Anaokulu oryantasyon

Aynen öyle.
Kurumun doğru insanlar tarafından yönetildiğine emin olduğunuz sürece yılmadan devam etmelisiniz. Çocuğu önceden konuşarak duruma hazırlamak elbette önemli,bak oğlum/kızım ben yokken öğretmenin var,seni gelip alana kadar onunla zaman geçireceksin deyip bırakın. İlla ki ağlar ama siz gidince de susup anın tadını çıkarmaya bakacaktır emin olabilirsiniz.
 
Bu da aslında sıkıntılı bir durum. Okul zaten yeterince büyük bir değişiklik. Alışkın olduğu bakıcının gidişi, yeni bakıcının gelişi ve okula başlama 3 büyük değişiklik oluyor. Okula başlatmak mecburi değildiyse, 1.5 - 2 ay kadar sonra başlatmanız daha iyi sağlıklı olurdu aslında.
 
Velileri şuan okula kabul etmiyoruz biz
İlk hafta adaptasyon sorunu olmasın diye kabul edildi ama artık bitti
Bu arada 36 aydan küçük çocuklarda var.
Şuan sizde okul idaresi de çok yanlış yol izliyorsunuz
Okula bırakın çocuğu ve belirli saatlerle alın.
Öğretmenler sizi arar zaten ama okulda durmanız cocugunuz için yararlı değil zararlı.
Orada beklendiğini bilmek ona güven veriyor ama kolaya kaçmış oluyor.
Mesela bizim bı kızımız var 1 de geliyor saat 3 gibi biraz huysuzlaniyor.
Ailesini görüntülü arıyoruz 2 saat daha idare ediyor.
Ama bir öğrenci ağlar dışarı çıkmak isterse hepsi başlıyor ağlamaya.
Dışarıda bir veli olsa diğer çocuklar için de zor olacak.
 
Tahmin ettim sürecin hızlı ilerlediğini. “Oğlum ben de senin yaşındayken kreşe gitmiştim, ilk günler gitmek istemedim ama sonra çok sevdim” gibi kendinizden örnekler ya da çok sevdiği birisi aynı şeyi yaşamış gibi hikayeler işe yarar. İnternetten kreşe giden mutlu çocuk fotoğrafları gösterin mesela. Ve kapıdan bırakırken vakit sınırlaması yapabilirsiniz mümkünse. Kahvaltını yapar yapmaz seni alacağım, öğle yemeğin bitince orda olacağım gibi somut sınırlamalar tavsiye ederim
 

Merhaba bende anaokulu öğretmeniyim. 3 yaş sınıfına giriyorum. Oryantasyonu zor olan çocuklarımın annelerini ya da babalarını asla eve göndermiyorum. Bahçede beklemelerini söylüyorum. Çünkü çocuk o krize girmeden hemen yanlarına götürüyorum. Biraz sarıldıktan sonra tekrar sınıfa sokuyorum. Hiç bir sorunda yaşamadım şimdiye kadar.

Gezinmek nedir? Sınıfa alışması lazım. Ya sınıfta öğretmenin kucağında ya da öğretmenin sakinleştirici talimatıyla kalıcak. Ya da okulda öğretmenle gezicek.
 
Okul öncesi öğretmeni, uzman PDR ve anaokulu-ilkokul müdürüyüm.
20 küsur yıldır, her yıl yüzden fazla öğrencinin oryantasyon sürecine dahilim.
Oryantasyon çocuğa özgüdür, temel yaklaşım aynı olmakla birlikte süreç her çocuk için farklı ilerler.
Geçen yıl oryantasyonda çok zorlandığımız çocuklar da oldu, hemen alışanlar da, önce alışıp sonra su koyverenler de…
Bu yıl da güzel ilerliyoruz çok şükür 2019’lu grupta önümüzdeki hafta da ailesi bekleyecek çocuklarımız var.
Ben bu konuda daha esnek ve çocuğun yaşına/ayına, bireysel durumuna, ihtiyaçlarına göre ilerleme taraftarıyım.
‘Ağlar, ağlar alışır’ yaklaşımı doğru değil.
Çocuk ağlatılarak bırakıldığında alışmış görünse de aslında okula-kuruma alışmıyor, sadece ayrılığı mecburen kabulleniyor, üstelik çaresizlik, terk edilmişlik duygusu yükleniyor.
Bana göre bu çok yanlış.
 
