Anket Anne/kv torunlarinin bakimina destek olmali mi?

anne/kv sagliklilar ve calismiyorlarsa torunlarina bakmalilar mi?

• İhtiyaclarimiz dahilinde destek olmalarini beklemek hakkimiz.

OY: 207 46,7%
  • Ne münasebet herkes kendi basinin caresine baksin.

OY: 196 44,2%
  • Kararsizim 🤔

OY: 40 9,0%

• Ankete Katılan
    443
Bakın hala sipariş yorum istiyorsunuz ama

Aile olmak birbirine destek olmak değil mi diyorsunuz

Biz de diyoruz ki destek küçük olur azıcık ucundan olur

Çocuğun sorumluluğu anneanne ve babaanneye ait değil

Destek de zorunlu istenmez isteyen destek olur

Yolda araba kaldı abi el atıver derler bir iki kişi koşar iter işte bu destek

Ama yolda gideni durdurup ille de bu arabayı it diyemezsin ya da itemem belim ağrıyor ya da hastayım diyene ille de it diyemezsin
damdan valla o destek olmayı da suistimal edenler var, ben komşu versiyonunu yaşadım, doğup büyüdüğü şehirden İstanbul'a tam da benim oturduğum apartmana gelin gelen bir kız vardı, geldiğinde henüz 18 yaşındaydı, küçük dedim üzüldüm İstanbul'u hiç bilmiyor çoğu şeyde de tecrübesiz diyerek ablalık yapmak istedim, hamile kaldı doktor kontrollerine, sancısı başladı doğuma götürdüm, gece demedim 3 yaşında çocuğum var demedim, çocuğumu kucakladım onunla hastanede sabahladım, helali hoş olsun bak neler yaptım demek için anlatmıyorum, sonrasında nasıl suistimal edildim anlayın diye ön bilgi veriyorum, neyse doğumu oldu eve getirdik, İstanbul'da da kimsesi yok diye bebeğini arada alıyordum soluklansın işini gücünü yapsın ya da uyusun dinlensin diye ama kız benden uyanık çıktı:)))
Bir gün eşim hasta onunla doktora gideceğiz diye bıraktı, bir gün alışveriş yapacağım diye, bir gün başka bir sebep derken a-aaaa baktım ki el kadar bebek her gün bende, ben evde ev işi, çocukların altı üstü, maması uykusu derken bir anda 2 çocuk annesi oluvermişim, iyi niyetli saftiriğim ya aylarca bebek baktım bakmayı bırakınca da kötü komşu oldum:silah:

Peki bu yardım isteğinizi çocuk sahibi olmadan ilettiniz mi

Yani nasılsa bakar hissi mi bu yoksa bakmalı fikri mi

Bir de çocuklar diyordunuz ikizler mi iki ayrı mı bilemedim ama
Ben geç anne oldum. Evlendiğimden itibaren ailem ve eşimin ailesi hep torun istedi. Biz dönüşümlü bakarız dediler. Benim bir beklentim ya da talebim olmadı, onlar kendileri dedi. Ben önce bakıcı sonra kreş diye düşünürdüm hep. Ama anne olunca çok farklı hissettim. 3 yaşındaki kızım bi çocuktan beklenmeyecek derecede duygusal ve hassas. Bilmiyorum belki her çocuk için normaldir bu ama kızımın incinmesi ihtimali bile beni çok üzüyor. Diğeri zaten kendini ifade edebilecek yaşta değil. Şu anda benim beklentim var, çok da ihtiyacım olduğu dönem de oldu ama eş ailesi oralı değil. Benim 2 çocuğum var ikiz değiller ama ikisi de küçük. Ailelerimizin başka torunları da yok.

