Arkadaştan etkilenme 6 yaş

Ben arkadaşından uzaklaştırmanın çözüm olacağını düşünmüyorum. Çocuğunuz okul çağında; yarın aynı karaktarde okul arkadaşlarıda olabilir, böyle tüm çocukları hayatından çıkaramazsınız, öyle yapmaya kalktığınızda da zaten bir süre sonra çocuğunuz sizi dinlememeye kalkar. Bence alın karşınıza konuşun, yaptıklarının yanlış olduğunu ve üzüldüğünüzü böyle yaparlarsa oyunlara ve beraber geçirdikleri zamana kısıtlama getireceğinizi söyleyin, öyle etkinlik yapmak istediklerinde yanlarında olmayı isrediğinizi belirtin. Bence yola geleceklerdir.

bakalım kim çuvaldızı kendi çocuğuna batıracak? veya batıracak anne çıkacak mı?

sadece göz gezdirdim, inanın detaylı bakmadım ama herkesin çocuğu sorunsuz mutlaka sorun karşı tarafta? Bana tuhaf gelende bu...

neyse sizin işinize karışmayayım ben ne demişler ; kirpi yavrusunu pamuğum diye sever :)
kuzgunu yavrusu şahin görünür gibi gibi gibi

Bence bu yaptıkları yaşlarına göre çok büyük kabahat..
Arkadaşlığı kesmeyin diyenler olmuş, ben çocuğumu böyle biri ile görüştürmezdim şuan öğrenme çağındalar ne görürse onu öğrenir..
Benim de oğlum beş buçuk yaşında birşey yapmak istese arkadaşı her ne kadar ısrar ederse etsin bana sormadan yapmaz, arkadaşı kızınıza çok baskı yapıyor yapalım diye kızınız da yapıyor ve ileride önüne geçmek zor olabilir..

bakalım kim çuvaldızı kendi çocuğuna batıracak? veya batıracak anne çıkacak mı?

sadece göz gezdirdim, inanın detaylı bakmadım ama herkesin çocuğu sorunsuz mutlaka sorun karşı tarafta? Bana tuhaf gelende bu...

neyse sizin işinize karışmayayım ben ne demişler ; kirpi yavrusunu pamuğum diye sever :)
kuzgunu yavrusu şahin görünür gibi gibi gibi
🤣🤣
Bu mesajdan sonraki ilk mesaj benim ve ilk pamuğum diyen ben oldum 🤣🤣
Ama bizim çevremizde öyle bir arkadaş yok olsaydı nasıl olurdu bilmiyorum🤣🤣

Ben de merak ediyorum bu konuyu. Benim kızım da arkadaşları ne derse onu yapar. 🤦‍♀️

Benim oğlumda da aynı sorun var(dı). Arkadaşlarına göre okul seçimi, arkadaşlarının tatillerine göre tatilere gidiş, arkadaşlarının oyun zevkine göre oyunlara yönelim.

Bu durum beni de çok rahatsız ediyordu taa ki kankam dediği veletin babasının tayini çıkıp gidene kadar. O dönem ben sözlü sorguladım; Ne oldu benim istediğim okula gitmeyip kankanla aynı okulda okudun seni bıraktı gitti. Allahtan bu sene sınav yılı ve sözde kankası olmayınca bizimki sınava yoğunlaştı çok güzel bir sonuç bekliyoruz.

Şimdi dünya bizimkinin etrafında dönüyor. Galatasaray mı yoksa İstanbul Erkek mi ? soruları gündemde bende lafı çakıyorum oğlum kankan Kaan hangi okulda ise oraya git : ))))

İşin aslı Kaan oğlumun derslerini etkileyen bir çocukta değil o da çok başarılı. İkisinin de kafa yapıları farklı biri matematik kafasına sahip biri Türkçe... Aslında ergenliğe girince yani kızlar ile tanışmaya da başlayınca bunların hayatları ile ilgili seçimleri de şekillenmeye kendi doğrularına göre olmaya başlıyor.

