var ama kuzeniniz şartlara uyuyor mu bilemiyorum.
ben kanun maddesini yazıyorum. ona okutursunuz..
İŞÇİNİN NİYETİ EMEKLİLİK İÇİN YAŞI BEKLEMEK OLMALI
SGKya emekli olmak için başvuruda?bulunsun?ya?da?bulunmasın yaşlılık?aylığı?almaya?hak?kazanan veya?yaşlılık aylığına yaş açısından hak kazanamamakla birlikte yaşlılık aylığı?için?yeterli sigortalılık süresi (15 yıl) ile prim ödeme gün sayısını (3600 gün) tamamlayan işçiler, en az bir yıl kıdemi olmak şartıyla iş sözleşmelerini feshederek kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Dolayısıyla şu an çalıştıkları iş yerinde en?az?bir?yıl?kıdemi?olan?işçinin?ilk defa sigortalı olduğu tarih ile işten ayrılacağı?tarih?arasında?en?az?15?yıl geçmişse, ödenmiş primler toplamı da en az 3600 gün ise emeklilik açısından yaş dışında kalan şartlar sağlanmış olduğundan istifa ederek iş yerinden ayrılmış olsa dahi kıdem tazminatı alma hakları doğmaktadır.
Bu haktan yararlanmak için işçinin Sosyal Güvenlik il Müdürlüğü/Merkez Müdürlüklerinden; Emekli olmaya hak kazandığına veya 1475 sayılı İş Kanununun 14üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereği 15 yıl sigortalılık süresi ile en az 3600 gün prim ödeme gün sayısını tamamladığına ilişkin bir yazı almaları, işverenine sunacağı, iş sözleşmesini feshettiğine ilişkin dilekçe ekine, SGKdan alınacak bu yazıyı eklemeleri ve fesih gerekçesinin 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi olduğunu belirtmeleri gerekir.
Özellikle belirtmemiz gerekir ki; SGK, 15 yıl sigortalılık süresi ve en az 3600 gün prim ödeme gün sayısı kontrolünde 2829 sayılı Kanun hükmü gereği son yedi yıl prim ödeme süreleri içinde en çok primi ödenen sürenin 4/a kapsamında sigortalılık süresi olması şartını da aramaktadır. Diğer bir ifade ile emeklilik açısından SSK şartlarına tabi olanlar bu nitelikte bir yazı alabilmektedir.
mesela ben bu hakkı kullanacağım
sigorta günüm 3665 (3600 gün şartı tamam)
1996 ilk çalışmaya basladıgım tarih 2012 istifa edicem (15 yıl tamam)
3 yıllık tazminatımı talep edicem.
ilk önce baglı oldugum sgk ya gidip yazımı alıcam tabi :)