Arkadaştan etkilenme 6 yaş

Allah yardımcınız olsun öncelikle.. çocuklarımızdan birazda olsa büyük arkadaşları yada şöyle diyim daha girişken ve çekinmeyen arkadaşları onları idare etmeyi çok severler.. aynı şeyi bende kızımda yaşadım ve inanın benimki daha berbat bişeydi.. kzınıza güzel bi şekilde ifade etmeye ve o bu şekilde davrandığında üzüldüğünüzü yorulduğunuzu ona fazla vakit ayıramayacağınızı ifade edin.. arkadaşı içinde bence annesiyle bu durumu çözebilirsiniz anladığım kadarıyla kızınız hayır diyemiyor benimki gibi.. o hayır derse onunla oynamayacağını ve arkadaş olmayacağını sanıyor olabilir

Bunun çözümü ne olmalı bilemiyorum ama kızınız hayır demeyi öğrenmeli mutlaka. Ben de arkadaşlarına kolay kolay hayır diyemeyen bir çocuktum, ilkokulda bayağı sıkıntı yaşadığım oldu bu yüzden. Annem birkaç arkadaşımla görüşmemi istemiyordu uzak tuttu beni. İyi ki tutmuş. Ergenliğe girince hayır demeyi kendiliğinden öğreniyor insan ama öncesi de mühim.
Bence kızınızla konuşun, görüşmeye müdahale edilecek kadar büyük sorunlar gibi de durmuyor ama sınırların çizilmesi gerek

Çocuğunuz arkadaşını kaybetmemek adına ona esniyor. Bana göre yaptıkları şeyi (yapma!) demeden, örn; çadırı dışarı çıkardığınızda yırtılırsa bir daha çadır ile oyun oynayamazsınız, kıyafetleri kesmek çok eğlenceli fakat onu ihtiyacı olan birine verip mutlu etseydik daha faydalı olmaz mıydı? Kağıt keserek daha eğlenceli bir aktivite yapabilirdik.. gibi
Yönlendirebilirsiniz. Gerçek şu ki bu çağ, çocukların soyuttan somuta geçtikleri bir çağ ve uzun süre konuşmanızdan pek birşey anlamayacak yani duygularınızı, kızdım -kırıldım şeklinde ifade etmeniz onda bir anlam ifade etmiyor. O yüzden onlar için birer boyama kitabı alıp hadi bugün boyama yapacağız diye yönlendirin mesela... evde çalışma yapın. Anneciğim, çöp atmaya gitmek ister misin? Hayır anneeeee. İstemediğin şeylere hayır demen çok güzel tatlımm 👍🏻 Gibi..

Selamlar... 6.5 yaşındaki kızım komşumuzun 6 ay büyük kızıyla arkadaşlık ediyor. Bahçede, evlerde her gün beraberler. Komşumuzun başka bir evi daha var, burayı yazlık gibi kullanıyor. Kışın çocuklar beraber değiller. Benim kızım bu yıl okula başlayacak, arkadaşı 2’ye geçti. Mutfakta içecek hazırlamak, ojelerimle etkinlik yapmak, bahçedeki tavşanımızı ıslatıp sandalye minderlerine sarmak,kızımın küçülen kıyafetlerini kesmek, evdeki çadırı bahçeye taşımak gibi işler sadece bizim evde ve benden iZinsiz gerçekleşti. Orada izin alamayınca ise bizde şanslarını deniyorlar ve izin vermeyeceğime dair iddiaya girdiklerini öğreniyorum sonradan... kızımla konuştuğumda x ısrar ediyor anne ona söyle diyor. Ne yapmalıyım? Tecrübeli ve bilinçli annelerden fikir almaya geldim. Kurallara uyme ve hayır demede kızım sorun yaşıyor. İnşallah cevap gelir...
Kızınızı arkadaşıyla konuşması için cesaretlendirmelisiniz . Eğer siz konuşursanız en azından bu durumdan kızınızın haberi olursa her sorunu sizin çözmeniz gerektiği algısı oluşacaktır. Arkadaşların birbirini uyarması kadar normal bir durum olamaz hem de bunu öğrenmiş olur. Ancak genel ahlak yapısını beğenmiyorsanız kesinlikle uzaklaşın . Anlattiklariniz çocuklar için normal denecek şeyler ahlaki bir durum varsa ahlak anlayislariniz uyusmuyorsa uzaklaştırmak en doğru

