Arkadaşın tavrı

Kendini anlatma ile kendini övme arasında çok ince çizgi var ve sen çizginin öte tarafındasın. Bu yüzden arkadaşına ve buradaki herkese itici geldin.

Aslında davanda haklısın ama insan psikolojisi işte, anlaman lazım bunları avukat hanım 😉

Kıza hak verdim ben hayat konusunda seni uyandirmak istemiş çünkü aşırı hayalperestsin. Staj yapacağın her yere ben size dönerim canım dersen açıkta kalırsın bu gidisle.
Ama sen kıza resmen manipüle oynamışsin onu sahip olduğu, kendi hayatında olan şeyler vurmuş düşük zekalı ilan edip sonra birde ona kizmissin.
Okurken bir an oxford'ta okumus, bolumde is tecrubesi olan ununu elemis elegini asmış kendini gelistirmek için is ariyor diye dusunebilrdim.

Kıza hak verdim ben hayat konusunda seni uyandirmak istemiş çünkü aşırı hayalperestsin. Staj yapacağın her yere ben size dönerim canım dersen açıkta kalırsın bu gidisle.
Ama sen kıza resmen manipüle oynamışsin onu sahip olduğu, kendi hayatında olan şeyler vurmuş düşük zekalı ilan edip sonra birde ona kizmissin.
Okurken bir an oxford'ta okumus, bolumde is tecrubesi olan ununu elemis elegini asmış kendini gelistirmek için is ariyor diye dusunebilrdim.
Üfff hayalperest falan değilim. Bakın benim beklentim çok düşük. Ama benim geçinebilmek için almak zorunda olduğum miktarı ben de biliyorum o da biliyor. Bana dediğiyse “para vermiyorlar haftada 6gün gidecekmişim” diyorum eeee gerçek hayat işte diyor hoşuna gider gibi. Yaptıysam da yaptım ya ööf içim daraldı yorumlardan ağzım bal yesin

Üfff hayalperest falan değilim. Bakın benim beklentim çok düşük. Ama benim geçinebilmek için almak zorunda olduğum miktarı ben de biliyorum o da biliyor. Bana dediğiyse “para vermiyorlar haftada 6gün gidecekmişim” diyorum eeee gerçek hayat işte diyor hoşuna gider gibi. Yaptıysam da yaptım ya ööf içim daraldı yorumlardan ağzım bal yesin
Size yorum yapana bu şekilde konusmaniz ne kadar yanlış yorum için yazıp yorum alinca gider yapiyorsunuz.
Konunuzu yoruma kapattirin insani tersleyeceginize misal nasıl fikir??

Hukuk diyor kız devlet ve özel üniversite öğrencisi tabiki farklı. Adamlar geçen sene 150 bin barajından hukukçu yetiştirmek üzere öğrenci aldı. 150 bin sıralama başarısız bir sıralamadır kimse inkar etmesin. Çalışman didinmen kendine yatırımların tebrik edilmesi gereken şeyler. Benim kardeşim de ösym derecesiyle hukuk fakültesinde okuyor bu yaz gönüllü bir staj yaptı burs aldığı holdingte ve asgari ücret verdiler çocuğa. Ne demek ücretli staj yeri bulamazsın demek? Bulunur gayette ki bu kız bulur yani. He gelelim hayatın gerçeklerinee. Buradaki çoğu insan iş hayatında herkesin eşit olduğunu söylemekte haklı sayılır. Ben de türkiyenin sayılı üniversitelerinden birinde okuyorum. Bu yaz alanımla ilgili staj yaptım ve özel unili arkadaşlar da vardı. Açıkçası bilgi ve uygulamada eksik olsalar da aramızda bir fark yok. Ne maaş ne statü farkı. Ikimizin de unvanı aynı sonuçta? Bunlara takılmamak gerekiyor bence. Yolunuza bakın ve kendinizle yarışın. Arkadaşınıza gelince de söyledikleri doğru yalnız uslubu ve zamanlaması yanlış. Tam iş bulma telaşında ve stres ortamında söylemiş. Aslında ben onun yerinde olsam ve böyle fikirlerim olsa hiç söylemem bile. Yaşayıp göreceksin zaten bu gerçekleri. Tehlikeli laflar edip ara bozmaya gerek yok. Demiş artık o da önemli değil. Siz bu konuda ona bir cevap vermek istiyorsanız başarılı olun yeter.

