Baharın gelmesi, soğuk kış havasının yerini sıcak havalara bırakmasıyla birlikte vücudumuzda zihinsel ya da bedensel bir takım değişiklikler olabilir. Ve bir çok kişi bu mevsimde halsizlik, yorgunluk, uyku hali, sindirim problemleri, eklem ağrıları gibi şikâyetlerden yakınabilir. Bu şikâyetlerin nedeni ise hava değişimlerinin metabolizma ve hormonlar üzerinde yaptığı etkiden kaynaklanır. Oysa beslenmemizde ve fiziksel aktivitemizde bazı değişiklikler yaparak bahar yorgunluğunu önleyebiliriz. Peki, bunu için neler yapmalıyız?
Bahar yorgunluğuyla birlikte sindirim problemleri, vücut kuruluğu, saç dökülmesi, halsizlik gibi sıkıntılar yaşanabilir. Bunun için ilk olarak beslenmemizi kontrol etmekte fayda var. İlk olarak günlük tutabilir ve nasıl beslendiğinizi fark edebilirsiniz.
Sık sık beslenmek bu dönem için çok önemli. Ara öğün yaparak mide ve bağırsak sisteminizi düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda gaz ve hazımsızlık şikâyetleriniz varsa az az sık sık beslenmenizde fayda var.
Hava değişimine bağlı olarak vücudunuzda ödem, şişkinlik, kabızlık gibi şikâyetleriniz olabilir. Bunun için günde 2-2,5 lt su içmeyi ihmal etmeyin.
Kahve, çay, kola gibi kafeinli içecekler, kafeinin yüksek diüretik etkisinden dolayı iyi bir sıvı kaynağı değildirler ve su yerine tüketilemezler. Kafein idrar yoluyla vücuttan sıvı kaybına sebep olacağından tüketim miktarı artıkça vücuttan sıvı kaybı da artacaktır. Bu nedenle kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın, yerine su, ayran, süt ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih etmeye özen gösterin.
Dengeli bir kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek, ara öğünlerinizi de tüketerek sindirim problemlerinizi azaltmanız mümkün. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, son ara öğününüzü ise yatmadan 2-3 saat önce yemeye özen gösterin.
Uykunuzun rahat ve verimli olmasına özen gösterin. Uyku kaliteniz arttıkça yorgunluk hissiniz de azalacak, daha enerjik olarak uyanacaksınız. Bunun için yatmadan önce rezene, papatya gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
Beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna, reçel gibi gıdaların glisemik indeks değerleri yüksektir. Bunların yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepek unundan yapılmış, glisemik indeks değeri düşük yiyecekleri tercih edin. Çünkü yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerinizde dalganmalara neden olabilir ve bu durum da sizde halsizlik, yorgunluk yaratabilir.
Haftada 3-4 gün 30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşle enerjinizi artıracak. Size kendinizi daha iyi hissettirecektir.
B grubu vitaminleri bahar aylarında yaşanan stresi azaltabilir. Bu nedenle günlük beslenmemizde B grubu vitaminlerine yer vermekte yarar var. Tam tahıllı ekmekleri, kuru baklagilleri, et ürünlerini, süt ve süt ürünlerini, yeşil yapraklı sebzeleri beslenmenizden ihmal etmeyin.
Bahar aylarında bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek, vücudumuzun çevrenin zararlı etkilerine karşı korumak için antioksidan alımına dikkat etmeliyiz. A, C, E vitaminlerinden selenyum, çinko gibi minerallerden yüksek oranda antioksidan alabiliriz
A vitamini içeren besinler, süt, peynir, yumurta sarısı, kuru kayısı, havuç, balık, roka ve tere.
C vitamini içeren besinler, turunçgiller, brokoli, çilek, maydanoz, roka, tere, kırmızı dolmalık biber
E vitamini içeren besinler, bitkisel yağlar, ceviz, badem, tereyağı, brokoli, kivi ve muz.
Selenyum içeren besinler, ceviz, kırımızı et, kepekli unlar ve yiyecekler, süt ürünleri, sebze ve meyveler
Çinko içeren besinler ise, arpa, peynir, kepekli ekmek, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, ay çekirdeğidir.
Dyt. Sernaz ÇAKIR ERCİL