İki yaşında bir çocuğum daha var ve evde yalnızım bütün gün. Çocukların arkasını toplamam çok zor. Artı, bu konudan kızımı geliştirecek bir şey çıkabilir. Hayır demeyi öğrenmek, arkadaşlarına uymamak, kurallara uymak gibi. Ben onlara zaten şişme havuz da dolduruyorum ama benden iZinsiz giysi kesmek, mindere tavşan sarmak biraz fazla oldu
Diğer çocuğunuzda onlardan gördüklerini yapmaya çalışıcak emin olun

Peki bunlar olurken yetişkinler nerede oluyor? Yargılıyor değilim, cidden merak ettim. Zira bahsettiğiniz şeyler epey zaman alan ve gürültülü işler gibi geldi bana. Uzun süre yetişkin gözetimi olmadan mı oynuyorlar? Yetişkin gözetimi şart bu yaşlarda bence.

Bunun dışında öncelikle kızınızla konuşmalısınız. Belli başlı kurallar var; eşyalarımıza zarar vermiyoruz. Makas, bıçak gibi eşyalardan uzak duruyoruz. Makasla bir şeyler yapılacaksa anneden, babadan izin alıyoruz. Bahçedeki tavşan dediğiniz gerçek bir tavşan mı? Umarım değildir ya. Gerçekse, o tavşanın başına başka işler de gelebilirdi o zaman. Zarar verme maksatlı yapmasalar bile zarar verebilirlerdi. Eğer gerçek bir tavşansa, hayvanın bir oyuncak olmadığını hatırlatmalısınız. Diğer çocuğa gelirsek, annesine bizim kızlar böyle bir yaramazlık yapmışlar diye haber verebilirsiniz de, çocuğunu uyar konseptli bir konuşma yapmak saçma olur. Kimse kimsenin nasıl çocuk yetiştireceğine karışamaz ama bize uymayan insanlarsa, görüşmeyiz olur biter.

Selamlar... 6.5 yaşındaki kızım komşumuzun 6 ay büyük kızıyla arkadaşlık ediyor. Bahçede, evlerde her gün beraberler. Komşumuzun başka bir evi daha var, burayı yazlık gibi kullanıyor. Kışın çocuklar beraber değiller. Benim kızım bu yıl okula başlayacak, arkadaşı 2’ye geçti. Mutfakta içecek hazırlamak, ojelerimle etkinlik yapmak, bahçedeki tavşanımızı ıslatıp sandalye minderlerine sarmak,kızımın küçülen kıyafetlerini kesmek, evdeki çadırı bahçeye taşımak gibi işler sadece bizim evde ve benden iZinsiz gerçekleşti. Orada izin alamayınca ise bizde şanslarını deniyorlar ve izin vermeyeceğime dair iddiaya girdiklerini öğreniyorum sonradan... kızımla konuştuğumda x ısrar ediyor anne ona söyle diyor. Ne yapmalıyım? Tecrübeli ve bilinçli annelerden fikir almaya geldim. Kurallara uyme ve hayır demede kızım sorun yaşıyor. İnşallah cevap gelir...
merhaba bahsettiğiniz konunun aynısını 2015 li kizimda yaşıyorum artı olarak biraz öfke kontrol sorunumuz var bizim asıl sorunumuz rekabet yaşlar yakın en muhumide hem cins olmaları küçük kızım sürekli kendisini kanitlma çabası içinde ablaya karşı bende yaptım benim resmim daha güzel ben odamı daha güzel topluyorum vs gibi ablamiz biraz daha uyumlu ve ılımlı ama kıskançlık keskiblikle mevcut birebir aynılarını yazmışsınız kıyafetle ilgili bizdede yırtma kesme hatta balkondan aşağı atma var özellikle ablasının kıyafetlerini büyük kızım da benim ve eşimin gozlemine göre geçen yıl anaokuluna gitti ve çok şey fark etti kısacası uysallasti tabi kardeş bubdobemde sahada hircinlasti gidemediği için naçizane fikrim en güzel ilaç zaman arkadaş ortamına sık sık karışması kendisini yetiskin gibi hissetmesine sebep olucak taleplerde bulunulması küçük kızım pek oralı olmuyor ama büyük kızım keyifle yapıyor abla yapmadigi zaman benimle inatlastigi zaman küçük kızım tamam anne ben hemen yaparım diye atılıyor püf noktası bu ama dedigim gibi bu sene umuyorum küçük kizimda da aynı şeyi yaşarım okul arkadaş ortami ennguzel ilaç ☺️

Kendi annesinin izin vermediği şeyleri kızınızı kandırarak gerçekleştiriyor. Bir anne olarak bu durum hoşuma gitmezdi. Yani bu davranışın yanlış olduğunu biliyor.

