Maalesef şu an herhangi biriyle en ufak bir ilişki bile kurmadı çünkü öğretmenler sırayla ağlayan çocukları sakinleştirmeye çalışıyor. Diğerleri kendi başına kalıyor dolayısıyla herhangi bir paylaşım olmuyor şu an. Ben de o konuda endişe duyuyorum. Öğretmeninden herhangi birşey istese, elini tutsa vs çok takılmayacağım ama şu an sadece sınıftan kaçıp parka gitmeye odaklı.Direkt olarak bu süreçleri planlayan biri olarak söyleyebilirim ki, ilk hafta uygulaması gayet normal. Çocuk yeni bir ortama giriyor ve ev ortamından çok daha farklı. Sınıfta durmak istemeyebilir. Gürültüden ya da kalabalıktan rahatsız olabilir, keşfedecek çok fazla şey var, size ulaşmak isteyebilir... Bu nedenle ilk hafta çocuk genellikle pek zorlanmaz. Adaptasyon çok iyi gidiyorsa, son günlerde sınıfta durmasına yönelik çok katı olmayan yaklaşımlar denenebilir, ama bu da çocuğa göre değişir.
Bir diğer nokta; çocuğu normalde kim alıp bırakacaksa süreci o kişinin devam ettirmesi daha sağlıklı olur. Bununla birlikte, çocuğun daha rahat ayrıldığı kişi ile gelmesini tavsiye ederiz hep.
Okulda beklememe konusu ise, her çocukta farklılık gösteriyor aslında. Çocuğunuz öğretmeniyle sağlıklı bir ilişki kurduysa, kendini güvende hissediyorsa gitmenizde sakınca yok. Ama eğer kaygılı bir yapıya sahipse, planlama ona göre yapılmalı. Ama direkt bırakıp gitmenizi önermem. Önce tepkisini ölçmek için, ilk denemede 15-30 dk arası okuldan uzaklaşılmasını daha sağlıklı buluyorum ben. Devamında süre uzatılabilir.
Ağlama değil, ağlamanın şekli belirleyici benim açımdan. Eğer çocuk her şeyi ağlayarak yaptırmaya alıştıysa, bütün gün bile ağlar ve şansını dener. Ama genel olarak ayrılış anı ve etkinlik geçişlerinde tekrarlayan ağlamalar sorun teşkil etmez. Ve az önce de dediğim gibi; çocuk kendini güvende hissediyor mu, kaygısı çok yüksek mi bu ikisi de önemli kriterler.
Size tavsiyem, destek aldığınız uzmanın görüşünü okulla paylaşıp ortak karar vermeniz.
Bire bir ilgilenen kimse olmadı mı 1 hafta boyunca? Ne yaptı bir hafta boyunca? Ya da sınıftan çıktığında kimse ilgilenmiyor mu?Maalesef şu an herhangi biriyle en ufak bir ilişki bile kurmadı çünkü öğretmenler sırayla ağlayan çocukları sakinleştirmeye çalışıyor. Diğerleri kendi başına kalıyor dolayısıyla herhangi bir paylaşım olmuyor şu an. Ben de o konuda endişe duyuyorum. Öğretmeninden herhangi birşey istese, elini tutsa vs çok takılmayacağım ama şu an sadece sınıftan kaçıp parka gitmeye odaklı.
Sınıftan çıktığında biz ilgileniyoruz. Kreşin oyun terapisti ilgilendi aslında ama sürekli yanında kalırsam bir süre sonra benden ayrılmak istemeyecektir deyip tek başına bıraktı sonraBire bir ilgilenen kimse olmadı mı 1 hafta boyunca? Ne yaptı bir hafta boyunca? Ya da sınıftan çıktığında kimse ilgilenmiyor mu?
Bence kreşte de bir sorun varSınıftan çıktığında biz ilgileniyoruz. Kreşin oyun terapisti ilgilendi aslında ama sürekli yanında kalırsam bir süre sonra benden ayrılmak istemeyecektir deyip tek başına bıraktı sonra
3 kelimeli cümleler kuruyor ama kelime sayısı çok az. Baba gel aç tarzı basit cümleler kuruyor. Öncesinde ablalarını okula giderken görüp o da gitmek istiyordu. Kreşe başlayacağında güzelce anlattık. Yalnızca bakıcımız aniden evlenmeye karar verince süreci hızlandırmak durumunda kaldık. Cuma günü yeni bir bakıcı bulduk ama yarım gün kreşe devam etsin istiyoruz.Konuşması yaşına göre ne kadar geri? İki kelimeli cümlelere geçebildi mi? Önceden hazırlamış mıydınız çocuğunuzu?
Haklısınız ben de böylesi doğru olacak gibi hissediyordum. Mesela dil terapistine başladığımızda da 3 ay ağladı çünkü biz yanındaydık. Bir gün terapist yeter artık böyle devam edemeyiz. Siz kapıdan verin sonra o görmeden girip yan oda da beklersiniz dedi ve ağlamaları şıp diye kesildi. 7-8 aydık terapiler sorunsuz geçiyor ve 40 dk boyunca yerinden kalkmıyor.Kreşte veli çocuğun yanında durursa o çocuk o kreşe alışmaz ki. Kervan yolda düzülür hesabı, her gün belirli saatlerde aynı kişi kreşten almalısınız. Ve kararlı olmalısınız,kreşte kalacaksa kalacaktır. Üzülüp de erkenden alırsanız aynı şeyleri ilkokul 1de yaşayacaksınız anlamına gelir.
Konuşması için kreşte ısrarcı olmanız gerekiyor. Kreşte çok hızlı bir konuşma becerisi kazanacaktır.Haklısınız ben de böylesi doğru olacak gibi hissediyordum. Mesela dil terapistine başladığımızda da 3 ay ağladı çünkü biz yanındaydık. Bir gün terapist yeter artık böyle devam edemeyiz. Siz kapıdan verin sonra o görmeden girip yan oda da beklersiniz dedi ve ağlamaları şıp diye kesildi. 7-8 aydık terapiler sorunsuz geçiyor ve 40 dk boyunca yerinden kalkmıyor.
Bana çok ilgili gelmedi okul açıkçası. Muhtemelen yeterli sayıda öğretmen olmadığı için böyle oluyor. Psikoloğun tutumunu anlıyorum, çünkü sürekli yanında kalabilmesi mümkün de değil, görevi de değil. Ama çocuğun şu aşamada ilk ihtiyacı bağ kurmak. Bağ kuracak ki güvende hissetsin. Bunun için de bire bir ilgilenecek biri olmalı.Sınıftan çıktığında biz ilgileniyoruz. Kreşin oyun terapisti ilgilendi aslında ama sürekli yanında kalırsam bir süre sonra benden ayrılmak istemeyecektir deyip tek başına bıraktı sonra