• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Araba kullananlar ve ehliyet

Teorik derslere girebildiginiz kadar girin. Zaten saat 6dan 7den sonra oluyor genelde. Çocuğunuza eşiniz bakar. Kurstan size verilen kitabı çalışır geçersiniz. Teorik sınavdan korkmayın. Ehliyeti otomatik mi manuelmi alacaksınız. Manüel alacaksanız direksiyon derslerinde daha bi zorlanacaksiniz, otomatik ise kolayca geçersiniz sınavdan... başarılar

Bir ehliyet kursuna kaydoluyorsunuz. Derslere katılım zorunluluğu yok teoride MEB in takvimine göre yazılı sınava giriyorsunuz. 70 ve üstü puan alırsanız da teori dersleriniz Başlıyor. Teoride de araba kullanmayı öğreniyorsunuz.
Eğer istekli iseniz yaparsınız.

Başarılar şimdiden.

2 aydır aktif olarak otomatik vites araçla trafiğe çıkıyorum. Ehliyeti alalı ise 14 sene oldu.
Araç kullanmak vitesle hiç alakalı değil, manuel kullansan da bir süre sonra hareketler otomatikleşiyor. Mühim olan aynaları iyi kullanmak, ufak hareketlerde arabaya hakim olmak, arabanın arka ve ön köşelerini iyi hissetmek, arabayı zamanında durdurabilmek vs.
Trafikte farkettiğim şey kimsenin sabrı yok, bir an durmak zorunda kalsan hemen seni solluyorlar. Çoğu insan sinyalsiz kullanıyor. Sırf daha öne geçmek için şerit değiştiriyor, araçlar arasından slalom yapıyor, kendini ve seni tehlikeye sokuyor. Yayalara ve kör noktadaki araçlara çok dikkat etmek lazım.
Şişli'nin göbeğinde arkadan ehliyetsiz şoför aracıma vurdu, motorsikletli ve yaya iki kişiyi yaraladı. Uyanık ve cesur olmak, aynalara sık bakmak, avm otoparkı gibi arkana trafik yığılan yerlerde park etmeye alışmak vs gerekiyor. Hiçbiri olmayacak şeyler değil. İki aydır yılmadan çıkıyorum, ilk günler acayip paniktim, yavaş yavaş kolaylaştı benim için.
Kurs, özel ders ve bilen biriyle boş saatlerde yakın mesafelere gidip gelerek halledebilirsin.

2 yasinda oglum var.ehliyet almak istiyorum ama kurslar haftada kac gun oluyo yada derslere katilmadan sadece sinavlara girebiliyomuyuz.diyelimki oyle bi sistem var peki derse girmeden zor olurmu sinavdan gecebilirmiyim.

Biraz biliyorum deseniz hadi eyvallah diyeceğim de hiç bilmeden sadece sınava girerek geçemezsiniz, mantığınız alıyor mu yani şunu sormayı? Kaldı ki şu an sınavlar daha da zor bizim zamanımızda iki tur attırıp bitiriyorlardı şimdi parkına kadar ettiriyorlar sanırım. Öğrenmek istiyorsanız fedakarlık edeceksiniz biraz yapacak bir şey yok. Ya siz öğrenin ya eşiniz. Ayrıca "practice makes perfect", pratik yapmadan da olmaz, geçseniz bile öğrendiğinizi de unutursunuz kullanmaya kullanmaya. Araba nankördür, iyice oturtmadan olmaz. Kaza anlık bir şey, savsaklamayın dersleri.

Bunlarda yeni çıktı bizim zamanımızda bir kitapçık verirlerdi ona çalışır sınava girerdik.Ben sınavdan bir gün önce kitapçığı çözüp girmiştim sınava.Ayrıca direksiyon sınavında şöyle bir tur attırıp tamam derlerdi.Şimdi dubalar arası park yaptırıyorlar, manuel ya da otomatik ayrı alıyosun ayyy iyi ki o zaman almışım ehliyetini benden 1 sene sonra bu sistem geldi zaten :kahve:

Artık ehliyet almanın daha sıkı kurallara bağlandığına çok sevindim.
Araba sürmek çok ciddi iştir. Arkadaşla, kocayla, babayla öğrenme devri kapansın. Uygun kurslara gitmeli herkes. Birkaç kademe testlerden geçmeli. Olması gerektiği gibi. Kolay gelsin.

