- 25 Temmuz 2017
- 2.508
- 6.467
-
- Konu Sahibi Hellohappiness
çalışmadığı halde annem baksın beni rahatlatsın diyen arkadaşlar cidden merak ettim
siz bebeğiniz olmadan önce annenize her hafta gidip işini yapıp onu rahatlatıyor muydunuz
ya da ne bileyim kv ye her hafta "aman bir işin, ihtiyacın vardır, sen yaşlısın, yoruluyorsundur" diye herhangi bir destek sunuluyor mu
hemen bebek olunca, aileler destek olmalı, ne var canım iki üç saat baksa denmeye başlıyor
tuzun kuru diyecek arkadaşlara da yazayım
oğlum 10 yaşında, çalışıyorum
bugüne kadar sadece geçen yıl 3 saatliğine karşı apartmanda oturan halasına bıraktım, o antremana götürdü, eşimin de benim de girmemiz gereken bir sınav olduğu için
onun dışında bebekken bakıcısı vardı, 25 aylıktan beri de okula gidiyor
Çalışmayan kesimden olarak cevap verme ihtiyacı hissettim. Bebeğiniz ne kadarlıkken çalışmaya başladınız? O ilk zamanları az çok hatırlamaya çalışın insan bi nefes almak istiyor, bebekten önceki hayatını hatırlamak, devam ettirmek istiyor. Siz zaten çalışarak o hayatı devam ettirmişsiniz bir şekilde. İş yeri bir bakıma sizin bebeksiz hava sahanız olmuş, anne kimliğini üstünüzden çıkarıp siz olmuşsunuz sadece. Ama mesela ben öyle değilim şu an. Bebeğim 4 aylık. Doğumumu annemin yanında yaptım, 2 ay annemin yanında kalmam gerekti bazı sebeplerden ötürü. 2 aydır bebeğime tek başıma bakıyorum. Ailem ve eşimin ailesinden uzaktayız. Onun dışında zaten bebeğimi bırakacağım bir yakınım da yok etrafımda. İnsan arada sırada bir hava almak istiyor, çıkıp boş boş dolanmak istiyor, çişli bez, emzirme saati, uyku saati vs düşünmeden bir yerde oturup bir arkadaşıyla sohbet etmek istiyor, eşiyle bir yemeğe gitmek, alışverişe çıkmak istiyor.
Bu saydıklarım demek değil ki bebeği yaptım sorumluluğunu başkasına atayım. Ama insan bazen bebeğine bile sabredemiyor, tahammülsüz oluyor. O noktada en azından biraz deşarj olması için haftada bir gün bir kaç saatin lafı olmamalı bence.
Bu arada eşin neden yardım etmiyor diyebilirsiniz. Sağolsun elinden geldiğince yardım eder, haftasonu sabah bebeği alıp salona geçer mesela 1 gün de olsa uyuyabileyim diye. Ya da yanımızda olduğu zamanlarda alt değiştirme, kıyafet giydirme çıkarma vs. konularını halleder hemen. Ama çalışıyor ve yoğun bir işi var o sebeple o da elinden geleni yapsa da bazı noktalarda yetersiz olabiliyor benim için.
3,5 aylıkken işe döndüm haftada 6 gün çalışma saatleri nefes alma saati gibi olabilir ama o zaman da bebeğe ayrılacak saat kısıtlı olunca tuvalete gidilen zaman bile bebekten çalınmış hissi oluşuyor
evet nefes alma ihtiyacı oluşuyor ama yaşam böyle alışmak gerekiyor
yani sizinki henüz küçük, emin olun ki daha büyükken de oluşuyor o ah yalnız kalsam hissi
ama bu ihtiyacın giderilmesi neden hemen büyüklerden bekleniyor
yani ben bunaldım anam el atsın deniyor
o kadınlar da bunalıyor ama hemen çocuklar el atsın demiyor ya da diyemiyor
evet destek olunabilir ama bunu sanki görev gibi haftada bir baksın da ben de sokakta gezeyim demeye getirmek cidden fazla
mesela Mart'tan beri evden çıktığım süre sınırlı
çocuklar için sokağa çıkma yasağı varken bir kere dahi aparmanın önüne inmedim
neden mi, ben dışarı çıkardım ama oğlum evde kalanın tek kendisi olduğunu hissederdi
sırf bu hissi oluşmasın diye kapının önüne dahi inmedim
bu çocuğu ben isteyerek yaptım, annem ya da kv dem istedi diye değil ki
o nedenle konudaki ana fikire dönelim yapan bakacak diyeyim ben
annem çocuğuma bakmadı, bana destek olmadı denmemeli
Elbette ben de sizin durumunuzdaki bebeğimi bırakıyorum/yetemiyorum hissini anlayamam. Sanırım mesajlarımda bunu anneme veya kayınvalideme mecburi görmüşüm gibi ifade etmişim. Ben en azından kendi adıma konuşacak olursam benim annem de kayınvalidem de zaten öyle bir durum olduğunda dünden razı olurlar getir bırak tabi diye. Belki bakabilirler diye düşünmemde annem ve kayınvalidemin böyle olmalarının etkisi var. Ama diğer yandan dediğim gibi çalışıyor olsaydım onlar demeden önce zaten benim gönlüm razı olmazdı tam zamanlı bir bebeğe bakmalarına. Abimin eşi çalışmaya başlayınca, abim bebeğe annem baksın istedi. Annemi daha bebek 2 aylıkken bir telaş almıştı ben nasıl bakıcam diye. Ama aynı annem haftada 1 gün veya işleri olduğunda bebeğe canı gönülden bakar.
