Arkadaştan etkilenme 6 yaş

Kızım 5.5 yaşında eğer arkadaşlarından olumsuz etkilendiği düşünüyorsam uzaklastiririm.

Ama ondan önce, kızlar ile sınırlar konusunu konuşurum. Yani kıyafet kesmek yasak, tavşan ıslatmak yok. Eğer bunları yaparsanız birlikte oynamazsiniz.

Kızın annesi ne diyor bu duruma. Evde çok baski mi var?
Kızım arkadaşının evinde izinsiz bir şey yapsa kızıma kızarım. Bu yaştaki çocuklar arkadaslarina hayır demeyi beceremez.

Ben gün sizin evde birgün onlarin evinde oynasınlar. Kuralları cignerlerse herkes evine.

Kimsenin evine kızınız yanlız gitmesin tabiki.

Ben şöyle yapardım, komşunuzun çocuğu sizdeyken onun yanında duysun diye bilerek kızıma derdim ki, bu yaptiklarin beni çok üzdü çok şaşırttı. Bizim evimizin kurallari var eğer bu sekilde etrafa zarar vererek ve tehlikeli şeylerle oynamaya devam ederseniz bidaha sizi bir araya getirmem ve görüştürmem derdim. Ve komşumun çocuğuna da döner seni de annene şikayet etmek istemiyorum eger devam ederseniz bu sekilde oynamaya annenle oturup konusucaz ve birbirinizle görüştürmeyeceğiz derdimm ..

Benim kızım da 6 yaşında az çok anlıyorum bazen abartabiliyorlar oynarken vs. Ama bence biraz katı olmak lazım ya. Enazndan yok demeyi bilsinler hayırdan anlasınlar. El bebek gül bebek büyütmeye ben karşıyım biraz..

kendilerine, başkalarına,diğer canlılara zarar vermedikten sonra, ve evin eşyalarına çok büyük zararlar gelmediği sürece çocuk bunlar. birbirini gaza getirirler. diğer kız daha muzurdur sizinki de ona uyuyordur. normal bişi bu. sizinki de daha yaramaz olabilirdi. onunla görüştürme, öteki ile görüştürme demek bana doğru gelmiyor. doğruları öğreteceğiz. oje ile etkinlik yaptılarsa ojenin bu iş için kullanılmayacağını söyleyip ellerine zararsız boyalardan verin. patates baskı yaptırın vs. başka şeylere yönlendirin. bizde çocukken saçımızı da kestik, elbiseleri kesip bebeklere giysi yaptık. annem kızdı mı? evet.. ama büyük tepkiler de vermedi. kumaş ayırın onları kessinler. yani çocuk sonuçta. doğru ile yanlışı öğrenmeli. bence bunları kural olarak değil doğrusu bu şeklinde öğretmediğimiz için problem yaşıyoruz

Çocugunuz üzerinde otoriteniz nasıl bilmiyorum çok kuralcı bir annemisiniz, yada rahatmı bırakıyorsunuz, bunları kendiniz gözlemleyip arkadaşı size gelmek isteyince kızınızın cezalı oldugunu söyleyin işte birlikte iken yaptıklarını söyleyin bakalım çocugun tavrı ne olacak, ben olsam kızımı çocuk gelişimcisi ile bir iki seans görüştürürdüm. Sadece bir diğer çocugun yap dediklerini neden yaptıgını öğrenmek için. Sonuçta ikiside çocuk ama bir canlıya zarar veriliyorsa bu beni üzer inşallah burdan bize de bilgi verirsiniz. Hoşçakalın, sevgilerimle.

Başka arkadaşı yoksa bu işe arkadaşlığı bitirmeden çözüm bulunmali cocukta çocukluğunu yasayarak büyümeli anlatttiginiz seylerde cocukca seyler zaten biraz uyari ve gözlem ile çözülecek şeyler

Selamlar... 6.5 yaşındaki kızım komşumuzun 6 ay büyük kızıyla arkadaşlık ediyor. Bahçede, evlerde her gün beraberler. Komşumuzun başka bir evi daha var, burayı yazlık gibi kullanıyor. Kışın çocuklar beraber değiller. Benim kızım bu yıl okula başlayacak, arkadaşı 2’ye geçti. Mutfakta içecek hazırlamak, ojelerimle etkinlik yapmak, bahçedeki tavşanımızı ıslatıp sandalye minderlerine sarmak,kızımın küçülen kıyafetlerini kesmek, evdeki çadırı bahçeye taşımak gibi işler sadece bizim evde ve benden iZinsiz gerçekleşti. Orada izin alamayınca ise bizde şanslarını deniyorlar ve izin vermeyeceğime dair iddiaya girdiklerini öğreniyorum sonradan... kızımla konuştuğumda x ısrar ediyor anne ona söyle diyor. Ne yapmalıyım? Tecrübeli ve bilinçli annelerden fikir almaya geldim. Kurallara uyme ve hayır demede kızım sorun yaşıyor. İnşallah cevap gelir...
Birçok arkadaşımızın da önerdiği gibi öncelikli olarak diğer miniğimizin annesiyle usulünce konuşulmalı,sonrasında sizler 2 anne olarak evlatlarınızı karşınıza alıp kendilerince oynadıkları şeylere direkt hayır demektense açıklayarak yaptıkları şeylerin doğuracağı sonuçları anlatarak uygun oyunlar olmadığını aktarmanızı öneririm.Örneğin tavşanı ıslattıklarını söylediniz hayvanın böyle bi tepkide korkucağını bundan hoşlanmadığını belirterek onunla ilgili yapabilcekleri şey mesela onu rahatsız etmeden doğal ortamında tavşanın resmini çizmek olsun

