Anneler, eğitimciler bana akıl verır mısınız

Ada-Alya35

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2025
21
13
3
40
Merhaba arkadaşlar. Kararsız kaldıgım bir konuda yorum rica ediyorum sizlerden. Kızım 6 sınıfa gıdıyor. Önce onu tanıtayım çünkü konumuz onunla ilgili.. Her zaman içe dönük sakın bir çocuk oldu.Arkadaslarının arasında neselı ama arkadaslık kurmakta ilk adımı atmakta hep zorlanan bır çocuk oldu, hala öyle.. Onlar gelsin tanıssın, benım arkadaşa ıhtıyacım yok deyıp aslında farkına varmadan duvarlar ören bır çocuk... Gelgelım sınıfın en aktıf, herşeyde bır fıkrı olan, her türlü sosyallıgın ıcınde olan kıpır kıpır bir kızla yakın arkadaş oldu.. Sanırım yapamadıklarını onda gördü.. İlk zamanlar çok önemsemedım ama daha sonra gozlemlerım bana bu arkadaşlığın doğru olmadığını hissettirdı.. Örnek vereyim. İş çıkışı işyerıme gelıyorlar bakıyorum bir ton makyaj malzemesı getirmiş bu arkadası. Çocuktur özenir ama makyaj çantasını yanında taşıması fazla geldı.. Zamanla benım kızım özenmeye basladı yası geregı ozenebılecegını, özel günlerde makyaj yapabileceğini vs soyledım hep. Sıkan bir anne degılım ama çok genıs de degılım. Misal aılesı tek basına AVM gezmesıne ızın verıyor ben vermıyorum dıye kötü anne oldum. Bende AVM de olayım cafede kahve ıcerım ama sız yalnız olursunuz dedıgımde " Onun annesı oralarda olmuyormuş bebek miymiş" Cumlelerı duymaya basladım. Anne babası okumuş etmıs insanlar ama nasıl dıyeyım bize göre çok rahat büyütmüş ler... Anne biliyormusun onun sevgılısı var ve annesı bılıyor dedı bana.. Bende yası geregı birilerini begenmenın normal oldugunu ama sevgili oluncak yaş olmadıgını soyleyıp duruyorum... Açıkçası bu kızla olan arkadaslıgından endıse duyuyorum.7 sınıf da daha ergen olacak ve ben degışimınden korkuyorum. Okulunu değiştirmek istiyorum. Okulumuz zaten istediğim gbı çıkmadı egıtım açısından ne yazık kı bomboş bir okul..
Sizlere sorum okul değiştirmek 7 sınıfa geçen bir çocuğu çok etkiler mı... Zaten sessız bir çoçuk daha ıcıne kapanır mı... Yoksa alışır mı.. Bilemiyorum çok mu evhamlıyım anne olarak... Daha ıyı bir okul ona daha ıyı bır lısenın kapılarını accagından zıyade şu arkadaslıktan kurtraır mı onu...