Kıssadan hisse nedir siz diyin gari

Not: Galatasaray veya İstanbul Erkeğe asla giremez zira boş bıraktığı sorular var yanlışı yok ama boş var : )

Bizim yetistirme tarzimiza uymayan sekilde yetistirilen cocuklar da var ve bir sekilde hayatimiza giriyorlar
Oglum 6 yasinda ilkokula basladiginda boyle bir arkadas edindi , cocuga nasil hayrandi anlatamam ama cocugun yapmadigi yaramazlik yoktu , hergun veliler sabah ogretmenin onunde kuyruk oluyordu cocugu sikayet etmek icin ( cocuklara kalem batırmak, kizlarin sacina sakiz yapistirmak, izinsiz cocuklarin esyalarini almak ve vermemek ve her türlü kabadayilik vs )
Oglum ise bu cocuga hayran resmen yardimcisi gibi olmustu
Ogretmeniyle de konustum ve direk arkadasliklarini kesmektense oglumun bunu gorup kendi uzaklasmasi konusunda karara vardik ogretmeniyle
Bir sure sonra diger arkadaslarinin ne kadar zarar gordugunu gorunce kendi uzaklasti
Sonra zaman zaman yine cikti boyle cocuklar karsisina ama hep kendisi dogru karari verdi
Simdi 11 yasinda ve arkadas secebiliyor , bazen bakiyorum bir daha hic bahsetmedigi isimler oluyor , ne oldu ona diyorum aman anne bosver yaa gorusmuyorum diyor
Siz direk gorusemezsin demeyin ama kizinizin biraz ipleri eline almasi konusunda destek olun

Etiketleyemedim zaman darlığından ama yazan herkese teşekkğr ederim. Benim kızım da hatalı tabii ki ben çocuk suçlayacak değilim, işine geldi bizimkinin de parlak fikirler 😊 uzaklaştırmayı da çözüm olarak görmüyorum, aksine bazı konulardaki gelişimi için fırsattır. Ömür boyu uzaklaştıramam yanlış insanlardan sonuçta. Onlar oynarken nerdeydin diyenler olmuş. Şu an çocuğumu uyutuyorum ve en son evimizin önündelerdi şimdi yoklar... bırakıp bakmam mümkün değil ayağımda sallıyorum. Evimiz iki katlı, çocuğumun da odasında oyuncakları var, tavşan bahçedeyken eşim ordaydı ama telefonu çalınca sessiz konuşabilmek için ayrılmış gibi... her an yanlarında olmak çok zor

Kizinizin baska arkadasi yok mu? Sanirim oyun oynayacagi tek arkadasi o oldugu icin hayır diyemiyor, medeti sizden umuyor. Diger kiz da annesinin izin vermeyecegi seyi sizin bahcede yapiyor muhtemelen. Her arkadaslik iliskisinde bir kisi daha baskin olur ve kurali koyan odur ya, bu kizlarimizin arkadaslik iliskisinde pasif taraf sizin kiziniz, dominant taraf arkadasi muhtemelen. Ve kiziniz tek arkadasini kaybetmemek icin arkadasinin her dedigine evet diyor. Ben cocukla uygun dille konusurdum sanirim, bir de kizimin baska arkadaslarla arkadas olmasini saglardim ki bu kizin her yaptiginin dogru olmadigini gorsun.

Benim oğlumda da aynı sorun var(dı). Arkadaşlarına göre okul seçimi, arkadaşlarının tatillerine göre tatilere gidiş, arkadaşlarının oyun zevkine göre oyunlara yönelim.

Bu durum beni de çok rahatsız ediyordu taa ki kankam dediği veletin babasının tayini çıkıp gidene kadar. O dönem ben sözlü sorguladım; Ne oldu benim istediğim okula gitmeyip kankanla aynı okulda okudun seni bıraktı gitti. Allahtan bu sene sınav yılı ve sözde kankası olmayınca bizimki sınava yoğunlaştı çok güzel bir sonuç bekliyoruz.

Şimdi dünya bizimkinin etrafında dönüyor. Galatasaray mı yoksa İstanbul Erkek mi ? soruları gündemde bende lafı çakıyorum oğlum kankan Kaan hangi okulda ise oraya git : ))))

İşin aslı Kaan oğlumun derslerini etkileyen bir çocukta değil o da çok başarılı. İkisinin de kafa yapıları farklı biri matematik kafasına sahip biri Türkçe... Aslında ergenliğe girince yani kızlar ile tanışmaya da başlayınca bunların hayatları ile ilgili seçimleri de şekillenmeye kendi doğrularına göre olmaya başlıyor.

Kıssadan hisse nedir siz diyin gari

Not: Galatasaray veya İstanbul Erkeğe asla giremez zira boş bıraktığı sorular var yanlışı yok ama boş var : )
Haklısınız. Çocuklar tek başlarına çok iyi olabilirler fakat bir araya gelince birbirlerini olumsuz etkilediler demek ki. Benim kızım 6 yaşında. Kendinden büyük olsun küçük olsun kim ne dese onu yapıyor. Hayır diyemiyor. Ama anne babasına yanj bize gelince öyle değil. Ne desek tersini yapar 😂😂 Ben de bunu anlayamıyorum 🤷‍♀️
Sizinki küçükken de mi böyleydi yoksa ergen olunca mı böyle oldu?