Ben parttime çalışmadım. Neredeyse fulltime çalışmak zorundaydım. Sadece bazen patronumla anlaşıp haftaiçi mesaimi haftasonuna sarkıtıp haftaiçi bazı derslere giriyordum. Ben 2. Sınıftan beridir bürolarda çalışıyorum. İşsiz değilim aslında şu an geri dönüş yapcağım birçok yer var yalnızca aralarından en makulunu seçmeye çalışıyorum ve görüşmelerime devam ediyorum. Dilimle de okuduğum bölümün aslında alakası var ama si nasıl olmadığını iddia ediyorsunuz anlamadım.

İyi de haftada 2 güm okula gitmekle nasıl o üniversite bitti derslere girmeden nasıl mezun oldunuz? Üniversitede de devam zorunluluğu var. Bürolorda çalışıyorsanız halihazırda zaten dilekçe yazmayı biliyor olmanız lazım o zaman neden ben 1 ayda öğrenirim de onlar 7 ayda öğrenir dediniz bu sözünüzle hiç büroda çalışmış izlenimi vermiyorsunuz. Zaten bürolar pazar günü kapalıdır. Keşke biraz da yazdığımı anlamaya çalışsaydınız ben dilinizin bölümünüzle ilgisi yok demedim staj yapmanızın okuduğunuz bölümle dille alakası yok dedim. Herkese aynı kurallar uygulanır siz kendizi orada gösterir çalışır sabrederseniz tecrübe kazanmak olursa niyetiniz, orada da kalabilirsiniz başka işler için de pişersiniz.

Kimse kimseyi hakir göremez siz belki senelerce işsiz kalacaksınız onlar belki de yükselecek özel üniversite okudular diye de torpille iş bulacaklar diye birşey yok. Benim kaynım boğaziçi mezunu o zamanlar 27. olarak kazanmış üniversiteyi şu an yurtdışında ve işsiz umarım anlatabiliyorumdur bir de anlamını ne olduğunu bile bilmeden hiçbir iş tecrübeniz yokken kalifiye elemanım diyorsunuz ya Allah aşkına bir ortaokul mezunu tornacı bile kalifiye eleman olabilir kalifiye tecrübeli ehli eleman demektir siz üniversite bitirinci kalifiye olmuyorsunuz yani o işte tecrübe kazanınca oluyuorsunuz onu bile bilmiyorsunuz ama dilekçe yazmayı 1 ayda öğrenirmişsiniz evet. :KK53:

Özel universiteler cok daha guzel egitim verir. Cunku denetim mekanizmasi vardir ama devlette denetim yoktur.

İyi de haftada 2 güm okula gitmekle nasıl o üniversite bitti derslere girmeden nasıl mezun oldunuz? Üniversitede de devam zorunluluğu var. Bürolorda çalışıyorsanız halihazırda zaten dilekçe yazmayı biliyor olmanız lazım o zaman neden ben 1 ayda öğrenirim de onlar 7 ayda öğrenir dediniz bu sözünüzle hiç büroda çalışmış izlenimi vermiyorsunuz. Zaten bürolar pazar günü kapalıdır. Keşke biraz da yazdığımı anlamaya çalışsaydınız ben dilinizin bölümünüzle ilgisi yok demedim staj yapmanızın okuduğunuz bölümle dille alakası yok dedim. Herkese aynı kurallar uygulanır siz kendizi orada gösterir çalışır sabrederseniz tecrübe kazanmak olursa niyetiniz, orada da kalabilirsiniz başka işler için de pişersiniz.