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar. Kararsız kaldıgım bir konuda yorum rica ediyorum sizlerden. Kızım 6 sınıfa gıdıyor. Önce onu tanıtayım çünkü konumuz onunla ilgili.. Her zaman içe dönük sakın bir çocuk oldu.Arkadaslarının arasında neselı ama arkadaslık kurmakta ilk adımı atmakta hep zorlanan bır çocuk oldu, hala öyle.. Onlar gelsin tanıssın, benım arkadaşa ıhtıyacım yok deyıp aslında farkına varmadan duvarlar ören bır çocuk... Gelgelım sınıfın en aktıf, herşeyde bır fıkrı olan, her türlü sosyallıgın ıcınde olan kıpır kıpır bir kızla yakın arkadaş oldu.. Sanırım yapamadıklarını onda gördü.. İlk zamanlar çok önemsemedım ama daha sonra gozlemlerım bana bu arkadaşlığın doğru olmadığını hissettirdı.. Örnek vereyim. İş çıkışı işyerıme gelıyorlar bakıyorum bir ton makyaj malzemesı getirmiş bu arkadası. Çocuktur özenir ama makyaj çantasını yanında taşıması fazla geldı.. Zamanla benım kızım özenmeye basladı yası geregı ozenebılecegını, özel günlerde makyaj yapabileceğini vs soyledım hep. Sıkan bir anne degılım ama çok genıs de degılım. Misal aılesı tek basına AVM gezmesıne ızın verıyor ben vermıyorum dıye kötü anne oldum. Bende AVM de olayım cafede kahve ıcerım ama sız yalnız olursunuz dedıgımde " Onun annesı oralarda olmuyormuş bebek miymiş" Cumlelerı duymaya basladım. Anne babası okumuş etmıs insanlar ama nasıl dıyeyım bize göre çok rahat büyütmüş ler... Anne biliyormusun onun sevgılısı var ve annesı bılıyor dedı bana.. Bende yası geregı birilerini begenmenın normal oldugunu ama sevgili oluncak yaş olmadıgını soyleyıp duruyorum... Açıkçası bu kızla olan arkadaslıgından endıse duyuyorum.7 sınıf da daha ergen olacak ve ben degıaımınden korkuyorum. Okulunu değiştirmek istiyorum. Okulumuz zaten istediğim gbı çıkmadı egıtım açısından ne yazık kı bomboş bir okul..
Sizlere sorum okul değiştirmek 7 sınıfa geçen bir çocuğu çok etkiler mı... Zaten sessız bir çoçuk daha ıcıne kapanır mı... Yoksa alışır mı.. Bilemiyorum çok mu evhamlıyım anne olarak... Daha ıyı bir okul ona daha ıyı bır lısenın kapılarını accagından zıyade şu arkadaslıktan kurtraır mı onu...
Iletisim dilinizin yanlis oldugunu soylemek isterim, tabiki cocugunuzu en iyi siz tanirsiniz ama soz konusu arkadaslik oldugunda öğüt vermek (elbette anneler ogut verebilir) dogru bir yaklasim degil, ogut verdikce sizinle olan paylasimi dusecektir, bir bakmissiniz hicbir sey anlatmayan hayatinda ne olup bittiğinden haberiniz olmayan bir kiziniz olur gunun sonunda.

O yuzden ogut vermek yerine sohbetine dahil olun, dinleyin, anlamaya calisin, neden bu kizla arkadasligi diğerlerinden farklı hale geldi bunun altinda yatan sebebi ogrenin, o sebebi cozerseniz kizinizi bu istemediginiz arkadaşliktan uzaklastirabilirsiniz.

Mesela sizin yasinizda benim yigenim var o bile bazen birseye karistigimizda bile kızıyor karışmayın diye bırakın elinizi ustunuzden çekmeyin yakın zamanda arkadasligi kendi bitirecektir

