BAYRAMLIK SORUNU

Doğu'da küçük yaşta evlendirilenlerle seni bir tutmayarak sana yorum yapıyoruz. Doğuda çok erken yaşta okuldan alınmış, kendinden yaşça büyük biriyle zorla evlendirilenlerle sen bir misin? Öyle zor bir durumda olsan, aile katliamına kurban gidip dereye atılma ihtimalin olsa biz sana çarşaf gösterme, beğenmediğin hoşlanmadığın adetlere göz yumma der miyiz? Biz seni nispeten daha modern, daha Eğitimli, belli olgunluğa erişmiş, eşini kendi seçebilen bir insan olarak değerlendirerek yorum yapıyoruz. Yoksa çok ücra yerlerde yaşayanlar, 2015'i yaşayamıyor evet. Ama konuda bile bir sürü karadenizliyiz ama böyle şey duymadık diyen insanlar çok. Yani sen de geleneklere boyun eğmek yerine bir şeyleri değiştirebilirsin. Sen internettesin şuan ve bazı şeylerin farkında olduğunu yazabiliyorsun. Demek ki yıl senin için 2015.

valla dürüst konuşmam gerekirse gelinliğimin üstüne kırmızı kuşak taktım...
takmayı istemedim ama benim ailem zaten ipe sapa gelmez oldukları için eşim de iyi biri olduğu için geleceğimi düşünüp bir an önce sorunsuz evlenip kendimi KURTARMAk için düğünümde pek bişeye diretmedim..
gelinliğim çok güzeldi kuşağı çıkarayım yeter diyince aaa olur mu laf ederler diye zırvaladılar bende sorun çıkarmadım...
ama aslında istemedim takmayı hani biraz takıp sonra çıkarabilirdim..
ailem adam gibi olsaydı bende herşey gönlümce olsun isterdim ama onlar zombi oldukarı için el kader böyle oldu...
demek ki arkam sağlam olsa bende ezdirmezdim kendimi de işte hayat koşulları

Nerelisin sen ya cidden merak ettim

Çarşaf adeti zaten var
Amanııınnn carsaf halen varmı?
Çok utanç verici millete neyi ilan ediyorlarmış
Hadi ogece bişey olmadi yada kiz vajinusmus çıktı yada oglan iktidarsiz cikti carsafa ne dokuyonuz Türkan şoray in sultan gelin filmindeki gibi kolunumu kesiyorlar

kendi yörenizdeki adetler içinde olmasın dedi mi aileniz nasıl bir düşünce yapınız var hala bayramlık diyorsunuz
Evet dedim.gereksiz ivir zivirlarla ugrasmadik.yuvamizi kurmaya ve nisanliligimizi en guzel sekilde yasamaya konsantre olduk.
Boyle seyler sizi mutlu da etmesin mutsuzda.

Konu sahibesi konusunun mundar edildiği iddiasıyla konuyu silmiş ama ben ipuçlarını takip ederek buralara kadar geldim. Tek bir sorum var: @Micusaxxx ile sesiley aynı kişi mi? Yoksa aynı gelenek bataklığında takılıp kalmış iki ayrı kişi mi var?

Silinen konu yanılmıyorsam 'bizim buralarda bayramda geline bayramlık alınması adettendir, nişanlımın ailesi bildiği halde almaya niyeti yok, etraf ne der?' şeklinde başlayıp 'zifaf gecesi kanlı çarşafı göstermezsem babamın bile haberi olur' şeklinde devam etti. Birkaç üyenin tansiyonu düştü, birbirlerinin koluna girip dışarı çıkardılar. Konu sahibesi hepten gitti. Kalanlar şu anda gayret kuşağının anlam ve önemini tartışıyorlar.

Ben bir feministim. Kanlı çarşaf, gayret kuşağı, gelinin kaynananın halılarını yıkaması gibi konularda cinnet geçirecek kadar sinirleniyorum. Bir yandan da Türkiye'nin bir kısmının 21. yüzyıla henüz girmediğinin ve bundan gurur duyduğunun farkındayım. Konu sahibesi zifaf gecesi kanlı bir çarşafın derdine düşecek olmaktan zaten memnun değil. Ama o kapının ardında hem kocasının ailesi, hem de kendi ailesi bekliyor. O da kaderini kabullenmiş, inşallah oluk olur kanarım diye dua ediyordur. Haddim değil, ama onu ancak o odaya o adamla girmeyi kabul ettiği için ayıplayabilirim. Öyle büyütüldüğü için belki o da kanıksamış. Zaten müstakbel kocasını çok seviyormuş.

Adettir diye bütün bunlara göz yumarken yine adet diye kendisine öğretilen bayramlık giysiyi de sırf ailesinin ve etrafın ağzı kapansın diye istiyor. Belki kendisine değer verilmiş olsun da bir hediye alınmış olsun diye istiyor. Belki inattan istiyor. İster. Bu forumda kocasından yıldönümü hediyesi bekleyen bir kadından farklı görmüyorum.

Genç kızlarımız artık "fabrika ayarlarıyla oynanmadan" kocalarına teslim edildiklerini kanıtlamak için gelinlikleri üzerinden kırmızı kurdeleyle paketlenip, kanayacakları çarşafların üzerine atılmasalar ne güzel olur. O günleri görmeye benim ömrüm yetmez. Ama kimbilir belki konu sahibesinin kızı kurtulur. Biz burada benzer konular açıldıkça kah fenalaşarak, kah tansiyonumuz düşerek, kah ağzımızdan köpükler saçarak gıdım gıdım bir şeyleri değiştirmeye çalışırız. Belki her konuda birkaç genç kız tartışmaya katılmasalar bile cesaretlenirler. Elimizden başka bir şey gelirse söyleyin onu da yapalım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…