Sizin etrafınızda torun bakan aile coksa Kv Kp etrafındada eminim coktur.Bazıları bırakın gün içinde bakmayı zorda kalınca destek istediğinizde burun kıvıran bahane bulanlarıda gördük ozamanda ele muhtaç kalıyorsunuz benim gözümde ortada aile denen birşey olmaz, kimse mecburiyete girmek istemez bencilsede varsın olsun.İmkan varsada anne olarak sorumlulugu karşı tarafa verme taraftarı değilim ufak desteklerden bahsediyoruz dıyorumya bunuda yapmayan var işin özü istekle olacak şeyler,sevgi fedakarlık her ailede bulunmuyor malesef.Bende imrenirdim takdir ediyorum konu komşuyu,bütün gün fedakarlık ediyorlar.Sizinde Haliniz böyleyken Umarım karşı tarafta ilerde kendileri için bir beklenti içine girmez uygulamazsanız da nankörlükle şuclanırsınız bir kayınvalidesine bakamadı ilgilenmedi meselesi olabilir herkes için insallah emekçi anneler de bu duruma düşmez 🙏

Sizin etrafınızda torun bakan aile coksa Kv Kp etrafındada eminim coktur.Bazıları bırakın gün içinde bakmayı zorda kalınca destek istediğinizde burun kıvıran bahane bulanlarıda gördük ozamanda ele muhtaç kalıyorsunuz benim gözümde ortada aile denen birşey olmaz, kimse mecburiyete girmek istemez bencilsede varsın olsun.İmkan varsada anne olarak sorumlulugu karşı tarafa verme taraftarı değilim ufak desteklerden bahsediyoruz dıyorumya bunuda yapmayan var işin özü istekle olacak şeyler,sevgi fedakarlık her ailede bulunmuyor malesef.Bende imrenirdim takdir ediyorum konu komşuyu,bütün gün fedakarlık ediyorlar.Hal böyleyken Umarım karşı tarafta ilerde kendileri için bir beklenti içine girmez uygulamazsanız da nankörlükle şuclanırsınız bir kayınvalidesine bakamadı ilgilenmedi meselesi olabilir herkes için insallah emekçi anneler de bu duruma düşmez 🙏
Evet çok yakınında var. Kız kardeşi sahibi olduğu evi bırakıp kızının alt katına kiraya çıktı yıllarca torun baktı. Şimdi çocuk okul çağında anneannesi de tekrar evine geçti "geziyor ve günlere gidiyor" hayatı falan bitmedi yani, kimseye bi sey ipotek etmedi. Kimse kimsenin gezmesine karışamaz diyor ya bazı arkadaşlar mesele evladın ve torunun zor durumdayken senin önceliğin ne? Kvmin önceliği gezmekmiş. Kapıları kilitlemiyorum gidip geziyor zaten. Ama aile gibi hissetmiyorum artık ve mesafe koyuyorum. Konum da burdan çıktı zaten.

Sizin siyasetçi olmadan siyaset hakkında, eğitimci olmadan eğitim sistemi hakkında, bilim insanı olmadan bilimsel gelişmeler hakkında konuştuğunuzu varsayarak uyarınızı dikkate almadım ve bekar ve çocuksuz halimle oy kullandım.
Siz hayatınızda tecrübe ettiğiniz 3-5 konu dışında hiçbir şey hakkında fikir yürütemiyorsanız bilemem tabii ama benim için olay böyle işlemiyor.

Annem 30 seneden fazla çalıştı ve bizi de büyüttü. Pandemiye kadar çeşitli kurslara, gezilere ve haftada 3-4 gün yüzmeye gidiyordu. Yarın çocuk yapsam anneme baktırmam.
"Anne sen beni doğurdun, büyüttün, meslek sahibi ettin, evlendirdin ve yine kurtulamadın ehehe. Benim çocuğum var, haftada 5 gün 8-17 bakıcının başında durulması lazım. Bütün sosyal hayatını bitir ve yarın gel başla" demem. Şimdi gezmeyecek de ne zaman gezecek bu kadın?
Benimki kursa giderek sosyalleşir, sizinki ev gezmesine giderek. İsterlerse bütün gün yatıp tavanı da izleyebilirler. Bunun hesabını da bize vermek zorunda değiller.

Tek bir durumda haklı olabilirsiniz. O da anneye/kayınvalideye "biz yarından itibaren çocuk yapmaya başlıyoruz. Siz de hayatınızın minimum 3 senesini 8-17 arası bakıcı başı beklemeye ayıracaksınız" dediyseniz ve sözleşme imzaladıysanız.
Diğer türlü her bakımları lütuftur, zorunluluk değil.