Merhaba arkadaşlar. Kararsız kaldıgım bir konuda yorum rica ediyorum sizlerden. Kızım 6 sınıfa gıdıyor. Önce onu tanıtayım çünkü konumuz onunla ilgili.. Her zaman içe dönük sakın bir çocuk oldu.Arkadaslarının arasında neselı ama arkadaslık kurmakta ilk adımı atmakta hep zorlanan bır çocuk oldu, hala öyle.. Onlar gelsin tanıssın, benım arkadaşa ıhtıyacım yok deyıp aslında farkına varmadan duvarlar ören bır çocuk... Gelgelım sınıfın en aktıf, herşeyde bır fıkrı olan, her türlü sosyallıgın ıcınde olan kıpır kıpır bir kızla yakın arkadaş oldu.. Sanırım yapamadıklarını onda gördü.. İlk zamanlar çok önemsemedım ama daha sonra gozlemlerım bana bu arkadaşlığın doğru olmadığını hissettirdı.. Örnek vereyim. İş çıkışı işyerıme gelıyorlar bakıyorum bir ton makyaj malzemesı getirmiş bu arkadası. Çocuktur özenir ama makyaj çantasını yanında taşıması fazla geldı.. Zamanla benım kızım özenmeye basladı yası geregı ozenebılecegını, özel günlerde makyaj yapabileceğini vs soyledım hep. Sıkan bir anne degılım ama çok genıs de degılım. Misal aılesı tek basına AVM gezmesıne ızın verıyor ben vermıyorum dıye kötü anne oldum. Bende AVM de olayım cafede kahve ıcerım ama sız yalnız olursunuz dedıgımde " Onun annesı oralarda olmuyormuş bebek miymiş" Cumlelerı duymaya basladım. Anne babası okumuş etmıs insanlar ama nasıl dıyeyım bize göre çok rahat büyütmüş ler... Anne biliyormusun onun sevgılısı var ve annesı bılıyor dedı bana.. Bende yası geregı birilerini begenmenın normal oldugunu ama sevgili oluncak yaş olmadıgını soyleyıp duruyorum... Açıkçası bu kızla olan arkadaslıgından endıse duyuyorum.7 sınıf da daha ergen olacak ve ben degıaımınden korkuyorum. Okulunu değiştirmek istiyorum. Okulumuz zaten istediğim gbı çıkmadı egıtım açısından ne yazık kı bomboş bir okul..
Okulu değiştirmek mantikli bu çocuk liseye hazırlanacak okulu iyi degilse değiştirmenizi tavsiye ederim

Düşman olursunuz benden söylemesi. İki ergen kızım var ve bu zamanlardan biz de geçtik. Okuldan aldınız ve yeni okulda yine böyle bir arkadaş buldu diyelim. Her seferinde okul mu değiştireceksiniz? Bu arkadaşı beğenmediniz, ya yenisi de aynı olursa? Çocuk kendini hiç bir yere hiç bir arkadaş grubuna ait hissetmeyecek. Bu sizce onu mutlu mu eder mutsuz mu?

Biz şeffaf olunursa kural yasak koymamaya karar verdik. Söyledikleri, haber verdikleri, gizlemedikleri takdirde izin verdik. Gidebilirsiniz ama haber verin, anne baba ben şu kişiyle şuraya buraya gidiyorum dedikleri zaman hayır gidemezsin demedik. Yalana ihtiyaç duymamalarını sağladık. Sanmayın güle oynaya evde bekledik, mideme kramplar girdi meraktan çatladım ama o riski aldım çünkü diğer türlü çatışma yaşanacağı kesin. Maalesef yanlışı doğruyu sizden öğrenecek yaşta olmuyorlar artık. Ne söylersenz söyleyin anne baba olarak o arkadaş kadar etkiniz olmayacak. Makyaj merakı bizde de oldu, aldım kozmetikçiye götürdüm. Cilt temizleme ürünleri şeffaf rimel dudak parlatıcıda anlaştık. Görevli, makyaj yaparsa cildine neler olacağını anlattı. Ben bunu bin kere söyledim inanmadı, abartıyorsun beni manipüle ediyorsun dedi ama o satıcıya hemen inandı.

Yasak koyarsanız inadına ve gizli yapar. Arkadaşının sevgilisi var diye sizin kız da hemen koşup sevgili bulmaz. Ayrıca sevgilim dediği belki ailece görüştükleri birinin oğludur. Bu yaşta abartmaya ve hava atmaya çok meyilliler. Önceki yorumlarımda çok defa yazdım. Ergenle savaşan kaybeder, pazarlık yapan kazanır. Bir noktada kendi başına bırakmak zorundasınız. Arkadaşın kötü, seni de kötü etkiliyor sakın demeyin asla kabul etmezler. Ben ergenlik sorunlarında uzman psikologla görüştürdüm ve çok faydasını gördüm. Burada başka üyelere sayfalarca yorum yazdım. İsterseniz açın okuyun.