Bu noktada esas olan biraz da iyi niyeti suistimal etmemek. Benim anneler gönüllü diye hafta 7 gün ben 8 gün çocuğu bırakırsam zaten olmaz.
Bu arada daha bebeğim ortada yokken bile benim elimi ayağımı bağladı bi bakıma. Pandemi ilk başladığında tam karantinaya girdim. Mart ayından beri markete sadece 1 kez gittim. O da artık yeter çok sıkıldım bi dışarı çıkmak istiyorum diye isyan etmiştim ve doğumumdan hemen önce bi dışarı çıkmak istemiştim. Çıkmışken markete de girmiş oldum. Dışarda yemek yemeyi, gezmeyi, alışveriş yapmayı seven biriydim. Mart ayından beri bunları tam anlamıyla bitirdim. Yani sizin marttan beri dışarı çıktığınız süre sınırlıyken ben marttan beri aslında hiç dışarı çıkmadım diyebilirim.
Pek bi uzatmışım konuyu. Genel olarak şunu demek istiyorum aslında. Annenin de nefes almaya ihtiyacı var çalışsa da çalışmasa da. Ve aile büyükleri de gönüllüyse neden bu imkandan faydalanılmasın? Zaten gönüllü olmayan yere de eğer ölüm kalım meselesi yoksa çocuğunu bırakmaz herhalde kimse kolay kolay
İste aslında konunun özü bu, evladına yardımcı olmak. Aile olmak bu değil mi, birbirine destek olmak değil mi? Bazıları gerçekten konuyu anlamamakta ısrar ediyor. Herkes çok güçlü, herkes kendi ayakları üstünde duruyor, asla kimseye ihtiyaçları yok bravoÖzel olarak istememe hatta ortalıkta hastalık var gerek yok dememe rağmen annem ve babam hamileliğimin son safhasında gelip bebeğin doğumuna kadar kaldılar. Açıkçası önceden çok kolay gibi gözüken doğum ve lohusalık süreci ben de öyle geçmedi ve iyi ki beni dinlemeyip gelmişler dedim.
Sonrasında da bebeğin bakımına seve seve yardım ettiler. Ben böyle bir istekte bulunmadım. Ama süreç böyle gelişti ve bebeğim anneanneli dedeli büyüyen bir bebek oldu. Beni çok rahatlattılar bir çok konuda. Ne kadar dua etsem az.
Şimdi düşününce ilerde torunum olduğunda ben de ailemden gördüğüm şeyi yaparım diyorum. Benim hayatımı ailem nasıl kolaylaştırdıysa ben de evladımın hattını kolaylaştırmak isterim. Elimden ne geliyorsa o şekilde yardım ederim.
Ha anneme kimse yardım etmemiş bize bakarken hem çalışıp hem bakmış. Ben yardım edecek birinin çok eksikliğini gördüm siz eksiklik hissetmeyin diyor. Kendi isteği bu yönde ki bence çok ciddi bir fedakarlık. Eğer öyle olmasaydı ne hissederdim bilmiyorum. Bildiğim tek şey onlara sahip olduğum icin çok şanslı olduğum.
Konuya dönersek bence kimse mecbur degil. Gönül ile yapılacak bir şey uzun müddet bebek bakmak. Ama annelerde de o gönül olur
İste aslında konunun özü bu, evladına yardımcı olmak. Aile olmak bu değil mi, birbirine destek olmak değil mi? Bazıları gerçekten konuyu anlamamakta ısrar ediyor. Herkes çok güçlü, herkes kendi ayakları üstünde duruyor, asla kimseye ihtiyaçları yok bravo
Bakıcıya güvenip çocuğumu bırakamam dediğimde kişi kendinden bilir işi diyen olduSaldıran yorumları genelde cevaplamadım ama ister istemez insanın canı sıkılıyor.