Hocam cevabınız için teşekkürler. Kızım doğduğundan itibaren 18 aya kadar neredeyse hiç susmadan ağladı diyebilirim. Çok zor bir çocuk. Haftada iki kez terapi için 200 km uzağa götürüp getiriyoruz. Hem psikiyatr hem de terapist kreşin çok daha faydalı olacağını düşünüyor. Ancak zaten 2 kez terapi için izin kullanıyoruz, daha kaç hafta kreş bahçesinde beklememiz gerekecek ve ne kadar izin kullanabiliriz bilemiyoruz. En azından olmadı demek için kaç hafta denememiz lazım onun da net bir cevabı yok.

Kızımız için kreş çok çok önemli. Dil gelişimi geri ve şu an onun için kritik bir dönem. Kızımızın iki ablası da üstün zekalı, kreşin oyun terapisti (ablaların durumundan haberi yok) kızımızın hareketlerinin yaşının üstünde olduğunu ve üstün zekalı olabileceğini, bu tür çocukların da değişime daha çok direnç gösterebileceğini söyledi. Bu arada psikiyatr ve dil terapistimiz de kızımızın bilişsel gelişimini yaşının üstünde buluyor.

Hocam ne tavsiye ediyorsunuz? Sizce nasıl ilerlemeliyiz bu hafta. Diğer hafta da eşim yıllık izin kullanacak sonrasını nasıl hallederiz bilemiyorum
 
Bende kızımda bu problemi yaşadım 4 yasında yarım gün kreşe gitmişti kendi yaşıtlarıyla sosyalleşsin diye 1.5 hafta sınıfta bekledim daha sonra dış kapıda tabi kolay olmadı ama istediği zaman gelip bana kapıdan bakabileciğini anlattım oda önce her yarım saatte bir gelip baktı zamanla 1 yada 2 kere baktı her baktığın da burda bekliyorum sen eğlen dedi arkadaşlarına öğretmenine alışınca eve git diye kendi söyledi sınıfta olduğunuz zaman çocuk sizin yanınız dan ayrılıp iletişim kurmuyor
 
Ben kızımı süreyi uzatarak almıştım.
Mesela ilk gün 1 saat kaldı,giderken kızımla konuşmuştum sen şimdi okuluna gireceksin,etkinlik yapacaksın,bende etkinligin bitince gelip alacağım seni diye istemezsen öğretmenine söyle annemi arayın diye ararsa hemen gelirim. Hatta öğretmeni ve okul müdüresi ile de konuşmuştum,yakınlarda olurum,ağlatmayın ben soz verdim ona annemi istiyorum deyince arayın hemen gelirim ki bilsin onu bırakmadığımı,alacağımı diye.
Bir sonraki gün 2 saat dolmadan annemi istiyorum demiş aradılar hemen gittim denemis oldu gidip gitmeyeceğimi kızımda. Hemen gittiğimi görünce bir sonraki gün daha rahat gitti.
1 hafta sonunda alısmıştı tamamen.
Çocuğa göre değişir ama o güveni sağlamanız gerekir diye düşünüyorum
 
Okulda psikolojik danışman yok mu? Ondan destek alsanız?
 
Bizim okulda ilk hafta öğrencileri farklı saatlerde okula almışlardı ,öğretmen birebir ilgilenmişti ve ağlama süreçlerine çok tanık etmemişlerdi.mesela biz 10 gittil,biri 11 de diğeri öğlen 1 de gibi.
Ben daha çok evde sizin yapabileğiniz şeyler konusunda fikir vermek istiyorum,yeni bir ortama başladığı için gergin olması normal.bol bol temas edin sarılın,gücün çocukta olduğu oyunlar oynayın(devirme oyunu, yastık savaşı gibi).okul çıkışında onu meyve ya da kuru yemişle karşılayabilirsiniz, ilk günler okulda bir şey yemedikleri için iyi oluyor. Evd ebir de evcilik gibi okula gitmw oyunu oynayabilirsiniz,oyunda işte biriniz öğretmen olsun eşlerden biriniz bırakan kişi,okula bırakırken öğretmen öpsün siz gidin sonra gelin gibi. Okulla ilgili kitap okumak da işe yaramıştı bizde
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…