Asıl can damarı halka yanısaması falan degil. Hele senin anladıgın anlamda hiç degil. Yani halkın cebine ne kadar para girecek? ile ekonomik büyümenin şu an için bir ilgisi yok. Önce ekonomi büyüyecek ve en başta halka yansıması ülkenin hizmetleri ile ölçülecek, yollar, hastaneler, insnaların yaşam standardı... vs ler ile. Halkın cebine yansıması ise daha yavaş bir şekilde olacak.
Paralar yabancı yatırımcılardna geliyor. Özellikle Araplardan.
Hükümetin kandırılması siyasi manevra mı?
Ne demek istediğini anlamadım.
Bu adamlar çözüm sürecinde ülkeyi bile isteye başıboş bırakıp ülkenin terörist yuvası olacağını biliyorlardı ve şimdi kandırıldık mı diyorlar?
Ve bu konu senin için hiç önemli değil mi?
Neden?
Birgün senin yanında bir bomba patlayacağından hiç endişe duymuyormusun?
Sanırım bu hükümet Zaman'ında sende cebini dolduranlardansın ve başka da birşeyi umursamıyorsun.Taraflı bakan ben değilim , sensin bence.
Benim 2 çocuğum var , ve önceliğim tabii ki onların geleceği. Bu ülkede çocuklarımın can güvenliğinden endişe ediyor, iyi bir eğitim alabilmeleri için devlete güvenemeyip kaba tabirle bir taraflarımı yırtıyorsam yapılan avm ve gökdelenlerle ilgilenmemem , olası bir savaş durumunda kardeşimin savaşa gidebilme olasılığına karşılık yerin dibine batsın Ortadoğu nun petrolü demem çok normal.
Bu arada 10.000 lira maaşla ancak kaliteli yaşarsın bu ülkede, zengin falan sayılmazsın.
O yatırımlar kesildigi vakit z..ctıgımızın resmidir yani? Bunu kabul ediyorsun..
Memur ve emekli maaslarını bile özsermayesi ve geliri ile odeyemeyen bir ulkenin ekonomisinin buyumesinden bahsediyorsun, ne tür bi hayal alemindesiniz anlamadım ki..
Ekonomi fazlaca büyüdü ise tabi ki de şu anda dış paralarla devam ediliyor yola. Ama bunu gel bir de o maaşları alan memurlara sor. Hepsi mutlu mesutlar. Halbuki ben rte nin bu yaptıgına karşıyım açıkçası. Ama hangi yaptıgına? Tabi ki de ortalıgı memurlarla doldurmasına... Bu ne yahu bu kadar memur ne?
Tabi bir de koskoca ABD ekonomisi bile bi Lehamn Brothers iflas etti diye (gerçi geçmişi de var ama) sürünmeye başladıysa... emin ol yabancı yatırımın çekildigi diger ülkelerde de aynı şey olacaktır. bize özgü degil.
Tarım ülkesi falan filan da öldü maalesef. Onu da hem herkese diploma vermeye çalışan hükümete hem de bunu destekleyen halka soracaksın. Ben burada herkese diploma verilmesin derken de mervecik okumayya karşı deniliyordu, cahilligi yüceltiyormuşum da falan...
Ben cok ugrastım memur yapmadılar beni, atanamadıgı icin kendini öldüren insanlarla dolu ortalık..memur deme de, yandas de onlara..nasıl atandıklarını izledik hepberaber..
İste az once, Ataturke takılı kaldınız, tek adamcılık yapıyosunuz dedin ya, bu nedenlerle takılı kaldık..
Bir zamanlar Turkiye ekonomisi uretime dayalıydı, sadece tarımda degil, sanayide de oyle..dısarıdan tek kurus borc almadan kendine yeter bir haldeydi ulke..ustelik osmanlı borclarını da tek borc almadan odedi..
Ekonomik anlamda tam bagımsız bir ulkeyken, suan totomuzdaki donun bile lastigini dısarıdan alır hale geldiysek, ekonomik buyumeden ya da gelismeden bahsedemezsin..
Kaynakların, demirbasların, gelir lokomotiflerinin tek tek peşkeş cekildigi bir ulkenin ekonomisinin buyudugunu soylemek abesle istigal.. Dalga mı geciyorsun derler adama..