Kimse kimseyi hakir göremez siz belki senelerce işsiz kalacaksınız onlar belki de yükselecek özel üniversite okudular diye de torpille iş bulacaklar diye birşey yok. Benim kaynım boğaziçi mezunu o zamanlar 27. olarak kazanmış üniversiteyi şu an yurtdışında ve işsiz umarım anlatabiliyorumdur bir de anlamını ne olduğunu bile bilmeden hiçbir iş tecrübeniz yokken kalifiye elemanım diyorsunuz ya Allah aşkına bir ortaokul mezunu tornacı bile kalifiye eleman olabilir kalifiye tecrübeli ehli eleman demektir siz üniversite bitirinci kalifiye olmuyorsunuz yani o işte tecrübe kazanınca oluyuorsunuz onu bile bilmiyorsunuz ama dilekçe yazmayı 1 ayda öğrenirmişsiniz evet. :KK53:
ay evet şu kalifiye kelimesinin yanlış anlaşılmasından yorulmuştum :)

Not: üslubumdan dolayı yanlış anlaşılmak istemem kimseyi küçümsemiyorum. Ama ben şu an sahip olduğum deneyimi ve birikimi elde edebilmek için çok çok çok fazla uğraştım. Birçok insanın üniversitedeyken yaptığı şeylerden geri kaldım çünkü öyle olmak zorundaydı. Bakınız arkadaşlarım tanıdıkları vasıtasıyla derhal çok güzel yerler buldular fakat benim öyle bir imkanım olmadığı için hala aramaya devam ediyorum. Bu arkadaşım da bu dönemde çektiğim tümm zorluklara şahit olmasına rağmen bunları hiçe sayıyor. O yüzden bozuldum.

Merhaba hanımlar. Kendime yakın gördüğüm bir arkadaşım var ve devamlı olarak söylediklerinin alt metninde beni olumsuz etkileyecek şeyler gizliyor.

Kısaca ikimizden bahsetmek gerekirse ben gayet iyi bir okuldan ve bölümden gayet iyi bir dereceyle mezun oldum ve iş daha doğrusu staj arayışımdayım. Kendimi kalifiye bir insan olarak gördüğüm için şimdiye kadar gittiğim birkaç işyerinin koşullarını kendime uygun bulmadım, birkaçı içinse diğer görüşmelerimi tamamladıktan sonra dönüş yapacağım konusunda anlaştım. Beğenmediğim işyerleri ise şöyle; günde 10-11 saat mesai cmt dahil ve ya hiç ücret yok ya da sadece yol parası. Yani staj yapıp köle gibi çalışmak için neredeyse adamlara para vereceğim.

Bu arkadaşım da iş imkanlarının daha dar olduğu bir bölümden özel üniversiteden tam burslu olarak mezun oldu. Yüksek lisansı denedi ama olmadı bu dönem. Şu an kendisi iş arayışında değil ailesinin verdiği parayla geçimini sağlıyor.

Bense ailemle görüşmüyorum, öğrencilik dönemimde hep çalıştım, çalıştığım dönemde bu günleri öngörerek para biriktirdim şu an onlarla geçimimi sağlıyorum.

Arkadaşımla yaptığımız telefon konuşmasında bana şunları dedi;
“Tatlım anlıyorum kendini ayrıcalıklı görüyosun şu üni.den mezunum şu dilim iyi ortalamam şöyle diye ama bak vakit çok daralıyo herkes staj yapıcak yer buldu bi sen kaldın canım gerçek hayat hiç senin düşündüğün gibi değil senin özel üniversitelerde veya diğer üniversitelerde okuyanlardan hiçbi ayrıcalığın yok. Bak her büroda hep özel üniversiteden mezun insanlar var.
Ama tabi ben de isterim senin aradığın gibi bi işyeri bulmanı.”

Ki bana bunları diyen arkadaşımın ne benim bölümümle ne de çalışma hayatıyla uzaktan yakından alakası yok. Ben de cevaben;
“Evet her büroda var çünkü bu insanların genel olarak paraya ihtiyaçları olmadığı için ücretsiz bi biçimde mesai yapmayı kabul ediyolar ama benim göstereceğim ilerlemeyle onların göstereceği ilerleme bir olamaz çünkü aldığımız eğitimler çok farklı. Ben bir dilekçeyi yazmayı 1. Ayımda öğreneceksem o insan 7. Ayında öğrenecek belki ama sonuçta bedava işgücü olduğu için bazı bürolar bunu isteyebiliyor” dedim.

