merhabalar,
hukukcu arkadaslar soruma cevap verebilirlerse cok sevinecegim.
kiz kardesim (26 yasinda, ev hanimi) ve esi ayriliyor. yaklasik 6 yillik evliler ve 2 yasinda bir de cocuklari var. bugüne kadar hic bir huzursuzluklarini ya da belirgin siddet, hakaret, anlasamazlik gibi durumlarini görmedik ve kendileri de hicbirzaman dile getirmiyorlardi. kardesimin esi güneydogu illerinden birinde lise de rehberlik ögretmeni ve bir ay icerisinde de yine bir üniversitede ögretim ve arastirma görevlisi olarak ise basliyacak. tatil icin annemlerin yanina kizkardesim gelmisti, bir süre sonra da esi hatta ramazan ayini ve bayrami gecirmek icin geldi fakat fikrini degistirerek isleri olugunu ileri sürerek su an yasaiklari yere geri dönmüs. dönerken kizkardesime eve geri dönme ben ayricagim senden demis. kardesim cok üstüne düsmemis ama cok üzülmüs ve aglamis, anneme de ilk kez o zaman esinin ne dedigini söylemis ama yine e bir ümitle evine geri dönd bayramdan sonra, evini de toparlamak icin cünkü baska bir ile tasinacaklar yeni görevleri sebeiyle. 2 yasinda ki oglunu da annemlere birakmis, cocuk tasinma sirainda zorluk cekmesin diye. ve artik beni istemiyor bende itemiyorum diyor. bugün ögrendim ve sok oldum, evini topluyormus tamamen geri dönmek icin. esinin ailesi hepsi kizkadesimin yanindalarmis, cunku bosanmak icin hic bir kusuru yok.ogullarina kizmis ve konusmuslar, onlar da sokta ve yeni ögrenmisler. ama kararlari kesin.
simdi ne olacak? nasil bir yol izlemeliyiz? anlasmali bosanacaklar sanirim, neler talep edebiliriz? cocuk cok kucuk ve kesinlikle anne kendinde istiyor,cocuk anne de klabilir mi? ama malesef hicbir sosyal guvencesi yok. evlenmeen önce calsiyordu ve egitimimine devam edebilirdi, bir cok seyden vazgecerek hatta babami karsisina alarak esiyle evlenmek istedi ve ask evliligi yaptilar. bundan olayi maddi ve manevi tazminat talep edebilir mi? nafaka nasil ve ne kadar alabilir, hem kendi hem de cocgu icin? yoksulluk nafakasi ayrica alabilir mi? evlenirken götürdügü tüm ceyiz a dan z ye tüm ev esyasini kendi ailem aldi? cunkü esinin ailesinin alma imkani zaten yoktu ve kendide yeni univeriteen mezun olmustu, hatta yaklasik 6 ay kaar da issiz olarak yasamlarini sürdürüler. mobilya, beyaz esyalar ve tüm evin halidan perdeye mutfak esyaina kadar kizkardesim ceyiz olarak götürdü. takilan altinlar da zaten evliliklerinin ilk 6 ayi issiz oldugu icin daha sonrada birkac kez ildisina tasinmalari sebebiyle harcanip gitti. altin, taki gibi birikimleri yok. hal böyleyken mal paylasimi nasil olacak? bosanma sebebini kimse su an bilmiyor, ama tek bildigimiz kizkardesimin kendisine itiraf ettigi gibi hic bir sucunun olmamasi.:1no2:
sorularima cevap verebilirseniz cok memnun olacagim ve minnettar kalacagim. teekkür ederim.
Canım, çok geçmiş olsun öncelikle..
Anlaşmalı boşanma halinde, tek celsede dava sonuçlanır. Müşterek çocuğun velayetinin anneye verilmesi konusunda anlaşılır ve protokol yapılırsa, çocuk kardeşinize verilir. Böyle bir anlaşma olmaması halinde, hakim çocuğun hangi tarafın yanında daha iyi bakılacağını dikkate alarak velayetini o tarafa verir. Ancak, çocuğun 2 yaşında olması nedeniyle, annenin bakım ve şefkatine ihtiyacı olduğu nazara alınarak anneye verilir diye düşünüyorum (uygulamalar bu yönde)
Alaşmalı boşanma gerçekleşmez ve dava çekişmeli hale dönüp uzarsa, dava devam ettiği sürece-ayrı yaşanılan bu süre için- kardeşiniz tedbir nafakası isteyebilir. Boşanmanın gerçekleşmesi halinde de, yoksulluk nafakası isteyebilir, çocuğun velayeti kendisinde olursa, onun içinde ayrıca iştirak nafakası isteyebilir. Nafaka miktarı, kocanın-babanın sosyal ve ekonomik durumuna göre belirlenir. Çocuklar 18 yaşına gelene kadar iştirak nafakası ödenir. kardeşinize de, başkası ile evleninceye kadar, yada durumunun düzelmesi nedeniyle karşı tarafça açılan nafakanın kaldırılması davası kabule dilinceye kadar devam eder. (nafakanın başka sona erme nedenleri de var, ama uzatmamak adına yazmıyorum hepsini, merak eden olursa ayrıca yazarım)
Kardeşinizin evliliğin bitmesinde herhangi bir kusuru yoksa, yada karşı tarafa göre kusuru daha az ise, maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı vardır. bu talepler, boşanma davası ile birlikte yapılabileceği gibi, boşanma davası sonuçlandıktan sonra ayrı bir dava ile de talep edilebilir. Ancak boşanma davasında "mddi ve manevi tazminat talebim yoktur" şeklinde herhangi bir beyanda bulunursa bu hakkından feraget etmiş sayılır.
Eşyalar için çeyiz senedi yapılmışsa eğer, o senetteki eşyaları karşı taraftan talep edebilir, aşyaların olmaması halinde ise, davanın açıldığı tarihteki bekonomik bedelleri istenebilir.. Çeyiz senedi yoksa, o eşyaların kendisine ait olduğunu (yani onun tarafından alındığını) ispat etmesi gerekir kardeşinizin (tanık dinlenebilir, fatura sunulabilir vs )
Bu konular çok detaylı, öz bir şekilde bilgi vermeye çalıştım.. Merak ettiğin bişey olursa özel mesaj atabilirsin, çünkü yoğunluktan buraya bakamıyorum bazı dönemler.. Sevgiler...