Bakmadiklari icin trip atiyorum, kv ile aylardir görüsmüyor cocuklarin tek bi fotosunu göndermiyorum 😈 Bazen haksizlik mi ediyorum diyorum ama cevreme bakinca kuzenlerimin, arkadaslarimin cocuklarini hep anneanne babaanne büyüttü, cocuklar bakici yüzü görmedi yaa. Ben en kücük kuzenim, gec anne oldum cevremde herkesin cocugu nasil büyüdü gördüm yani. Ama foruma girince bambaska bi dünya 🤣🤣

Aynı öfkeden sizin aileniz de nasibini alıyor mu? Tek fotoya hasret kalıyorlar mı?
Niye bakmadıkları belli ayrıca. Önce bakıcı başı beklemekle başlayacak, sonra bir bakmışlar kendileri tam zamanlı bakıcı olmuşlar.
Kollarını kaptırmamak için ellerini vermiyorlar demek ki.

Herkes öyle bir anlatmış ki sanki ailemin kucağından ben indim sonra benim çocuğumu kucaklarına attım. Ben çalışmaya başladıktan sonra yıllarca ailemin mutluluğu ve her üyenin diline pelesenk olmuş "gezmeler"i için elimden geleni yaptım. Tatillere gönderdim, sinema, tiyatro, yemeklerini karşıladım. Bu zamana kadar çalıştınız yoruldunuz hakkınız dedim. Bunun lafını edecek bir insan değilim asla, burda kimse kimseyi tanımıyor ve bazı yorumlara istinaden yazıyorum. Kaldı ki bir şeyin karşılığı olarak ya da ilerisi için yatırım da değildi. Ailemin mutluluğu için yaptım. "Aile" kavramından benim anladığım bu. Çocuklarım sadece bilinçlenene kadar yardım alırım zaten. Çünkü bakıcıya bırakmak istemiyorum bu kadar küçük çocukları. Bahsettiğim burda kastedildiği gibi insanların hayatını ipotek altına almak değil.
Çocuk kısmına gelene kadar Yedirdim gezdirdim demenizi de garipsiyorum mesela. Çocukken de onlar sizi gezdirdiler, onlar bunu karşılık bekleyerek yapmamıştır, siz de karşılık beklemediyseniz dile getirmemelisiniz.
Bilmiyorum bana çok ilginç geliyor bu beklenti. Şu an eşimle online derslere giriyoruz mesela anneme babama yollayalım rahat çalışalım demiyorum. Onlar teklif etse sevinirim elbette ama akıllarına gelmedğine göre yorgunlar, o gücü kendilerinde bulamıyorlar.
Emekli olma yaşında tam mesai beklemek bana çok tuhaf geliyor. Neden hayatının son demlerinde iki sene daha bir görev sırtlansınlar?
Sizin gibi küçük bebek büyüttü bu insanlar. Zaten size emek verdiler, kalkıp 60tan sonra hala beklenti güdüp olmayınca hırslanmanız çirkin. Gerçekten çirkin.
Ben oğlum büyüdüğünde size göre komşu teyze kıvamında kalacağım demek ki. Arada başbaşa kalmaları için alırım, acil durumlarda alırım, bazen rica ederlerse alırım. Ama görev gibi her gün gitmem. Gidemem. Benim enerjim yetmez. Gönül koyacaklarsa da kendileri bilir. Ama ben üstüme düşeni o yaşa kadar yapmışım, şimdi sıra onlarda olarak bakıyorum.

Bazı üyeler demiş ki; iyi o zaman torunlarınız olunca siz de onlara bakın, hayatınız bitsin, gezmeyin eve bağlanın vs. Evet bakarım, seve seve bakarım. Şu an ölüm döşeğinde olsam, hayatımın muhakemesini yapsam keşke ailemle daha çok vakit geçirseydim derdim. Zorlama yorum yapacak arkadaşlar için açıkliyim: hayatımdaki en kıymetli anlar ailemle olanlar. Çocuklarımın bana ihtiyacı varsa diğer her şeyden kıymetli ve önemlidir benim için.

