Anne tarafından sevilmemek

potger

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Ekim 2022
112
117
33
Merhabalar, kısaca derdimi anlatmak, benim gibi bir durumu yaşayan birileri varsa dertleşmek istiyorum.
30 yaşındayım, yalnız yaşıyorum, iyi bir mesleğe sahibim. İnsan ilişkilerimi ve duygu durumumu ciddi şekilde etkileyen psikiyatrik bir rahatsızlığa sahibim uzun süredir, 2 senedir düzenli tedavi görüyorum. Aslında doktorumla bu konuyu çok detaylı konuşuyoruz ancak ben yine de bu durumu yaşayanlardan fikir almak istedim.

Annemle kendimi bildim bileli problemlerimiz var. Çocuklukta fiziksel ve psikolojik şiddet, büyüdüğümden beri sadece psikolojik şiddet görüyorum. Her zaman örnek gösterilen, saygılı, başarılı bir insan, öğrenci oldum ama annem her zaman bende aşağılanacak, kızılacak, hakaret edilecek bir şey bulmuştur. Anlamsız sebeplerle (taşındığım evi ya da eve çağırdığım ustayı beğenmemesi gibi) günlerce küslük, surat asmak, intihar eğilimim olduğunu bile bile bana hakaret edip yalnız bırakmak, intihar eğilimim olduğu için bana kızmak, ilişkisini kesmek, her şey için beni suçlu hissettirmek, ona çok fazla borcum olduğunu söylemek, yaptığı her şeyi sürekli başıma kakmak vs anlatamayacağım birçok şey... Sahip olduğum psikiyatrik rahatsızlığın tedavisinde aile desteğinin çok önemli olduğunu bilmesine rağmen buna sahip olduğum için beni suçluyor, depresyona girdiğim zamanlarda bana kızıyor.

Bana bakışlarındaki, konuşmasındaki nefret gün geçtikçe artıyor. Artık o nefreti çok iyi biliyorum, tanıyorum. "Annen seni seviyordur mutlaka." diye düşünecek olan çok kişi vardır ama maalesef bu doğru değil. "Neden bana böyle davranıyor?" sorusunun en önemli cevabını seneler sonra fark ettim. Kardeşime sürekli "Annecim" diye hitap ederken, bana senelerce bir defa bile bu hitapta bulunmadığını bile yeni fark ettim. Yardıma ihtiyacım olduğu zamanlarda -sonrasında sürekli başıma kakacağını bildiğim için yardımını istemememe rağmen- geliyor ve benimle kavga çıkartmak, beni sinirlendirmek için durmadan surat asıp offluyor, laf sokuyor, ben tepki vermedikçe dozajı daha da arttıyor. "Yeter artık." diye tepki verdiğimde ise; "İşte sen böyle nankörsün, bir daha seninle görüşmeyeceğim." diyerek tüm huzurumu kaçırıp gidiyor. Gerçekten anlatamayacağım çok şey var. Babamın ise bu durum pek umrunda değil.

Aramızdaki ilişkinin düzelmesi için onun da bir psikoloğa gitmesini, böylece daha iyi iletişim kurabileceğimizi defalarca söylememe rağmen senelerdir bu konuda hiçbir adımı olmadı. Doktorumun tavsiyesi, annemle ilişkimi olabildiğince minimumda tutmam. Artık bunu yapmak, bana zarar vermesini engellemek istiyorum ama tam olarak nasıl yapacağımı bilmiyorum. Benzer durumda olan, ailesiyle iletişimini sınırlayan ya da kesen birileri var mıdır acaba?

Zaten yalnız yaşıyorum demediniz mi? İşiniz gücünüz de var, annenizle eskisi kadar sık görüşmüyorsunuzdur artık. İletişimi tamamen kesmek de zor değil, evine çağırıyorsa işim var deyin gitmeyin, telefonunu meşgule atın sonra mesaj atıp şurdayım burdayım açamıyorum falan deyin, ya da direkt karşısına geçip herşeyi yüzüne vurun ve iletişimi öyle kesin. Size iyi gelmiyorsa görüşmenin bir manası yok, anne baba da bir yere kadar.

İletişimi azaltın bencede. Ayrı yaşıyosanız bu çok kolay gitmeyin gelmeyin konuşmayın bi süre sonra özler kıymetinizi anlar belki. Ayrı yaşamıyosanızda iyi bi işiniz varmış ayrı bi eve çıkın bence. Onu sizden mahrum bırakın en iyi çözüm bu

Ben de seninle aynı sekildeyim.30 yaşındayım. Küçükken fiziksel ve psikolojik şiddet, büyüyünce de psikolojik şiddet. Kardeşimi her zaman daha çok sever.hatta lisedeyken kardeşime sarılmış öpüyor ben bakınca kiskandin mi falan dedi sonra da kiskan dedi. Bana hep sen babanın kizisin bu benim kızım der.tahminimce fiziksel olarak babama benzedigim ve babannemin adını tasidigim için. Normalde ortalamanin üstünde başarılı oldum, okulda işte zekam dikkat çeker.ama anneme hiç yaranamadım. Beni hep vasat insanlarla kıyaslar. Hiç olmayacak kişilerle evlenmemi ister. Beni hiç tanımıyor.Ben artık mesafeliyim bı beklentim yok. Şimdide diyor ki hiç anne kız gibi değiliz benle hiç konuşmuyorsun. Konuşacak biseyimiz yok ki.
Çok dertliyim bu konuda. Yalnız değilsin yani. İletişimini kesme ama mesafeni koy.

