- 13 Şubat 2020
- 1.093
- 2.569
- 83
Birçok arkadaşımızın da önerdiği gibi öncelikli olarak diğer miniğimizin annesiyle usulünce konuşulmalı,sonrasında sizler 2 anne olarak evlatlarınızı karşınıza alıp kendilerince oynadıkları şeylere direkt hayır demektense açıklayarak yaptıkları şeylerin doğuracağı sonuçları anlatarak uygun oyunlar olmadığını aktarmanızı öneririm.Örneğin tavşanı ıslattıklarını söylediniz hayvanın böyle bi tepkide korkucağını bundan hoşlanmadığını belirterek onunla ilgili yapabilcekleri şey mesela onu rahatsız etmeden doğal ortamında tavşanın resmini çizmek olsunSelamlar... 6.5 yaşındaki kızım komşumuzun 6 ay büyük kızıyla arkadaşlık ediyor. Bahçede, evlerde her gün beraberler. Komşumuzun başka bir evi daha var, burayı yazlık gibi kullanıyor. Kışın çocuklar beraber değiller. Benim kızım bu yıl okula başlayacak, arkadaşı 2’ye geçti. Mutfakta içecek hazırlamak, ojelerimle etkinlik yapmak, bahçedeki tavşanımızı ıslatıp sandalye minderlerine sarmak,kızımın küçülen kıyafetlerini kesmek, evdeki çadırı bahçeye taşımak gibi işler sadece bizim evde ve benden iZinsiz gerçekleşti. Orada izin alamayınca ise bizde şanslarını deniyorlar ve izin vermeyeceğime dair iddiaya girdiklerini öğreniyorum sonradan... kızımla konuştuğumda x ısrar ediyor anne ona söyle diyor. Ne yapmalıyım? Tecrübeli ve bilinçli annelerden fikir almaya geldim. Kurallara uyme ve hayır demede kızım sorun yaşıyor. İnşallah cevap gelir...
Daha küçük yaşlarda okul ortamında kendi akran grubu içindeyken dahi çocuklarda istendik olmayan davranışa teşvik etme davranışı görülebiliyor. Mesela benimkiler 3 yaşındaydı etkinlik yaparken hadi koşalım diye birbirerinin kulağına söyleyip(duyuyorum) kalkıp koşuyorlardı. Kaka, sıçramış kaka,çiş, kakalı bebek bezi gibi ayıp olduğunu düşündükleri şeyleri söyleyip gülüyorlardı.
2 kişi de olsa bir gruba ait olma düşüncesi ve yapılan şeyden haz alma bunları tetikliyor diye düşünüyorum. Sesinizi yükseltmeden her iki çocuğa da "Şu an çok kızgınım ve hayal kırıklığına uğradım. Siz böyle yaptığınızda bizim evimize gelip oyun oynamanıza izin vermek istemiyorum. Islattığınız tavşan hasta olabilir. Kesme çalışması için önce kesebileceğiniz bir şeyi benden istemeniz gerekir. Evden bir eşyayı evdeki yetişkinden izin almadan çıkaramazsınız. Bizim evimizin kuralları var. Bu kurallara uymanız gerekiyor." Dedikten sonra kızınıza hayır dersen ne hissedersin? Neden hayır demek istemedin? Bunu yapmak seni eğlendirdi mi? Eğlendiyse her eğlendiğimiz şeyi yapmamız doğru değil,eğlenmediyse de birinin bize yapmamızı söylediği her şeyi yapmamız doğru değil gibi açıklamalar yapabilirsiniz. (Örnekler vererek anlatmanız daha iyi olur. Örneğin ben de kesme çalışması yapmaktan hoşlanıyorum. Senin en sevdiğin kıyafeti sana sormadan kesebilir miyim? Ya da çikolata yemek beni çok eğlendiriyor. Senin için marketten aldığımız çikolatanın hepsini ben yesem ne olur? gibi ona doğruyu bulduracak sorular sorabilirsiniz.)Hayır demek üzerine biraz çalışsanız iyi olur.
Çok teşekkür ederimayyy çok beğendim mesajınızı.
söylemlerinizin hepsine de katılıyorum bu arada acaba çocuk gelişimi uzmanı falan mısınız
acaba müsadeniz olursa özelden bir konu hakkında size fikir danışabilir miyim?Çok teşekkür ederimOkul öncesi öğretmeniyim
Tabii ki özel mesaj kutum açık oradan yazabilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırımacaba müsadeniz olursa özelden bir konu hakkında size fikir danışabilir miyim?
pedagog öncesi yani, en azından götürmem gerekli mi bana fikir verir misiniz?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?