Aşılarla ilgili birkaç parça bilgi.

Gamze_

Guru
Kayıtlı Üye
2 Şubat 2008
626
9
Pnömokok Nelere Yol Açar?
Pnömokoklar, özellikle 2 yaş altı küçük çocuklarda ve 65 yaş üstü kişilerde zatürrenin en sık görülen etkenidir. Ayrıca, sinüzit, orta kulak enfeksiyonu , menenjit gibi başka bazı ciddi enfeksiyonlara da yol açabilir.

Hangi Çocuklar Aşılanmalıdır?
0-2 yaş arası tüm çocuklar .
2-5 yaş arası bazı risk faktörleri olan çocuklar ( bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı olan, orak hücreli anemisi olan, dalağı alınmış, şeker hastalığı, astımı, kronik kalp veya solunum sistemi hastalıkları olan çocuklar )

Aşı Olmaması Gereken Çocuklar Var mı?
Eğer, bir çocukta aşının ilk dozuyla ciddi bir alerjik reaksiyon gelişirse, aşının tekrarı önerilmez.
Eğer, çocuk hastaysa aşı için iyileşmesi beklenir. Ancak hafif bir nezle gibi hastalıklar aşı için engel oluşturmaz.

Aşı Kaç Defa Yapılır?
Eğer, 2 ayda karma aşılarla birlikte başlanırsa 2 ay arayla toplam 3 doz, 12-15 ayda tekrar dozu olarak toplam 4 doz yapılır. İlk 6 aydan sonra aşıya başlanırsa, kaç doz aşı gerekeceği başlama ayına göre değişecektir. Büyüdükçe olgunlaşan bağışıklık sistemi daha az sayıda aşıya da yanıt verecektir. Doktorunuz, size uygun protokolü bildirecektir.
 
ROTAVİRÜS AŞISI
Kısaca hatırlayacak olursak, rotavirüs küçük çocuklarda özellikle kış aylarında görülen ishallere neden olmakta, hatta vücudun su kaybı yerine konamazsa ölümlere yol açabilmektedir. 5 yaşına gelene dek neredeyse her çocuk rotavirüsle karşılaşmış olmakta, rotavirüs ishalleri dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, 1999’da ilk geliştirilmiş olan rotavirüs aşısının bazı ciddi yan etkiler ( barsak tıkanıklığı ) nedeniyle kullanımdan kalkmasından beri güvenli bir aşı geliştirme çalışmaları sürüyordu. Bu çalışmaların sonuçlanması, yeni rotavirüs aşılarının güvenilir olduğunun gösterilmesiyle, bu aşılar dünyada pekçok ülkede kullanıma girmiştir. 2007 yılı başından beri ülkemizde de mevcuttur.

Aşı hangi yaştaki bebeklere uygulanacak?
Aşı 6 hafta-6 ay arası bebeklere en az 1 ay arayla 2 veya 3 doz halinde ağızdan damla şeklinde veriliyor. Piyasada bulunan 2 farklı marka aşıdan biri 2, diğeri 3 doz olarak önerilmektedir.

Aşının yan etkileri nelerdir?
Aşı sonrası bulantı, kusma, burun akıntısı, öksürük gibi yan etkiler görülebilir. Eski aşının kullanımdan kalkmasına sebep olan barsak tıkanıklığında artış yönünden riskli olmadığı saptanmıştır.

Bu aşıyı olan bebek ishal olmayacak mı?
Rotavirüs dışındaki etkenlerin yol açtığı ishallere karşı koruyucu olmayacaktır. İshalin pek çok nedeni vardır, ancak rotavirüs çocukluk çağı ishallerinin en sık görülen nedenidir.
Bu aşının bebeğiniz için uygun olup olmadığını çocuk doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz
 
Aşı sonrası bebeğime banyo yaptırabilir miyim?
BCG ( verem aşısı) dışındaki diğer tüm aşılar, bebeğin banyo yapmasına engel değildir. Ancak; BCG sonrası aşı yerine 3 gün su değmemesi gerekmektedir

BCG (verem) aşısından sonra ne zaman iz oluşur?
BCG sonrası genellikle 6-8 hafta içinde aşı yerinde iz oluşur. Bazen bu süre 3-6 ayı da bulabilir. Ancak, iz oluşmasa da vücudun bağışıklık sistemi aşıya yanıt vermiş olabilir. Bu durumda, aşının etkisi ppd denilen cilt testi ile kontrol edilir.