Iletisim dilinizin yanlis oldugunu soylemek isterim, tabiki cocugunuzu en iyi siz tanirsiniz ama soz konusu arkadaslik oldugunda öğüt vermek (elbette anneler ogut verebilir) dogru bir yaklasim degil, ogut verdikce sizinle olan paylasimi dusecektir, bir bakmissiniz hicbir sey anlatmayan hayatinda ne olup bittiğinden haberiniz olmayan bir kiziniz olur gunun sonunda.

O yuzden ogut vermek yerine sohbetine dahil olun, dinleyin, anlamaya calisin, neden bu kizla arkadasligi diğerlerinden farklı hale geldi bunun altinda yatan sebebi ogrenin, o sebebi cozerseniz kizinizi bu istemediginiz arkadaşliktan uzaklastirabilirsiniz.
Ona zaten afkadaslıgını kes demedım asla.. Okul değiştirmenın daha çok okuldan dolayı olduğunu sanıyor. Ama arkadasını sevmedıgımı onaylamadıgımın farkında
Düşman olursunuz benden söylemesi. İki ergen kızım var ve bu zamanlardan biz de geçtik. Okuldan aldınız ve yeni okulda yine böyle bir arkadaş buldu diyelim. Her seferinde okul mu değiştireceksiniz? Bu arkadaşı beğenmediniz, ya yenisi de aynı olursa? Çocuk kendini hiç bir yere hiç bir arkadaş grubuna ait hissetmeyecek. Bu sizce onu mutlu mu eder mutsuz mu?

Biz şeffaf olunursa kural yasak koymamaya karar verdik. Söyledikleri, haber verdikleri, gizlemedikleri takdirde izin verdik. Gidebilirsiniz ama haber verin, anne baba ben şu kişiyle şuraya buraya gidiyorum dedikleri zaman hayır gidemezsin demedik. Yalana ihtiyaç duymamalarını sağladık. Sanmayın güle oynaya evde bekledik, mideme kramplar girdi meraktan çatladım ama o riski aldım çünkü diğer türlü çatışma yaşanacağı kesin. Maalesef yanlışı doğruyu sizden öğrenecek yaşta olmuyorlar artık. Ne söylersenz söyleyin anne baba olarak o arkadaş kadar etkiniz olmayacak. Makyaj merakı bizde de oldu, aldım kozmetikçiye götürdüm. Cilt temizleme ürünleri şeffaf rimel dudak parlatıcıda anlaştık. Görevli, makyaj yaparsa cildine neler olacağını anlattı. Ben bunu bin kere söyledim inanmadı, abartıyorsun beni manipüle ediyorsun dedi ama o satıcıya hemen inandı.

Yasak koyarsanız inadına ve gizli yapar. Arkadaşının sevgilisi var diye sizin kız da hemen koşup sevgili bulmaz. Ayrıca sevgilim dediği belki ailece görüştükleri birinin oğludur. Bu yaşta abartmaya ve hava atmaya çok meyilliler. Önceki yorumlarımda çok defa yazdım. Ergenle savaşan kaybeder, pazarlık yapan kazanır. Bir noktada kendi başına bırakmak zorundasınız. Arkadaşın kötü, seni de kötü etkiliyor sakın demeyin asla kabul etmezler. Ben ergenlik sorunlarında uzman psikologla görüştürdüm ve çok faydasını gördüm. Burada başka üyelere sayfalarca yorum yazdım. İsterseniz açın okuyun.
Çok teşekkürler yorum ıcın.. Bende fazla sıkmamaya gayret edıyorum. Ama herşeye ıizIn veren anneın yanında ben kötü oluyorum. 6 sınıf tek basına AVM gezmesı ıcın çok erken degıl mı

Benim kız çocuğum yok aynı yaşlarda oğlum var bir de 3 yaş büyük abisi ben çocuğumu yetiştirirken şunu gördüm onayladığım yada onaylamadığım hiçbir arkadaşı yada ilgisi uzun soluklu değil bence kızınıza biraz zaman verin aralarına bireyler girer uzaklaşırlar her şey rayına girer ama akademik başarıdan memnun değilseniz bir dakika durmayın değiştirin okulunu

