Anksiyete varsa üzerine mi gidilmeli?

Peripadisahininkizi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
15 Haziran 2022
871
772
33
Bazen durup dururken başım dönüyor gibi oluyor, tam olarak baş dönmesi değil beynim sağa sola gidiyormuş gibi ve bunu hissedince kalbim çarpar bacaklarım ısınır. Bazen nefes alamıyor gibi de oluyor. Bunlar durup dururken aklımda yokken bile olduğu gibi korktuğum şeylerde de oluyor.
yüzmekten, araba sürmekten, kalabalıktan, yüksekten korkarım. Sayamadığım daha bir çok korku. Utanma duygusu da yaşıyorum utanmayacak yerde bile o his utanınca olan bişey.
şimdi bir yerden başlamak istiyorum, yüzme kursuna gitmek istiyorum ama orada da başım döner de panik yapıp suya batarsam gibi korkularım var. Ya yüzmenin kendisinden ayrı korkuyorum ama onu bir şekilde alışınca öğrenince yenerim belki diyorum bir de aniden gelen bu çarpıntılar oluyor öğrensem bile bu sefer suya batma baş dönmesi hissi olabilir mesela.
Ehliyet almaktan çok korkuyorum. Eşim araba kullanırken kalbim yerinden çıkıyor sanki . Bu daha çok diğer arabalar üzerimize geliyormuş gibi oluşundan ve diğer araçlara güvenmediğimden oluyor. Bu daha ciddi bir şey ehliyet almak yüzmekten daha korkunç geliyor bu nedenle.
Hayatım normal devam ediyor. Bir şekilde aşırı etkilemeyecek şekilde yaşıyorum bu nedenle psikiyatriye gitmeyi de düşünmedim. Bir dönem hafif bir ilaç kullanmıştım yıllar önce pek faydası olmadığı gibi beni salaklaştırdı ve unutkanlıklarım başladı.
Bu şekilde bir şeylere başlayarak her şeyin üzerine gitmek istiyorum.

Bu korkular bende de var. Uçaktan çok korkarım ama binebiliyorum. Asansör korkumu kendi kendime yendim. Yükseklik korkuma çare yok bence. Ehliyetim var ama aktif değilim, çocuklar var pratik yapamıyorum. Hızdan acayip korkarım. Yüzmeyi hiç düşünmedim bile.
Ne olacak bilmiyorum...

Bazen durup dururken başım dönüyor gibi oluyor, tam olarak baş dönmesi değil beynim sağa sola gidiyormuş gibi ve bunu hissedince kalbim çarpar bacaklarım ısınır. Bazen nefes alamıyor gibi de oluyor. Bunlar durup dururken aklımda yokken bile olduğu gibi korktuğum şeylerde de oluyor.
yüzmekten, araba sürmekten, kalabalıktan, yüksekten korkarım. Sayamadığım daha bir çok korku. Utanma duygusu da yaşıyorum utanmayacak yerde bile o his utanınca olan bişey.
şimdi bir yerden başlamak istiyorum, yüzme kursuna gitmek istiyorum ama orada da başım döner de panik yapıp suya batarsam gibi korkularım var. Ya yüzmenin kendisinden ayrı korkuyorum ama onu bir şekilde alışınca öğrenince yenerim belki diyorum bir de aniden gelen bu çarpıntılar oluyor öğrensem bile bu sefer suya batma baş dönmesi hissi olabilir mesela.
Ehliyet almaktan çok korkuyorum. Eşim araba kullanırken kalbim yerinden çıkıyor sanki . Bu daha çok diğer arabalar üzerimize geliyormuş gibi oluşundan ve diğer araçlara güvenmediğimden oluyor. Bu daha ciddi bir şey ehliyet almak yüzmekten daha korkunç geliyor bu nedenle.
Hayatım normal devam ediyor. Bir şekilde aşırı etkilemeyecek şekilde yaşıyorum bu nedenle psikiyatriye gitmeyi de düşünmedim. Bir dönem hafif bir ilaç kullanmıştım yıllar önce pek faydası olmadığı gibi beni salaklaştırdı ve unutkanlıklarım başladı.
Benzer şeyleri yaşadım. Ama çarpıntıdan çok kafama ihtimalleri sıralayarak korkuyordum ya böyle olursa ya şöyle olursa diye. Yüzmek ve yükseklik dışındakileri ben hallettim üzerine giderek.
Terapi deneyebilirsiniz ama iyi bir terapist olmalı bence çünkü kontrol edemeyeceğimiz şeyler için endişe duyuyoruz bunun derinine inilip bakılması gerektiğine inanıyorum ilaçla olacak bir mesele değil gibi.(Kısa dönem ilaç kullandım ve dünyanın en vurdumduymaz insanı oldum o dönemde benlik değildi çünkü endişelendiklerime umursamazdim evet ama günlük sorumluluklarıma karşı da umursamaz olmuştum bana yaramamıştı ve maalesef iyi bir psikologta bulamadım yarı anksiyeteli olarak dolaşıyorum etrafta.)