Kızınızla bazı kuralların olduğunu, bunları size sormadan yapmaması gerektiğini, hayır demeyi öğrenmesi gerektiğini ifade edin. Eski elbiselerinin yırtılmasını istemeyebilir mesala ama sırf arkadası istiyor diye evet demiş olabilir.

Yarın okula başlayacak ve orda da bu tür davranış ve istekler de bulunacak arkadaşları olabilir, hayır demeyi öğrenmeli

Olumsuz etkilediği için kızımla konuşur görüşmeyi keserdim sanırım çünkü 6. 5 yaş tam etkileşim yaşı hayr demeyi öğrenmiş ve bilmesi lazm önceden böyle. Olmayıp o arkadasyla. Oynadıktan sonra boyle olduysa uzaklastriridimm annesylede konuşsanız kızın belki anne kabul etmeyebilir belkide kabul eder ama siz tedbirinizi iyi alın

Bir de benim de oğlumla oynamak isteyen kendinden 3 yaş büyük bir çocuk var. Ama izin vermiyorum. Kendinden büyük olduğu için hem duygusal hem hem fiziksel olarak doğru değil bence. Her yaşın keşfettiği farklı farklı duygular ve istekler olabiliyor.

(şimdi gördüm aralarında 6 ay varmış

Çocuğunuz arkadaşını kaybetmemek adına ona esniyor. Bana göre yaptıkları şeyi (yapma!) demeden, örn; çadırı dışarı çıkardığınızda yırtılırsa bir daha çadır ile oyun oynayamazsınız, kıyafetleri kesmek çok eğlenceli fakat onu ihtiyacı olan birine verip mutlu etseydik daha faydalı olmaz mıydı? Kağıt keserek daha eğlenceli bir aktivite yapabilirdik.. gibi
Yönlendirebilirsiniz. Gerçek şu ki bu çağ, çocukların soyuttan somuta geçtikleri bir çağ ve uzun süre konuşmanızdan pek birşey anlamayacak yani duygularınızı, kızdım -kırıldım şeklinde ifade etmeniz onda bir anlam ifade etmiyor. O yüzden onlar için birer boyama kitabı alıp hadi bugün boyama yapacağız diye yönlendirin mesela... evde çalışma yapın. Anneciğim, çöp atmaya gitmek ister misin? Hayır anneeeee. İstemediğin şeylere hayır demen çok güzel tatlımm 👍🏻 Gibi..
Nacizane küçük bi yorum yapmak istedim :) Çocukların kendi duygularını tanıması için hem onların duygularını adlandırmalıyız "ağlıyorsun,mutsuzsun" gibi, hem de kendi duygularımızı söylemeliyiz. Duygularını ifade etmekte güçlük çeken çocuklar daha fazla vurma,itme,ısırma vb. Davranış sergiliyor

bana yaptiklari normal geldi, belki kiyafet kesmelerini tehlikeli bulabilirsiniz.

Benim oglum 6 yasinda, ben genelde hep yanlarinda oluyorum, ya da ortalarda dolasiyorum, yanlarina sik sik ugradigim icin bir sekilde otokontrol saglaniyor. tehlikeli bir is yaptiklarina kanaat getirirsem de hic aman mudahale mi ediyorum demeden oyunlarini boler alirim.

Diğer çocuk davranış bozukluğu sergiliyor yaramazlık adı altında. Sizinkinin ahlâkı bozulmadan bir an önce uzaklaştırın. O yaştaki çocuklar annem izin vermiyor sözüne saygı duyarlar.

Nacizane küçük bi yorum yapmak istedim :) Çocukların kendi duygularını tanıması için hem onların duygularını adlandırmalıyız "ağlıyorsun,mutsuzsun" gibi, hem de kendi duygularımızı söylemeliyiz. Duygularını ifade etmekte güçlük çeken çocuklar daha fazla vurma,itme,ısırma vb. Davranış sergiliyor
Ağlamak,acıdı gibi duyguları zaten saçımızı çekmeye başladığında ah derken öğretmeye başlamış oluyoruz benim anlatmak istediğim bir yetişkin gibi karşınıza alarak konuşmanın şuan onda anlamlı bir noktaya gelmediği. Çünkü biliyorsunuz ki o şuan 6 yaşında. Soyut düşünme kavramı şuan oturmuş değil. Somut şeyler dikkatini çekiyor. Zaten soyut düşünceleri olsa kendi kararlarını verme noktasında analiz yapabiliyor olur. O yüzden yönlendirme ile anlatmak en farkettirmeden öğretme yöntemidir

