- 25 Ocak 2014
- 434
- 871
- 34
Öncelikle sağol yazdığın için. Allah kolaylık versin sana da yavruna da,vallahi yazını okuyunca halime şükrettim. Ne az şey yiyebiliyorum diyodum ben çok bile yiyomuşum hamdolsun. Bizim kızın sütlü gıdalar tüketince kakasında kan gördüm onu kesince zaten kanda kesildi. Hatta bu kanlı kaka sonrası iki gün sonra gaita örneği verdik gizli kan çıkmadı. Tabi ben yine güvenmedim ama orası ayrı.şüphelendiğim şeyleri tahlil yapmadık kesin değil diye düşünmedim hemen kestim yemeyi. Mesela helva,domates bunlar benim gözlemim. Bal çok severdim artık yemiyorum. Daha önceden halleyin 10lu paketleri var alıp koymuştum yerim diye dolabın üzerinde gözüme çarpıp duruyo,dün eşimle çay içiyoruz canım o kadar çok istemişki aklıma takılıp durdu eşime getiriyimde ye diye o kadar çok söylemişim ki farkında olmadan. O da sağolsun yiyeceği varsa da açıp yemedi. Rüyama girdi üç dilim çikolata aldım ağzıma ben bunu kızıma yapamam iyileşmişken diye geri tükürdüm,dilimi temizlemeye çalışıyorum sütüme geçmesin diye. Kızım her ay mutlaka kilo aldı,boyu da uzadı. Bizde bariz belirtiler yoktu. Ben o yüzden kesin konduramadım kakada az bi mukus vardı yoksa. Ek gıdaya geçipte sütlü elmalı hipp mama verince bi hafta sonrasında ortaya çıktı. O sırada babamda vefat etmişti ankaradaydık ve bende sütüm kesilmesin diye her gün bir bardak süt içiyodum,sütlü çorba yiyodum. Melek gibi kuzum oldu mu sana bir kolik bebek. Ne uyku ne bişey. Susturmak ne mümkün. Sonra vücudu ürtiker dökünce anladık. Hatta o zaman bile mamayı deneyeli bi hafta oldu ya ona konduramadım deterjana yordum ben yine süt ürünleri yedim.Benim oğlum şu an bir yaşında. Ve hastaneden çıkmadan daha atmıştı yüzü.ciddi düzeyde çoklu gıda alerjisi var. Ben 5.hafta diyete başladım ve çok şükür ki gelişimi bu sayede çok iyi oldu. Persentil eğrisi hep yüzde doksandı. 8.ayı bitene kadar sadece zeytin, zeytinyağı ekmek yedim. Aklınıza gelen neredeyse her şey dokunuyor. Elma, armut, şeftali, kabak, pirinç, yumurta süt, ayçiçek yağı domates, ıspanak havuç baharatlar......hepsi alerjen. Daha bu çok az kısmı. Döküntü hafifledi kakada ipliksi kan gördük. Biz çok okuduk ve gördük ki eğer yedikten sonra kan oluyor ve siz katı diyet yapınca kesiliyorsa bu alerji. Ayrımını yaparsanız güvenilir bir dr bulmak. Biz emindik. Testlere hiç sıcak bakmadık araştırma sonucunda. Belli bir yaşa, veya güvenilir dr unuz isteyinceye kadar.testler bu tür alerjilerde hiç bir zaman kesin olmuyır. Mesela pirince alerjik çıkmadı test sonucu, ancak bu hiç net değil. Test yüzde elli elli dedi dr umuzda. Yani pirinci ek gıdaya başladıysa yine az miktarda arttırarak üçgün kuralını dikkate alarak denemelisiniz. Ek gıda yoksa anne dener. Testte yok diyor bakalım doğru mu? Diye. Bir şey olmaxsa test sonucunuzun sağlamasını almış oluyorsunuz. Bazı alerjenler daha geç de çıkabiliyormuş 10gün tek o gıdayı denemek lazım dedi dr.bende garanti olsun diye hep böyle yaptım. 8.ayda kakadaki kan birden kesildi. Bu arada ben kuzu kemik suyu ve yulaf unu vermeye başlamıştım. Belki onlar da destekleyici olmuştur. Biz 6.ayımızda gastroenterolog prof tufan kutlu ya gitmeye başladık. Rahat ve emin tavırları szi dinlemesi ve desteği iyiydi. Neocate mama raporumuz eylülde çıkınca mama ile birlikte anne sütü devam etti. Halen alerjisi devam ediyor. Ama alışıyor insan. Sabır gerek bolca anlayışlı insanlar . Anne katı diyet yapınca çok yorucu ama meleğiniz için katlanıyor ve duruma alışıp ona uygun tarifler geliştiriyorsunuz . Bir gün geçeceğini bilmek motive edici.
Umuyorum sizinki bizim kadar ciddi boyutta değil ve çabucak atlatırsınız.
Dediğin gibi insanoğlu herşeye alışıyo. Ama inşallah tüm yavrular bu sıkıntısını atlatsın tez vakitte içlerinde benim kuzumda. Bizimkinin kısa süreceğine inanıyorum. Bende senin gibi her doktorun herşeyi bilemeyeceği gibi bu testlerinde tamamen doğruyu söyleyeceğine inanmıyorum. Gözlem çok önemli. Rabbim şaşırtmasın bizleri.