Ayrıca hangi komşu çocuk gbi büyük bir sorumluluğu acaba iki üç saat alır. Ben hiç bir komşumun çocuğunu almam. Sanmıyorum benimkiler de benim oğlumunkini alsınlar. Devir öyle bir devir değil.
Ben küçük bebekler sanmıştım, biri 3 yaşındaymış. Kendi derdini anlatabileceği, sıkıntılı bir durum olursa size söyleyeceği bir yaşta.
Ben yerinizde olsam milletle kıyaslamak yerine evin odalarına kamera koyardım mesela.
Benim yakın bir arkadaşım bebeğini 6. Ayında verdi bakıcıya kamera sistemi kurdular. Öğlen aralarınsa açıp izliyordu, gün içinde de kayıtları hızlı sararak bakıyordu.
Bir insanı bakıcı gözcüsü olarak atamaktan daha makul bir çözüm bence

Zaten devlet tarafından teşvik var anneanneye babanneye destek parası veriliyor diye biliyorum.Haberlerde izlemiştim torununuz var mı?
-evet
*Siz mi bakıyorsunuz?
-Yok ben bakmıyorum
*peki devlet destek verse bakarmasınız?
- tabiki neden bakmıyım.
Sorulanların çoğu bu yanıtı vermişti.
Belki kendi isteğiyle bakanların bile bu uygulamadan haberi yoktur.
Ha şunuda biliyorum ailesi destek veripte yada vereceğine inanan birçok kişide bakmak zorunda değiller ki-🤓

Sizin gibi küçük bebek büyüttü bu insanlar. Zaten size emek verdiler, k
Benim bakıcımın (iki oğlundan dört torunu var ve onlar başka şehirde yaşadığından torun bakmamış hiç) bana dediklerini aynen aktarıyorum: “18 yaşında doğurdum büyük oğlumu. Hiçbir şey bilmiyordum. Hep annem baktı. Ne yer ne içer hiçbir şey bilmiyordum. Sen tek başına nerden öğrendin buna mama yapmayı...” yani büyükler bize baktı büyüttü de sanki hepsi saçını süpürge mi etti... kaç tanesi 7/24 başımızda durdu. Şu yaşlı güzellemelerinin gerçeklikle pek alakası yok yani ajitasyona girmeyelim

Benim bakıcımın (iki oğlundan dört torunu var ve onlar başka şehirde yaşadığından torun bakmamış hiç) bana dediklerini aynen aktarıyorum: “18 yaşında doğurdum büyük oğlumu. Hiçbir şey bilmiyordum. Hep annem baktı. Ne yer ne içer hiçbir şey bilmiyordum. Sen tek başına nerden öğrendin buna mama yapmayı...” yani büyükler bize baktı büyüttü de sanki hepsi saçını süpürge mi etti... kaç tanesi 7/24 başımızda durdu. Şu yaşlı güzellemelerinin gerçeklikle pek alakası yok yani ajitasyona girmeyelim
Yaşlı güzellemesi değil bu, benim çevremde herkes doğurduğuna bakmış. Kayınvalidem de bakmış oğullarına annem de bizlere bakmış. Elbette arada vermişlerdir ama büyüten onlardı. Erken de evlenmediler onun da etkisidir bilemem. Herkes kendi çevresindeki annelere göre konuşuyor. Annem benim için işini bırakmış bakmış iki sene. Kayınvalidem de yılda bir kere fındık için bırakmış ufakken kalanında hep bakmış.
Normal olan anne ve babanın bebeğini büyütmesidir.

Ayrıca hangi komşu çocuk gbi büyük bir sorumluluğu acaba iki üç saat alır. Ben hiç bir komşumun çocuğunu almam. Sanmıyorum benimkiler de benim oğlumunkini alsınlar. Devir öyle bir devir değil.
Ben küçük bebekler sanmıştım, biri 3 yaşındaymış. Kendi derdini anlatabileceği, sıkıntılı bir durum olursa size söyleyeceği bir yaşta.
Ben yerinizde olsam milletle kıyaslamak yerine evin odalarına kamera koyardım mesela.
Benim yakın bir arkadaşım bebeğini 6. Ayında verdi bakıcıya kamera sistemi kurdular. Öğlen aralarınsa açıp izliyordu, gün içinde de kayıtları hızlı sararak bakıyordu.
Bir insanı bakıcı gözcüsü olarak atamaktan daha makul bir çözüm bence
Mahallemde çok yaygın bu durum. Ama bakıcıya güvenemeyen ben, komşuya da bırakamıyorum tabi. Sadece 2 kez mecbur kaldım ve kızımda orda kalmak için ısrar ettiği için bıraktım. Onda da komşum huyumu bildiği için sürekli görüntülü aradı 😂 Sıkıntılı bir durum olduktan, çocuğumda travma yarattıktan sonra ben öğrenmişim, bakıcıyı göndermişim ne kadar kıymeti var? Bu çocuklarımı sürekli pamuklara saracağım demek değil ama 3 yaşındaki çocuk da hayatın çirkin yüzünü bilmesin ya gerek yok.