Ben de merak ediyorum bu konuyu. Benim kızım da arkadaşları ne derse onu yapar. 🤦‍♀️

Daha küçük yaşlarda okul ortamında kendi akran grubu içindeyken dahi çocuklarda istendik olmayan davranışa teşvik etme davranışı görülebiliyor. Mesela benimkiler 3 yaşındaydı etkinlik yaparken hadi koşalım diye birbirerinin kulağına söyleyip(duyuyorum) kalkıp koşuyorlardı. Kaka, sıçramış kaka,çiş, kakalı bebek bezi gibi ayıp olduğunu düşündükleri şeyleri söyleyip gülüyorlardı.

2 kişi de olsa bir gruba ait olma düşüncesi ve yapılan şeyden haz alma bunları tetikliyor diye düşünüyorum. Sesinizi yükseltmeden her iki çocuğa da "Şu an çok kızgınım ve hayal kırıklığına uğradım. Siz böyle yaptığınızda bizim evimize gelip oyun oynamanıza izin vermek istemiyorum. Islattığınız tavşan hasta olabilir. Kesme çalışması için önce kesebileceğiniz bir şeyi benden istemeniz gerekir. Evden bir eşyayı evdeki yetişkinden izin almadan çıkaramazsınız. Bizim evimizin kuralları var. Bu kurallara uymanız gerekiyor." Dedikten sonra kızınıza hayır dersen ne hissedersin? Neden hayır demek istemedin? Bunu yapmak seni eğlendirdi mi? Eğlendiyse her eğlendiğimiz şeyi yapmamız doğru değil,eğlenmediyse de birinin bize yapmamızı söylediği her şeyi yapmamız doğru değil gibi açıklamalar yapabilirsiniz. (Örnekler vererek anlatmanız daha iyi olur. Örneğin ben de kesme çalışması yapmaktan hoşlanıyorum. Senin en sevdiğin kıyafeti sana sormadan kesebilir miyim? Ya da çikolata yemek beni çok eğlendiriyor. Senin için marketten aldığımız çikolatanın hepsini ben yesem ne olur? gibi ona doğruyu bulduracak sorular sorabilirsiniz.)Hayır demek üzerine biraz çalışsanız iyi olur.

ayyy çok beğendim mesajınızı.
söylemlerinizin hepsine de katılıyorum bu arada acaba çocuk gelişimi uzmanı falan mısınız :KK51:

En makas kullanmaları dışında bir problem görmedim.Makasın ulaşılabilir olması ayrı;çocuğumun izinsiz kullanıyor olması ayrı problem olurdu benim için.
Onun dışında çocukların arada küçük yaramazlıklar yapmadı taraftarıyım.Çok çok arkadaşı evine dönmeden ikisine beraber yaptıkları dağınıklıkları toplatırdım.

Ben yaşananları normal karşılıyorum.
Her etkilenmede, uygun olmayan davranış sergilemede çocuğu arkadaşından ayırmak, kısıtlama getirmek, öğrenmeyi ve gelişmeyi ketler.
Çocuklar empatiyi, vicdanı, sorumluluk duygusunu bu tip durumlarda geliştirir.

Sözkonusu çocuk komşu kızı olduğu ve bir başkasının çocuğuna annesi yanında değilken uyarıda bulunmak yanlış anlaşılabileceği için ben iki anne, iki çocuk bir araya gelip durum değerlendirmesi yapmanızı tavsiye ederim.

Konuşmaya şöyle başlayabilirsiniz:
Kendimi üzgün ve mutsuz hissediyorum.
Sizce bunun sebebi ne olabilir?
Cevabı çocuklardan bekleyin,
zorlanırlarsa ipuçları ile ufak yönlendirmeler yapın.

Sorunu açıkça tanımladıktan sonra
'peki bu sorunu nasıl çözebiliriz?' Diyerek cevabı-çözümü yine çocuklara buldurun.
Burda püf noktası çözüm önerilerinin çocuklardan gelmesini sağlamak.

