kızlar merhaba,
kızım 2,5 yaşında.
beni hiç emmedi maalesef.
2 sene boyunca sağarak süt verdim kuzuma.
ilk 6 ay hiç sıkıntısız sağdım, saklama sorunu yaşamadım. her sağımda bir biberon çıkıyordu zaten. sorun yoktu. sağıyordum, içiyordu.
sonra ek gıdalara geçince yavaş yavaş, süt fazlalığı oldu ortalıkta. sağıyordum, içemiyordu hepsini, saklama sıkıntısı oldu.
zaten bi süre sonra da eskisi gibi bolluk kalmadı bende, azaldı.
hep 50 cc kadar çıkıyordu bi sağımda.
onları üstüste biriktirip gün içinde (bir seferde içebileceği kadar biriktirdiğim zaman) veriyordum.
sonraları, 1,5 yaşından sonra, sadece geceleri verebilecek kadar biriktirebilir hale geldim, o kadar azaldı yani sütüm. sadece sağarak süt elde etmek çok güç.
tüm bu sağma ve biriktirme süreçlerinde, hiçbir zaman soğuk sütün üstüne ılık süt eklemedim.
her sağımda aldığım sütü ayrı ayrı soğutup, gün sonunda birleştirdim gerekirse.
süt saklama kapları vardı, biberon şeklinde. zaten benim sağım makinem profesyoneldi, hastahaneden aldık. o aletin 6 tane süt saklama kabı vardı. kendi kabına sağıp sakladım sürekli.
sütü, deep-freez'de saklayacaksanız, maksimum 3 ay kalabilir.
deep-freez'den çıkan süt, önce dolabın iç raflarında birkaç saat çözdürülmelidir. sonra ılık suya koyularak, oda sıcaklığına getirilmelidir. asla mikrodalgada ısıtılmamalıdır. asla derin dondurucudan çıkarılıp hemen sıcak suya daldırılmamalıdır.
sütü, buzdolabının iç-en üst rafında saklayacaksanız, 2 gün kalabilir.
sütü, buzdolabının iç-en alt (sebzeliğin üstünde gibi) saklayacaksınız, 1 gün dayanabilir.
sütü, dolabın kapak rafında saklayacaksanız, 1 gün bile dayanmaz. 10-12 saat içinde tüketmelisiniz.
ben bunları, epeyce ciddi araştırmalarla öğrendim.
umarım işinize yarar...
hepinize bol sütlü günler dilerim.... cokur cokur emsin bebeleriniz inşallah... :))