• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebeklerimiz ve Biz

Elif ben hiç duymadım o testi kaç yaş arası nasıl ve neye göre yapılıyormuş cnm?

Ekin çok geçmiş olsun Eylül e dr a götürdünmü evde reflor varsa ondan vermeni tavsiye ederim hemen durduruyor.

Kadis kolay gelsin aay sen anlattıkca benim içim şişiyor temizlikden. :)

Zehroşum selam canım sanada kolaylıklar öperim.

Son düzenleme:
wildrose geçmiş olsun cnm kuzuna ishal oldu demek

kadişim sen nasılsın yezda nasıl cnmm

ben çıkıcam birazdan akşam arkadaşım gelicek onun içinde biraz hazırlık yapayım çıkmadan kurstan da 1 saat erken gelirim olmazsa

bende duymadım elifim o testi ne için yapılıyormuş
bu arada gerçekten ne hamarat hatunsun sen kadis yaa
zehram sana da kolay gelsin tatlumm

Ya bacılar napam sanki bütün dünyanın kiri benim evde nasıl bukadar kolay kirleniyor anlamıyorum
bayram temizliği mecbur yapılıyor :)

yok be hamaratlıkla alakası yok betülcüm hamarta olsa ütü beklermi uyuşukluktan erteledim günbegün işleri birde ev büyük temiziği zor oluyor giriş antrenin yerleri fayans bir kılda düşse hemen görünüyor gelde temizleme şimdi bir gelen olsa rahatsız oluyorum

birazda annemden laf yerim diye çekiniyorum :) ooo dikkat eder öle şeylere kendisi temzilik konusunda bayağı disiplinli napem

wildrose geçmiş olsun cnm kuzuna ishal oldu demek

kadişim sen nasılsın yezda nasıl cnmm

ben çıkıcam birazdan akşam arkadaşım gelicek onun içinde biraz hazırlık yapayım çıkmadan kurstan da 1 saat erken gelirim olmazsa

iyiyiz canım ne olsun bir yaramazlık yok sen nasılsın sırma saçlım nasıl bakimmm

Denver II, 0-6 yaş çocuklarının gelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan bir tarama testidir.

Denver Gelişimsel Tarama Testi adı ile ilk kez 1967 yılında Frankenburg ve Dodds tarafından yayınlanmış, dünyada 50'den fazla ülkede standardize edilerek uygulamaya konmuştur.

1980 yılında Türk çocuklarına Ankara standardizasyonu Prof Dr Kalbiye Yalaz ve Prof Dr Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılarak kullanıma sunulmuştur. Frankenburg ve Dodds tarafından 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek özellikle dil alanında eklenen yeni maddeleri ve farklı puanlama sistemiyle geliştirilmiş, Denver II adı ile yayınlanmıştır.

Denver II 1996 yılında Yalaz ve Anlar'ın Ankara standardizasyonu ve eğitim programı yeniden ülke çapında kullanıma sunulmuştur.

DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır. Üç temel alanda değerlidir:

a) Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması,
b) Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,
c) Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.

Ayrıca;

Kısa süreli bir eğitimden sonra öğrenilebilmesi

Her çocukta 5- 15 dakikalık bir sürede tamamlanabilmesi

Hekimler başta olmak üzere psikolog, gelişim uzmanı, sosyal çalışmacı ve test eğitimini alan, sağlık ve eğitimle ilgili her meslek gruplarınca uygulanabilmesi

Kapsadığı KıŞıSEL-SOSYAL, ıNCE MOTOR, DıL ve KABA MOTOR alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi yüzdelik diliminde olduğunu göstermesi açısından diğer birçok gelişimsel tarama testine göre daha kolay uygulanma özelliği taşımaktadır.

Sağlıklı gelişimi olan çocukların yaşamları boyunca 0-6 ay arasında bir kez mutlaka olmak üzere, 12-18 ay arası, 2-3 yaş arası ve 5-6 yaş arasında gelişim testi yaptırmaları önerilir. Eğer ilk değerlendirme sonucu şüpheli ise ya da risk altındaki bir bebekte yapıldıysa görüşme aralıkları sıklaştırılmalıdır.

Denver II testi ile ülkemizde yapılan çalışmalar 5-6 yaş grubunda sosyo-ekonomik farklılıkların test sonuçlarını ince motor ve dil alanlarında daha belirgin olmak üzere etkilediğini ortaya koymuştur. Sosyo-ekonomik sorunları olan çocukların test sonuçlarında düşüklük saptandığında okul öncesinde eğitsel destek verilerek hazırlanması genellikle yararlı olmakta ve okulda sınıf düzeyine uyum sağlamasını kolaylaştırmaktadır.

Denver II Testi sahada şu üç alanda kullanılmaktadır:

1- Klinik değerlendirme:

Herhangi bir belirti göstermeyen sağlıklı çocuklarda ya da bazı belirtilerinden kuşkulanılan 0-6 yaş grubu çocuklarda tarama testi olarak kullanılmalıdır. Testin belirli aralıklarla (örneğin yılda bir) uygulanması gereklidir. Ayrıca anne-babaya çocuk gelişimi konusunda bilgi ve öneri verebilmek için uygun bir ortam oluşturur.

2- Özel Eğitim:

Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri ve aralıklı olarak tekrarlanarak eğitim programının olumlu ya da olumsuz etkilerinin izlenmesine yardımcı olur.