Ve arkadaşım bana çok alındı. Niye tüm özel üniversitelerde okuyanlara aptal muamelesi yapıyosun, neden kendini bu kadar farklı görüyosun, ben de mi aptalım, ben de mi bi şeyi 7. Ayımda öğrencem falan dedi. Ben de kimseye aptal muamelesi yaptığım yok ama aldığımız eğitimler ne yazık ki farklı bu bi gerçek ayrıca bunun seninle en ufak alakası yok bölümlerimiz bambaşka bölümler dedim. Neyse sonra görüşürüz diyip kapattı.

ben bu konuşmada onu kıracak bir şey göremiyorum. Ama öyle bir üste çıktı ki beni gerim gerim gerip -tüm negatif enerjisini bana sıçratmasına rağmen- kendimi sorguluyorum resmen. Çok moralim bozuldu kız yüzünden kendimi müzmin işsiz gibi hissettim oysa ki henüz 2-3 haftadır bakmaya başladım. Sinir oldum:KK67:
Bakin arkadasiniz hakli burda aslinda seni dusunerek konusmus, malesef okumakla insanlar kendini istedigi yere direk sokamiyor. Soyle dusun bir berber bir kuaforun bile ciraklik kalfalik ustalik gibi bir sıralamasi var bir isin olsun deneyim amacli sen staj yapacaksin bunun icinde malesef fedakar olacaksin kendinden. Yoksa iyi bir bolumde okudum ben superim herkes gerizekali muamelesi yaparsan ilerde diploma sana sen diplomaya ac ac bakarsin. Kibir iyi birsey degil birde bu konu haric sizin aslinda dost arkadas kisiligi tasimadiginizida anladik, siz kendinizi overken arkadasiniz size yardimci olacak bir konusma yapmis ister iyi ister kotu bir bolum okusun ya da okumamis biri olsun fark etmez sizin iyiliginiz icin konusan birine kotu bolumde anana babasi para yiyen biri diye kotulemekte aldiginiz egitimlerle insani yonden kendinizi gelistiremediginiz ortaya da cikmis buluyor. Keske sizde okuyan cahillerden olmasaydiniz uzuldum. Umarim arkadasim dediginiz kisi sizle bir daha yakinlik kurmaz cunku sizden hic bisey olmaz. 😒

Dediğiniz gibi olsun bu konuda tartışmayacağım ama özel üniversite konusuna kafayı gömdüğünüz için konuda verdiğim bilgileri algılamakta güçlük çekiyorsunuz. Arkadaşım farklı bir bölümde okuyor. Zengin de değil :)
Arkadas anlamamis olabilir ama algi olarak not yazmis bile olsan senin dogrun malesef yanlis. Kime neye gore yanlis dersen, sen basta kendini kendi silahinla vurmussun. Bu sekilde ne is ne arkadas ortaminda basarili olamazsin. Yani biz degil de senin algin biraz yukselmesi lazim. Umarim sende dunya gerceklerini gorup kibirsiz bir sekilde yasamini guzellestirirsin. Yoksa herseyde kaybedersin

