çok isterim ama zamanim yok.:)
bahar geldi
camlari silinecek...perdeler yıkancak..
bi odasini temizlencek.
yorganlari havalandircak..
off çalışmasam kesin bunlari yapardim çalışan kadinlar bunlari nasıl vakit buluyor merak ettim.
bu arada yeni topiğin için hayırlı olsun.
Açıkçası ben düzenli bir şekilde yardım alıyorum temizlik için.Durumu elveren herkese de tavsiye ederim.Zaten çok çalışıyorum, kısıtlı boş vaktimi de temizliğe ayırsam mutsuz olurum.Düzenli temizlendiği için iş birikmiyor, bana dip-kıyı/ayrıntı işler kalıyor onları da gördükçe yapıyorum biriktirmiyorum.
Temizlik konusunda en önemlisi bence eşyalar ve dekorasyon.
Parkeler, seramikler açık renk, eşyalarım beyaz.Eskiden siyah mobilyalarım vardı, sabah toz alsan öğlen yine tozlu görünürdü.Eski banyom koyu kahveydi, bir damla su damlasa kireç lekesi olurdu, bir damla çamaşır tozu dökülse bembeyaz sırıtırdı.
Perdelerimi ütü istemeyen kumaştan seçtim, çok rahatım.Kısa programda yıkayıp asıyorum direk, güneşli havada kapı cam açıksa 1-2 saatte kuruyor.
Yorganı uyanınca havalanmaya bırakıp, evden çıkmadan seriyorum, hergün havalanıyor.Kaldıracağım zmn da makinede yıkıyorum, balkonda kurumaya bırakıyorum.Kurutma makinam yok.Pazar gezmeye mi gideceksin, uyanınca at makinaya, evden çıkmadan ser balkona.Hava güzelse aynı gün kuruyor.Eski büyük ağır yorganlar sığmaz tabi ama yeni yorganlar rahat sığıyor (madame coco ve english home dan almıştım ben, fiyatları da çok uygun hele de indirim denk getirirseniz)
Ne kadar eşya, o kadar iş diye inanıyorum.Evimde sevmediğim, kullanmadığım hiçbirşey tutmuyorum.
Bir tane çamaşır sepeti arka odamda duruyor, evde istemediğime, ihtiyacım olmadığına karar verdiğim şeyleri onun içine koyuyorum.Duruma göre ihtiyacı olacak birine veriyor, atıyor veya satıyorum.
Mutfak dolabında yüzlerce tabak çanağım yok, ihtiyacım kadar var.Kadın arada bir mutfak dolaplarını temizleyip düzenliyor zaten.Bulaşığımı anında ve elde yıkarım.Yoksa tabaksız bardaksız kalırım zaten
40 yılın başı vaktim olup gaza geldiğimde o az olan elde yıkanmış tabak çanağı makineye koyar toptan bi yıkarım hijyen olsun parlasın diye.
Kıyafet dolabımda sadece ‘çok sevdiğim şeyler’ var.Gereksiz kalabalık yok.sürekli düzenli zaten.Ayy bu da çok güzelmiş, bu da çok ucuzmuş deyip bişey almam, ‘ben bunu çok severek ve çok kullanırım’ dediğim şeyler alırım, birşeyi eve sokmadan çok düşünürüm.Bir nevi kapsül gardrobum var, 4 mevsimlik kıyafetler bir dolaba sığıyor rahatlıkla, yazlık-kışlık indir-kaldır yok.Eleme ve ihtiyaç belirleme dönemlerimde komple yatağın üstüne boşaltır, dolabı temizler, çok sevdiklerimi geri koyar, istemediklerimi ayıklar, yeni birşeye gerçekten ihtiyacım var mı bakarım.Herşeyim sayılı miktarda, kaliteli, severek kullandığım şeyler.
Eşimin benden çok kıyafeti var ama o da çok düzenli Allahtan.
İş, temizlik yapmaktan çok temiz tutmanın önemine inanıyorum.Döküleni kırıklananı anında temizlerim.Yemek vb yaparken bir yandan yapar bir yandan temizlerim, o mutfakta yemek yapıldığı bile anlaşılmaz.Tüm mutfağı yağ içinde bırakacak kızartma vs yapmam, fırında yaparım o tarz yemekleri.Hem daha hafif ve sağlıklı.
Açıkçası pek misafir de ağırlamam, çok çok kahvaltı veya çay saatine alırım.Kahve ve pasta, bilemedin bir de tuzlu çeşit olur, 30 çeşit şey hazırlama telaşına girmem.Evde kendimize hazırladığım akşam yemekleri de basittir, yazları genelde zeytinyağlı ve ızgara, kışları etli bir yemek, yanına bi pilav vb.ufak bir salata biraz yoğurt tamamdır.çorba yapacaksam içinde et-sebze-karbonhidrat hepsinin olmasına dikkat eder bol malzemeli yaparım, koca birer kase içer birer dilim de kızarmış ekmek yeriz, o bizim yemeğimizdir.
Hazırlığı da bulaşığı da çok iş çıkarmaz.
Eşim de dağıtan kirleten bir adam değil, çocuk da yok, ev sürekli müze gibi temiz çok şükür :)
Banyo lavabosunun üzerinde bu deterjan hazneli minik bulaşık fırçasından var, her sabah dişimi fırçalarken fln bi yandan lavabo fırçalarım, 2 dk mı almıyor.
Eşim söylemeden pek bişey yapmaz ama yardım isteyince yok demez.Zamanla ondan yardım istemeyi öğrendim, o da ev işinin yalnızca benim görevim olmadığını öğrendi.Biz kadınlar bazen yardım istemeyi bilemiyoruz.
Tüm bir pazar gününü işe ayırmaktansa, sabahları 15 dk, akşamları yarım saat iş yapmak hiç hissedilmiyor.
Eşim maç izliyorsa ben maç sevmediğimden o süreyi de kendime, eve veya mutfağa ayırıyorum.Arasıydı, uzatmasıydı 2 saat zamanım oluyor.
Evin içinde sigara içilmiyor, ne perde sararıyor, ne duvarlar, koltuklar deterjan kokuyor mis gibi, yanık, kül, pislik yok.Hala evde sigara içen/içiren varsa bir daha düşünsün derim.(Sigara kullanıyorum bu arada)
Evdeki tek halı salonda, o da toz tutmayacak cinsten ince tüysüz bişey, kadın siliyor arada.Diğer odalarda minik ve makineye atılabilen türde şeyler var, halılardan kurtulmak sizi tozdan ve alerjilerden kurtarır, farka inanamazsınız, ev bile tozlanmıyor doğru düzgün.
İskandinav stayla, müze gibi takılıyorum işte evde anlayacağınız
herkesin zevkine uyacak bir durum değil, örneğin annem milyonlarca biblo, süs, çiçekle yaşıyor, benim gibi yaşaması imkansız.Ama siz ‘off bu evde çok eşya/zımbırtı var, daralıyorum, işim de bitmiyor’ diyorsanız, sadeleşmenizi öneririm.