3 kardeşiz bizde. Aralarında hem karakter olarak hemde fiziksel olarak babama en çok benzeyen benim. Kendimi bildim bileli çok huzursuz, mutsuz bi evlilikleri vardı ki fiziksel şiddet pek olmasa da çocukluğum ve ergenliğim boyunca psikolojik şiddetin âlâsını yaşadım bende. Lise döneminde bi gün kavga ederken 'sen zaten beni hiç sevemedin ki' dediğimde 'sende doğru düzgün bi çocuk olsaydın' cevabıyla tamamen kabullenmiştim bende annem tarafından sevilmeyişimi. Benim kurtuluşum babamla ayrıldıklarında tüm ilişkimi kesip atmakla,asla görüşmemekle oldu. Çevremde ki annen o senin saçmalama baskısına rağmen. Bu senenin başında öldüğünde insanlar gerçekten beni çok kınasa bile ben huzur buldum.

Ayrı yaşıyoruz. Hatta bir süredir farklı şehirlerdeydik, ben ailemin yaşadığı şehre döndüm. Döndüğümde biraz sevinmelerini bekledim açıkçası ama sevinmeyi bırakın, döndüğüme pişman etti. Geldiğim gün kavga çıkarttı ve yine iletişimi kesti :)

Daha önceleri mesafe koyduğumuz oldu, sonra mesafe koyduğum için beni suçladı. Beni de hep kardeşimi kıskanmakla suçlar ama ben hiç kardeşime karşı bir kıskançlık hissetmedim. Normal bir annenin evladı için yapması gereken şeyleri kardeşim için yapar, ona söylendiğini duymadım hiç ama benim için yaptığında "İşte ben senin için şunu bunu yaptım, sen benim hakkımı asla ödeyemeyeceksin." diyerek vicdan azabı çektirir bana. Onun yardımını istemediğimi söylememe rağmen bunu yapar. Ben onsuz bir şeyler yapmaya başladıkça aramızdaki ilişki daha da kötüleşti, daha da kırıcı ve acımasız olmaya başladı.

Konuyla tam alakalı değil belki ama, anneler özellikle kız çocuklarının fiziksel görüntüsüne göre davranışlarını değiştiriyorlar. Bir arkadaşım vardı, çirkin değildi ama güzel de sayılmazdı ortalama bir kız, annesi buna küçükken "sen çirkin bir kızsın, hiç bana benzemiyorsun, kuru bir şeysin" deyip kızı çirkin olduğuna ikna etmiş adeta. Özgüveni aşırı düşüktü bu yüzden de. Yani kendim de düşünüyorum, ben doğurmak istesem bir gün gerçekten güzel bir kız çocuğu doğurmak isterdim, kendi kızını beğenmemek bir anne için en kötü durumlardan biri olsa gerek. Bilemiyorum belki sizin annenizin yaşadığı durum da böyle bir şeydir.

Evet. Aslında iletişimi baya azaltmıştık ama ben iş sebebiyle onların yaşadığı şehre döndüm. Aslında taşınırken ondan bir yardım istememiştim ama maalesef yardım etmek için geldi ve taşınmamı mahvetti. Sanırım kendisi tam olarak cesaret edemiyor ilişkiyi koparmaya, bir şeyler yapıp benim komple ilişkiyi koparmamı bekliyor gibi.

Ahaha gerçekten çok acayipmiş. Aslında anneme benziyorum, genel olarak da beğenilen bir insanım. Tabii o beğenmiyor olabilir, bilemiyorum, bununla ilgili bir şey demedi şimdiye kadar.

Benim annemle babamın evliliği de huzursuzdu. Ben de geçen sene "Psikoloğa gidip benden neden nefret ettiğini bul artık." dediğimde nefret ettiğini reddetmediğinde anladım. Hayatım boyunca bana vicdan azabı çektirdi bir şeyler için. Psikoterapi sayesinde yavaş yavaş bundan kurtuluyorum ama annem yine bir yerden hayatıma dahil olup her şeyi başa döndürmeyi başarıyor.

Benim ki sırf işe giderken babama yemek hazırlıyorum aç göndermiyorum diye bile canımı okuyorum benim. :) benim babama düşkünlüğüm onun için doğru düzgün bi çocuk olmamamdı

Benim de annemle aram kötüydü. Günahını almak istemem ama ne zaman para kazanmaya başladım beni daha çok sevdi demeyelim de daha çok saygı duymaya başladı. Para kazanmak derken yanlış anlaşılmasın benden para istemez hediye almak istesem paranı harcama kendin biriktir der ama öyle işte... Para kazanınca daha bir insan yerine konulur oldum. Ailenin diğer fertleri tarafından da aynı şekilde. Bir babam hariç o beni hep aynı sevdi.
Velhasıl kelam aile kavramı çok önemli olsa da her şey değil. Başka şeylerden medet ummaya bakın. Allah muhafaza parasız da olabilirdiniz sizi sevmediğini iddia ettiğiniz annenizle dip dibe de olabilirdiniz. Hoş aile ilişkileri en başından kötü olunca arkadaşlık ve aşk iliskilerini de olumsuz etkiliyor ama neyse. Doktorun dediklerine uyun. Olabildiğince az muhatap olun.

