'Annelikten Pişman Olmak' isimli kitap Almanya'da tartışma yarattı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
İsrailli sosyologun 'Annelikten Pişman Olmak' isimli kitabı Almanya'da tartışma yarattı
Paylaş
Paylaş

Kitapta "Keşke olmasaydı" diyen 23 kadınla görüşmeler derlendi

inPaylaşın
İsrailli sosyolog Orna Donath'ın yazdığı 'Annelikten Pişman Olmak' kitabı, Almanya'da 1 senedir devam eden 'annelik' tartışmalarının tekrar başlamasına sebep oldu.

Habertürk'ün haberine göre, İsrailli sosyolog Orna Donath kariyer sahibi kadınların “Çocuk doğurmadığına pişman olduğunu” anlatmalarından bıkıp bir kitap yazdığı belirtildi. Donath’ın çocuklarını seven ama “Keşke olmasaydı” diyen 23 kadınla görüşmelerini derlediği kitabı “Annelikten Pişman Olmak” 2015’te piyasaya çıktığı İsrail’de bir hafta tartışılıp, unutuldu.

Almanya ise adeta sarsıldı. Almanlar kitap üzerinden tam bir yıldır "Anne"liği tartışıyor. Gazetelerde, TV programlarında, sanal ortamda konu hep aynı. Hararetli tartışmalarda kimya profesörü Başbakan Angela Merkel’in çocuğunun olmaması bile konu ediliyor. Kitaptan hareketle yapılan araştırmalarda iyi eğitimli ve çalışan kadınların üçte birinin çocuk sahibi olmadığı vurgulanan ülkede, aynı konuda bir yılda Sarah Fisher imzalı “Anne Mutluluğu Yalanı”nın da aralarında olduğu 10’dan fazla kitap yayımlandı.

Konunun bu kadar tartışılmasının kadının kariyer ve sosyal yaşamdan vazgeçmeye hazır olmadığını gösterdiği savunulurken akademisyen Barbara Vinen “Alman Anne Miti” adlı kitabıyla “Çocuksuzluk”un o kadar da gönüllü bir seçenek olmadığını ortaya koydu. Vinen kitabında Alman çalışma yaşamının kadınların hem kariyer hem de çocuk sahibi olmasını neredeyse imkânsız kıldığını, geleneksel anne rolünün değersizleştiğini belirtiyor.
http://t24.com.tr/haber/israilli-so...lmak-kitabi-almanyada-tartisma-yaratti,347464

herkes anne baba olamaz, olmasın da zaten.

ben bazılarının anne olmasından dolayı rahatsızım.. herkes anne olmamalı, anne olmak için ehliyet gerekmeli.. nasıl ki ehliyeti olmadan araba kullananın arabasını alıyorlar, çocuğu da almalılar..

bu akımın türkiyedeki öncüsüde gülse birsel sanırım

Neye istinaden keşke olmasaydı dediklerini merak ettim. Çocukları büyümüş de kötü alışkanlıklar kötü çevre edindikleri için mi yoksa sosyal aktivitelerden mahrum kalıp yaşam statüsünün eskisi gibi olmadığı için mi?
Bir anne öyle kolay kolay keşke olmasaydı demez çünkü evlendiğim gibi hamile kaldım bir anım bile pişmanlıkla geçmedi ama değindikleri bir konu çok doğru kariyer ve çocuk o kadar da paralel gitmiyor

Olabilir . Her kadın itiraf edemese de insan çocuksuz günlerine geri dönmek isteyebilir.Bu çocuklarını sevmediği anlamına gelmez . Cocuklara yansıtılmaması gerekir ama . Ayrıca okumak isterim kitabı .

ben de bunu merak ettim “Anne Mutluluğu Yalanı”

hep çocukluğumuzdan beri mutlak ulaşılması gereken muhteşem bişey gibi lanse edildi ama...

gerçi ben kendi adıma hayatın bana verdiği en güzel hediye diyorum, ama öyle düşünmeyenlerede saygı duyarım tabii, sonuçta insanın iç dünyası kimseyi ilgilendirmiyor

Chess anne olduktan sonra bunun bilincine varmak dehset bir durum cocuk icin. Boyle bir anne nasil verimli olabilir, cocuguna nasil sefkat gosterebilir ki. Bence lohusalik depresyonu yasiyorlar ve tedavi olmayınca yerini kronik depresyona birakiyor bu durum.

yok ya bence sadece depresyon değil, bence bazı kadınlar kendinin farkında olup gerçekten anne olmamalı, bunları çevrende de gözlemlersin, ne bebekken ne yetişkin olduğunda hiç bi faydası olmadığı gibi zararı oluyor bu tip annelerin çocuklarına

Bizim ülkede daha çoktur malum her kadın doğurmalı kafasındayız hala bilinçli olmayan anneler çoktur.Ben kızmıyorum kimseye çocuğunu dövüp öldüren sözde seven annelerdense içten içe acaba sorusunu taşıyıp yine de çocuğu için çaba sarfedenleri tercih ederim.

ben bazılarının anne olmasından dolayı rahatsızım.. herkes anne olmamalı, anne olmak için ehliyet gerekmeli.. nasıl ki ehliyeti olmadan araba kullananın arabasını alıyorlar, çocuğu da almalılar..
Katılıyorum, herkes anne olmak zorunda değil. Ama öyleymiş gibi bir toplumsal dayatma oluyor. Çocuğu yoksa kesin kısırdır diye düşünülüyor, bunun bir tercih olabileceği en son akla geliyor nedense.
Eh böyle olunca, herkes yapmış deyip birileri de başına geçiyor. Sonuç mutsuz anne, mutsuz çocuk.

El bebek gül bebekmi büyüteceklerini zannediyorlardı da yaptılar.Her güzel şeyin bir zorluğu vardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…