Hay ağzını seveyim ya, cidden bizim zamanımızdan geçenler rezalet araba kullanıyor. Arabayı düz yolda sürebilen kendini usta şöför ilan eder oldu; ne kural bilirler ne direksiyon hakimiyetinden anlarlar. Ben de seviniyorum kuralların sıkılaştırılmasına, kendi hayatlarını tehlikeye atmalarını geçtim diğer insanların da hayatlarını tehlikeye atıyor böyleleri. Düzgünce öğrensinler, araba gerçekten şakaya gelmiyor direksiyon hakimiyeti çok çok çok önemli.

Hay ağzını seveyim ya, cidden bizim zamanımızdan geçenler rezalet araba kullanıyor. Arabayı düz yolda sürebilen kendini usta şöför ilan eder oldu; ne kural bilirler ne direksiyon hakimiyetinden anlarlar. Ben de seviniyorum kuralların sıkılaştırılmasına, kendi hayatlarını tehlikeye atmalarını geçtim diğer insanların da hayatlarını tehlikeye atıyor böyleleri. Düzgünce öğrensinler, araba gerçekten şakaya gelmiyor direksiyon hakimiyeti çok çok çok önemli.

Bilmez miyim...
Daha arabadaki cam sileceklerinin yerini bilmeyenler şoförüm diyordu kendine. Bizzat burada bir kadın demişti yerini bilmezdim diye. Böyle avamlık olabilir mi trafikte Allah aşkına? Bunun ne kadar hayati sonuçlar doğurabileceğini bile düşünemeyen insanların trafikte ne işi var? Daha yüzlercesi var böyle örnek... Bir ara ehliyet kapış kapış dağıtıldı. Bilen de yola atladı, bilmeyen de.
Valla doğru düzgün sürebilene versinler ehliyeti. Ben çok memnunun kuralların sıkılaştırılmasından. Ben de Abd'de kademeli testlerden geçerek aldım ehliyetimi, olması gerektiği gibi.

Bilmez miyim...
Daha arabadaki cam sileceklerinin yerini bilmeyenler şoförüm diyordu kendine. Bizzat burada bir kadın demişti yerini bilmezdim diye. Böyle avamlık olabilir mi trafikte Allah aşkına? Bunun ne kadar hayati sonuçlar doğurabileceğini bile düşünemeyen insanların trafikte ne işi var? Daha yüzlercesi var böyle örnek... Bir ara ehliyet kapış kapış dağıtıldı. Bilen de yola atladı, bilmeyen de.
Valla doğru düzgün sürebilene versinler ehliyeti. Ben çok memnunun kuralların sıkılaştırılmasından. Ben de Abd'de kademeli testlerden geçerek aldım ehliyetimi, olması gerektiği gibi.

Senin gibi ABD'de yaşayan bir arkadaşım var. Kız burada araba kullanamıyor. "Kimse kural bilmiyor ne yapacağımı bilmiyorum korkuyorum sen nasıl kullanıyorsun burada" diye şok geçiriyordu. Yeniler iyi bilseler bile eskiler hala trafikte terör estirmeye devam ediyor maalesef. Ben iyi kullansam bile bir de karşı tarafın ne yapacağını tahmin etmek zorundayım. Sinyal vermeden önüme kırıyor mesela, "Heh bu kıracak gibi dur frene basayım" yapmak zorunda kalıyorum yani. Baştan savma öğrenmesinler şu arabayı, sinyal bir derece ama kendilerine küçük gelen, sonucu ölüm olabilecek hatalar yapıyorlar.

1 hafta ders anlatılıyor anlatılmadan kolayca anlayamazsınız o yüzden dinlemelisiniz. sonra da çıkmış sorulara çalışın onları yaparsanız çıkanlarında mantığını anlarsınız. ilk seferde geçmek için kesin gidip dersi dinlemek lazım.

