Dolmalar Sarmalar Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması-Resimli

prensesfb

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Nisan 2008
24.376
7
dolma severler icin...

Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.

1 dizi kuru patlıcan
- Yarım kilo orta yağlı kıyma
- 2 büyük kuru soğan
- 5 diş ezilmiş sarımsak
- 1 su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı bulgur
- 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- 1 tepeleme yemek kaşığı acı biber salçası
- 1 yemek kaşığı erik ekşisi (veya limon suyu)
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Çeyrek su bardağı su
- 1 Çay kaşığı karabiber
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 1 Çay kaşığı kimyon
- 1 Tatlı kaşığı sumak
- 1 Tatlı kaşığı kuru nane
Dolmanın sosu için:

- 1 yemek kaşığı salça
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Kaynar su

Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın. Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. Ardından soğuk sudan geçirip, bir kenara alın. Bu sırada kıymalı iç için, tüm malzemeleri yoğurun. Bulgur yerine aynı ölçüde pirinç de kullanabilirsiniz. Patlıcanların içini doldurun. Dikkat edilecek nokta, tepelerinden 1 parmak aşağıya kadar doldurulması gerektiği. Normal tariflerde bu şekilde doldurulan dolmaların ağızlarının sıkılıp, üstüste pişirilmesi tavisye ediliyor. Bu şekilde içlerinin dışarı çıkmayacağı söyleniyor. Ben içlerini biraz daha fazla doldurup, yayvan bir tencereye dizerek pişirdim. Tabii tek bir tencereye sığmadı, iki ayrı tencerede tek sıra halinde pişirdim.

Dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız yağlı, salçalı sosu gezdirip, pişmeye bırakın.

kuru patlican dolmasini cok severim cünkü patlicana bayiliyorum :)
tskler canim paylasimin icin
ben hic yapmadim ama annem yaptimi hazira konuyorum :)

hhhmmm bayilirimcokacimcoook
severek yedigim dolma ama ben kiymali hic yapmadim.
ama gercekten nefis görünüyor canim ellerine emgine saglikopuyorumnanaktan

Ellerine sağlık canm
bayılırım kuru patlıcan dolmasına
çokta güzel gözüküyoropuyorumnanaktan

balımmmmm benimmmmmmmm canım cekti vallaha çok guzel gorunuyor
canimm benim afiyet seker olsunn
çok güzel görünüyor :)))eline sağlık
afiyet olsun guzelcimm

oyyy bu nee salyalarıma mukayet olamıyorum kafamçokkarıştı
bende cok severimm canim afiyet olsunn
Offffff hemen yemek lazım bunu ellerine sağlık canım opuyorumnanaktan

bana kalsa bi tencere yerim cok severimm:))) kaydirigubbakcemile3

bir antepli olarak çok sık yaptığım bir yemek,ve biz biber,patlıcan,ve bizim o tarafa özgü bir kurutulmuş kabağı karışık doldururuz....benim misafir ikramlarımdada başta gelir...zeytinyağlısı çayın yanındada harika olur...
yalnız bir kaç püf noktası var,onu ekleyeyim,patlıcanları çok doldurmayın ki ,görüntüsü daha hoş olsun ve içi daha çok pişsin....zaten azami pişme süresi 1 saattir bunun 15 dakikası harlı ateştedir,geri kalan 45 dakika ise kısık ateşte....
zeytinyağlı olanda içine toz sumak ekleyip,2 kesme şeker ilave ediyorum ve salça oranını azaltıyorum...
harika bir lezzet oluyor,heleki bir gün sonra dinlenince dahada hoş oluyor...
bu tarifi paylaştığınız içinde size teşekkürler....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…