Bu arada Inşallah oğlunuz Galatasaray lisesini kazanır 🤩🤩🤩
Koronadan dolayı puanların çok yüksek olacağını sanmıyorum. Standart sapma yüksek olur.

Etiketleyemedim zaman darlığından ama yazan herkese teşekkğr ederim. Benim kızım da hatalı tabii ki ben çocuk suçlayacak değilim, işine geldi bizimkinin de parlak fikirler 😊 uzaklaştırmayı da çözüm olarak görmüyorum, aksine bazı konulardaki gelişimi için fırsattır. Ömür boyu uzaklaştıramam yanlış insanlardan sonuçta. Onlar oynarken nerdeydin diyenler olmuş. Şu an çocuğumu uyutuyorum ve en son evimizin önündelerdi şimdi yoklar... bırakıp bakmam mümkün değil ayağımda sallıyorum. Evimiz iki katlı, çocuğumun da odasında oyuncakları var, tavşan bahçedeyken eşim ordaydı ama telefonu çalınca sessiz konuşabilmek için ayrılmış gibi... her an yanlarında olmak çok zor
Her an yanlarında olamasanız bile uzaklaşmalarına gözden kaybolmalarina izin vermemek lazim. Başlarına her şey gelebilir.

Haklısınız. Çocuklar tek başlarına çok iyi olabilirler fakat bir araya gelince birbirlerini olumsuz etkilediler demek ki. Benim kızım 6 yaşında. Kendinden büyük olsun küçük olsun kim ne dese onu yapıyor. Hayır diyemiyor. Ama anne babasına yanj bize gelince öyle değil. Ne desek tersini yapar 😂😂 Ben de bunu anlayamıyorum 🤷‍♀️
Sizinki küçükken de mi böyleydi yoksa ergen olunca mı böyle oldu?

Bu arada Inşallah oğlunuz Galatasaray lisesini kazanır 🤩🤩🤩
Koronadan dolayı puanların çok yüksek olacağını sanmıyorum. Standart sapma yüksek olur.

bire bir aynı vaka...

Ergenliğe girince takip eden değil takip edilen olmaya başladı. Ergenliğe kadar bence sabırla bekleyin zira ne deseniz dinlemeyecek sizi...

Ergenliğe girince daha da vahim olmaz mı durum 🙄

bizde öyle olmadı ! "Ben ergenim akıllı ol modu on" olduğu gün asana kafayı bir gömerim pekmezin akar görürsün ergenliği dedim. Hemen ne demek istediğimi anladı, şaka değil yaptım bunu...

Eğitim hayatında başarılı olursa sonuçları neler olur onları gösterdim. Kararlarını arkadaşlarına göre değil kendi hayatına göre vermesi gerektiğini ispat ettim. Okumak zorunda olmadığını dilediği zaman okulu bırakabileceğini lakin sonuçlarının neler olacağını da gösterdim.

Derslerinde başarılı diye her istediğinin olmayacağını da gösterdim. Lakin bunlar kolay değil.

Eğitimde ki başarısı asla kriter olmamalı bunu da ben anladım.

bizde öyle olmadı ! "Ben ergenim akıllı ol modu on" olduğu gün asana kafayı bir gömerim pekmezin akar görürsün ergenliği dedim. Hemen ne demek istediğimi anladı, şaka değil yaptım bunu...

Eğitim hayatında başarılı olursa sonuçları neler olur onları gösterdim. Kararlarını arkadaşlarına göre değil kendi hayatına göre vermesi gerektiğini ispat ettim. Okumak zorunda olmadığını dilediği zaman okulu bırakabileceğini lakin sonuçlarının neler olacağını da gösterdim.

Derslerinde başarılı diye her istediğinin olmayacağını da gösterdim. Lakin bunlar kolay değil.

Eğitimde ki başarısı asla kriter olmamalı bunu da ben anladım.
Bizden çok çok çok akıllı olduklarına tekrar kanaat getirdim. 😂😂😂
Neyi ne zaman nasıl kullanacaklarını çok iyi biliyorlar. Babaannemin bir sözü vardı. Ben ağlayacagima sen ağla. Ileride daha kötüsü olmasın diye şimdiden engellemek anlamında. Arada sırada hak ediyorlar yani 👍👍👍

Benim kendimce kurallarım var. Müdahale ederim o yüzden. Minicik çocukların ohaa lan demesi normal değil mesela. Başkasını rahatsız edecek şekildede oynayamaz kızım. Sonsuz özgürlük tanımam. Gelişimini destekleyeceğim diye saygısız ve sorumsuz bir çocuk yetiştirmek istemem. Şımarık ve terbiyesiz çocuğa tahammülüm yok. Eğer eve gelen arkadaşı kızımı olumsuz etkiliyorsa sınır çizerim.

