- 17 Temmuz 2018
- 4.047
- 18.742
- Konu Sahibi new_yorker
Çünkü her gittiğimiz yere kendi kültürümüzü de taşıyoruz. Tamamen başka ülke, başka kültür, başka insan ilişkileri var. Her davranışı üstümüze almamamız gerek. Onlarda "ayıp olur söylemezsek" diye bir şey yok. Çok rahat bir şekilde hayır derler, bunu istemiyorum, üzgünüm sen davetli değilsin derler. Mesela birisi evine davet eder parti veya kutlama yapacaktır, liste hazırlar ve sorar kim ne getirebilir diye. Ben her gittiğim yere ekmek salata tatlı vs...bana ne düşmüşse götürdüm. Bahçede ızgara partisi verilir herkes etini içkisini kendi götürür.
10 kişi gelecekse 10 kişilik hazırlık yaparlar ama biz ne olur ne olmaz belki gelen olur der 20 kişilik hazırlarız. Çocuklara doğum günü bile sayılı kişiyle yapıyorlar. Yine bizde çocuk kardeşini ya da arkadaşını getirir, ne olacak canım o da çocuk dersin ve zaten fazla fazla yiyecek hazırlamışsındır. Onlar, malesef sayılı aktivite hazırlamıştık der kapıdan geri çevirirler. Doğum günü davetiyesinde lütfen şu tarihe kadar onaylayın yoksa davet geçerli değil yazarlar. Oldu da evet kızım oğlum gelecek diye haber vermedin, siz haber vermediniz size göre hazırlık yapmadık der yine geri çevirirler.
Yani bize göre absürd kaba ayıp olan davranışlar onlara göre normal. Mesela bir arkadaşımdan ödünç kitap alacaktım, anlaştığımız saatte bana mesaj attı posta kutusuna koydum seni karşılayamayacağım misafirim var oradan al lütfen diye. Biz olsak bırak bunu yapmayı, eve alır çay kahve vs ikram etmeden göndermeyiz.
Yazsam daha çok yazarım ama demek istediğim samimiyet arkadaşlık dostluk kavramları bizim gibi değil.
Benim eski evimde yan komsum Turk'tu ve kendisi tasinma sebeplerime dahil Surekli, surekli, surekli diger Turk arkadaslari davet edeLIM, kahvalti yapaLIM, sunu bunu yapaLIM diye kendince beni dusunup dahil ettigi planlar yapardi ama bana sormak yok tabii. Defalarca kez konustum bireysellikten daha cok hoslandigimi, aksamlari kafa dinlemek ve esimle vakit gecirmek istedigimi, surekli bir sekilde bir arada olan iliskilerin beni cok bogdugunu falan. Yok ama kendisinde boyle bir kod yok, asla anlamadi, inatla anlamadi. Bi de 2 tane kendi gibi arkadasi vardi 30 yas ustu kadinlar surekli birbirinde kaliyorlardi, ben kimsede yatili kalmam dedigim icin garipsiyorlardi. Surekli bulusmayi kabul etmedigim icin garipsiyorlardi. Kendime ait alan istedigim icin garipsiyorlardi. Valla oradan tasindim, ucuyle de iletisimi bicak gibi kestim, yapamiyorum ben oyle mic mic iliskiler, kuzey kutbuna yerlessem bile gurbetteyim hissi ile boyle iliski kurmam