Bana sunu soyle, araplar elini ayagını cektiginde halimiz ne olacak?
Bu sartlarda sen kendi gelecegini kestirebiliyor musun bu buyuyen ekonomi ile?
ee onu ben de savunmuyorum. Ama Tayyip'ten önce yok muydu bunlar? Ben her ne kadar başörtüsünü anlamsız bulsam da, diger kesim de bunu diyor işte. Sen bugün yandaş degilim deyip atanamadım diyorsan, onlar da örtü yüzünden okuyamadık diyorlar. Her ne kadar anlamsız bulsam da, oldu mu bunlar? Oldu... Ve ben hala anlamsız bulluyorum baş örtüsünü, ki dedem gerçekten de hacıdır ve annem de başörtülü
Türkiye ekonomisi üretime dayalı falan degildi. Onlar palavra. Kendi kendine didinen, sürekli bürokratik zırvalıklarla ugraşmaktan dogru düzgün ilerleyemeyen bir şeydi. Ekonomimiz de bagımsız falan degildi, ya nasıl bagımsız olur? IMF'den borç almak için kırk tkala atan da hükümetlerimiz degil miydi yani?
Araplar elini ayagını çekmeyecek, çünkü onlar da bize mahkum. Wall Street'ten kaçırdıkları paraları burada kullanmak zoruındalar.
La havle, mervecik bu nasıl bi tarih bilgisi? 1924-39 arası ekonomi neydi arkadasım? Uretim ekonomosinden bahsediyorum..elbette tayyipten once de vardı bunlar, ama cumhuriyet donemi harici hangi iktidar ya da koalisyon her anlamda bu kadar etti memleketin icine?
-Çözüm sürecini desteklemiyorsunHükümetin ''kandırıldık'' demesi manevra. Durumu kurtarma çalışması yani. Yanlış iş yaptılar (aslında kandırıldılar da) ama ve sorumlulugu üstlerinden atmaya çalışıyorlar tamamen. Ve bu konu benim için önemli, hatta bir sürü sevmedigim şey de var. Ama diger yandan hoşuma gidenelr de var, ve hoşuma gidenler agır basıyor. Sonuçta bu ülkeyi birisi yönetecek dimi? Birileri olacak yani. Tamam o gidecek yerine kim gelecek? Ve yerine gelen gerçekten mükemmel bir Türkiye mi saglayacak bize? Tabi ki de öyle bir şey olmayacak... Herkes her zaman için hoşuna giden gitmeyen kıyası yapar ve agır basan yere oy verir. Oy verdim diye her şeylerini sevdigim anlamına gelmez, temsili yönetim diye bir eşy var.
Şimdi de ''bu hükümet zamanında cebini doldurdun galiba?'' lafına gelelim. Ne geregi var bunun?
Öncelikle ben işsizim. 6 milyon işsazı işsinin işsazsızlardan biriyim. Ha iş aradıgım da yok, ama işsiz oldugum gerçegini degiştirmez buNeyse ben şimdi;
- Evet desem; ''yaa belli ondan böyle savunuyorsun'' diyeceksin.
- Hayır desem; ''madem hayır ne diye savunuyorsun, boş yere kapıkullugu yapıyorsun?'' falan diyeceksin.
- Evet, hatta özellikle Araplara olmak üzere yabancılara deli gibi ev satıyoruz desem iyice taşlayacaksın
Yani ne dersem diyeyim laf sokulabilir bu durumda. Verecegim cevaba göre tavır almana gerke yok, yazdıklarım belli zaten. O yüzden ne oldugunu boşver.
Ve eger bu hükümet döneminde zenginleştiysem, sen de bu hükümet döneminde iş buldun, ve para kazanmaya başladın. Yalan mı? Sonçta yaşlarımız müsait buna. Gereksiz muhabbet yani.
Ben kendi canımdan endişe etmiyorum açıkçası. Her an bir yerde bomba patlar diye korkutugum falan da yok. Yalan söyleyecek degilim. Sen de o korkuyla yaşamıyorsun, burası Afganistan degil, öyle bi hava yaratmaya çalışmana gerek yok. Durumun a kötü degildir muhtemelen. Güzel güzel geçinip gidiyorsundur kimseye muhtaç olmadna bir şeyden eksik kalmadan...
Hani şükürsüzlük derler ya, öyle bir şey olmadıgına emin misin?