Bebeğin Aşıları Ne Zaman Başlar? Bu Aşılar Nelerdir?
Bebeğin aşıları doğar doğmaz başlayacak, anneyle birlikte hastaneden taburcu edilmeden önce ilk Hepatit B aşısı yapılmış olacaktır. Bunun ikincisi 1 ay sonra, üçüncüsü ise ikinciden 5 ay sonra yapılacaktır. 2 ayını dolduran bebeğe, BCG ve karma, çocuk felci aşıları yapılacak, karma aşı 4-6 haftalık aralarla toplam 3 doza tamamlanacaktır. Doktorunuz karma aşıyla birlikte menenjit aşısının yapılmasını da önerecektir. Bebek ilk 6 ayını doldurunca, aşı sıklığı da azalacaktır. 9 ayda kızamık, 15 ayda kızamık- kızamıkçık- kabakulak, 18 ayda karma, çocuk felci, menenjit aşısının tekrarı (rapel) yapılacaktır. Doktorunuzun önerisiyle, 1 yaşı dolunca suçiçeği, 2 yaşı dolunca Hepatit A aşıları da yapılabilir
Aşıların Yan Etkisi Var mıdır?
Evet, her ilaçta olduğu gibi aşıların da yan etkileri vardır. Ancak, bunlar çoğunlukla hafif yan etkilerdir. Çocuğu koruduğu ölümcül hastalıklar düşünülünce, aşıların hafif yan etkileri çok da önemli değildir. Aşı sonrası, aşı yerinde şişlik, kızarıklık, ağrı, hafif ateş, döküntü görülebilir. Doktorunuz, bebeğin aşı sonrası dönemi rahat atlatması için bazı önerilerde bulunacaktır. Aşı sonrası ciddi yan etkilerin görülme riski ise, aşılanmamış kişinin hastalığa yakalanma riskine göre çok çok düşüktür

By: www.sagliklicocuk.com
 
Son düzenleme:
sağol cnm paylaşımın için...
 
pnomokok aşısı ve rotavirüsü özel aşıları yaptırıcaz biz bakalım doktorumuzla konuşucaz daha
 
Biz de yaptirdik pnomokokla rotavirüsün ilk dozlarini 2.dozlarini ise 4.ayda yaptircaz inşallah...
 
Ben de bugun doktora gittim Emirin atesi cıktı dun en son 37.8 oldu sabaha kadar bekledim bugun iyiydi doktor muayene etti iyiymiş olabilir dedi 37 bucuktan sonra calpol kullanabilirsin dedi ibufen 1 yasına kadar sakın kullanma dedi ayrıca fitil de uygulayabilirmişim dusmesse atesi..
Asıl bunu demiycektim ,ben de dedim doktora hem rotavirus hem pnomokok asılarına baslıycaz ayın 28inde.Pahalı asılarmıs ama yaparsak cok iyi olur dedi.
 
çarşamba günü bende pnomokok ve rotavirüs aşısını yaptırcam pnomokok 150 rotavirüs ise 160 ytl aradım sordum hastaneye.acaba heryerde fiyat aynımıdır kızlar
 
arkadaşlar, size ufak bir bilgi: eğer eczaneden rotavirüs aşısını satın alırsanız hastanede vururlarmış...
eczaneden daha da ucuza bulurun belki ama..
ben gittiğim hastanedeki doktora sordum rotavirüsün fiyatı 130 ytl, pnomokok 33 ytl dediler...
yani 150 ytl bana fazla gibi geldi yaa, ben mi yalnış biliyorum acaba?
 
özel hastanedede bana her biri 110 yt dendi bir standartı yok galiba 3 aşağı beş yukarı 130 ytl civarında dönüyor fiatı...
 
Rotavirüs 120, pnomokok da 115 ytl ödedik....pnomokok un 2 yaşin üstünde bebeklere uygulanan aşisi ucuzmuş shpirtcim...
 
X