6. Sınıfta kızım var. Ah ah zor zamanlar.
Öncelikle şunu söyleyim makyaj konusu bir çok çocukta var. Biraz da çocuktan çocuğa değişiyor benim kızımda pek heves yok sadece gloss falan seviyor ama aynı yaş görümcemin kızı aşırı seviyor makyaj malzemesi gizlice okula makyajlı falan gidiyor ki görümcemde hiç yok o işler.

Avm ye ben de tek göndermem kimse kusura bakmasın. Ha dediğin gibi bende oralarda olurum amenna istediği yere gitsin benim oralarda olmamda ne gibi bi sıkıntı olacak ki?

Sorun burada başlıyor arkadaşı sizinle olan iletişimini sıkıntıya sokuyorsa problem o. Ayrıca ortaokul sevgili için asla uygun zamanlar değil. Hem anneyim,hem öğretmenim her açıdan böyle düşünüyorum.

İşin kötü tarafı gideceği herhangi bir okulda benzer bir arkadaş bulmayacağının garantisi yok. Her benzer kişide ortam değiştirme şansımız olmadığına göre kızınla bu konuyu birebirde aşman lazım. Her ailenin aile ilişkilerinin farklı olduğunu,her anne babanın doğru ve yanlışlarının aynı olmadığını falan anlatmanız lazım

Ona zaten afkadaslıgını kes demedım asla.. Okul değiştirmenın daha çok okuldan dolayı olduğunu sanıyor. Ama arkadasını sevmedıgımı onaylamadıgımın farkında

Çok teşekkürler yorum ıcın.. Bende fazla sıkmamaya gayret edıyorum. Ama herşeye ıizIn veren anneın yanında ben kötü oluyorum. 6 sınıf tek basına AVM gezmesı ıcın çok erken degıl mı
Benim ablamda sizin gibiydi okul gezi düzenlemiş bütün sınıf gitti benim yigenim ablam izin vermedi mesala onu ikna edene kadar çok safa sarfettik gitti geldiğinde çok heycanli geziyi anlata anlata bitiremisdi sizde çok sıkmayın rahatta bırakmayın şunu unutmayın siz tepki verdikçe o sizden gizli yapar

Çok normal yurtdışında bile sephora kid diyorlar avmde gezebilir bence en azından bir kaç saat ben o yaşta arkadaşlarımla sinemaya giderdim tabii devir kötü artık ama söz dinleyeceğini sanmıyorum çevremdeki ortaokul bebeleri son model telefon kullanan makyaj yapan Pandora aldıran bebeler aşırı zeki çalışkan çocuklar var spor yapıyor dersleri iyi ama süslü yani. Sadece sınır koyun ayda 2 kere mesela. Ya da ders çalışmadan olmasın. Kütüphaneye özendirin

5 sınıfa giden kızım var. Ben de tek başına AVM'ye gitmesine izin vermem. Makyaj yapmak için de cildinin çok taze olduğunu düşünüyorum. geçen sene benim kızımla arkadaşlarından görüp bu makyaj işine çok heveslenmişti. Teyzesi bir iki makyaj yaptı. Bu seneki arkadaşlarında henüz bir makyaj malzemesi olmadığı için çok şükür gündemden kalktı. Biz okul değişikliği yaptık.

Okul değişikliği içinde kızınızın fikrini almanız gerektiğini düşünüyorum eğer buna çok sert çok ağır tepki verecekse okulda kalmalı. Okulun eğitiminde beğenmediğinizi söylüyorsunuz. Ama gideceğiniz okulda ne tarz bir arkadaşla karşılaşacağını da bilmiyorsunuz.