Bakıcının başını beklemek için gezmesinler, güne gitmesinler otursunlar evde demek sizin kulağınıza bencilce gelmiyor mu gerçekten?İste aslında konunun özü bu, evladına yardımcı olmak. Aile olmak bu değil mi, birbirine destek olmak değil mi? Bazıları gerçekten konuyu anlamamakta ısrar ediyor. Herkes çok güçlü, herkes kendi ayakları üstünde duruyor, asla kimseye ihtiyaçları yok bravo
Bakıcıya güvenip çocuğumu bırakamam dediğimde kişi kendinden bilir işi diyen olduSaldıran yorumları genelde cevaplamadım ama ister istemez insanın canı sıkılıyor.
Demek ki aile anlayışımız farklı hanımefendi. Yoldan geçenden değil, ailemden bahsediyorum. Sizin bahsettiğiniz 2 saat ilgilenme kuaföre gitme mevzusunu benim mahallemde komşu komşuya yapıyor. Bazı arkadaşların aile ilişkisi bazılarının sıradan arkadaşlık ilişkisine eş değer demek ki..Bakın hala sipariş yorum istiyorsunuz ama
Aile olmak birbirine destek olmak değil mi diyorsunuz
Biz de diyoruz ki destek küçük olur azıcık ucundan olur
Çocuğun sorumluluğu anneanne ve babaanneye ait değil
Destek de zorunlu istenmez isteyen destek olur
Yolda araba kaldı abi el atıver derler bir iki kişi koşar iter işte bu destek
Ama yolda gideni durdurup ille de bu arabayı it diyemezsin ya da itemem belim ağrıyor ya da hastayım diyene ille de it diyemezsin
Herkes öyle bir anlatmış ki sanki ailemin kucağından ben indim sonra benim çocuğumu kucaklarına attım. Ben çalışmaya başladıktan sonra yıllarca ailemin mutluluğu ve her üyenin diline pelesenk olmuş "gezmeler"i için elimden geleni yaptım. Tatillere gönderdim, sinema, tiyatro, yemeklerini karşıladım. Bu zamana kadar çalıştınız yoruldunuz hakkınız dedim. Bunun lafını edecek bir insan değilim asla, burda kimse kimseyi tanımıyor ve bazı yorumlara istinaden yazıyorum. Kaldı ki bir şeyin karşılığı olarak ya da ilerisi için yatırım da değildi. Ailemin mutluluğu için yaptım. "Aile" kavramından benim anladığım bu. Çocuklarım sadece bilinçlenene kadar yardım alırım zaten. Çünkü bakıcıya bırakmak istemiyorum bu kadar küçük çocukları. Bahsettiğim burda kastedildiği gibi insanların hayatını ipotek altına almak değil.Bakıcının başını beklemek için gezmesinler, güne gitmesinler otursunlar evde demek sizin kulağınıza bencilce gelmiyor mu gerçekten?
Bu insanlar sizin yaşınızdayken bebek büyüttü baktı, zorlandı, sizin geçtiğini yolları zaten geçti. Sonra yetişkin hale geldiniz oh çekti, biraz kendi başına kalıp hayatını yaşayacak. Hop çocuğu doğurdum anne gel bakıcımın başında dur diyecek, adil mi sizce?
Bana çok bencilce geliyor.
Artık emekli olan insanı benek nöbetine tam mesai başlatıyorsunuz.
Demek ki aile anlayışımız farklı hanımefendi. Yoldan geçenden değil, ailemden bahsediyorum. Sizin bahsettiğiniz 2 saat ilgilenme kuaföre gitme mevzusunu benim mahallemde komşu komşuya yapıyor. Bazı arkadaşların aile ilişkisi bazılarının sıradan arkadaşlık ilişkisine eş değer demek ki..
Herkes öyle bir anlatmış ki sanki ailemin kucağından ben indim sonra benim çocuğumu kucaklarına attım. Ben çalışmaya başladıktan sonra yıllarca ailemin mutluluğu ve her üyenin diline pelesenk olmuş "gezmeler"i için elimden geleni yaptım. Tatillere gönderdim, sinema, tiyatro, yemeklerini karşıladım. Bu zamana kadar çalıştınız yoruldunuz hakkınız dedim. Bunun lafını edecek bir insan değilim asla, burda kimse kimseyi tanımıyor ve bazı yorumlara istinaden yazıyorum. Kaldı ki bir şeyin karşılığı olarak ya da ilerisi için yatırım da değildi. Ailemin mutluluğu için yaptım. "Aile" kavramından benim anladığım bu. Çocuklarım sadece bilinçlenene kadar yardım alırım zaten. Çünkü bakıcıya bırakmak istemiyorum bu kadar küçük çocukları. Bahsettiğim burda kastedildiği gibi insanların hayatını ipotek altına almak değil.