3- Okul Öncesi Kurumları:

Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi ve olası bir sorunda doktora/hastaneye yönlendirme amaçlı kullanılabilir. Aileye bilgi vermek ve çocuğun eğitim programını oluşturmakta yararlı olur.

ben az önce bi çocuk gelişim uzmanıyla görüştüm..
gerekli mi diye.
çocuğunuzun gelişimini ne durumda olduğunu görmek için önemli dedi..
aile ile yapılan 1,5 saatlik danışmanlık ve test için 150 lira dediler..
çok değil mi ya

aşağıdaki yazı pediatri portalında sormuşlar birkaç dr cvplamış.
Öncelikle iyi akşamlar
denver testi nedir? Her çocuğa yapılması gerekirmi? bilgi verebilirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

1-merhabalar denver testi çocukların gelişimlerinin degerlendirildiği bir testtir gelişiminden şuphe duyuyorsanız yaptırabilirsiniz saygılarla

2-Eğer çocuğunuzun konuşması, yürümesi, el becerileri, oyun davranışları konusunda sorularınız, ya da endişeleriniz varsa ya da çocuğunuzu desteklemek istiyorsanız Denver II Gelişim Testini yaptırabilirsiniz. Her çocuğa kreş ve ilkokula başlamadan önce gelişim testi yaptırılması gerekli ve yararlıdır. Doktorunuzdan bebeğinize /çocuğunuza gelişim testi ( Denver II, AGTE, GEÇDA vb.) (daha önce yapılmadı ise)yapmasını rica ediniz.

2-Sayın Yeşim Hanım,
Denver Gelişimsel Tarama Testi, küçük çocukların motor, sosyal, dil, bilişsel fonksiyonlarının gelişimini takip etmek, taramak amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test zeka testi olarak kullanılmaz. Ancak, bebeklerin ve küçük çocukların, bulundukları aya uygun davranışlar, dil gelişimi, sosyal gelişim gösterip göstermediklerini belirlemek; aylarına göre geri kalan bebekleri belirleyerek, altı aylık aralarla yapılacak yeni testler ile, kalıcı veya gecici gecikmeleri ayırt etmek; kalıcı geri kalma durumlarında, aileyi uyararak, gerekli önlemleri almak için uyarı amacı ile kullanılır.
Genellikle her çocuk hekimi, muayenesinde, bebeklere kabaca bu testi uygulayarak değerlendirmesini yapar. Esas olarak her çocuk hekiminin bu gelişimsel testin uygulanması konusunda eğitim alması uygundur.

3-Denver Gelişimsel Tarama Testi envanteri: 1 ay-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini değerlendirmek amacıyla Çocuk nörolojisi ünitelerinde uygulanan testlerdin. Kişisel-sosyal, incemotor, dil ve kaba motor olmak üzere dört alt bölümden oluşmaktadır.
Yani çocuğununzun zihinsel, fiziksel, konuşma ve sosyal alanlardaki gelişimlerinin yaşıtlarıyla uyumlu olup olmadığı belirlenir.Normalde bu tip incelemeler sistematik olarak her çocuga yapilmasi gereken bir islemdir.

Son düzenleme:
valla herkonuda olduğu gibi bu konuda da bir fikir birliği yok drlar arasında anladığım kadarı ile.kimi herçocuğa yapılmalı dio kimide endişeniz varsa yaptırın dio

selam kzılar
işe devam
biraz önce sinemaya gitim geldim new moonu izledim
2senedir gitmiyormuşum sinemaya bugün kendimi ödüllendirdim
çok iyi geldi bana
tek başıma gititm ah çeke çeke izledim birazda ağladım rahatladım

melek bu aralar tuvalet eğiitmi berbat gidiyor
sürekli altına aypıyor bilerek
kayınvalidem bez bağlayalım ben başedemicem demeye başladı
sürekli yapıyor ve hiç söylemiyor
gece çişim var diye uyandıran çocuk artık gündüz sürekli bulduğu yere yapıyor
salı günü son günüm
bayrama iki kala yendien bu tuvalet eğiitimi işini halltemem lazım
sağlık problemi olduğunu sanmıyorum tamamiyle tepki babannesi bakmaya başladığındna beri böle
canım sıkılmıştı bu duruma nimet sadece dertlerini yazıyor gidiyor denir diye dile getirmedim
bakalım idare edicez
artık bayramda sularımzı gititğimzi her eyri artık

iyi yapmışsın nimetim valla bende önceden çok severdim yalnız gitmeyi sinemaya herkes sevmez bunu ama ben çok severim sinemada yalnız takılmayı.
iş konusunda da Rabbim açar inşallah tez zamanda hayırlı bir kapı sana
meleğin altına kaçırması ile ilgili üzülme be tatlım zaten sende evde halledersin onu .ayrıca niye diyelim gülüm buradayızki herşeyimizi paylaşalım getirme aklına böyle şeyler

saol betülcüm saol
ama, bu aralar fazlaca sıkıntılıyım ve kimsenin canını sıkmak istemiyorum
hem alınganım, hem duygusalım, hem kfam karmakarışık, yazılanları okuyorum ve çıkıyorum sadece

Nımı Çok ıyı yapmıŞsın cnm...
Yalnız gıtmek deĞıŞık tabı..
Ben olsam gıdemem yalnız..
GÜzel mı fılm..
He yorum yap bakalım..
MeleĞe de sıkma canını kendın dÜzenı ele alınca rahatlarsın cnm merak etme
hem bıze yazmamazlık etme..
ıyı olduĞunuzu bılsek o bıle yeter

insanın zor dönemlerinde alıngan ve duygusal olması çok normal
zor bir süreçten geçiyorsun keşke elimizden gelse de daha fazla destek olabilsek sana.
dedim ya iyi düşünmeye çalış güzel arkadaşım iyi şeyler olsun sen istediğini yaz yazmamazlık etme elifimin dediği gibi

valla film güsel kızlar
ama ben ekstra fanatik olduğum için gözyaşlarıyla izledim filmi
bir kez daha anladım yok böel bi erkek ühühüühüühühü

Back