kızınla güzelce konuş onu suçlamadan.
sende bir bireysin ve sana yapman gereken yanlış şeyleri söylediğinde karşı çıkabılır ve hayır dıyebılırsın. yaptığınız şeyler beni yoruyor ve üzüyor diye telkın edin.
gelen misafir kızada aynısını söyleyin.çok istıyorlarsa eğer kendinize söylenmesini ve izin alması gerektiğini tembih edin. o zaman izin verecebileceğinizi söyleyin. kısıtlamak daha çok ıtıyor çocukları yanlış hareketlere.izin dahilinde olduğu zaman izin isterler mutlaka yapabıleceklerini bildikleri zaman. böylelikle kontrollü ve mutlu olur çocuklar. kumaş yoksa evde kağıda teşvik edin. ev şekli, yap, ağaç şekli yap,vs vs gibi yönlendirilmeli.illa o makas ele gelecekse.

Bende size kendi tecrübelerimden bir olay anlatayım
Birgün eşim okuldan eve gelince bana bir sorun var dedi
Eşim okulda müdür yardımcısı
Kizımda o sene okula başlamış
O gün öğretmen bir kadın veli eşime okula yeni başlayan kızının bir arkadaşı tarafından kullanıldığını bu konuda bir çözüm bulması gerektiğini söylemiş
Eşimde haliyle şubesini sormuş kızımın sınıfı
Çocuğun ismini sorunca bizim kız olduğunu öğrenmiş
Eşimin şaşkınlığını siz düşünün
Ben halledrim deyip veliyi göndermiş
Kızıma sorduğumda
Anne işte x sürekli benimle olmak istiyor
Sana çikolata alayım diyor onula oynama diyor
Ben senin ödevlerini yaparım diyor
Olayın yanlışlığını anlattık
Sınıflar değişmedi 8 sene beraber okudular
Bu çocuk hep sorun yaşadı arkadaşlık konusunda
Bu konuda kimseyi suçlamadan sorun nedir iyice anlayın ne olur
Ki sağlıklı çözümler bulabilesiniz

Ağlamak,acıdı gibi duyguları zaten saçımızı çekmeye başladığında ah derken öğretmeye başlamış oluyoruz benim anlatmak istediğim bir yetişkin gibi karşınıza alarak konuşmanın şuan onda anlamlı bir noktaya gelmediği. Çünkü biliyorsunuz ki o şuan 6 yaşında. Soyut düşünme kavramı şuan oturmuş değil. Somut şeyler dikkatini çekiyor. Zaten soyut düşünceleri olsa kendi kararlarını verme noktasında analiz yapabiliyor olur. O yüzden yönlendirme ile anlatmak en farkettirmeden öğretme yöntemidir
Dikkat süreleri de öyle çok uzun değil ben de öyle uzun bir nutuk çekilmesinden bahsetmiyorum ama şaşırdım,kızdım,üzüldüm,mutluyum dışında duygu sözcüğü repertuvarı çok dar çocuklar yetiştiriyoruz genel olarak :) Bu fikir beni heyecanlandırdı. Bana bu kötü sözü söylediğinde kalbim kırılmış hissettim gibi günlük hayatın içine duygu sözcüklerini yedirirsek onlar da öğreniyorlar. Mesela benim 3 yaşında öğrencilerim önce yanlış buldukları bi davranışla karşılaşınca tokatı yapıştırıyorlardı ya da tırmığı :) Ama şimdi "Bana böyle söyleyemezsin/yapamazsın, bundan hiç hoşlanmadım" diyorlar. Yani kendilerini ifade edebildikleri için şiddet içeren davranışları azaldı.
Ama hak veriyorum. Dikkatlerini eşyalara ya da hayvanlara zarar vermek yerine gerçekten eğlenecekleri bir etkinliğe bilinçli olarak yönlendirmek kesinlikle doğru bir strateji.

2 farklı cocuk büyük ihtimal arkadaşı baskın karakter.Sız kötü etkilendiğini düşünüyorsanız diğer çocuğun psikolojisini etkilemeden bir şekilde fark ettirmeden çocuğunuzu uzaklaştırma yoluna gidebilirsiniz.

Back