Merhaba bayanlar
Sonunda bi arabamiz oldu cok sukur.Rabbim kazasiz belasiz binmek nasip olsun.
Ama şoyleki esim fazla bilmiyo, ogrenecek arkadasi yardimiyla.
Zaten otomatik vites.
Ben hiic bilmiyorum ama ben esimden daha istekliyim ama benim ehliyetimde yok.
2 yasinda oglum var.ehliyet almak istiyorum ama kurslar haftada kac gun oluyo yada derslere katilmadan sadece sinavlara girebiliyomuyuz.diyelimki oyle bi sistem var peki derse girmeden zor olurmu sinavdan gecebilirmiyim.
Zormu yani.
Bide araba surmeyi bilen arkadaslar nasil ogrendiniz.zorlandinizmi.
Nekadar surede ogrenilir.cesaret gerektirirmi.cunku korkuyorum biraz
Ehliyeti alali 1 ay oldu 3 cocugum var teotik derslere bir defa bile gitmedim. Surucu kursu sahibine mufettis denetime gelecegi zaman bize haber etmesini soyledik. Hic gelmemis bende katilmadim derslere. Bana verdigi kitaptan calistim. Internetten test cozdum eski cikmis sorulari falan. 86 alarak gectim. Manuelden ehliyet aldim ben inanin o kadar teknik anlatiyorlarki, gayet guzel ve rahat ogreniyorsun. Iki sinavida tek seferde gectim. Iki hafta boyunca gunde 1 saat direksiyon dersi aldim. Bu donemde cocuklarima kayinvalidem bakti tabi gunde 1 saat. Eger esinize ya da herhangi bir akrabaniz varsa ona birakabilirseniz gunde 1 saat direksiyon dersi var. Soracaginiz baska bisey varsa cevaplayabilirim:)

Evden calisirim diye dusunmustum.olmazmi
Direksiyonuda tam ogrenirim zaten oyle yazilirim kursa diye dusundum
Motor ilk yardım dersi var bildigim kadarıyla evden çalışsanız ne kadar anlayacaksınız yanlış anlamayın bnm de ehliyetim yok fikir edinmek için soruyorum

Ben 15 yaşında öğrendim. 10 yıldır arabam var. Bebeğimle ilk yalnız trafiğe çıktığımda ellerim su içinde kaldı. Eşinizde acemi, sizde acemi bir de arabada bebek... Allah'ım esirgesin. Sadece %5tir araba kullanmak geri kalan trafik. İster otomatik ister triptonik ister uzaymatik olsun asla ama asla o bebeği bindirmeye acele etmeyin. Burası Türkiye, sen yeşilde geçerken millet kırmızıda durmaz, sen anayoldayken yan yoldan gelir üstüne çıkar, makas atar, ani fren yapar, arkadan selektör yakar, korna çalar. Kural, yol benim, benim hakkım falan yok bu ülkede. İyice pişin sonra alın bebeği arabaya. Ayrıca bebeği asla kucağınızda ön koltuğa oturmayın Kazalarda en büyük bebek ölüm sebebi bu. Küçükse ana kucağı oturuyorsa araba koltuğuyla arkada oturacak bebek. Annede onun yanında arkada. Anne arabada tekse bebek yolcu koltuğu arkasında. Allah korusun araba takla atsa bile bebiş koltukta zarar görmeden oturuyor kemerleri sayesinde.

18 yasimdan beri aktif bir söförüm, size tavsiyem manuel vites ehliyet alin ve mutlaka teori derslerine katilin cünkü bilmeniz gereken cok ayrintilar var.
Üstelik ülkemizdeki söförlerin cogu ezbere araba kullaniyor kendi canlarini tehlikeye attiklari gibi karsidakinin caninida düsünmüyor.
Bu sene izinde sol seritte arkadan vurdular bana yabanci plaka bide kadin söför olunca suclu oldugu halde bana diklendi bide bani polis cagirayimmi simdi diye tehdit etmeye kalkti, benden tabiki polis cagiracagiz kaza yaptik diyince havasi fis diye indi .
Demem oki ehliyetinizi aldiktan sonra devamli pratik yapin kendiniz arabanizi kullanirken her daim öndeki arabanin söförünün de nasil gidecegini hesap ederek sürün.
Inanin bana araba kullanmak dünyanin en zevkli islerinden biri hele manuel vites olursa
Basarilar

