Bu gibi durumlarda doktorların hastaya yaklaşımı çok önemli. Hayatımda ilk defa kötü bir smear sonucuyla karşılaştığımda yani smear sonucum asc-h geldiğinde doktor "smear sonucun kötü geldi, bu sonuç kanser olabilir de, olmayabilir de" dedi. Doktorun ağzından bu kanser kelimesi döküldüğünde beynimden aşağı kaynar sular döküldü. Kalp atışlarım hızlandı. Doktor ardından hızlı hızlı bir şeyler söylemeye devam etti ama ben o an yaşadığım şokun etkisiyle doktorun son söylediklerini dinleyemedim bile ve dedim ki "pardon, şu an o kadar şaşkınım ve kötüyüm ki sizi algılayamıyorum, son söylediklerinizi tekrar eder misiniz" dediğimde, doktor bana "istersen dışarı çık sakinleş öyle gel" gibi doktorluğa ve insanlığa hiç yakışmayan bir cevap verdi. Elbette doktorun orada beni teselli etmesini beklemiyorum ama hastasını dışarı çıkartmak da nedir. "sakin olun, endişelenmeyin, çözümü var" gibi iki üç kelime yalandan da olsa etmek zor değil. O günden sonra bir daha asla o doktora gitmediğim gibi her aklıma geldiğinde nefretle anarım. Siz siz olun, odasına girdiğinde size "evli misin bekar mısın? bakire misin değil misin" gibi çağ dışı sorular soran doktorlardan uzak durun. Neyse ki son gittiğim doktor medeni durumumla ilgili, bekaretimle ilgili tek bir soru sormadan bana yaklaştı.
asc-h sonucuna gelince, önce ketemde hpv testi yapıldı ve sonuç hpv16, ardından biyopsi alındı. biyopsi sonucu "neoplazma rastanmamıştır", yani kanser öncülü lezyon yok, temiz. hpv aşısına başladım, 6 ay sonra tekrar smear verdim. son smear sonucum temiz geldi.