak görüyor benim görüştüğüm :) sonuçta herkes alman vatandaşıysa devlet de bütün vatandaşlarının her türlü durumundan sorumlu olmalı, madem öyle dil için kurs verseydi sonra da eğitim entegrasyon vs vs sağlasaydı diyorlar... gerçi o zaman da bize yaranamazlardı :) entegrasyonla asimilasyon birbirine girer, almanlar faşistlikle ve asimilasyon yapmaya çalışmakla falan suçlanırdı diye tahmin ediyorum :)
bu arada strasbourga gidiyorum :)
ayrıca e- pasaport olayında da harçlarda değişme yok :) bizim burda hala çok pahalı ve sizin hala bizim yarı fiyatına :) kıymetini bilin yahu burda bizi kazıklıyorlar :) şimdi 2 senelik pasaporta 450 tl bayılmak zorundayım içime oturdu çünkü pasaportum hala var ama fransa yeşil pasaport kabul etmiyormuş diye laciverte geçiyorum..
ayrıcaaaa halen süresi olan pasaportunuz varsa (ve tabii yeşil değilse) sadece defter parasıyla pasaport yenileyip kalan süre de deftere ekleniyor ve uzatmaya para ödemiyorsunuz :) tabii imkanınız varsa bunların hiç birini türkiyede yapmıyorsunuz çoookk pahalı :)
www epasaport gov tr - link ekleyemiyorum :)