Sınava girmek için ders almak zorunlu diye biliyorum. Ben ehliyet kursuna gitmeden önce çalışacaktım sizin gibi ama kurstaki hocayla konuştum hiç gerek yok burada daha sağlıklı öğrenirsin dedi. Hiç bilmeden derslere katılırsanız öğrenirsiniz biraz da çalışmayla ehliyetinizi rahatça alırsınız.
Ehliyeti aldıktan sonra tek başınıza kalabalık olmayan yerlerde sürün, genelde eşiyle babasıyla abisiyle çıkanlar araba kullanmaya alışamıyor yapamıyorum diye vazgeçiyorlar.
Kursta sadece direksiyonu tutup gaza basmaktan çok daha fazlası öğretiliyor küçümsemeyin lütfen. Hayırlı olsun :)

18 yasimdan beri aktif bir söförüm, size tavsiyem manuel vites ehliyet alin ve mutlaka teori derslerine katilin cünkü bilmeniz gereken cok ayrintilar var.
Üstelik ülkemizdeki söförlerin cogu ezbere araba kullaniyor kendi canlarini tehlikeye attiklari gibi karsidakinin caninida düsünmüyor.
Bu sene izinde sol seritte arkadan vurdular bana yabanci plaka bide kadin söför olunca suclu oldugu halde bana diklendi bide bani polis cagirayimmi simdi diye tehdit etmeye kalkti, benden tabiki polis cagiracagiz kaza yaptik diyince havasi fis diye indi .
Demem oki ehliyetinizi aldiktan sonra devamli pratik yapin kendiniz arabanizi kullanirken her daim öndeki arabanin söförünün de nasil gidecegini hesap ederek sürün.
Inanin bana araba kullanmak dünyanin en zevkli islerinden biri hele manuel vites olursa
Basarilar
otomatik candır

Merhaba bayanlar
Zaten otomatik vites.
Zormu yani.
Derslere mutlaka girin.Ehliyet kursundan bir hocayla çalışarak kullanmayı öğrenirsiniz.

Eşim senelerce bana çeşitli zamanlarda öğretmeye çalıştı. Tecrübeyle sabit eşden araba kullanma öğrenilmez. Sonra bir gün patronum arabayı verdi bana ben bilmiyorum ama dedim öğrenirsin dedi 1 haftada 4 kilo verdim ama öğrendim. Manuelle öğrendim. Zaten biraz bilşyordum ama trafiğe çıkmamıştım ve yokuşda kayarım stop eder diye korkuyordum. Ara sokaklarda yavaş yavaş sürdüm. Hatta bir kahvenin önünde yokuşda stop ettim. Rezil oldum herks baktı diye ama 3 gün üst üste aynı yere gidip durup kaldırdım. Otomatikte zaten yokuş kalkış desteği var korkma. Yani kaymıyor araba. Yanından önünden araba geçen yerlerde öğrenmeni ama hiç bilmiyorsan yanında mıtlaka biri olmasını tavsiye ederim. Sonra zaten tecrübe kazanırsın. Hayırlı olsun.

Merhaba bayanlar
Zaten otomatik vites.
Zormu yani.

Otomatik vites arabaniz varsa gerisi cok kolay. Hic dusunmeyin kurdlari vs. Insanlar cocuklari oldugu halde orgun universite okuyorlar. Kimseden degil direk kurstan ogrenin araba kullanmayi.

Otomatik vites arabaniz varsa gerisi cok kolay. Hic dusunmeyin kurdlari vs. Insanlar cocuklari oldugu halde orgun universite okuyorlar. Kimseden degil direk kurstan ogrenin araba kullanmayi.
Zaten disardan okudugum icin biliyorum aslinda zorlugunu.
Ama kursa gidemezsem cocuk oldugu icin uzaktan oluyomu bu isler diye sormak istedim ama bazilari "ohhhh bizim otomatik vites arabamiz var catlayinda patlayin, simdi gidip bide kolayinda ehliyet aldimi deymeyin keyfime" demisim gibi davrandi saolsunlar.
Bu isin zorlugunu tabiki biliyorum.herseyin zorunu basardim cok sukur.bunuda yaparim evelallah

Back