Benim ki sırf işe giderken babama yemek hazırlıyorum aç göndermiyorum diye bile canımı okuyorum benim. :) benim babama düşkünlüğüm onun için doğru düzgün bi çocuk olmamamdı

Benim babamla da pek bir ilişkim yok sayılır.
Engelli hayvanlara bakıyorum, etrafımdaki insanlar beni takdir eder ama ben engelli hayvanlara bakıyorum diye ailem benimle kavga edip duruyor.

Benim durumumda para kazanmaya başlayınca pek değişiklik olmadı, hatta para kazanıp ekonomik bağımsızlığımı kazanınca annem benden daha da çok nefret etti diyebilirim.

Bence sizin en iyi şifanız annenizle aranıza mesafe koymak olacaktır. Söylediğiniz gibi biriyse zaten değişmeyecektir ki kaç yaşınıza gelmişsiniz, sağlık sorunlarınız var ona rağmen destek olmuyorsa bundan sonra da değişmez aksine sizi daha da üzer. Mesafe koyun şanslısınız ki işiniz eviniz var daha ben ayrılamadım bile evden Ben çocukken annemden çok dayak yedim evet ama onunda annesinin kötü bir şekilde ölümüne şahit olması üstüne 1 yıl hastanede tedavi amaçlı yatması, kendini bir türlü toparlayamaması psikolojini ciddi anlamda etkiledi. Pek suçlayamıyordum. Birde üstüne üvey babam daha felaket çıktı onunla ayrı uğraştık. Beteri var inan bana :)) Annemin beni sevdiğini biliyorum ama yeri geldiğinde bencilce davranması benim kırıldığım üzüldüğüm durumları önemsememesi inanılmaz kızdırıyor. Mesela ben şu kişiden bahsetme bana çok kırdı beni, travmam adeta diyorum. Şahsen benim çocuğum bana böyle bi şey söylese bırak konusunu açmayı açan olsa dahi sustururum öyle ciddiye alırım duygularını. Ama annem biraz daha abartı buluyor benim yaşadıklarımı. En büyük çatışmamız budur. Bu tabi basit bir örneği. Annem sever ama annem hariç hiç kimse istemezdi beni özellikle dayılarım hatta biri yetimhaneye bile vermiş beni istemediği için. Ama çok şükür büyüdükçe kendimi savunmam gerektiğini anladım tabi patlama noktam da oldu. Hiçbirine ezdirmedim artık kendimi şuan zaten ses çıkaramazlar asla. Tabi bununla birlikte mesafemi koydum köye 4 5 yıldır gitmiyorum mesela ama annemde onlar gibi olsaydı sevgisini hissedemediğim için geleceğimi de karartacak kadar psikolojimi bozsa açıkçası küserim demiyorum ama uzak kalırdım.

Benim de annemle aram çok iyi değildir evlendiğimden beri minimuma indirdim muhabbeti allah affetsin suan kafam çok rahat haftalarca iletişime geçmesem garipsemiyorum

Üzüldüm gerçekten. Evet, evden ayrılmak, araya mesafe koymak bana iyi geldi ama evden ayrıldığımdan beri o bana daha da düşmanca davranıyor. Ben farklı bir şehirde tek başıma yaşarken, psikolojik durumumu bildiği halde, nasıl olduğumu merak bile etmiyordu, kendince sebeplerle ilişkimizi kesiyordu. Benim bir olaya canım sıkıldığında, ağlayarak onu aradığımda bana kızıyordu. "Niye ağlayıp beni arıyorsun, senin yüzünden ben üzülüyorum." diyordu. Sonra ben hiçbir derdimi paylaşmamaya başladım. Ameliyat oldum, o zaman bile haber vermedim aileme. Böyle daha rahat sanırım.

Ahaha gerçekten çok acayipmiş. Aslında anneme benziyorum, genel olarak da beğenilen bir insanım. Tabii o beğenmiyor olabilir, bilemiyorum, bununla ilgili bir şey demedi şimdiye kadar.
Bazıları direkt söylerken, bazıları da söylemeyip farklı şekilde yansıtabiliyor işte. Yani bilmiyorum bir anne çocuğuna neden böyle davranır, çevremde en yakın örnek olarak bunu gördüğüm için aklıma bu geldi. Yani genel olarak annelik duygusunda bir sıkıntı olsa kardeşine de aynı sana davrandığı gibi davranırdı demek ki o duygu içinde var, sana has bir davranış bu. Mutlaka altında elle tutulur bir sebep vardır bu davranışların. Onu bulmak lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…