Mahallemde çok yaygın bu durum. Ama bakıcıya güvenemeyen ben, komşuya da bırakamıyorum tabi. Sadece 2 kez mecbur kaldım ve kızımda orda kalmak için ısrar ettiği için bıraktım. Onda da komşum huyumu bildiği için sürekli görüntülü aradı 😂 Sıkıntılı bir durum olduktan, çocuğumda travma yarattıktan sonra ben öğrenmişim, bakıcıyı göndermişim ne kadar kıymeti var? Bu çocuklarımı sürekli pamuklara saracağım demek değil ama 3 yaşındaki çocuk da hayatın çirkin yüzünü bilmesin ya gerek yok.
Kamera koyduğunuzu ve kameranın kayıt aldığını bilirse o yüzle tanışma ihtimaliniz daha az.

Evet çok yakınında var. Kız kardeşi sahibi olduğu evi bırakıp kızının alt katına kiraya çıktı yıllarca torun baktı. Şimdi çocuk okul çağında anneannesi de tekrar evine geçti "geziyor ve günlere gidiyor" hayatı falan bitmedi yani, kimseye bi sey ipotek etmedi. Kimse kimsenin gezmesine karışamaz diyor ya bazı arkadaşlar mesele evladın ve torunun zor durumdayken senin önceliğin ne? Kvmin önceliği gezmekmiş. Kapıları kilitlemiyorum gidip geziyor zaten. Ama aile gibi hissetmiyorum artık ve mesafe koyuyorum. Konum da burdan çıktı zaten.
Evet gezmesine karışamaz diyen arkadaş ben oluyorum. Yani gerçek bu karışamazsınız günlere giderse gider gezerse gezer çocuk sizin çocuğunuz farkında mısınız yok bakıcıyı ıstemıyorum yok bakmadıkları ıcın gıcıklığına göstermiyorum foto bıle atmıyorum cıdden komiksiniz. Eşinizde kalkıp size derse madem benım annem bakmıyor diye göstermiyorsun böyle bir eşe ben de senın aılen benım çocuğumu göremez derım derdımde. Kusura bakmayın aıleler surekli verıcı olucak sızın gözünüzde bu sizin ne kadar bencıl olduğunuzu gösterır. Oh be çocuk sizin çocuğunuz ama keyfı olarak yok bakıcı şu bu ıstemıyorum bakmak zorundalar deyıp bakmadıkları ıcınde cephe almanız kadar absurt bır durum yok. Kımse sıze zor durumda bakmasınlar demedı farkettıysenız. Ama bakıcı olarak kımseyı kullanamazsınız. Yıne söylüyorum sızın çocuğunuzun bakımı kımseyı bağlamaz. Sız çocuk yaparken herhalde kımseye sormuyorsunuz ve ya 2. yi yaparken sormadınız. Madem bakamıyorsun 2. yı nıye yaparsın? Hadı tamam kımse karışamaz buna ama sızde önceden şartlarınızı belirleyecektınız. Kımss sızın çocuğunuzun bakıcısı değil siz ebeveynsiniz sız karı koca sorumlunuz. Kı gecmış konuda çocuklarım yaramaz vs ev mahvoldu demedınız mı ve çocuklar 3 yaşında cıvarı daha neyıne yardım edıcekler nasıl yetışcekler . Gezmek ıle çocuk bakmak bır değil. Ilk çocuğunuza kv yardımcı olmuş yeterınce kımse sızın ıcın plsnlarını ısteklerını ertelemez. Gezerse gezer takmışsınız gezmeye yagu sızın haddınız değil kımse kımsenın hayatına karışamaz