Dikkat süreleri de öyle çok uzun değil ben de öyle uzun bir nutuk çekilmesinden bahsetmiyorum ama şaşırdım,kızdım,üzüldüm,mutluyum dışında duygu sözcüğü repertuvarı çok dar çocuklar yetiştiriyoruz genel olarak :) Bu fikir beni heyecanlandırdı. Bana bu kötü sözü söylediğinde kalbim kırılmış hissettim gibi günlük hayatın içine duygu sözcüklerini yedirirsek onlar da öğreniyorlar. Mesela benim 3 yaşında öğrencilerim önce yanlış buldukları bi davranışla karşılaşınca tokatı yapıştırıyorlardı ya da tırmığı :) Ama şimdi "Bana böyle söyleyemezsin/yapamazsın, bundan hiç hoşlanmadım" diyorlar. Yani kendilerini ifade edebildikleri için şiddet içeren davranışları azaldı.
Ama hak veriyorum. Dikkatlerini eşyalara ya da hayvanlara zarar vermek yerine gerçekten eğlenecekleri bir etkinliğe bilinçli olarak yönlendirmek kesinlikle doğru bir strateji.
Tabiki katılmamak imkansız. “Bunu yapmandan hoşlanmadım” yeğenime de öğrettiğimiz bir ifade. Hem başkasına şikayetçi olmayı unutturur hem saldırganlığı önler hem ifade edebilmeyi sağlar hem duyguları tanıma ile yakından ilgilidir 👍🏻 Yüreğinize sağlık sizin de hocam

üstte de yazdığım gibi kötü niyetli yapılan şeyler olmadığını düşünüyorum.
çocuklar günlük rutini, gördüklerini tekrarlar.
mesela tavşanı alıp zarar verici şeyler yapmaya çalışıyorlarsa bu gerçekten pedagojik bir durumdur. ama tavşanı ıslatmaları büyük olasılıkla sizin onları yıkadığınız için temizleme amacı taşımıştır. belki kirli gördüler. doğru birşey değil tabiki. ama bu öğretilebilir birşey. tavşanın korkacağı ve suyu sevmediği söylenebilir.
onun dışında "neden hayır demiyor arkadaşına" konusu da geçmiş. bence o yaşlar zaten daha net olarak zararlıyı kestirebilecekleri yaşlar değil. yani bu ergen bir çocuğun sigara teklifini reddetmesinin beklenmesi gibi birşey değil. diğer çocuk haşara bir aktivite bulur. kafası yaramazlığa çalışıyordur sizin kıza teklif eder. o da ona da eğlenceli geldiği için kabul eder. sizinkinin öteki kızla yanyanayken yaramazlıklar yapmasının sebebi de bu. o yaşlarda birbirlerini çok kolay gaza getirir çocuklar. yanlışı elbet yapacaklar. böyle böyle doğrusunu öğrenecekler. çok ciddi zararlar olmadığı sürece o yanlışlar tabiki de olacak.

Benim kendimce kurallarım var. Müdahale ederim o yüzden. Minicik çocukların ohaa lan demesi normal değil mesela. Başkasını rahatsız edecek şekildede oynayamaz kızım. Sonsuz özgürlük tanımam. Gelişimini destekleyeceğim diye saygısız ve sorumsuz bir çocuk yetiştirmek istemem. Şımarık ve terbiyesiz çocuğa tahammülüm yok. Eğer eve gelen arkadaşı kızımı olumsuz etkiliyorsa sınır çizerim.
Kesinlikle katılıyorum son cümlesine kadar. Bir cocuk hiçbir zaman şımarık yetiştirilmemeli, ay cocuk bunlar aman çocuktur yapar denmemeli.. Valla biz eskiden babamız anamiz kızınca halıların desenlerini incelerdik kafamızı kaldıramazdık şimdikilerin herşeyi var ama sayma yok çoğunda malesef..O yüzden biraz çekinmeliler bizden. Yeri gelir arkadaş oluruz yeri gelir anne baba. Ama sınır önemli..

Tek gerçek kural kural kural kural kural koymak.
15 aylık oğluma kural koyduk.
Annemde kalıyoruz ne bir danteli çeksin ne bir vazoyla oynasın ne bir mutfak dolabını karıştırsın.
Kumanda ve telefonu dahi eline alamıyor.
Annem öyle güzel kural koydu ki.

Oyuncaklarının hepsi ortada istediğinde kendi istediğinde bizimle oynuyor.

Back