bebeklerimizin uykusu

Ç

çakıltaşı_m

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi çakıltaşı_m
  • #1
Bebek nerede ve nasıl yatacak?

Beşik ya da karyolada yatacak,
Sırtüstü yatacak,
Yatağı sert olacak,
Yatağında yastık ve benzeri yumuşak nesneler olmayacak,
Karyolanın parmaklıkları arasındaki mesafe en fazla 7 cm olacak,
Yatağa yattığında ayakları yatağın ayakucuna gelecek, üst kısımda yer kalacak şekilde yatırılacak.

Neden sırtüstü yatırmalıyız?

Ani beşik ölümünü önlemek için bebeklerin sırtüstü yatırılması öneriliyor.
Ani beşik ölümü en sık iki-beş aylık bebeklerde görülür.
Soğuk aylarda daha sıktır.
Yüzüstü yatanlarda daha çok görülür.
Sırtüstü yatış güvenlidir. Bebek kussa bile önemli bir soruna yol açmaz.
Sırtüstü yatış kafa şeklini etkileyebilir.
Yan yatırmak ta uygundur ancak bebeklerin yandan yüzüstüne dönebileceği unutulmamalıdır.
Uyu yavrum uyu...

Uykuya dalmak bebek için her gece yaşanan bir ayrılık. Bu ayrılığı bebeğimiz için nasıl kolaylaştırabiliriz? Aşağıda bazı önerilerimiz var:

Uyku merasimini ihmal etmeyin. Bebekler ve çocuklar açısından düzen ve belirlilik çok rahatlatıcıdır. Uyku saatinde her akşam aynı şeyleri belli bir sıra ile yapmak uykuya geçişi kolaylaştıracaktır. Örn: banyo, masaj, emzirme, ışıkların kapanması, ninni, yatağa yatış gibi.
Uyku saati öncesinde sakin bir ortam yaratın. Yatış öncesi fazla gürültü, patırtı uykuyu bozabilir.
Bebeğinizin uykusu geldiğinde fazla zaman kaybetmeden yatışa geçin. Gecikirseniz uykuya dalmakta zorlanabilir.
Bebeğinizin uyku saatinde pozitif olmaya çalışın, çok gerginseniz bir başkasından yardım isteyin.
Bebeğinizi uykulu ama henüz uykuya dalmamışken yatağa yatırın.
Odasında sıcaklığın uygun olmasını sağlayın. Bebekler için ideal oda sıcaklığı 22-24°C’dir.
Bebeğinizin emzik ya da meme ile uyumasına izin vermeyin.
Bebeğinizin uyku ile bağdaştırdığı bir alışkanlığı (örn. Parmak emme, battaniye kenarı ile oynama), beraber uyumayı sevdiği bir oyuncağı olup olmadığını düşünün. Varsa onu kullanabilirsiniz.
Ya gece uyandığında ?

Gece uyanmalarının nedenlerini, nasıl azaltılabileceklerini anlayabilmek için önce gece nasıl ve neden uyandığımıza bir göz atalım.

Hepimiz gece boyunca REM ve non-REM uyku dönemleri arasında defalarca uyanır gibi oluruz ancak hemen uykuya geri dalarız, genellikle de sonradan uyandığımızı hatırlamayız. Bu kısa uyanmalar sırada biraz fazla uyanık kalırsak, ya da ilk uykuya daldığımız yerden farklı bir yerde bulursak kendimizi, uykumuz açılır, tekrar uykuya dalmak zorlaşır. Bebekler için buna ek olarak ilk kez uykuya dalarken ne yaptıkları da önemlidir. Kendilerini güvende hissedip tekrar uykuya dalabilmek için aynı eylemi gerçekleştirmeleri gerekir. Eğer bebeği sallayarak, emzirerek, ya da yanımızda yatırarak uyutuyorsak, emzik veriyor, televizyon izletiyor ya da müzik dinletiyorsak gece uyandığında da aynı şeyleri yapmak zorunda kalacağımızı unutmamalıyız.

Bu dönemde bebeklerin kendi kendilerini rahatlatmak için bir yöntem bulmaları sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak açısından çok önemlidir. Uykuya dalabilmek için bazı bebekler parmak emer, bazıları saçları ile ya da yorgan kenarıyla oynarlar. Bebeğinizin böyle bir alışkanlığı varsa şanslısınız; bebeğiniz gece uyandığında aynı şeyleri yaparak kendi kendine uykuya dalacak, sizi uyandırmayacaktır.

