- Konu Sahibi Kozlenmis patates
-
Ben hiç sevmezdim bu adamı. O da bilirdi sevmediğimi. Yazılılardan yüksek aldığım için sözlüleri sıfır verip karneme din dersini 0 (sıfır) düşürdü. Lise sonum, okulda derece yapmışım, ortalamam 5 üzerinden 4,71; din sıfır olduğu için takdir alamıyorum. Düşünsene. Şimdi bu kul hakkı değil mi mesela? Çıplak yıkanmadın ama bir öğrencinin hakkına girdin, onu ne yapacağız?Vallaha işte cahildik, soramadık hocaya hocam siz donla mı yıkanıyorsunuz diye. Ama şimdi olsa sorardım
Ben kızıma işte bir şekilde anlatmaya çalışıyorum anlayacağı şekilde ölümü bir gün anne sen yaşlanma falan diye başladı ben ölmeyim falan şu kadar yıl sonra daha çok var gibi işte atıyorum 90 yıl sonrayı anlamıyor ki sonuçta çocuk bende sen ölmeyeceksin ölümsüzlük iksiri vericem sana dedim devamında o zaman yapayanlız kalırım siz içmeyeceksiniz diye başladı ağlamaya ne yapacağımı valla şaşırdım şimdi bu çocuğa ölümü nasıl anlatıyım ben
kızım var..6 yaşlarında...ölümü 3-4 yaşlarında öğrendi...ölüm bu...yaşamak kadar doğal,gerçek...en yakınım öldüğünde yanımda tuttum..(derken,görmedi tabii)..kabristana birlikte gittik...dua ettiğimi ,onun için üzüldüğümü ama onu çok sevdiğimi unutmadığımı ve unutmayacağımı ara sıra ziyaret edeceğimi öğrendi.bence bilmeli....ayağı taşa takılıp düştüğünde canının acıyacağını bilmesi kadar gerçek bir şey olduğunu öğrenmesini istedim...ara sıra gideriz kabristan ziyaretlerine...anneler gününde,,,bayramlarda,,ve çok özlediğimde....tat lı kızım yarım ağzıyla daha 3 yaşlarında sübhaneke yi okudu koca teyzemize....
kızıma insanların önce bebek olarak dünyaya geldiklerini yavaş yavaş büyüdüklerini çok uzun bir zaman yaşadıktan sonra yaşlandıklarını ve öldüklerini söyledim.öldüklerinde yattıkları yeri işaret ederek artık orada uyuduklarını söyledim...çok doğal karşıladı....ama ne cennetten ne adını bile anmak istemiyorum ne c.......den bahsettim....bana göre soyut kavramlar...
kısacası hiç olumsuz geri bildirim almadım....bu konuda hiç sorun yaşamadım...naçizane ,,,bizde durum böyle...
Bana kalırsa direkt ebeveyn ölümü hariç, o yaşta ölüm kavramını öğrenmelerine gerek yok.canım işte siz birebir eğitim vermişsiniz çocuğunuza,
neden nasıl etkileneceğini en iyi siz bilirsiniz zaten.
peki çocuğunuz hiç bunları bilmezken 50 çocukla birlikte ölüm ile ilgili bir ders almasını ister miydiniz?
ben bunu eleştiriyorum, yoksa çocuklara yeri ve zamanı olduğu zaman elbette her türlü bilgiyi vermeliyiz. sadece ya bunu pedagojik eğitim almış kişiler yapsın ya da çocuğu çok iyi tanıyan anne-baba veya kardeş üstlensin bu görevi.
diğer kişilerin kaş yapayım derken göz çıkarmışlığı ilk değil ki.
Bana kalırsa direkt ebeveyn ölümü hariç, o yaşta ölüm kavramını öğrenmelerine gerek yok.
Bir yakınımızın çocuğu vardı, bana bir keresinde şey demişti. Annem ölünce, biz onu mezara götüreceğiz, sonra babam bana yeni anne alacak. Ben şok oldum tabi.
Annesi de o dönem kanserdi çocuğun, sonra vefat etti.
Alın size aile içi ölüm eğitimi. Çocuk annem çürüyecek falan demişti hatta tam hatırlamıyorum.
Önemli kuramlar soyut kavramların anlaşılamayacağını savunurken, çocuk psikolojisinden bihaber yetişkinler düşünmeden güya eğitim veriyorlar. Tamam hayatın gerçeği de sen kocaman halinle başa çıkamıyorken 4 yaşındaki çocuk nasıl başa çıksın ölümle? Bunu beklemek hayal gibi bir şey. Ayrıca öyle çok hafife almayın, 3-6 özellikle mühim bir devredir, orası sıkıntılı geçmişse büyük ihtimalle yetişkinliği de kötü olacaktır.zaten yetişkinlerin daha çok eğitime ihtiyacı var.
şuna ne dersin;
4-5 yaşlarında çocuğun dedesi ölmüş, babannesi de diyor ki "deden öldü, ben de ölünce seni kim sevecek bakalım"...
O konu Haydar Dümen in alanına giriyorSize şey de denildi mikahve içeren kız olmazsın ve limonu çok yersen kız olmazsin
hiçbir hurafe yoktur ki gökkuşağının altından geçersen cinsiyet değiştirirsin kadar psikopat olmasın.. yok yani ülkedeki hurafelere bakarsak iyi gelmişiz yine bu zamana
Lisedeki din öğretmenim "duşta çıplak yıkanmayın, cinler görür" derdi. O geldi bak aklıma.
Anaokulu çocuklarına ölüm güzellemesi yapmaya da şaşırmadım ben.
Ömer Seyfettin in Gökkuşağı diye bir kitabı vardı, kız gökkuşağının altından geçip erkek olduğunu düşünüyormuydu, hayal mi ediyordu, o geldi aklımahiçbir hurafe yoktur ki gökkuşağının altından geçersen cinsiyet değiştirirsin kadar psikopat olmasın.. yok yani ülkedeki hurafelere bakarsak iyi gelmişiz yine bu zamana
Ustunden gecersen cuce kalirsinla yarisirVe biz bunu yedik cocuklugumuzda.Mantik olarak cuce degilim ki cuce kalayim diyecegim ama o zamanki hayalgucuyle kuculur kisalirim diye dusundum sanirim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?