Belki kızınızla anne kız bir gün baş başa AVM'ye gidip çay kahve içip gezerken bir yandan da bu konular hakkında dertleşebilirsiniz. endişe ve korkularımızı dile getirirsek belki bizi anlar erganuslar diye düşünüyorum

Kızım 3.sinifa gidiyor bı arkadaş edindi.kizin ailesi herşeye izin veriyor rujlar parlaticilar ojeler ve bunu okula getiriyor üstelik.kiz çok çalışkan olduğu için öğretmen görmezden geliyor ki bende öğretmenim ve asla izin vermem buna.ben ne desem kızım dinlemiyor çok hircinlasti.kizin ailesi onu çok şımarık büyütmüş herseyine evet diyorlar.bu yaşta telefon almışlar düşünün.kizimla düzgünce konuşuyorum ama boş sürekli ters davranıyor.bende kendi haline biraktim tabi kendi kurallarimi yaptırıyorum ama tartışmaya girmiyorum.

Kızım 3.sinifa gidiyor bı arkadaş edindi.kizin ailesi herşeye izin veriyor rujlar parlaticilar ojeler ve bunu okula getiriyor üstelik.kiz çok çalışkan olduğu için öğretmen görmezden geliyor ki bende öğretmenim ve asla izin vermem buna.ben ne desem kızım dinlemiyor çok hircinlasti.kizin ailesi onu çok şımarık büyütmüş herseyine evet diyorlar.bu yaşta telefon almışlar düşünün.kizimla düzgünce konuşuyorum ama boş sürekli ters davranıyor.bende kendi haline biraktim tabi kendi kurallarimi yaptırıyorum ama tartışmaya girmiyorum.
Benim evladim yokk ama doğru yapıyorsunuz yaşı kaç olursa olsun heves ediyorlar bir zaman sonra ne yapıyorum ben diyecektir zaten.

Cocugu onu mutlu edecek seyelre tesvik etmeden, yerine bir seyler koymadan, örnek olmadan, ufkunu acmadan sadece cici ve uslu bir kiz olmasini bekleyerek yasaklar koyup beklentilere girerseniz sizi bir sure sonra hayatindaki gelisim yolundaki engel olarak gorur. Arkadasi ona sizden daha akilli daha cazibeli geliyor belli ki cunku hayatin gerceklerini gostermek yerine yuzeysel aciklamalarla yasaklar koyuyorsunuz buyuk ihtinal deneyim ve tecrube kazanma sansida bulamiyor. Bir bilen olarak diyeyim size eger sosyallesmesine, kisisliginin gelismesine fazla engel olursaniz icinde hevesleri kalirsa bir gun alamadigi ve vakti gecmis hevesler yuzunden size hesap sorar yada belki daha kotusu size bir sey demez ama size karsi hep ofkeli olur. Bence daha saglikli bir bicimde yaklasmalisiniz cocugunuza. Sizide anliyorum bende anneyim korumak istiyorsunuz ama korumak cocugu basina bela acmasin ya da sizin kaliplarinizda yasasin diye baskilamak degildir. Gerektiginde basina bela almasina izin verip o beladan kurtulmasi icin yol gostermektir bazende. Makyaj mi yapmak istiyor size gore hos degilsede varsin yapsin ne olacak. Sizin goreviniz cocugun ufkunu acmak fikirlerinizi diretmek degil. Dunyadan haberdar hayattan haberdar zeki ve duyarli sorgulayan genc bir kadin olmasini saglamak.

kızımın hiç bir kuralı yok ,her şeyi yapabilir
ancak yapmıyor
kendisi bunu yapsam üzülür/kırılırdın,yapmadım diyor
çünkü her şeyi konuşuyoruz,ortak karar alıyoruz
hiç bir şeyi dikte etmeden olabilecek seçenekleri söylüyorum
çevresine de bakınca kendi doğru kararı veriyor
yanlış da karar verebilir ancak her yanlışında yanında olacağımı bilir

yasakladığınız her şeyi misliyle yapar kızınız

Back
X