Küçük yaştan itibaren bebeğinizin gece uyanmasını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler var:

Gece bebeğiniz uyandığında onunla konuşmayın, yanında mümkün olduğunca kısa süre kalın.
Gece çok gerekmedikçe bezini değiştirmeyin.
Altı aydan sonra gece mama miktarını ya da emme süresini yavaş yavaş azaltarak kesmeye çalışın.
Uyku merasimini ihmal etmeyin.
Uyku alışkanlığını nasıl değiştirebilirim?

Bebeklerde uyku alışkanlığının değiştirilmesi çok kolay olmasa da imkansız değildir. Burada amaç bebeğin kendi kendine uyumasını sağlamaktır.

Aşağıdaki temel kurallara her koşulda uyarsanız bu amaca ulaşırsınız:

Uyku ile ilgili değişiklikleri planlarken ne hızla gideceğinizi önceden planlayın. Bu planı yaparken bebeğinizin karakterini ve kendi duygularınızı göz önünde bulundurun
Makul olun, kendinizi altından kalkamayacağınız bir duruma sokmayın. Aylardır kucakta sallayarak uyuttuğunuz bebeğin yatağa yatırıldığında hemen kendi kendine uyumasını beklemeyin.
Planı bir kez uygulamaya soktuktan sonra asla geri adım atmayın. Gerekiyorsa çok yavaş ilerleyin.
Her zaman tutarlı olun. Ailedeki diğer fertlerin de aynı şekilde davranmasını sağlayın.
Kendinize özen gösterin, pozitif olmaya çalışın. Gerektiğinde destek alın.
Yapmaya çalıştığınız değişikliğin bebeğinizin yararına olduğunu, ilerde daha rahat uyuması için bu zorluklara katlandığınızı unutmayın.

Prof. Dr. Yankı Yazgan
 
  • Konu Sahibi çakıltaşı_m
  • #2
simdilik beşiginde yanımda beşigi daha 8-9 aylık olana kadar kullanabilirim.karyolasını aldım odası da hemen yanımda ama geceleri sık uyandıgından simdilik yanımda kalması daha iyi.yan odaya nasıl alacagım onu da bilmiyorum kızımdan ayrılmak istemiyorum.
 
  • Konu Sahibi çakıltaşı_m
  • #3
Bir de ben bebegime incecik bir yastık kullanıyorum .Bir cok anne yastık kullanmıyor galiba siz yastık kullanıyormusunuz ?
 
  • Konu Sahibi çakıltaşı_m
  • #4
Bir de ben bebegime incecik bir yastık kullanıyorum .Bir cok anne yastık kullanmıyor galiba siz yastık kullanıyormusunuz ?

ben yastık kullanıyorm ( çok ince ) ama direk başının altına koymuyorum yatağının altına koyup yatağın baş tarafını yükseltiyorum ( reflüsü olduğu için )
 
  • Konu Sahibi çakıltaşı_m
  • #5
saol cakılcım...bende su uyku konusunda bısı sorucam.bebıile ayrı odada uyuyanlar deneyımlerıni an latabılırler mıı
 
  • Konu Sahibi çakıltaşı_m
  • #6
saol cakılcım...bende su uyku konusunda bısı sorucam.bebıile ayrı odada uyuyanlar deneyımlerıni an latabılırler mıı

canım ben ilk oğlumu 6. ayındean sonra ayırmıştım hetr kalktığımda onu duyuyor ve emdiriyordum ve uyuyordu şimdi bebişimde 6 aylık oldu onuda ayırıcam şu an ona oda hazırlıyoruz muhtemelen haftaya ayırıcam ben fazla bi zorluk yaşamadım git gel oluyo ama okadar ayırma sebebim ise şu baba ben ve bebeğimiz aynı odada yattığımız için oğlumun oksijenini tüketiyopruz onun odasının daha sağlıklı olması lazım ve büyüyüncede oda kavramını bilmesi gerekiyor doktorumuzda böyle diyor başımdaki büyükler her ne kadar daha küçük dfesede ben ayırıcam çünkü bu tecrübeyi daha önceden yaşamıştım
 
  • Konu Sahibi çakıltaşı_m
  • #7
kızım bizim odamızda yatıyor, şimdilik her kıpırdandığında ya da mızırdandığında bakabildiğim için bu durum işime geliyor, ayırırsam içim rahat etmeyecek. bir de onun yapayalnız bir odada olması hoşuma gitmiyor. ancak beraber uyumamızın da minikpatiğin dediği gibi oksijen yönünden sakıncası olduğu gibi, en ufak bir seste uyandığı için daha pek çok yönden sakıncaları oluyor. fısıltıyla konuşsak orda ıhh yapmaya başlıyor. biraz daha büyüyünce ayırmak istiyorum yoksa bize iyice alışır diye düşünüyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…