Oğlumu büyütürken mümkün olduğu kadar özenli olmaya çalışıyorum, okuyorum, bilinçleniyorum, en iyisini yedirmeye çalışıyorum, en doğru şekilde davranmaya çalışıyorum, yeterli miktarda oyun oynamaya çalışıyorum, gece defalarca uyanıyorum vs. vs. Yoruluyor muyum evet, sonuna kadar, hakkını vere vere yoruluyorum.
Neden seve seve yapıyorum bunu? Çünkü kendi çocuğum.
Aynı zamanda ilerisi için de daha refah bir hayat oluşturmaya çalışıyoruz eşimle beraber, gelecek planları yapıyoruz, dünyayı gezmek ve yaşlılığımızı dilediğimiz gibi geçirmek için şu an vaktimizden feragat ederek daha fazla para kazanmaya çalışıyoruz.
Ben şu an böyle yorulacak çaba harcayacağım sırf ileride rahat edeyim diye, tam rahat edeceğim derken çocuğum birkaç sene fedakarlık yap ve torununa bak derse bakar mıyım? Hayır. Çünkü giden candan gidiyor. Vakitten gidiyor. Çünkü böyle büyük bir fedakarlığı ancak kendi çocuğum için yapabilirim.
Gelinim kendi rahatımı öncelediğim için bana gönül koyacak olursa, “çünkü gün gün gezmek daha mühim” falan diye surat yaparsa ben de ona “hadi ordan” derim ancak.
Büyükanne isem torunumla büyükanne bağı kurarım, yani onu severim, oynarım, ziyaret eder ziyaret beklerim, güzel vakit geçiririm, fakat tam zamanlı bakıcılık yapmam, büyükanne görevleri arasında böyle bir şey yok çünkü.
Ara sıra yardımlar olur, acil bir iş çıkar emanet çocuğa bakılır birkaç saat, fakat sizin istediğiniz bu değil. Siz bakıcı gibi, ya da onunla beraber mesaili bir şekilde her gün dursun istiyorsunuz. Kendisi istese tamam. Fakat istemediği halde böyle bir şeyi kabul etmediği için gönül koymak olmaz.
Eğer eskisi gibi olsun, çocukları büyükler büyütsün istiyorsanız, eski usul kayınvalidenizle birlikte yaşayacaksınız, siz ev işlerini ve hizmetlerini göreceksiniz, onlar da çocuğu büyütecek. Tabi bunu kabul etmezsiniz. O halde kayınvalidenin var olan düzenini evini barkını bırakıp sizin çocuğunuz için gelmesini de isteyemezsiniz. Siz hem pastam dursun hem karnım doysun istiyorsunuz.
Bir çocuğu büyütmek için bir köy gerekir, doğru bir söz, fakat ben artık bu sözün annelere bakıcılık yaptırmak için kullanıldığını düşünüyorum. Hem kayınvalidenize rahatını düşündüğü için kızıyorsunuz hem de aslında siz de rahatınızı düşündüğünüz için kayınvalidenizden yardım istiyorsunuz, zira yardımlık bir durumunuz yok herkes gibi siz de bakıcı tutmalısınız ve bu sebeple insanlara gönül koymamalı, torununu düşünmemekle yaftalamamalısınız.