Kuralların net belirlendiği, sınırların çizildiği
açık ve kesin bir anlaşmaya varın ve ardından el sıkışarak, anlaşmayı karşılıklı onaylayın.
Anlaşmaya uyulmaması halinde uygulanacak kısıtlama veya yaptırımları da birlikte belirleyin.
Çocuklar bu tip anlaşmaları sever ve işbirliği yaparlar.
Okuma-yazma bilen çocuklarla anlaşma yazıya dökülüp sembol kullanarak imza atmaları bile sağlanabilir.

Komşunuz buna yanaşmazsa siz bu akışı sadece kendi kızınızla yapın.
Ben sorunu kolaylıkla çözebileceğinizi düşünüyorum.
Şu kitabı da tavsiye ederim.

Eklentiler

• IMG_2011.jpg
    IMG_2011.jpg
    55,9 KB · Görüntüleme: 29
O yaşta ki çocuğun sosyalleşmesi gerekir. 1 tane arkadaşı olursa, o da kısıtlı zamanla, ne yazık ki böyle olur. Yetişkin kontrolünü kaybetmeleri ayrıca çok tehlikeli her şey olabilir bu sürede.

Çok teşekkür ederim :KK200: Okul öncesi öğretmeniyim
acaba müsadeniz olursa özelden bir konu hakkında size fikir danışabilir miyim?
pedagog öncesi yani, en azından götürmem gerekli mi bana fikir verir misiniz?

Bu yaşta çocuğunuzun arkadaşının dediğini tercih etmesi normal gibi geliyor bana.çünkü arkadaşını kaybetmek yada üzmek istemiyor olabilir.biz yetişkinler de zaman zaman arkadaşımızın dediği şeyleri kirmamak adina istemeyerek de olsa yapariz.benim de ayni yasta bir oğlum var bu sene InşaAllah ilkokula başlayacak.benoğlumu yetistirirken bir çok pedagoji kitabi okudum bilinen pedagoglar i takip ettim konuşmalarını programlarını izledim halen de devam ediyorum uzman degilim ama genel bir bakis acisna sahip oldugumudüşünüyorum..arkadaşıyla beraber yaptıklarına gelirsek de çocuğa çocuklara bir zararı olmadığı sürece beraber etkinlik yapmalarinda bir sakınca yok .ancak çocukları birlikte karsiniza alin onlardan neler beklediğinizi güzel bir dille anlatin başkalarının eşyalarını izinsiz kullanmamak gerektiğini aynı şeyin kendilerine yapılmasından da hoslanmayacaklarini örneğin x cim senin oyuncagini senden izinsiz almam hoşuna gider miydi şeklinde konusabilirsin.bir de bu yaş grubu halen gozetiminiz altında olmalı.örneğin mutfağa girdiklerinde orda kesici aletler olabilir.onları cok da hissettirmeden arada bir gozlemleyin.ortada cocuklara zarar verebilecek şeylerin olmamasına dikkat edin.bir de onlara ilgilerini cekecek seçenek sunun. oyun hamuru yada boya fircaları ve kağıt koyun resim yapsınlar yada müzik aletleri getirin .yada bir müzik acin dans etsinler onu bunu yapma demek yerine enerjilerini doğru yonlere kanalize edin. çocuklar birlikte birsey yapmaktan hoşlanırlar..

acaba müsadeniz olursa özelden bir konu hakkında size fikir danışabilir miyim?
pedagog öncesi yani, en azından götürmem gerekli mi bana fikir verir misiniz?
Tabii ki özel mesaj kutum açık oradan yazabilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım :KK200:

Merhaba

öncelikle bu ev size ait ve siz yöneticisiniz bu noktada bu evin kendi kuralları olduğunu söyleyerek tüm bu saçmalıkları durdurabilirsin biz kuralları olan bir evde yaşıyoruz demek çocukpaikolojinde rahatlatıcı bir etkisi vardır biraz araştırabilirsiniz ayrıca okula giden bir çocuksa onun anlayacağı bir dille iletişim kurmuş olacaksınız okullarında kuralları vardır yani kendi evinin dışında bir birey özgür değildir

bu küçük kız kendi annesinin sözünü dinliyorve içine atıp yapamadıklarnı boşluk yakaladığı bireylerin alanlarından çıkarmaya çalışıyor

dediğim gibi bizim evin oyun kuralları var veya bizim evimizin kuralları var diyerek söze başlaman yeterlidir

Merhaba arkadaş çok önemli amandikkat edin çocuk deyip geçmeyin inanın bi insan 7sinde neyse 70inde o olur derler gerçekten doğru siz konuşun çocukla bir daha böyle iddialaşma yaparsanız oyun oynamanıza izin vermem deyin

Back