Son düzenleme:
Yaşlı güzellemesi değil bu, benim çevremde herkes doğurduğuna bakmış. Kayınvalidem de bakmış oğullarına annem de bizlere bakmış. Elbette arada vermişlerdir ama büyüten onlardı. Erken de evlenmediler onun da etkisidir bilemem. Herkes kendi çevresindeki annelere göre konuşuyor. Annem benim için işini bırakmış bakmış iki sene. Kayınvalidem de yılda bir kere fındık için bırakmış ufakken kalanında hep bakmış.
Normal olan anne ve babanın bebeğini büyütmesidir.
Sizinkiler çalışmıyormuş demek ki. Benim annem ve teyzem çalıştığı için bizi büyükler büyütmüş. Hem normal olan ne demek pardon? Güvenli bağlanmaya göre annesi çalışan bebeklerin bir başka kişiyle (ama tek bir kişiyle) bağ kurması diye bir şey var. Normale de kendinize göre karar vermeyin bir zahmet.

Benim bir akrabamin 2 cocugu var. Ikiside yakin oturuyor. Once kucuk olan kiz evlendi. Bir kizi oldu. Cocuk cok problemliydi anneanne buyuttu besledi annesi evde yemek yapmayi bilmiyordu evde hala o cocuk istemezse koltuga bile oturamazsiniz cocugun annesi haftaici calisiyor aksamlari / haftasonuda birakiyor geziyor bu cok anormal degilmi anneanne hic mi nefes almasin o cocuga 1 saat bakabilmek ztn mucize
Kadinin oglu evlendi gelin kendi cocugunuda birakti ona bakiyor bunada bakacak olan o bebege oldu buyuk cocuk hep ezdi cok mu zor guvenilir bir bakici bulup arada yoklamasini istemek?
1 cocuga bakti 2. Yede bakmak zorundami? Var olan bir duzen varken ilki buyurken 2. Bebegi o evde ne kdr saglikla buyutebilirsin
Sadece cocukta bakmiyor yemeklerini yapiyor onlerine koyuyor yiyip icip gidiyorlar
Bunlari gorunce yok ya ne gerek var kimse bakmasin diyorum
Nasil olsa ne yapsa mecbur goruluyor ve memnun olunmuyor.
Simdi kadin kimseye bakmicam dese binbir turlu olay olur
Kapidan sokmasa hakki var

Ayrica ne kizinin ne gelinin evinde 1 kere kahvalti yapmamis caya cagrilmamis yemege davet edilmemis ne simdi ne cocuklar yokken.
Dogumgununde bir cicek alinmamis pasta alinmamis hediye yemek tabagi surahi getirilmis kendine bir corap alinmamis.
Bu cok fazla bu resmen somurmek

Sizinkiler çalışmıyormuş demek ki. Benim annem ve teyzem çalıştığı için bizi büyükler büyütmüş. Hem normal olan ne demek pardon? Güvenli bağlanmaya göre annesi çalışan bebeklerin bir başka kişiyle (ama tek bir kişiyle) bağ kurması diye bir şey var. Normale de kendinize göre karar vermeyin bir zahmet.
Annem çalışıyordu, iki sene çalışmadı dedim farkındaysanız, ben de çalışıyorum. Bu demek değil ki büyükannelere gereğinden fazla yük bindirmeyi kendimize hak görelim. İsteyen büyükanneler bakar zaten böyle bir isteği yoksa zorlamaya hakkımız yok. Bizi doğurdukar diye mezara gidene kadar her an yanımızda her yükü sırtlamak zorunda değiller.
Benim de niyetim yaşlanınca yazlığımda eşimle sakin dingin bir yaşlılık. On kilo torunu tüm gün taşımak, iki büklüm gezmek gezmek gibi hayallerim yok. Çocuklarım da bir anne baba olmak istiyorlaraa uygun şartlarını kendiler kursunlar. Ben tüm ömrümü harcayamam. Benim görevim meslek edindirme ve ayakları üstünde durmasını sağlamak. Kötü günlerdeki desteğim hastalık gibi bir durum yoksa çocuk bakıcısı bekçiliği yada çocuk bakıcılığı olamaz. Bunu görev değil arada ve acil durumlarda destek için yaparım. 30 sene bir çocuk büyüttükten sonra 60 yaşımda kendime dönmek hakkım.

X