Benzer şeyleri yaşadım. Ama çarpıntıdan çok kafama ihtimalleri sıralayarak korkuyordum ya böyle olursa ya şöyle olursa diye. Yüzmek ve yükseklik dışındakileri ben hallettim üzerine giderek.
Terapi deneyebilirsiniz ama iyi bir terapist olmalı bence çünkü kontrol edemeyeceğimiz şeyler için endişe duyuyoruz bunun derinine inilip bakılması gerektiğine inanıyorum ilaçla olacak bir mesele değil gibi.(Kısa dönem ilaç kullandım ve dünyanın en vurdumduymaz insanı oldum o dönemde benlik değildi çünkü endişelendiklerime umursamazdim evet ama günlük sorumluluklarıma karşı da umursamaz olmuştum bana yaramamıştı ve maalesef iyi bir psikologta bulamadım yarı anksiyeteli olarak dolaşıyorum etrafta.)
Bulunduğum yerde iyi bir terapist olduğunu sanmıyorum, terapiste gitmekten de çekiniyorum, işe yaramayacağını da düşünüyorum açıkçası sanki bildiğim şeyleri söyleyecek gibi geliyor.

Bence üzerine gitmeyi deneyebilirsiniz. Ben de çok aşırı yılan korkusu vardı. Bu korkuyu yenmeye karar verdim. Sürekli videolar izledim ve konuşarak kendimi ikna ettim. Ama aylar sürdü. En sonunda pet shop'a gidip yılanı elimde tutmayı başardım. Ve aslında korkulacak hiçbir şey yoktu. O anda kendimi çok güçlü hissettim.

Bunu neden yaptım? Çünkü bence mantık dışı korkulara sahip olmak sağlıklı bir şey değil ve üzerine gidildiği zaman iyileşiyor.

valla şeytanın bacağını kır bir yerden başla bende ve annemde de var anksiyete ben başladım ama annemı ikna edemiyorum anksiyete kadar hem kendını hem etrafındakiler bezdiren bir hastalık yok cidden yoruyor insanı

İnsan bilmediğinden korkar. Mesela ben kendim araba kullanırken çok daha rahatım eşim kullanırken geriliyorum ki o benim yanımda usta şofördür ama ben kendim çok tedbirli araba kullanırım o yüzden kendim çok rahat oluyorum araba kullanırken.
Yüzmeden korkmak da benzer şey korku öğrenene kadar.
Ama birden fazla konuda panik atak tarzında korku yaşıyorsanız destek almalısınız çünkü bu tip şeyler artarak devam eder

Üstüne gidin korkularınızın çünkü yaşayacak bir tane hayatımız var.anksiyete hastasıydım aynı sizin gibi boğulma fobim vardı.19 yıl boyunca 2 defa denedim ilkinde kursu 3.derste bıraktım, ikinci denememde boğuluyorum diye ortalığı birbirine kattım, çığlık çığlığa hemde.sınra utançtan ve korkudan tekrar gidemedim.3.denememde yani bu yıl kendime bu son şansın dedim ve kararlıydım.oldu şimdi yüzüyorum nasıl oldu anlamadım ama oldu.derslerden sonra inanılmaz ağrılarım oldu kendimi sıktığım için.hala biraz korkum var ama büyütmüyorum kendimi teskin ediyorum.aynı şey araba sürmekle ilgilide vardı.şimdi tek elle sürüyorum fıldır fıldır her yere gidiyorum, ama park yeri stresim hala var.39 yaşındayım çok zaman kaybetmişim keşke daha önce kendimi zorlasaymışım diyorum.

Back
X