-Çözüm sürecini desteklemiyorsun
-Fetö konusunda yanlıştan dönüldüğünü kabul ediyorsun
- Eğitim sisteminin kötüye götürüldüğünü kabul ediyorsun
- Suriyelilerin kontrolsüz ülkeye alınmasını desteklemiyorsun.
-Ülkeye memur doldurulduğunu düşünüp bundan rahatsız oluyorsun
-Ülkede 6 milyon işsiz olduğunu kabul ediyorsun
-Başörtüsü yasağının kaldırılmasına karşısın
-Başkanlık sistemine karşısın
Desteklediklerine gelelim;
- Ekonomi büyüyor
- Ortadoğu'nun petrollerine göz diktik zengin olucaz.
Yanlış hatırladığım varsa düzeltirsin.
Şimdi şu yukarıdaki tabloya bak, o Zaman anlarsın sanırım senin Hakkı'nda neden " AKP nin zengin ettiklerinden olmalısın" tezimi.. Aslında AKP nin çok önemli icraatlerinden rahatsısın ve sırf ekonomi için oy veriyor gibisin.
Gelelim şükürsüzlük meselesine.
Güzel bir gelirim var, bazılarına göre lüks bir yaşantım var, ama bana göre olması gereken şekilde yaşıyorum. Ama ben tüm hayatımı bu standartlarda, hatta bazı dönemleri daha da iyi standartlarda yaşadım. Rabbime şükür ederim de, AKP nin benim refah seviyemde bir payı olmadığından onlara bir şükür borcum yok.
Tamam o zaman 24-39 dönemini getir. İnönü'ye çemkirince de kızıyorsun sonra bana. Atatürk ne güzel yarı sosyalist karma sistemi getirmiş, yükseltmiş, hedefi de belirlemiş ''liberal ekonomi''
İnönü devamını niye getiremedi? Paralardan Atatürk'ün resmini kaldırıp kendini resmini basmakla vakit harcıyormuş o aralar... Öyle diyorlar, dedikolar deikodularr...
Ondan sonra sürekli ezik ezik ilerleyen Türkiye sonunda sesi çıkan bir yer oldu işte.
Hatta ve hatta İnönü zamanında Azerbaycan'dan Türkler bizim sınıra sıgınmışlar, sınır karakoluna... ve Ruslar demiş ki esirleri geri verin demişeler. Karakol komutanı da İnönü'yü aramış, İnönü de demiş ki; verin gitsin esirleri... Sonra da mecburen vermişler o Türkleri Ruslara ve köprüden geri yollamışlar ve karakoldaki askerlin gözlerinin önünde kurşuna dizmişler kaç kişiyi. Boraltan köprüsü mü ne öyle bir şeydi işte.
Öyle sinik, ezik bir hükümet mi olsun istiyorsun sen? Ben istemiyorum şahsen.
Önceliklerimiz farklı demek ki.Evet sorunun sebebini zaten yazmıştım, laf sokma amaçlıydı. Ama dedim ki boşver, ne geregi var?
Yazdıklarımıı yanlış hatırlamıyorsun ama, senin gibi semsert eleştiriyor da degilim. Egitim sistemi kötüye gidiyor ama dünyadaki her ülkenin egitim sistemi bir çok vatandaşaı tarfından eleştirilir. İstersen bakarsın, her millet kendi egitim sisteminde illa eleştirecek bir şeyler buluyor. Ben de kendi ülkeminkini begenmiyorum ama kıyasıya eleştirecek kadar da degil.
Benim bahsettigim lüks meselesi de o zaten. Standart meslelesidir, ekonomi batıyor mesleesi faland egil. Şu an iki katı para kazansaydın bu sefer harcamalarını iki katına çıkaracaktın. Daha iyi ev, daha iyi araba, çocuklara daha iyi imkanlar, daha lüks tatiller... vs vs vs. Yani paran arttıkça daha lüksüne yönelecektin. Dedigim gibi, standart meselesi. Yoksa bazılarının ekonomik kriz geçirdigi falan yok, bana yetinememek gibi geliyor sadece.