Ya açık konuşmak gerekirse ben arkadaşımın iyiniyetli olduğunu düşünmüyorum. Şöyle ki evet tam burslu ama cidden görece kolay bir bölümde okuyor. Kendisi de hep söyler zaten bunu. Sonrasında bizim okulda ve birkaç farklı üniversitede yüksek lisans sınavına girdi ve çok büyük beklentilere sahip olmasına rağmen büyük hayalkırıklığına uğradı. Sonrasına iş başvurularındaki koşulların hiçbirini sağlamadığı için bir yere başvuramadı. Bunu da bana yansıtmaya, beni de öyle lanse etmeye çalıştığını düşünüyorum. Çünkü sanki ben aşşşırı müşkülpesentmişim, sanki hiç başka seçeneğim yokmuş acilen öylesine bi büroya tamam demeliymişim gibi konuştu. Benim beklentilerim zaten düşük, bakmayın öyle yazdığıma. Arkadaşlarımın aldığının neredeyse yarısı kadar bir ücret bekliyorum ben onu da almak zorundayım yoksa başka gelirim kalmayacak.
Durumunuz olmamaina da ayri uzuldum okuyup insan tek basina ayakta durabilmek istiyor ama turkiye gercekleri var. Siz ve arkadaslariniz herkes ayni ise ayni beyne ayni hayata sahip olamaz 5 parmagin beside ayni degildir. Lutfen onlar bu kadar aldi yarisini alayim ben daha zekiyim diye olaya bu yonlu yaklasmayin is bulursaniz staj yeri bulursaniz sevinin cunku bu gecici olacak sizin icin kalici olan deneyim olacak sizi ise hazirlayacak ve iyi yerlere o zaman gelip maddi karsilik alacaksiniz. Kimseyle kendinizi kiyaslamaktan vazgecin arkadaslarim soyle boyle diye diye milletin hayatindaki sanslarada dahil olamazsiniz, siz sansinizi kendiniz yaratacaksiniz. Bence maddi acidanda zorluk cekiyorsaniz kendinizden fedakarlik yapin bir sure sonucta bu fedakarligin bile size ilerde faydasi olacak.. ne yazikki sizin ki cok iyi yerlerde okuyup cok basarili bir cok insan ya issiz ya da kendi bolumden haric bir meslekte egitim bile gerektirmeyen islerde beden iscisi olarak calisiyor(magazalarda,cafelerde vs.) Umarim sizi maddi acidan rahatlatacak bir isiniz olur gercekten zor.

Diş o bölümlerde yok. Üni adı vermiyim ama dikkatli olmak lazım bilinen 5 özel üni vardır onun dışında gidilmez
Böyle genellemeleri hiç doğru bulmuyorum.
Bazı özel üniversiteler evet tabela üniversitesi ama
'5 tanesi dışında hiç birine gidilmez' yaklaşımı son derece toptancı bir yaklaşım.
Size göre gidilmez olan üniversite bir başkasına kariyer kapısı aralayabilir.
Böyle çok örnek gördüm 25 yıllık özel sektör deneyimimde.

Bazı üniversiteler var psikoloji bölümündeki hocalar çok iyi.
Bazı üniversiteler hukukta isim yapmış.
Diş hekimliğinde Çapa iyi denir mesela ama başka üniversitelerden mezun çok iyi diş hekimleri de tanıdım,tedavi oldum.
Ayrıca her zaman iyi üniversiteden mezun olmak,iş ya da yaşam başarısının garantisi olmuyor.
Bazen insanlar mezun oldukları bölümle ilgili veya ilgisiz başka işler yapıyorlar.
Mesela eşim Yıldız Teknik Matematik Müh.mezunu ama öğretmenlik,eğitim koordinatörlüğü,dersane kuruculuğu,üniversite hazırlık kitap yazarlığı,yayınevi üniversite hazırlık bölüm başkanlığı gibi değişik değişik işler yaptı,çok da iyi paralar kazandı.
Biraz geniş bakmak lazım bu tip konulara.

Canım burası Türkiye burda herkes Fatih terim herkes haydar dümen herkes Nihat Hatipoğlu... gerçek hayattan bihaber olup gerçek hayat böyle bıdı bıdı diyen arkadaşını hiç kale alma he de geç o yüzden

Bak şimdi biri çıkıp özel isimler büyük harfle başlar der. Valla klavyenin keyfine bıraktım düzeltmeye üşendim😂😂😂

Ne mezunusun merak ettim.Ben özel bir üniversiteden( puanı azımsanmayacak türden) hukuk mezunuyum.Sayısal çıkışlıyım edebiyat sınavına öylesine girdim asla çalışmadım ancak tüm sene boyunca edebiyat çalışan kişilerden daha yüksek puan aldım.Aklımda eczacılık varken hukuğa gittim.Madem kendimizi övüyoruz.
Özel üniversite mezunuyum ancak dilekçe yazmayı,temel şeyleri kavramayı yaklaşık bir haftada öğrendim.Miras hukuku konusunda çoğu devlet ünv. mezunu arkadaşa fark atarım.
Arkadaşınız çok iyi bir yorum yapmış.Bulunmaz hint kumaşı değilsiniz.Kimse sizi kapıda beklemez stajyersiniz sonuçta onlara göre.Herkes en aşağıdan başlıyor zaten normal bir durum.Bu tavrınız çok gereksiz geldi bana.

X