Omega 3, sebze-meyve, kuruyemiş ve baklagil tüketimine önem veren antienflamatuar diyetlerde ilk amaçlanan kilo kaybı değildir. Ancak bu tarz beslenmeyle kilo kaybı da kendiliğinden olacaktır
Antienflamatuar diyet; bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış, dünyada pek çok doktor tarafından reçete edilen ve başta Anne Hathaway olmak üzere Hollywood yıldızlarının da uyguladığı bir beslenme modeli. Harvard mezunu Dr. Andrew Weil'in geliştirdiği diyeti Türkiye'ye Nişantaşı'ndaki Double Check Sağlıklı Yaşam Akademi getirdi. Beslenme uzmanı Burcu Aydın da bu diyeti Cosmopolitan'a anlattı.
YEDİKLERİNİZ İLACINIZ
İnflamasyon; vücudun stres ve travmaya karşı gösterdiği kısa süreli yanıttır. Mesela parmağınızı kestiğinizde oluşan kızarıklık, bir inflamasyon örneğidir. Ancak inflamasyon uzun süreli ve düşük dozlarda seyrederse, tüm vücuda da yayılırsa; kalp, şeker, Alzheimer gibi birçok hastalığın gelişimine zemin hazırlar. Bu duruma ise ise yediklerimiz, hayat tarzımız ve stres neden olur. İnflamasyon karşıtı antienflamatuar özellikleri olan yiyeceklerin bol miktarda tüketilmesiyle bu gidişat tersine döndürülebilir.
Günümüzdeki diyetlerin ortak özelliği; kalori miktarının kısıtlanmasıdır yani pek çoğu kişinin sağlık durumuyla ilgilenmez. Bu diyet ise yiyeceklerin miktarından çok, kalitesiyle ilgilenmektedir. 'Yedikleriniz ilacınızdır' prensibine dayanır. Bu diyetle cilt parlar, enerji miktarı yükselir.
AKDENİZ DİYETİ GİBİ
Antienflamatuar diyet, Akdeniz diyetine benziyor. Bu diyete göre; bol bol meyvesebze tüketmek, margarini hayatımızdan çıkarmak, Omega 3 alımını artırmak gerekiyor. Ayrıca baklagil ve kuruyemiş tüketmek ve antienflatuar özelliği olan baharat kullanmak da bu diyetin olmazsa olmazlarından...
Bu diyette ilk amaç kilo kaybı değildir. Amaç sağlıklı ve hastalıksız bir yaşamdır. Sağlıklı protein ve karbonhidratlarla beslenildiğinde, kilo kaybı da olur.
BİR GÜNLÜK ÖRNEK MÖNÜ
KAHVALTI: Badem, kuru üzüm, çilek, yulaf ve az yağlı süt.
Nedeni: Yulaf flavonoid, kuru üzüm ve çilek antioksidan, badem Omega 3 yağ asitleri içerir.
ÖĞLE: Tam tahıllı ekmekle yapılmış hindi, domates ve marullu sandviç.
Nedeni: Hücre yenileyici likopen, lignan ve antocyanin içerir.
ARA ÖĞÜN: 1 avuç yaban mersini ve badem.
Nedeni: Kalbi koruyan doymamış yağ asitleri ve antosyanin içerir.
AKŞAM: Fırında somon, esmer pirinç pilavı, ıspanak salatası. Tatlı olarak ise tarçınlı şeftali.
Nedeni: Bu öğünde antienflamatuar diyetin en önemli bileşeni olan Omega 3 yağ asitleri bol miktarda bulunmaktadır.
Hamilelikte Antienflamatuar Diyet
New York Times'ta yeni yayınlanan bir yazıya göre aşırı temizlik bebeğinizin otizm riskini arttırabiliyor ve çözüm olarak hamilelere gebelikleri sırasında probiotik takviye kullanmaları öğütleniyor.
New York Times'ta yeni yayınlanan bir yazıya göre aşırı temizlik bebeğinizin otizm riskini arttırabiliyor ve çözüm olarak hamilelere gebelikleri sırasında probiyotik takviye kullanmaları öğütleniyor. Yazının yazarı Moises Valsquez-Manoff'a göre hamilelikteki enflamasyon ve bağışıklık sistemi durumu bebekteki otizmin nedeni. Gebelik ilk 3 ayında grip nedeniyle hospitalize edilen bir kadının çocuğunda otizm görülme riski 3 kat artıyor. Bunun nedeni grip virüsünün bebeğe zarar vermesi değil annenin kendi bağışıklık sisteminin bebeğin beyin gelişimini etkilemesi. Aynı şekilde gebelikte Romatoid Artrit tanısı alan kadınların bebeklerinde otizm riski % 80 artarken, Çölyak hastalığı olan kadınlarda risk % 350 artıyor. Gebelik ikinci 3 ayında tetiklenen astım ve allerjiler de riski arttırıyor. Peki temizliğin bununla alakası ne diyeceksiniz? '' Hijyen Hipotezi''ne göre günümüzde enflamasyon bağımlı hastalıkların(Diabet, kalp hastalığı, kanser, Alzheimer ve Otizm) aşırı artmasının nedeni yanlış beslenme, hareketsizlik ve hipersteril bir çevrede yaşıyor olmamız. 21. yüzyıl insanının vücudundaki kronik düşük dozda inflamasyon pek çok kronik hastalığın nedeni olarak gösteriliyor. Peki çözüm ne? Velasquez-Manoff'a göre hamile bayanların probiyotik kullanması, probiyotiklerin antiinflamatuar özellikleri nedeniyle bebekteki otizm riskini azaltıyor.Daha önce bilim adamları hamilelikte inflamasyonu azaltan antienflamatuar diyet uygulamasının otizm riski üzerine etkisini de sorgulamışlardı.