Bir de komik olanı, insnaların hepsi eline ne kadar imkan geçerse o kadar daha lüksünü isteyecekkn, ben burada ''Türkiye daha iyi olacak, şehirler daha güzel olacak, binalar evler daha lüks oalcka, avmler, hatta heykel falan da dikilir'' dedigimde ise gelip bnaa ''bize ne onlardna'' diyorsunuz.
Yapmayın ya bunu işte. Bize ne o lüksten dediginiz yok aslında, hepiniz istiyorsunuz. Aza kanaat eden pek yok yani.
Ben neden kızayım sana inonuye laf ettigin icin? ulkenin bugunlere gelmesinin sorumlularından biridir inonu..digeri de menderes..bunu bizzat soyleyen benim..
Önceliklerimiz farklı demek ki.
Ülkeye gökdelenler dikilmesini önemsemiyorum .
Seninde rahatsız olduğun konular , ki herbiri kendi içinde açıldığında çok çok vahim bir tablo çıkartıyorken önüme , ülkeyi daha iyi yönetecek biri yok diyemiyorum.
Eğitim hiç bu kadar kötü olmamıştı, içgüvenliğimiz hiç bukadar risk altında olmamıştı, daha önce hiç bu kadar aptal yerine konmamıştık diyor ve yeter ki şu Ada'm gitsin artık diyorum....
merve az sakin sinirlenecek bir şey yok,birkaç kon uya birden yazdın farkındamısın yıprandın,sen zeki insansın sakin ol,her politikacının sevenide olur sevmeyenide,yazdıklarını sinirden yazdığını ve buna inanmadığını biliyorump2. Benim önceligim gökdelenmiş... halbuki genel olarak her şeyin iyileşmesinden bahsediyorum ama tamam okey.
Ama ben yine de söyliyim; hayatın gayet iyi, sıkıntı yapması gereken biri kesinlikle degilsin. zaten aslında sıkıntı çektigin falan da yok. Güven içinde yaşamıyor oldugun da dogru degil. Sen başka sıkıntı çekenlerin üzerinden siyaset yapıyorsun, konunun senle ilgisi yok bile.
Ülkedeki çogu kişinin imrenerek baktıgı hayatı yaşarken bunları yazıyor olman bana göre şükürsüzlüktür, net. Ve genel olarak bu şükürsüzlügün çogu da senin gibi rahat hayatı olanlardan geliyor nedense? Sahip olduklarınızın kıymetini bilin az yahu. O kötü bu kötü şu kötü her şey kötü, dimi? Cidden de muhafazakarlar daha bir kanaatkar.
Bu da bana tamamen RTE düşmanlıgını gösteriyor. Başka tek sebep yok ortada.
merve az sakin sinirlenecek bir şey yok,birkaç kon uya birden yazdın farkındamısın yıprandın,sen zeki insansın sakin ol,her politikacının sevenide olur sevmeyenide,yazdıklarını sinirden yazdığını ve buna inanmadığını biliyorum
mervecim,Sinirlenmedim ki.
İnsanlar garip düşünüyor, ondan bahsediyorum. Aslında kötü durumda falan degiller diyorum. Ama kendi kafalarında niyeyse öyle bir dünya yaratmışlar. Gayet de güzel güzel yaşayıp gidiyorlar halbuki. Evi de var, arabası da, istedigi kadar da harcıyor, tatillere de gidiyor. e bu şimdi kötü mü yani?
Bilmem? Geçende İnönü sosyalist kafalıydı dedim ya olur mu öyle şey dedin. Atatürk'ün liberal ekonomisini benimsemedi, aksine mecbur kaldıgı için az buçuk destek verirmiş gibi yaptı hepsi o. Tek adam oldu çıktı.
ve merve ,ben bu gün muhafazakar iki arkadaşa ne kadar empati ilede yaklaşsam iletişim kuramadım,insanlar çok zıt kutuplar olmuş artık,yani anlaşılmadığını düşündüğünde sinirlenip farklı yorumlara girme gerek yok bunlara orada bırakıyorum benSinirlenmedim ki.
İnsanlar garip düşünüyor, ondan bahsediyorum. Aslında kötü durumda falan degiller diyorum. Ama kendi kafalarında niyeyse öyle bir dünya yaratmışlar. Gayet de güzel güzel yaşayıp gidiyorlar halbuki. Evi de var, arabası da, istedigi kadar da harcıyor, tatillere de gidiyor. e bu şimdi kötü mü yani?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?